Autor Wątek: Serwer Związku  (Przeczytany 555 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kazimierz Sabatowski

• Przechodzień
  • *
  • : 0
    • Odznaczenia
Serwer Związku
« dnia: Czw, 01 Sty 2015, 19:48:22 »
http://zb.c0.pl
Związek Brodryjski "leży" pod tym linkiem  ;)
I tak, jest ono aktualne.

• Przechodzień
  • *
    • Odznaczenia
Odp: Serwer Związku
« Odpowiedź #1 dnia: Czw, 01 Sty 2015, 20:29:36 »
A ja bym postawił prywatny serwer zamiast na tym cholernym cba tylko że "nikt nie ma kasy" ;)

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #2 dnia: Czw, 01 Sty 2015, 20:31:34 »
Ja mogę zaoferować prywatny serwer, ale ktoś musi zapłacić za rejestrację domeny (10 zł lub 15 zł na rok w zależności od rodzaju domeny).
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

• Przechodzień
  • *
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Czw, 01 Sty 2015, 20:42:52 »
Musiałbym przedyskutować to z Abdullahem i resztą obywateli. Obawiam się również, jak by to było z przeniesieniem bazy danych ( nie chcemy kolejny raz kopiować postów  ;) )

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #4 dnia: Czw, 01 Sty 2015, 20:45:09 »
Żeby postawić jakekolwiek forum dyskusyjne na cba.pl (i w ogóle dokonać jej instalacji) trzeba stworzyć bazę danych. Cba.pl oferuje zarządzanie bazą danych przez PhpMyAdmin, więc tu żadnego problemu nie ma.
Zresztą, Abdull będzie wściekły. ;)
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sty 2015, 20:45:17 wysłana przez Hugon Hewret »
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

• Przechodzień
  • *
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Czw, 01 Sty 2015, 20:48:43 »
( Nihil novi z Abdulem, aczkolwiek zaryzykuję  ;) )
Bo nie poleca mi Pan pozostania przy cba? Wolelibyśmy nie ryzykować przenosin na nowe forum.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #6 dnia: Czw, 01 Sty 2015, 20:54:54 »
( Nihil novi z Abdulem, aczkolwiek zaryzykuję  ;) )
Bo nie poleca mi Pan pozostania przy cba? Wolelibyśmy nie ryzykować przenosin na nowe forum.

Pod moją administracją Bialenia zmieniała trzy razy forum, nigdy podczas przenoszenia plików serwera i baz danych, ani podczas konwersji forum z PhpBB3 do SMF nie zdarzyło mi się, aby coś się zawaliło.
Co do cba.pl, polecam jeśli forum ZB pozostanie w takim stanie jakim jest, i nie przewiduje się dużych ilości użytkowników w jednym czasie. To jest darmowy hosting, a więc ma i reklamy, ograniczenie tylko do posiadania jednej bazy danych, do której właściwie maksymalna ilość połączeń jest ograniczona do 10... Więc jeśli dojdą jakieś modyfikacje forum, strona główna i jeszcze coś dodatkowego w postaci IRC lub zewnętrznego chatu, to będzie klapa bo ciągle będzie komunikat na stronie o przekroczonej ilości połączeń z bazą danych.
W sumie ograniczenie dysku tylko do 1 GB też jest takie sobie. Bialenia objętościowo na cba.pl by nie weszła, bo posiada jeszcze kopie zapasowe robione kilka dni wstecz (600 MB na pliki i bazę danych, pomnożone to przez ilość wykonanych kopii zapasowych) ... 
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sty 2015, 20:55:24 wysłana przez Hugon Hewret »