Autor Wątek: [Szczyt Wolnogradzki] Czy potrzebna jest druga OPM?  (Przeczytany 3635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline inz_zwell

• Przechodzień
  • *
  • : 0
    • Odznaczenia
Odp: [Szczyt Wolnogradzki] Czy potrzebna jest druga OPM?
« Odpowiedź #25 dnia: Czw, 08 Sty 2015, 18:25:52 »

Odnosząc się do słów Ekscelencji Zwella: sugeruję poniechanie takich osobistych wycieczek i złośliwości, zapewne charakterystycznych dla przedstawicieli Wandystanu, ale niekoniecznie zabawnych.

Przepraszam jeśli JE się poczuł urażony.

Ze swojej strony z kolei sugeruję schować do kieszeni swój antywandyzm i nie ekstrapolować mojego stylu bycia na cały Wandystan. Będzie zdrowiej.

[...] "zapewne charakterystycznych dla przedstawicieli Wandystanu" - ten wtręt jest wręcz niegodny cywilizowanego poziomu dyskusji i nie spełnia jakichkolwiek norm...

Już jest jedno państwo zbiorowo porównujące innych do "grypy". Chyba niezbyt dobrze byłoby się z tym państwem znaleźć w jednym gronie, prawda?
« Ostatnia zmiana: Czw, 08 Sty 2015, 18:38:09 wysłana przez inz_zwell »
inż. Max Zwell, WKTiR
wktir@wandystan.eu

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #26 dnia: Czw, 08 Sty 2015, 20:52:07 »
Obecnie nie jestem władny do podejmowania decyzji. Od tego jest Jego Sułtańska Mość Said al Falim. Bez urazy ale nie wiem czym jest Sojuszu Promocji i Rozwoju ani Układ Wolnogradzki. Federację Al Rajn bardziej interesuje współpraca w dziedzinie wojskowości, nauki, kultury i sportu. Ewentualnie pomoc graficzna. Spotkania polityczne przy kawusi i pierdzenie w stołek to nie dla nas.
Oczywiście rozumiem stanowisko Waszej Sułtańskiej Mości. Także jestem zdania, iż współpraca powinna mieć miejsce w konkretnych dziedzinach, chociażby tych, które wymienił WSM. Jednakże uważam, że od czasu do czasu warto coś ustalić, przecież rozmowy nasze nie dotyczą tylko polityki sensu stricte.
Układu Wolnogradzkiego nie ma, po prostu dla przykładu rzuciłem to hasło, jako ew. nazwę dla ewentualnego porozumienia podpisanego na Szczycie.
Sojusz Promocji i Rozwoju to organizacja międzynarodowa założona na szczycie w hasselandzkim Angemont, kilka miesięcy temu. Należy do niej Hasseland, Bialenia, Brodria i Azymutia, a do niedawna także Surmenia.

Offline Daniel von Witt

• Dreamlandczyk
  • Obserwator
  • **
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #27 dnia: Czw, 08 Sty 2015, 23:17:30 »
Wydaje się, że wszyscy jesteśmy zgodni co do tego, że najpierw wypada przyjrzeć się temu w czym konkretnie chcemy współpracować, a nie tylko w jakim ma się to odbywać opakowaniu. Sądzę więc, że tytułowe pytanie nie ma już racji bytu, a powinno odnosić się do narodowych walorów państw i ich "specjalizacji", w których mogą szukać zagranicznych partnerów. W ten sposób nie nawiąże się walna współpraca (bo to jest utopią), ale sieć luźnych stowarzyszeń działających w konkretnych niszach. To jest bardziej realne.

