Autor Wątek: Ustalenie strategii realizacji celów  (Przeczytany 1552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Ustalenie strategii realizacji celów
« dnia: Sob, 03 Sty 2015, 11:04:10 »
3. Ustalenie strategii realizacji celów Sojuszu w okresie najbliższych dwóch miesięcy.
Czas trwania: 4-10 stycznia.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
Odp: Ustalenie strategii realizacji celów
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 04 Sty 2015, 12:00:02 »
Szanowni Państwo,
Wasze Ekscelencje, Wasze Królewskie, Carskie i Cesarskie Moście, Panowie Prezydenci i Premierzy,

Jako, że moja wypowiedź jest całkiem długa pozwoliłem sobie podzielić ją na krótkie rozdziały w celach estetycznych.

1. Wstęp.

Kryzys, kryzys, niż demograficzny, powolny upadek mikroświata, zastój - takie głosy możemy słyszeć ostatnio praktycznie co chwila we wszystkich polskich mikronacjach. Czy jednak jest to myśl prawdziwa? Może nie ma już kryzysu, a sytuacja jaka obecnie panuje jest normalnym stanem jaki panuje w mikroświecie. Może w dzisiejszych czasach normą jest że zaledwie trzy mikronacje przekraczają liczbę 20 obywateli?

Chyba tak. Tą sytuacje musimy zaakceptować i przestać nazywać kryzysem, czy upadkiem mikroświata.
Obecny internauta wchodząc do świata internetu ma przed sobą tysiące, miliony możliwości. Niewiarygodna liczba stron, portali, forów, czy też gier jakie ma przed sobą do wyboru sprawia, że największą uwagę skupiają wokół siebie tylko najpopularniejsze i najlepiej rozreklamowane opcje. Tutaj pojawia się kolejne pytanie: czy reklama bez funduszy, sponsorów jest w ogóle realna. Czy bez pieniędzy da się dotrzeć do większej grupki ludzi?

Oczywiście, że się da, ale.. No właśnie jest to dużo trudniejsze, bardziej czasochłonne i wymagające wspólnego działania.
I w tym miejscu dochodzimy do pytania "jak?". Zanim jednak ustalimy "jak?" w jaki sposób to osiągnąć musimy postawić sobie pytanie "co?", określić jasny cel do którego zmierzamy.

2. Cel.

Jak określić dobry cel i po co to robić?
Może najpierw odpowiem na to drugie pytanie. Jak napisał Pan Prezydent Swarzewski chcemy "ustalić strategie realizacji celów Sojusz". Czy jednak takowy cel posiadamy?

My, państwa polskiego wirtualnego świata, zawieramy niniejszy traktat w obliczu szalejącego kryzysu demograficznego i wizji utraty świata przez nas stworzonego. Zjednoczeni chęcią przetrwania postanawiamy, co następuje.
- Fragment Traktatu Sojuszu na Rzecz Rozwoju i Promocji.

Ktoś może powiedzieć: "Naszym celem jest wyjście z kryzysu i poprawa sytuacji demograficznej mikroświata".
Ja odpowiem, że ten cel jest źle postawiony. Dobry cel musi być zgodny z zasadą SMART (Sprecyzowany, mierzalny, atrakcyjny, realny i terminowy).
W tym miejscu musimy się najpierw zastanowić czego chcemy? Na pewno wspólnego działania, wspólnej promocji, aby liczba mieszkańców naszych państw i mikroświata wzrosła i utrzymała tendencję wzrostową.
Jak brzmiałby tak postawiony cel:
Dnia 31 grudnia 2015 mikroświat zamieszkuje minimum 500 aktywnych mieszkańców, a w skład Sojuszu wchodzi co najmniej 75% państw liczących więcej niż 4 mieszkańców.

