Autor Wątek: [Szczyt Wolnogradzki] Czy warto współpracować z innymi mikroświatami?  (Przeczytany 1385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konstanty Jerzy Michalski

• Immanuel Kartografii Tamostosowanej
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 21
  • GG: 50930927
    • NPE: BI13111600010
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Panel dyskusyjny: "Czy warto współpracować z innymi mikroświatami?" zostanie otwarty 8.1.2015, o godzinie 10.00.
« Ostatnia zmiana: Czw, 08 Sty 2015, 07:59:38 wysłana przez Konstanty Jerzy Michalski »
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
Odp: [Szczyt Wolnogradzki] Czy warto współpracować z innymi mikroświatami?
« Odpowiedź #1 dnia: Czw, 08 Sty 2015, 13:22:14 »
Ekscelencjo,
Co rozumie Pan przez "inne mikroświaty"? Mikronacje obcojęzyczne? Były różne próby, ale bez wielkiego efektu. Ja sam w przeszłości je podejmowałem - i niewiele z nich niestety wyszło, poza udziałem Hasselandu w SpUM - Splendid Union of Microstatia... Ale jeśli można zrobić cos jeszcze, to byłby to dobry pomysł!
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #2 dnia: Czw, 08 Sty 2015, 14:37:41 »
Wasze Ekscelencje,
Współpraca z innymi mikroświatami zapewne nie przyniesie nam mieszkańców, ani nie będzie prowadzona na szerszą skalę, głównie ze względu na barierę językową. Jednakże opublikowany w Kurierze artykuł z anglojęzycznej mikronacji, przetłumaczony na język polski, był niezwykle interesujący. Bialenia także prowadziła misję kosmiczną, która zakończyła się lądowaniem na Micrze.
Myślę, że przede wszystkim warto uporządkować informacje o tym, jak wyglądają mikroświaty i zawiązać jakieś, choćby lekkie kontakty z tymi, które będą sensowne. A kolejnym krokiem mogłaby być międzyplanetarna konferencja, na którą każdy mikroświat wystawiłby swoją delegację. Oczywiście każdy mikroświat wystawiłby chociaż jednego tłumacza, który tłumaczyłby przemówienia członków swojej delegacji na angielski. Ustalilibyśmy, jak wygląda galaktyka w której znajdują się nasze mikroświaty, jakie odległości dzielą nas od siebie. Każdy przedstawiłby historię i kulturę swojej planety, przybliżył pozostałym delegacjom, jak wygląda życie z ich krajach.
Oczywiście współpraca z innymi mikroświatami byłaby trudna i czasochłonna, jednakże z całą pewnością byłoby to fascynujące przeżycie, które znacznie by nas ubogaciło. A oprócz tego byłaby to szansa na ponadpaństwową współpracę na Pollinie i zaczęcie postrzegania siebie, jako całości, a nie całkowicie indywidualnych elementów.

Offline Aleksandra Dostojewska

• Narzeczona Alberta Medycejskiego y Zep
  • Stary wyga
  • : 75
  • Tytularna Królowa Bialenii
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Czw, 08 Sty 2015, 15:51:25 »
Ekscelencje!
Swego czasu, za istnienia Federacji Brodryjskiej sama wysuwałam propozycje współpracy z innymi mikroświatami.
Tam chodziło konkretnie o mikronacje słowackie lub czeskie. Niestety żadna współpraca nie wypaliła i bynajmniej nie z powodu bariery językowej. Musimy zdać sobie sprawę z tego, że nie wszędzie termin ,,mikronacja'' oznacza to samo, w niektórych państwach realnych w ogóle ta forma wirtualnej państwowości nie jest znana. Pod tym względem polscy internauci stworzyli swego rodzaju interesującą i ciekawą ,,kulturę mikroświata'' .
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji
Dwukrotnie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Czw, 08 Sty 2015, 16:36:48 »
Szanowni Delegaci,
Również według mnie taka wyprawa wydaje się czymś bardzo interesującym i egzotycznym. Świetnie temat przedstawił Prezydent Swarzewski, jeżeli rzeczywiście coś takiego udałoby się zrobić :D Jednakże na razie warto wrócić na Ziemię (a właściwie Pollin). Myślę, że większość państw naszego mikroświata nie może sobie pozwolić na szeroko zakrojoną aktywność na wszystkich frontach.  Dlatego na razie priorytetem Królestwa Hasselandu pozostanie promocja i działalność w naszym mikroświecie.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline inz_zwell

• Przechodzień
  • *
  • : 0
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Czw, 08 Sty 2015, 17:10:22 »
Moim zdaniem nie ma to sensu. Oczywiście jak będzie potrzeba służę tłumaczeniami z angielskiego i węgierskiego - ale to moja prywatna propozycja.
inż. Max Zwell, WKTiR
wktir@wandystan.eu

Offline Hugo Miramontes

• Przechodzień
  • *
  • : 2
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Czw, 08 Sty 2015, 17:41:44 »
Również nie widzę sensu porywania się na współpracę z mikronacjami obcojęzycznymi. O wiele więcej korzyści przyniesie nam współpraca pomiędzy polskimi, wirtualnymi państwami.