(-) Daniel markiz von Witt
Premier Rządu Królestwa Dreamlandu

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #28 dnia: Pią, 09 Sty 2015, 08:22:13 »
Szanowny Ekscelencjo Zwell! Ja na pewno nie jestem nastawiony antywandejsko. Choć może mógłbym mieć uzasadnione powody  ;) Ale zostawmy to i zastanówmy się nad meritum. Popieram Ekscelencję von Witta, nie opakowanie ważne, a to, co (ewentualnie) chcemy osiągnąć.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

« Odpowiedź #29 dnia: Pią, 09 Sty 2015, 17:01:12 »
Wasza Ekscelencjo von Witt,
Pozwolę sobie nie zgodzić się ze stanowiskiem Waszej Ekscelencji. Walna współpraca jest jak najbardziej możliwa i z całą pewnością nie jest jedynie utopią. Oczywiście, że każdy kraj współpracowałby ściślej z państwem bliskim sobie pod względem klimatu i celów. Jednakże ostatnie lata pokazują, iż bez skoordynowanych akcji, takie luźne współprace przeważnie się nie wywiązuje.
Oczywiste jest, że współpraca nie jest celem sama w sobie i należy współpracować w jakiejś dziedzinie. Zaproponowaliśmy, aby taką dziedziną było nawiązywanie stosunków z innymi mikroświatami, aczkolwiek oczywiście bliższe na i bardziej oczywiste współprace dotyczyłyby nauki, kultury, sportu, gospodarki.
Rozumiem, że obecnie wśród większości mikronacji nie ma tendencji integracyjnych, a stosunek do organizacji międzynarodowych jest raczej negatywny, dlatego też uważam, że obecnie powinniśmy realizować pomysł towarzysza inżyniera Zwella, czyli stworzenie jakiegoś forum/działu na istniejącym, należącym do którejś z mikronacji (dla mnie bez znaczenia, bo byłbym w stanie być aktywnym na jeszcze jednym forum, aczkolwiek pojawiały się tu głosy, że osobne forum byłoby nieaktywne). Na tym forum pojawiałyby się ogłoszenia dotyczące podejmowanych inicjatyw i zaproszenia innych państw do współpracy w konkretnych dziedzinach. Tak więc możliwe byłyby konkursy i inicjatywy kulturalne, zawody sportowe, konferencje naukowe, itd. w większym gronie, pochodzącym z większej liczby mikronacji. Ta idea mi wydaje się być na chwilę obecną najodpowiedniejszą. A jak sądzą Szanowni Goście?

Offline Hugo Miramontes

• Przechodzień
  • *
  • : 2
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #30 dnia: Pią, 09 Sty 2015, 17:11:14 »
Niestety zgadzam się z Ekscelencją Danielem von Witt'em, w tym, co i sam wielokrotnie powtarzałem, że szeroko zakrojona współpraca nie uda się, gdyż różne mikronacje nastawione są na różne cele. Problemy z integracją państw możemy zauważyć już w zalążku dyplomacji, gdzie każdy traktat wspomina o wzajemnej współpracy, ale często z tej współpracy nic nie wynika, bo po prostu nie ma ona prawa bytu. Przyznam szczerze, ze nie widzę różnicy wielkiej w wyrywkowym informowaniu państw o evencie organizowanym przed dany kraj (do tego dochodzi pośrednia informacja przez np. planetę), a specjalnie do tego stworzonym forum - chyba, że miałoby się ono stać wizytówką polskiego mikroświata, ale to już kolejne utopijne wyobrażenie.

Offline Andy Sky

• Podróżnik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #31 dnia: Pią, 09 Sty 2015, 19:54:26 »
Szanowni Państwo!

Popieram opinie stawiające tezę o większej skuteczności i przydatności organizacji o pewnych specjalnościach nad jedną globalna organizacją. Ja wspomniał Ekscelencja von Witt różnorodność wśród mikronacji sprawia, iż nie we wszystkim chciałyby uczestniczyć, choćby zupełnie biernie. Uczestnictwo w niej stwarza napięcie wewnątrz niektórych mikronacji, które są jakby swą obecnością uczestniczą w dziedzinach które nie są w kręgu ich zainteresowań. Są mikronacje angażujące się można powiedzieć w skali globalnej, kolejne zadowalają się kontaktami wyłącznie w swoim najbliższym kręgu, inne biorą udział w wybranych inicjatywach, a jeszcze inne izolują się na arenie międzynarodowej, sprowadzając swoje uczestnictwo w społeczności międzynarodowej do minimum. I przy takiej różnicy płaszczyzn, luźne specyficzne organizacje skupiają zainteresowanych daną tematyką. Stąd też luźne organizacje zdają się mieć większe szanse na powodzenie.