To jest właśnie coś nad czym musimy się zastanowić. Jaki cel mamy obrać? Jeżeli postawimy sobie taki jak powyżej zaproponowałem będzie to wymagało dużo pracy i zapału. Konieczne będzie także sprzymierzenie się z największymi państwami takimi jak Sarmacja i Al-Rajn oraz Dreamland.
Musimy zapomnieć o wewnętrznych sporach. Tylko w taki sposób uda nam się "wyjść na prostą" i poprawić obecną sytuację.

3. Plan.

Postawienie sobie dobrego celu to już 50% pracy. Ale nie zapomnijmy o kolejnych 50%.
Kolejnym ważnym punktem jest ustalenie szczegółowego planu, a także jeżeli to konieczne celów cząstkowych.
Plan musi być bardzo dokładny i bardzo szczegółowy. Spisać będziemy musieli wszystkie działania jakie musimy podjąć, aby wykonać cel. Ale to nie koniec.

4. Działanie

Ostatecznie musimy przejść do działania według tego planu. Bez wymówek, bez kłamstewek, każdy według swoich możliwości, ale trzeba działać. Nie można tylko mówić. Bez działania nie będzie niczego.
Na pewno jednak posiadając dobry cel pojawi się zapał i żądza tego celu, a jeżeli dojdzie do tego jeszcze plan - wszystko stanie się proste.

Nie wolno na popełniać błędów z ostatnich dwóch miesięcy kiedy to nic się nie działo. Zaangażujmy się, zaangażujmy naszych współmieszkańców v-przyjaciół. Dążmy do wspólnego sukcesu i rozwoju. Działajmy razem, aby wykorzystać tę cudowną premię jaką niesie ze sobą synergia. Korzystajmy z metod jakie przynosi praca w grupie. Wykorzystajmy to co w nas najlepsze.

Podsumuje wszystko na prostym schemacie:

Chęci/Zapał <---> Cel ---> Plan ---> Działanie ---> Sukces

Dziękuję za uwagę ;)

Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

« Odpowiedź #2 dnia: Nie, 04 Sty 2015, 13:29:15 »
Wasza Ekscelencjo!

Bardzo dziękuję za ciekawy głos w dyskusji. Z większością się zgadzam, jednakże w niektórych kwestiach chciałbym spróbować polemiki.

Dnia 31 grudnia 2015 mikroświat zamieszkuje minimum 500 aktywnych mieszkańców, a w skład Sojuszu wchodzi co najmniej 75% państw liczących więcej niż 4 mieszkańców.
Cel ten jest niezgodny z przedstawioną przez Waszą Ekscelencją zasadą SMART. Bowiem jest niestety nierealny, z całą pewnością nie w tak krótkim okresie czasu. Oznaczałoby to prawie, że podwojenie liczby mieszkańców mikroświata, ale też stworzenie z niezbyt dużego Sojuszu organizacji pokroju dawnego OPM.
Cel ten jest z pewnością atrakcyjny, jednakże jego osiągnięcie graniczyłoby z cudem. Niestety.

Konieczne będzie także sprzymierzenie się z największymi państwami takimi jak Sarmacja i Al-Rajn oraz Dreamland.
Przedstawiciele Dreamlandu pojawią się na Szczycie. :) Nie wiem jednakże, czy będą zainteresowani większą współpracą, ale szansa na to z pewnością jest, bowiem JE von Witt jest osobą wybitną i już niejednokrotnie pokazał swoją dobrą wolę w stosunku do całego mikroświata.
Również Al Rajn pod rządami nowego Sułtana powoli otwiera się na mikroświat, więc kto wie, być może współpraca w przyszłości będzie możliwa.
Dlatego szansa jest, jednakże dojście do takiej współpracy będzie niezwykle trudne. A w przypadku państwa okupującego Awarę i roszczącego sobie prawo do Anatolii- ekstremalnie trudne.