« Odpowiedź #7 dnia: Czw, 08 Sty 2015, 18:15:27 »
Ja oczywiście rozumiem stanowisko Szanownych Przedmówców, też swoją wypowiedź zacząłem od stwierdzenia, że "nie przyniesie nam mieszkańców, ani nie będzie prowadzona na szerszą skalę". To oczywiste, że sensowniejsze są działania na Pollinie i współpraca pomiędzy mikronacjami polskimi. Jednakże realizacja projektu współpracy z innymi mikronacjami byłaby fascynująca i niezwykle ciekawa, z pewnością napędzałaby aktywność w państwach biorących w tym udział i kierowała do tych państw osoby zainteresowane z innych mikronacji.
Generalnie rzecz biorąc, mikronacje mają być właśnie ciekawymi społecznościami, które realizują ambitne cele i robią fajne rzeczy. Rozpatrywanie wszystkiego przez pryzmat zysków i korzyści sprawia, że upodabniamy się do świata realnego, a nasze spotkania do rad nadzorczych jakichś wielkich firm. A przecież nadrzędnym celem mikronacji jest miłe spędzanie wolnego czasu i rozwijanie się, doskonalenie swoich umiejętności.
Być może, że z punktu widzenia mniejszych lub mniej aktywnych mikronacji sprawa wygląda inaczej i przywódcy widzą potrzebę walki o "przetrwanie". Bialenia jest jedną z tych mikronacji, które mogą sobie pozwolić na szeroko zakrojoną aktywność na wielu frontach. Sądzę też, że jakbyśmy wspólnie realizowali projekt nawiązywania kontaktów z innymi mikroświatami (albo też inny projekt, możliwości jest multum), to odbyłoby się to jednak z korzyścią dla aktywności w mikronacjach. I, wbrew pozorom, ten projekt były współpracą pomiędzy polskimi, wirtualnymi państwami. Ale współpracą ukierunkowaną w konkretnym celu, z mierzalnym sukcesem na końcu.

Ekscelencjo Zwell, wie może Ekscelencja, jak wygląda węgierski mikroświat? Choć węgierskiego nie znam, to zadowoliłyby mnie nawet linki do jakichś źródeł. ;)
« Ostatnia zmiana: Czw, 08 Sty 2015, 18:16:37 wysłana przez AndrzejSwarzewski »

Offline inz_zwell

• Przechodzień
  • *
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Czw, 08 Sty 2015, 18:24:15 »
Nie mam pojęcia czy istnieją węgierskie mikronacje. Po prostu nigdy się nie interesowałem obcojęzycznymi panstwami wirtualnymi, poza okazją kiedy pewien sarmacki diuk nasłał na Wandystan kolegę z jednoosobowej "nacji" kanadyjskiej. Ale to stare dzieje... Poszukać Towarzyszowi mikronacji węgierskich?

Osobiście zwyczajnie szkoda czasu na obcojęzyczne państewka, zwłaszcza, że większośc tych które widziałem to były jednoosobowe blogaski o żenującym poziomie lub leblandiopodbne skamieliny... Jak Sarmację z kolei odwiedzali goście zza granicy, zwłaszcza anglojęzyczni, to z ludzi wychodził kompleks Polaka jakiś czy coś i na siłę się prześcigali w pisaniu łamanym angielskim. Generalnie większość przeżyć związanych z mikronacjami zagranicznymi kojarzy mi się niezbyt zachęcająco :)
inż. Max Zwell, WKTiR
wktir@wandystan.eu

« Odpowiedź #9 dnia: Czw, 08 Sty 2015, 21:14:44 »
Poszukać Towarzyszowi mikronacji węgierskich?
Jeśli można, to poproszę. :)
Obawiam się jednak, że takiego ruchu może tam nie być. Mikronemzet to te wszystkie Sealandy itp., podobnie jak Виртуальное государство...

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Czw, 08 Sty 2015, 21:15:16 »
Być może, że z punktu widzenia mniejszych lub mniej aktywnych mikronacji sprawa wygląda inaczej i przywódcy widzą potrzebę walki o "przetrwanie". Bialenia jest jedną z tych mikronacji, które mogą sobie pozwolić na szeroko zakrojoną aktywność na wielu frontach. Sądzę też, że jakbyśmy wspólnie realizowali projekt nawiązywania kontaktów z innymi mikroświatami (albo też inny projekt, możliwości jest multum), to odbyłoby się to jednak z korzyścią dla aktywności w mikronacjach. I, wbrew pozorom, ten projekt były współpracą pomiędzy polskimi, wirtualnymi państwami. Ale współpracą ukierunkowaną w konkretnym celu, z mierzalnym sukcesem na końcu.