Offline Osama bin Ramzani

• Ojciec Założyciel
  • Zainteresowany
  • *
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #32 dnia: Nie, 11 Sty 2015, 20:02:28 »
Oczywiście rozumiem stanowisko Waszej Sułtańskiej Mości. Także jestem zdania, iż współpraca powinna mieć miejsce w konkretnych dziedzinach, chociażby tych, które wymienił WSM. Jednakże uważam, że od czasu do czasu warto coś ustalić, przecież rozmowy nasze nie dotyczą tylko polityki sensu stricte.
Układu Wolnogradzkiego nie ma, po prostu dla przykładu rzuciłem to hasło, jako ew. nazwę dla ewentualnego porozumienia podpisanego na Szczycie.
Sojusz Promocji i Rozwoju to organizacja międzynarodowa założona na szczycie w hasselandzkim Angemont, kilka miesięcy temu. Należy do niej Hasseland, Bialenia, Brodria i Azymutia, a do niedawna także Surmenia.
Szanowny Panie Prezydencie nie powiedziałem, że nie warto spotykać się i omawiać różne kwestie. Jednak lepiej to robić w formie szczytu jak ten a nie organizacji podobnej do OPM.
(-) Jego Sułtańska Mość Osama bin Ramzani
Sułtan Sułtanatu Al Rajn
Jego Wysokość Sułtan Senior Federacji Al Rajn

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #33 dnia: Nie, 11 Sty 2015, 20:18:54 »
Ekscelencje,
Jak (a może lepiej - jeśli) nadejdzie czas jakiegoś neo-OPM, to zapotrzebowanie takie zostanie ujawnione i jakaś organizacja zostanie powołana.
Ale zgadzam się - nasza dyskusja wskazuje, że taki czas nie nastał, bo większość jej uczestników nastawiona jest negatywnie lub sceptycznie. Skoro tak, trzeba stosować inne metody, np. organizację szczytów i konferencji międzynarodowych.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

« Odpowiedź #34 dnia: Nie, 11 Sty 2015, 21:22:55 »
Szanowny Panie Prezydencie nie powiedziałem, że nie warto spotykać się i omawiać różne kwestie. Jednak lepiej to robić w formie szczytu jak ten a nie organizacji podobnej do OPM.
Być może, że ma WSM rację, aczkolwiek szczyty mają to do siebie, że nie trwają w sposób ciągły... I gdyby była potrzeba podjęcia jakichś wspólnych działań, zaprotestowania przeciwko czemuś lub pomocy jakiemuś państwu, to musielibyśmy zwoływać jakiś szczyt, zapraszać wszystkich, itd. A dodatkowo, nie byłoby wiadomo, gdzie ten szczyt ma się odbyć i jaki termin byłby najlepszy.

Także uważam, że organizacja podobna do OPM nie miałaby w chwili obecnej sensu, aczkolwiek warto coś ustalić, np. ustalić jakieś następowanie po sobie szczytów lub- jak proponował towarzysz Zwell- wyznaczyć na jakimś forum taki międzynarodowy dział, gdzie wszyscy mogliby się zgłaszać, informować o ważnych sprawach i zwoływać społeczność międzynarodową.

• Ojciec Założyciel
  • Zainteresowany
  • *
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #35 dnia: Pon, 12 Sty 2015, 20:15:45 »
Być może, że ma WSM rację, aczkolwiek szczyty mają to do siebie, że nie trwają w sposób ciągły... I gdyby była potrzeba podjęcia jakichś wspólnych działań, zaprotestowania przeciwko czemuś lub pomocy jakiemuś państwu, to musielibyśmy zwoływać jakiś szczyt, zapraszać wszystkich, itd. A dodatkowo, nie byłoby wiadomo, gdzie ten szczyt ma się odbyć i jaki termin byłby najlepszy.