Kolejnym ważnym punktem jest ustalenie szczegółowego planu, a także jeżeli to konieczne celów cząstkowych.
Plan musi być bardzo dokładny i bardzo szczegółowy. Spisać będziemy musieli wszystkie działania jakie musimy podjąć, aby wykonać cel.
I tu właśnie jest największa trudność. Szczyt w Angemont nie ustalił takiego planu, ani nie stwierdził konkretnie, jak się skutecznie promować. Pozwolę sobie postawić śmiałą tezę, że w mikroświecie nie powstał jeszcze nigdy skuteczny plan promocji, który odniósł długofalowy sukces. I dlatego właśnie celem tej debaty powinna być próba opracowania takiego planu.

Nie wolno na popełniać błędów z ostatnich dwóch miesięcy kiedy to nic się nie działo. Zaangażujmy się, zaangażujmy naszych współmieszkańców v-przyjaciół. Dążmy do wspólnego sukcesu i rozwoju. Działajmy razem, aby wykorzystać tę cudowną premię jaką niesie ze sobą synergia. Korzystajmy z metod jakie przynosi praca w grupie. Wykorzystajmy to co w nas najlepsze.
W pełni się zgadzam. Szczyt SPiR w Bialenii połączony z Konferencję Wolnogradzką dają nam dużą szansę na odmianę obecnego stanu rzeczy i aktywizację Sojuszu. Zrobię wszystko, aby były to owocne rozmowy i proszę Wasze Ekscelencje o to samo.

Offline Tomasz Anter

• Obserwator
  • **
  • : 2
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 04 Sty 2015, 20:31:33 »
Wasze Cesarskie, Carskie i Królewskie Mości!
Wasze Ekscelencje!
Szanowni Państwo!

Ja chciałbym, tutaj zwrócić uwagę na pewien fakt, który dotychczas był traktowany nieco powierzchownie, a który w mojej skromnej opinii ma znaczenie ogromne.

W "realu" różne organizacje międzynarodowe, zwłaszcza te zajmujące się szeroko pojętym "rozwojem" (Unia Europejska, OECD,Bank Światowy itp), mają często własne "urzędy statystyczne".

Unia Europejska ma Eurostat: http://ec.europa.eu/eurostat
OECD ma swoje statystyki publikowane także: http://stats.oecd.org/
World Bank także publikuje różne dane: http://data.worldbank.org/

Uważam że konieczne jest posiadanie instytucji która zbierała by najbardziej podstawowe dane o państwach członkowskich sojuszu i ewentualnie wybranych nie-członków. Mam na myśli takie dane jak ilość aktywnych obywateli, aktywność na forum, zmiany tych wartości itp.

Dzięki temu państwa członkowskie i v-opinia publiczna mogła by mieć wiedzę o aktualnej sytuacji demograficznej wśród państw członkowskich sojuszu i dominujących trendach i zmianach tych trendów.

Pełniło by to dwojaką rolę: Ułatwiło by ustalanie precyzyjnych celów dla Sojuszu, a także - pozwalało by na monitorowanie skuteczności podejmowanych działań.

Offline Aleksandra Dostojewska

• Narzeczona Alberta Medycejskiego y Zep
  • Stary wyga
  • : 75
  • Tytularna Królowa Bialenii
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Nie, 04 Sty 2015, 21:46:15 »
Kryzys, kryzys, niż demograficzny, powolny upadek mikroświata, zastój - takie głosy możemy słyszeć ostatnio praktycznie co chwila we wszystkich polskich mikronacjach. Czy jednak jest to myśl prawdziwa? Może nie ma już kryzysu, a sytuacja jaka obecnie panuje jest normalnym stanem jaki panuje w mikroświecie. Może w dzisiejszych czasach normą jest że zaledwie trzy mikronacje przekraczają liczbę 20 obywateli?
W pełni zgadzam się ze stwierdzeniem, że jest to stan normalny. Przyglądam się mikroświatu od prawie 2 lat i z dotychczasowych obserwacji wyciągam wniosek, że ciągle w każdym państwie porusza się problem ''kryzysu'', który wg mnie miejsca nie ma.
Wg mnie nie do wszystkich ludzi, którzy byliby zainteresowani uczestnictwem w mikronacjach dociera informacja o ich istnieniu.
Mówiąc prościej, nie jest to coś na czasie.
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji
Dwukrotnie Prezydent Republiki Bialeńskiej