Szczerze powiedziawszy... to przekonał mnie Pan.  ;)
Rzeczywiście coś takiego mogłoby być bardzo ciekawym doświadczeniem. Również nie rozumiem postawy niektórych osób, które od razu uważają pomysł za nudny i bez sensowny. Ludzie! Jesteśmy tu nie po to, aby debatować jak to wszystko źle, bez sensu i bez zysku.
W każdym razie nie będę nikogo przekonywać, ale powiem że sam byłbym chętny. Oczywiście, jeżeli realizowalibyśmy coś w większym gronie. Jeżeli większość będzie niechętna, to nie widzę problemu, abyśmy spróbowali coś ciekawego zrobić nawet w trzy, cztery mikronacje.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline inz_zwell

• Przechodzień
  • *
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Czw, 08 Sty 2015, 23:22:54 »
Szczerze powiedziawszy... to przekonał mnie Pan.  ;)
Rzeczywiście coś takiego mogłoby być bardzo ciekawym doświadczeniem. Również nie rozumiem postawy niektórych osób, które od razu uważają pomysł za nudny i bez sensowny. Ludzie! Jesteśmy tu nie po to, aby debatować jak to wszystko źle, bez sensu i bez zysku.
W każdym razie nie będę nikogo przekonywać, ale powiem że sam byłbym chętny. Oczywiście, jeżeli realizowalibyśmy coś w większym gronie. Jeżeli większość będzie niechętna, to nie widzę problemu, abyśmy spróbowali coś ciekawego zrobić nawet w trzy, cztery mikronacje.

Toteż nikomu przecież niczego nie zakazuję. Mówię z pozycji wielu lat doświadczeń. Podobny staż ma tu bodajże jedynie JE de Zaym, a zgodzi on się pewnie ze mną, że o ile jednoosobowe lub nawet kilkoosobowe wycieczki do "innych mikroświatów" bywają kształcące to jakakolwiek inicjatywa państwowa po podpisaniu szymnych traktatów skończy się podpisaniem traktatu:) Oni (w większości bo słyszałem że niemieckojęzyczny świat wirtualny jest bardziej podobny do naszego) zwyczajniej inaczej patrzą na tą zabawę, bardziej w stylu leblandzkim. Co, nie bójmy się tego słowa, sprawia, że przy nas są zwyczajnie zacofani. Etnograficzną ciekawostką mogą dla nas być co najwyżej.

Bo o ile rozumiem celem tego Szczytu nie jest burza mózgów cobyśmy porobili sobie jako tow. Zwell i prezydent Swarzewski indywidualnie tylko co nasze państwa mogłby zrobić. Chyba, że się mylę?
inż. Max Zwell, WKTiR
wktir@wandystan.eu

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Pią, 09 Sty 2015, 08:18:26 »
Zgadzam się z Ekscelencją Zwellem, co mnie zresztą cieszy ;D Niemiecki znam słabo, po rosyjsku ze względu na cyrylicę pisać trudno, a wśród anglojęzycznych mikronacji nie znalazłem nikogo, kto by stale chciał współpracować.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Konstanty Jerzy Michalski

• Immanuel Kartografii Tamostosowanej
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 21
  • GG: 50930927
    • NPE: BI13111600010
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 10:05:27 »
Wasze Ekscelencje, Towarzysze,

Z moją (całkiem słabą) znajomością rosyjskiego, znalazłem taki, jedyny twór (leblandiopodobny) w Rosji, do tego po angielsku.

http://www.wirtland.com/

http://institute.wirtland.com/

http://times.wirtland.com/

I jeszcze w źródłach, w rosyjskiej Wikipedii, dot. tego Wirtlandu, znalazłem takie cudo:

http://wirtland.agilityhoster.com/Press%20Release%20Wirtland%2022.09.2008.pdf

Aczkolwiek, po przeczytaniu jednego artykułu z tej gazety, zmieniłem zdanie. Jednak mieli porządną stronę, ale odbudowują.

Ogółem, współpraca z innymi mikroświatami jest ucząca. Ale - nie ważne czy to będzie ogólno-mikronacyjna euforia (jak w KS) czy też będą rozmawiać jedynie wystawione delegacje, to w umyśle Anglika/Rosjanina/Niemca/Amerykanina/Portugalczyka pojawi się obraz pana Włodka/Mietka projektującego po pracy, w garażu, bomby z zepsutego kaloryfera i słoików po majonezie kieleckim, jeśli to jest jedno spotkanie. Bo rzeczywiście - gdy patrzymy na np. mikronacje portugalskie (do jednej się dokopałem), czy ten Wirtland, to od razu nasuwa nam się skojarzenie z Leblandią/Podlasiem/Al Farun. I rzeczywiście. Mikronacje (poza anglojęzycznym Bastion Union) są zamrożone w swoistej belle epoque .