Także uważam, że organizacja podobna do OPM nie miałaby w chwili obecnej sensu, aczkolwiek warto coś ustalić, np. ustalić jakieś następowanie po sobie szczytów lub- jak proponował towarzysz Zwell- wyznaczyć na jakimś forum taki międzynarodowy dział, gdzie wszyscy mogliby się zgłaszać, informować o ważnych sprawach i zwoływać społeczność międzynarodową.
Szanowny Panie Prezydencie odbywajmy zatem Szczyty cyklicznie. Co 3 lub 4 miesiące. W wyjątkowych sytuacjach mogą być zwoływane Nadzwyczajne Szczyty. Sporządzimy listę państw, które nie nawalą od strony organizacyjnej. Natomiast wszelkie spory mógłby rozwiązywać Mikronacyjny Trybunał Arbitrażowy.
Sułtan Sułtanatu Al Rajn

« Odpowiedź #36 dnia: Pon, 12 Sty 2015, 22:08:45 »
Uważam to rozwiązanie za słuszne i kompromisowe. Zdecydowanie dobrą decyzją było zaproszenie Waszej Sułtańskiej Mości na Konferencję. :) Bez WSM szczyt ten prezentowałby niższy poziom.

I teraz mój pomysł na rozwinięcie idei Sułtana:
Podpiszmy Układ Wolnogradzki o Szczytach Międzynarodowych i zawrzyjmy w nim następujące ustalenia:
- Szczyt odbywa się do 3 miesiące.
- Szczyt może odbywać się w kraju, którego możliwości organizatorskie zatwierdzą Statutowi Opiekunowie (Al Rajn, Dreamland, Bialenia i Aguria?).
- W okresie zwykłym (tj. poza szczytami) sprawy organizacyjne załatwia się na forum organizatora ostatniego szczytu.

Myślę, że Mikronacyjny Trybunał Arbitrażowy powinien zostać powołany osobno i niezależnie, aczkolwiek w imieniu Republiki Bialeńskiej wyrażam zainteresowanie jego współpowołaniem.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #37 dnia: Pon, 12 Sty 2015, 22:49:09 »
Takie szczyty mogłyby się przecież odbywać w ramach Sojusz PiR. Przecież rotacja odbywa się co 2 miesiące.
Ale patrząc z innej perspektywy - co działoby się podczas takich szczytów. Dyskusja tak jak tutaj?
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

« Odpowiedź #38 dnia: Pon, 12 Sty 2015, 23:22:38 »
Takie szczyty mogłyby się przecież odbywać w ramach Sojusz PiR. Przecież rotacja odbywa się co 2 miesiące.
Byłoby to dobre rozwiązanie, aczkolwiek niewiele państw uczestniczy w Sojuszu Promocji i Rozwoju, więc Szczyty de iure mogłyby się odbywać tylko w Bialenii, Hasselandzie i Brodrii, a to zapewne nie odpowiadałoby innym ambitnym mikronacjom. SPiR ma swoje określone cele, a Szczyty Międzynarodowe byłyby platformą rozmów i ogólnych wspólnych ustaleń, więc spełniałyby inne cele.
Ale patrząc z innej perspektywy - co działoby się podczas takich szczytów. Dyskusja tak jak tutaj?
Różne ogólne debaty zapewne też miałyby miejsce, aczkolwiek następne szczyty byłyby bardziej konkretne. Wiadomo, że takie Szczyty to nie byłby obrady jakiejś organizacji międzynarodowej (bo powołanie takiej obecnie nie cieszy się poparciem), lecz gospodarze i goście składaliby propozycje przyjęcia jakichś umów (choćby o tym Trybunale Arbitrażowym, tytułach naukowych lub czymkolwiek innym), odbywałyby się nad tymi projektami debaty i później chętni podpisywaliby. Ale konkretny przebieg szczytu zależałby od organizatora.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #39 dnia: Wto, 13 Sty 2015, 16:02:19 »
Mam pewien pomysł. Wzorując się na UE proponuję stworzenie mniej lub bardziej formalnej instytucji Mikronacyjnej Trójki - poprzedni, aktualny i przyszły organizator szczytu. Jedyne kompetencje - zbieranie oraz przekazywanie informacji i spotkania organizacyjne.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