« Odpowiedź #5 dnia: Nie, 04 Sty 2015, 22:25:09 »
Wasze Ekscelencje,

Pomysł JE Tomasza Antera jest niezwykle interesujący. Statut Sojuszu zakłada możliwość powoływania komisji. Myślę, że moglibyśmy powołać do życia Komisję Statystyk lub coś w tym stylu. Myślę, że temat ten warto poruszyć też jutro, gdy przybędzie do nas wiele państw poza Sojuszu Promocji i Rozwoju. Może warto powołać np. Pollinstat? :)

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Nie, 04 Sty 2015, 22:28:55 »
Wielmożni państwo,

Odniosę się teraz do odpowiedzi.

Panie Prezydencie,

Podany cel był tylko przykład. Co do realności jest to według mnie jak najbardziej realny, ale to zależy od różnych kwestii.
To jest właśnie coś nad czym musimy się zastanowić. Jaki cel mamy obrać?
Jak wyżej napisałem. Musimy się zastanowić nad właśnie określeniem celu. Jak brzmiałby według Waszych Ekscelencji? Proszę o propozycje.

I dlatego właśnie celem tej debaty powinna być próba opracowania takiego planu.
Zgadzam się - ale najpierw musimy ustalić cel.

Panie Anter,

Kwestia, którą pan przytoczył jest rzeczywiście bardzo ważna, można by powiedzieć, że nawet kluczowa - to właśnie dzięki takiej instytucji moglibyśmy dokładanie śledzić proces zmian.
Czy dobrym pomysłem byłoby założenie komisji ds. statystyki? Pytanie tylko, czy znaleźliby się chętni i aktywny przewodniczący.

Pani Dostojewska,

Wg mnie nie do wszystkich ludzi, którzy byliby zainteresowani uczestnictwem w mikronacjach dociera informacja o ich istnieniu.
Mówiąc prościej, nie jest to coś na czasie.
Moim zdaniem, naszym zadaniem jest zmienić ten stan.
« Ostatnia zmiana: Nie, 04 Sty 2015, 22:30:06 wysłana przez Eddard Noqtern »

Offline Tomasz Anter

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Nie, 04 Sty 2015, 22:38:44 »
Ekscelencjo!

Ja jak najbardziej jestem zainteresowany (o ile to będzie możliwe z przyczyn formalnych) udziałem w pracach komisji ds. statystyki.

Pierwszą rzeczą którą komisja by zrobiła powinno być ustalenie organizacji pracy - czy komisja sama zbierała by dane, czy raczej same państwa nadsyłały by je, ustalenie jakie to dane miały by być itp.

« Odpowiedź #8 dnia: Nie, 04 Sty 2015, 22:47:45 »
Wasza Ekscelencjo!

Zachęcam, aby złożył Ekscelencja wniosek o przyjęcie WE kraju do Sojuszu. :)

Offline Tomasz Anter

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Nie, 04 Sty 2015, 22:48:25 »
Ekscelencjo!
Nie wiem czy ma to jakikolwiek sens niestety. W Osterii obecnie mieszkam chyba tylko ja :D
« Ostatnia zmiana: Nie, 04 Sty 2015, 22:48:55 wysłana przez Tomasz Anter »

