Szanowne Ekscelencje zebrane podczas obrad Szczytu oraz przybyłe na ową Konferencję,
To, co jest napisane nad moją wypowiedzią to chęć przywrócenia dawnego OPM - nie stworzenia nowego. Organizacja, która ma być biurokracyjnym kolosem nie ma sensu, a stworzenie kolejnego oddzielnego forum tym bardziej nie zaktywizuje społeczeństwa mikronacyjnego. Naprawdę jestem pełen podziwu dla wszystkich, którzy uważają, że, jak sami Ekscelencje twierdzicie, odizolowana Sarmacja zwróci uwagę na jakiekolwiek rezolucję wydaną przez nowy twór. Tak naprawdę wiele mikronacji nie obchodzi to, co dzieje się z Awarą, bowiem jest to spór pomiędzy kilkoma krajami.
Kolejna zaskakująca mnie kwestia to powrót do dyskusji na temat ujednolicenia tytułów naukowych. Nie twierdzę, że szkolnictwo wyższe czy jakikolwiek twór podobny do tego jest bezsensowny, ale proszę podać jeden racjonalny powód, dla którego stworzenie nowych struktur "OPM" i ujednolicenie tytułów jest potrzebne do współpracy na szczeblu oświatowym pomiędzy mikronacjami? Czy po raz kolejny chcecie się przekonać, że tak bardzo zróżnicowane kulturowo mikronacje nie ujednolicą się, bo to oznacza powstanie monotonii, która w konsekwencji przeradza się w marazm?
Wszystkie organizacje, które powstają powinny jako fundament stawiać aktywizację społeczeństw danych państw. Nie rozumiem dlaczego alienujemy dane struktury od społeczności i umieszczamy je na osobnych forach? W przeszłości mieliśmy, chociażby przykładowo, trzy wyosobnione fora: forum OPM, forum MUP, forum.mikronacje.info. Obecnie oprócz MUP, która czasami wykaże jakąś aktywność pozostałe praktycznie nie istnieją. Rozdrobnienie wszystkiego powoduje rozbicie aktywności na poszczególne fora, co w rezultacie prowadzi do jej całkowitego zaniku. Dobrym wzorem jest Sojusz na rzecz Promocji i Rozwoju, gdyż jego forma działania pozwala na to, by każdy z członków korzystał z uczestnictwa w tym tworze i przede wszystkim korzystał na organizacji szczytów i konferencji na forum swojego państwa.
Reasumując tę, pewnie chaotyczną, wypowiedź. Naprawdę dziwię się, że od samego początku dyskusji pojawiają się osoby, które jawnie chcą powtórzyć błędy z przeszłości tworząc wyosobnioną na oddzielne forum strukturę organizacyjną, pełną biurokracji, której głównym zamierzeniem jest wywieranie wpływu na działalność mikronacji i ujednolicanie pewnych sfer życia społecznego.