« Odpowiedź #40 dnia: Wto, 13 Sty 2015, 17:03:59 »
Można coś takiego wpisać do tego Układu o Szczytach Międzynaroodowych, to dobry pomysł. I popieram wskazane przez WKW jedyne kompetencje, bowiem rozszerzanie ich nie byłoby dobre.

• Ojciec Założyciel
  • Zainteresowany
  • *
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #41 dnia: Śro, 14 Sty 2015, 17:45:00 »
Uważam to rozwiązanie za słuszne i kompromisowe. Zdecydowanie dobrą decyzją było zaproszenie Waszej Sułtańskiej Mości na Konferencję. :) Bez WSM szczyt ten prezentowałby niższy poziom.

I teraz mój pomysł na rozwinięcie idei Sułtana:
Podpiszmy Układ Wolnogradzki o Szczytach Międzynarodowych i zawrzyjmy w nim następujące ustalenia:
- Szczyt odbywa się do 3 miesiące.
- Szczyt może odbywać się w kraju, którego możliwości organizatorskie zatwierdzą Statutowi Opiekunowie (Al Rajn, Dreamland, Bialenia i Aguria?).
- W okresie zwykłym (tj. poza szczytami) sprawy organizacyjne załatwia się na forum organizatora ostatniego szczytu.

Myślę, że Mikronacyjny Trybunał Arbitrażowy powinien zostać powołany osobno i niezależnie, aczkolwiek w imieniu Republiki Bialeńskiej wyrażam zainteresowanie jego współpowołaniem.
Szanowny Panie Prezydencie dziękuję za wsparcie. Przed podpisaniem stosownych dokumentów ustalmy konkretnie, które państwa będą zainteresowane podpisaniem Układ Wolnogradzki o Szczytach Międzynarodowych. Ewentualny projekt na kiedy byłby gotowy?
Sułtan Sułtanatu Al Rajn

« Odpowiedź #42 dnia: Śro, 14 Sty 2015, 18:09:02 »
Zgodnie z planem, Konferencja Wolnogradzka ma się zakończyć już jutro... Myślę jednak, że prace nad projektem musielibyśmy przedłużyć, bowiem przez tak krótki czas nie zdążymy niczego przygotować...

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #43 dnia: Czw, 15 Sty 2015, 16:40:58 »
Popieram pomysł przedłużenia obrad.
I jestem zdania, że traktat powinien zawierać:

- Szczyt odbywa się co 3 miesiące.
- Szczyt może odbywać się w kraju, którego możliwości organizatorskie zatwierdzi poprzedni szczyt (nie jestem zwolenikiem wyróżniania nikogo).
- W okresie zwykłym (tj. poza szczytami) sprawy organizacyjne załatwia się na forum organizatora ostatniego szczytu, a ograniczone kompetencje ma "trójka" - poprzedni, obecny i przyszły organizator szczytu.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Krzysztof Hans

• Krzysztof Hans van der Ice
  • Przechodzień
  • *
  • Trizondal jest silny :D
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #44 dnia: Czw, 15 Sty 2015, 20:12:15 »
A co z dołączeniem nowych członków takich jak na przykład Trizondal którzy kto uważnie obserwuje całą dyskusje? Nie wiem co na to władze mojego kraju ale chyba kraj który to reprezentuje raczej nie wykluczy się w uczestnictwie w ramach międzynarodowych projektów.

Wracając do tematu drugie OPM jest jak najbardziej potrzebne gdyż jednoczy ze sobą wszystkie mikronacje.
(-) Krzysztof Hans van der Ice
- Sekretarz ds. Rozwoju Kultury w Trizondalu
- Pomysłodawca Our Sound i organizator jego I oraz IX edycji