« Odpowiedź #10 dnia: Nie, 04 Sty 2015, 22:51:23 »
Rozumiem, rzeczywiście wydaje się to nie mieć większego sensu. ;-)
W takim razie Bialenia wystąpi z wnioskiem o powołanie Komisji ds. statystyk i zaproponujemy Waszą Ekscelencję, jako przewodniczącego.
Ale to dopiero w najbliższych dniach, ponieważ być może kraje spoza Sojuszu także wyrażą wolę uczestnictwa w inicjatywie i stworzymy coś szerszego, oczywiście jeśli nie będzie miał Pan nic przeciwko. :)

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Nie, 04 Sty 2015, 23:26:06 »
Myślę, że moglibyśmy już teraz powołać tą komisję (oczywiście w ramach głosowania), a pan Anter rozpoczął by działanie jako koordynator,

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Pon, 05 Sty 2015, 09:57:46 »
Ekscelencje.
Jak rozumiem, kluczową sprawą dla Sojuszu jest promocja. W niewielkim stopniu chodzi o promocję "wewnętrzną", czyli do innych mikronacji lub do osób, które w różnym stopniu były w mikronacje zaangażowane, ale odeszły i się wahają czy i dokąd wrócić. Chodzi nam o promocję "zewnętrzną", czyli do ludzi z "reala" mikronacji nie znających.
Z mojego własnego doświadczenia wiem, że do mediów "realowych" dotrzeć jest b. trudno. Jako, że przez lata pracowałem w "Rzeczpospolitej", zamieściłem tam chyba 5-7 tekstów o mikronacjach, tak w "papierze" jak i online, ale bez efektów - chyba "target" był nie ten co trzeba. Pamiętam dwie wielkie akcje Sarmacji - artykuł chyba w "CD Action", po którym przyszło kilkanaście osób, oraz tekst o tym że (ówczesny) Książe jest gejem, który wywołał sensjację w gejowskich mediach ("Gej władcą mikronacji"), ale przyniósł zerowy efekt - kilka osób się w Sarmacji pojawiło i natychmiast zniknęło.
Trzeba więc szukać innych dróg i innych możliwości. Oczywiście, nie rezygnując z prób dotarcia do większych i mniejszych gazet czy portali. Czyli, nie rezygnując z celów postawionych przez markiza Noqterna, proponuję dodatkowo określenie w terminie miesiąca konkretnych pomysłów na działania promocyjne.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Pon, 05 Sty 2015, 10:30:06 »
Jaki cel bylibyśmy gotowi zrealizować? Czy powinniśmy poszerzać sojusz?
Według mnie tak, bo dzięki temu możemy poprawić kondycję nie tylko naszych mikronacji, ale i całego mikroświata.

Co chcielibyśmy osiągnąć?
- Wzrost liczby mieszkańców naszych mikronacji.
- Wzrost liczby mieszkańców mikroświata.
- Poszerzenie sojuszu o nowe państwa.

A konkretniej?

« Odpowiedź #14 dnia: Pon, 05 Sty 2015, 11:31:15 »
Wasze Ekscelencje,
Pamiętam dwie wielkie akcje Sarmacji - artykuł chyba w "CD Action", po którym przyszło kilkanaście osób
Jeśli się nie mylę, to do dzisiaj została tylko jedna osoba "zdobyta" w wyniku tej całej akcji. Ale zawsze to coś.

Jednakże wskazane przykłady świadczą o jednej rzeczy: należy przede wszystkim ustalić, do kogo kierujemy naszą promocję. I tak na przykład czytelnicy "Rzeczypospolitej" potraktowali to jako ciekawostkę, a nie zachętę do dołączenia. Natomiast na czytelników "CD Action" reklama zadziałała. Szukajmy więc ludzi młodych (którzy na ogół mają więcej czasu i zapału do robienia czegoś, co de facto nie istnieje), w jakiś sposób związanych już z Internetem, różnymi tego rodzaju społecznościami.
Mówiłem już chyba w Angemont, że Bialenia zdobyła w swoim początkowym okresie kilku obywateli dzięki promocji na portalu historycznym. Osoby te zaklimatyzowały się i dzisiaj stanowią w dużej mierze fundament Republiki. Tak więc widać na podstawie reklamy wśród informatyków i historyków, że trzeba kierować ją do konkretnej grupy, dokładnie określonego odbiorcy.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Pon, 05 Sty 2015, 13:29:48 »
Jeżeli nikt nie ma propozycji to może:
1 maja 2015r. łączna liczba mieszkańców państw sojuszu jest większa o co najmniej 50% od stanu w styczniu.
Do sojuszu należy minimum 5 nowych państw.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy komisja ds. promocji może już zaczynać swoją pracę? Będzie działała równolegle do dyskusji tu prowadzonych.
« Ostatnia zmiana: Pon, 05 Sty 2015, 13:32:13 wysłana przez Eddard Noqtern »