Kolejną część szukania jakiś normalnych mikroświatów niedługo przedstawię, ponieważ się śpieszę, czego objawem jest chaotyczność wypowiedzi. :)
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej

« Odpowiedź #14 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 12:50:46 »
Jak już wspominałem, niemiecki mikroświat prezentuje duży poziom i jest zbliżony do naszego Pollinu.
W przeszłości przebywałem przez jakiś czas w Kaiserreich Dreiburgen, w którym napisano dwa razy tyle postów, ile w Sarmacji. Więc z całą pewnością nie jest to mikronacja typu leblandzkiego. ;)
http://dreibuergen.mikronation.de/forum/index.php - strona tej dużej mikronacji (aczkolwiek całkiem możliwe, że są jeszcze większe)
http://dreibuergen.mikronation.de/forum/profile.php?userid=1653 - mój profil
http://www.mn-wiki.de/ - ichnia micropedia

Offline Osama bin Ramzani

• Ojciec Założyciel
  • Zainteresowany
  • *
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Nie, 11 Sty 2015, 20:06:56 »
Ekscelencje czy nie lepiej współprocować między sobą? Polskich potencjalnych partnerów nie brakuje. Co do zagranicznych, które de facto na swoje zacofanie są mikronacjami a nie v-państwami jestem sceptycznym. Mamy za sobą doświadczenie "współpracy" z Kingdom of Rambai i nie wspominam jej najlepiej.
(-) Jego Sułtańska Mość Osama bin Ramzani
Sułtan Sułtanatu Al Rajn
Jego Wysokość Sułtan Senior Federacji Al Rajn

« Odpowiedź #16 dnia: Nie, 11 Sty 2015, 20:22:34 »
Owszem, wiele mikroświatów jest zacofanych. Nawet w tym promowanym Bastion Union powstają i upadają kraje, które częstokroć liczą sobie jedną lub dwie osoby. W Polsce takimi krajami nikt się nawet nie zajmuje, nie są traktowane nawet jako yoyonacje, lecz jak powietrze. Tam, dzięki tej federacji, takie twory mogą się pojawiać.
Łącznie ta cała Bastion Union (czyli masa różnych państw, obecnie jest ich 13) napisała 90 tysięcy postów, czyli nawet nie półtora razy tyle, ile Al Rajn. Mniej więcej tyle, ile Al Rajn i Bialenia razem. Nie wiem ile mają łącznie ludzi, aczkolwiek sądzę, że średnio na jedno państwo składowe wychodzi kilka osób. Jest kraj, w którym napisano 21 postów. :D W największej napisano 35 tysięcy postów (od 2010 roku), czyli też nie tak dużo. Druga największa mikronacja Bastion Union napisała z kolei około 6 razy mniej postów, niż ta największa.
To daje pełny obraz tego, jak wygląda ta "wspaniała idea" i "wzór dla Pollinu". ;)

Na chwilę obecną partnerem dla nas mogą być mikronacje niemieckie, które prezentują aktywność i wysoki poziom (zapewne zależy od tego, jaka to mikronacja, tak jak u nas, aczkolwiek pokazany przeze mnie Dreiburgen robi bardzo pozytywne wrażenie). No i ewentualnie te anglojęzyczne...  Rosyjskich, hiszpańskich, węgierski, czeskich, ani słowackich nie ma, z tego co mi wiadomo. Poszukujmy dalej, może znajdziemy jeszcze coś wartościowego. ;)

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Nie, 11 Sty 2015, 20:23:43 »
Ekscelencje,
Jak ktoś chce, ma czas i zna języki obce - niech współpracuje. Jak nie chce, nie ma czasu, a w językach obcych może powiedzieć tylko jes, bążur, gud morning, folkswagen, hende hoch, hajl! to nie ma sensu o tym rozmawiać...
« Ostatnia zmiana: Nie, 11 Sty 2015, 20:24:19 wysłana przez Piotr Pawel I »
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Krzysztof Hans

• Krzysztof Hans van der Ice
  • Przechodzień
  • *
  • Trizondal jest silny :D
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Czw, 15 Sty 2015, 20:19:36 »
Jeżeli chodzi o zdanie trizondalskie w tej sprawie to my popieramy integracje pomiędzy krajami jak i mikronacjami. W tej pierwszej kwestii odpowiednio to wyraźliśmy tworząc dla naszego v-świata Our Sound międzynarodowy konkurs piosenki.
(-) Krzysztof Hans van der Ice
- Sekretarz ds. Rozwoju Kultury w Trizondalu
- Pomysłodawca Our Sound i organizator jego I oraz IX edycji