« Odpowiedź #16 dnia: Pon, 05 Sty 2015, 13:33:22 »
Myślę, że to dobra propozycja. :)
Ale do ustalenia, jaka jest prawdziwa łączna liczba mieszkańców Sojuszu w chwili obecnej, potrzebna jest ta komisja statystyczna. Zaraz zgłoszę wniosek o powołanie jej.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Pon, 05 Sty 2015, 13:52:50 »
Ciekawe jak inni osądzą ten cel?
W takim razie możemy już przechodzić do stworzenia planu.
Jak widać powstały 2 ważne aspekty, ale nie możemy jeszcze zapominać o 2 "dodatkowych".

Główne zadania:

- Promocja zewnętrza sojuszu, która ma doprowadzić do przybywania nowych osób spoza mikroświata.
- Promocja wewnętrzna sojuszu, która ma za zadania zwiększenie liczby państw członkowskich sojuszu.

Dodatkowe zadania:

- Prowadzenie statystyki, w celu sprawdzania skuteczności naszych działań.
- Integracja i współpraca państw sojuszu, w celu osiągania lepszych skutków, dzięki współdziałaniu.

Offline Meisande V Gvandoya

• Podróżnik
  • : 0
  • Gorące Słońce Pustyni
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Wto, 06 Sty 2015, 07:49:27 »

Mówiłem już chyba w Angemont, że Bialenia zdobyła w swoim początkowym okresie kilku obywateli dzięki promocji na portalu historycznym. Osoby te zaklimatyzowały się i dzisiaj stanowią w dużej mierze fundament Republiki. Tak więc widać na podstawie reklamy wśród informatyków i historyków, że trzeba kierować ją do konkretnej grupy, dokładnie określonego odbiorcy.

Wydaje mi się, że to poprawna droga reklamy, my mamy zamiar dotrzeć do for o charakterze afrykańskim, bo chyba ten kierunek będzie dobry.
Ponadto proponujemy konwenty oczywiście dla tych, którzy mogą i mają czas.
Powiedzmy raz w roku na trzy dni zbierać się w innym mieście i robić coś w rodzaju jarmarków czy prezentacji plenerowych, wszystko zależy od inwencji i chęci. Można w tym czasie też rozdawać ulotki czy inne gadżety oraz reklamować się w miejscowej prasie.
Tylko takie konwenty mają raczej sens latem, kiedy można sobie "pobuszować" w plenerze.

Moim zdaniem promocja to nie tylko pisanie, bo ludziom trzeba to pokazać, dać "dotknąć", a może zaangażować ich w wyimaginowane scenki, coś na zasadzie "spektakl z udziałem publiczności". Zdaje mi się, że wbrew pozorom nie jest to wcale trudne, w moim mieście co sobota zbierają się ludzie na festynie, ot tak ogłaszanym w lokalnej prasie, zbierają się z ciekawości, można to wykorzystać.
(-)Meisande V Gvandoya
Malkia Kigeni Osen Mlikesh

« Odpowiedź #19 dnia: Wto, 06 Sty 2015, 12:17:27 »
Jest to oczywiście świetny pomysł. Zdecydowanie należy wyjść do ludzi, pokazać, że jesteśmy ciekawą społecznością, a nie tylko środowiskiem no-lifów nie radzących sobie z życiem realnym i uciekającym w wyimaginowany świat Internetu. Bo niestety często w ten sposób mikronacje są postrzegane.

Taki festyn byłby świetny, co już chyba mówiłem w Angemont. Tylko właśnie potrzebne jest zaczęcie postrzegania siebie jako wspólnego środowiska mikronacji, a nie konkretnego państwa, walczącego ze wszystkimi wokoło. Myślę, że fakt przybycia tak wielu wybitnych postaci, z Sułtanem Al Rajnu na czele, to znak, iż jesteśmy gotowi do wspólnego działania.
Myślę, że razem z Waszą Królewską Mością uda nam się zrealizować cele, w tym właśnie ten jarmark. Jednakże ze sfery marzeń będziemy musieli przejść do planów, a następnie zmienić plany w rzeczywistość. Myślę, że uda nam się to osiągnąć na tym Szczycie. :)

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Wto, 06 Sty 2015, 14:48:24 »
Szanowni Państwo,

Chciałbym teraz przedstawić większość (wszystkich nie ujawnię  ;D) pomysłów na promocje zewnętrzną z krótkim komentarzem.

1) Reklamy na forach dyskusyjnych, tematycznych, reklamowych, toplistach.
Po pierwsze trzeba by zrobić jakiś porządny szablon i zastanowić się jak powinna wyglądać taka reklama. W wielu wypadkach przydałaby się zgoda administracji i konsultacja.
Warto zwrócić uwagę szczególnie na fora tematyczne. Na nich mogłyby się pokazywać same zainteresowane grupy (np. militara - armie, azja - Hasseland, afryka - Samunda itp.).

2) Poprzez portale społecznościowe.
Oczywiście najważniejszym punktem byłby Facebook. Potrzebna by była jakaś wspólna strona Facebookowa dla nas wszystkich, często aktualizowana.

3) Strona internetowa.
Wspólna strona internetowa, na której umieszczalibyśmy różnego typu poradniki, instrukcje, a także przedstawienia naszych państw. Zainteresowany mógłby najpierw dowiedzieć się czegoś o mikronacjach, aby później samemu wybrać którąś na podstawie prezentacji.

4) Poprzez Youtube/ Inne portale filmowe.
Filmy reklamowe, poradniki, które pomogą zrozumieć i poznać mikronacje jako takie. Znalazłyby się na w.w. stronie i na fb. Każde państwo ponadto mogłoby stworzyć swoją krótką reklamę filmową.

5) Na konwentach.
Zastanawiamy się nad tym już od dłuższego czasu. Konwent jest świetnym miejscem na spotkanie jak i wspólną reklamę. Osoby, które na takie przychodzą są dobrą grupą do której możemy uderzać - często są to informatycy lub osoby zainteresowane wszelkimi grami fabularnymi itp. Możliwości są różne - od ulotek, poprzez prowadzenie prelekcji, czy nawet stoiska mikronacji. Na prawdę to może być świetny pomysł.
Najbliższy konwent - http://hasseland.eu/forum/viewtopic.php?f=19&t=730
Ciekawa jest też kwestia prouszana przez JKM Gvadoyę, a mianowicie samodzielny konwent mikronacji (Wirkon?).

6) Inne możliwości. (Mniej skuteczne, czasem płatne)
- Zapraszanie znajomych. Ciekawą opcją byłoby wręczenie im papierowych zaproszeń na jakieś wydarzenie.
- Rozdawanie ulotek i rozwieszanie plakatów.
- Rozsyłanie zaproszeń mailem.
- Współpraca z organizacjami/ stowarzyszeniami.
- Reklama w prasie, radiu, TV, portalach internetowych.
- Koszulki i gadżety reklamujące mikronacje.
« Ostatnia zmiana: Wto, 06 Sty 2015, 14:55:29 wysłana przez Eddard Noqtern »

« Odpowiedź #21 dnia: Wto, 06 Sty 2015, 16:00:21 »
Wasze Ekscelencjo!
Postaram ustosunkować się po kolei do pomysłów WE.

1) Jak najbardziej popieram i polecam. Jest to chyba najbardziej skuteczna z dotychczasowych promocji.
Stworzeniem porządnego szablonu zajmie się Komisja ds. Promocji.

2) Rzeczywiście, ma to sens. Ja prowadzę bialeńskie konto na facebooku, a także prezydenckiego Twittera. Po każdym opublikowaniu linku do jakiegoś z bialeńskich wydarzeń, na naszym forum pojawia się kilkunastu gości. Ktoś może się dowiedzieć o mikroświecie, zainteresować tematem i w przyszłości zarejestrować.
Myślę, że często aktualizowanie profilów też mogłoby być zajęciem Komisji ds. Promocji lub jakiejś powołanej przez nią podkomisji.

3) Dokładnie, mówiłem już o tym w Angemont. Jednakże, niestety, wymagałoby to jakiegoś dobrego administratora, a o to ciężko. Bo jakieś opłaty nie powinny być problemem, w końcu łączna liczba obywateli państw na tym Szczycie przekracza sto osób. ;)

4) Pomysł dobry, również do przeanalizowania i dokładnego ustalenia przez Komisję ds. Promocji.

5) W tej sprawie odpowiadałem już Jej Królewskiej Mości. Popieram, jednakże trzeba podjąć na Konferencji jakieś konkretne decyzje, a nie tylko ogólnie snuć plany, bo to nie przynosi efektów.

6) Ulotki same w sobie niekoniecznie będą skuteczne, tak samo maile, plakaty, zaproszenia. Współpraca z organizacjami i stowarzyszeniami o zbliżonej tematyce- jak najbardziej, jednakże trzeba mieć "wejścia" do konkretnych organizacji. Najpierw trzeba by ustalić, jakich konkretnie. ;) Reklamy w prasie są nieskuteczne, o czym mówił już Król Senior Piotr Paweł I. Chyba, że w prasie specjalistycznej, tj. informatycznej, historycznej itp. 
Koszulki i gadżety byłby dość drogie, a skuteczność zapewne podobna, jak w przypadku ulotek.
Niemniej, pomysły te powinna przeanalizować Komisja ds. Promocji wraz z ekspertami.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Czw, 08 Sty 2015, 16:39:31 »
Mam takie wrażenie, że dyskusja toczy się tylko pomiędzy mną i Prezydentem Swarzewskim, a inni wpadają tylko czasami jako "goście". Na prawdę bardzo miło nam się rozmawia, ale wszystkie pomysły omawiamy tylko w dwu osobowym gronie. Czy inni mogliby się trochę uaktywnić w tym, najważniejszym dla Sojuszu temacie?
« Ostatnia zmiana: Czw, 08 Sty 2015, 22:06:19 wysłana przez Eddard Noqtern »

« Odpowiedź #23 dnia: Nie, 11 Sty 2015, 10:32:25 »
Wasze Sułtańskie, Carskie, Królewskie i Książęce Mości!
Wasze Ekscelencje Prezydenci, Premierzy, Ministrowie!
Szanowni Państwo!
Towarzysze i Towarzyszki!

Zgodnie z rozpiską, debata dobiegła końca. Od kilku dni i tak widać było, iż temat się wyczerpał. Wnioski z debaty przekazane zostaną Komisji ds. Promocji, która zajmować się będzie koordynacją realizacji celów Sojuszu Promocji i Rozwoju.

Dziękuję wszystkim serdecznie za udział i liczę na to, że znajdą się kraje zainteresowane realną współpracą w konkretnych kwestiach. Ustalenie celów i planu to połowa sukcesu, ale następnym krokiem musi być wytrwała praca.