Autor Wątek: Odezwa do Narodu.  (Przeczytany 2848 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aleksandra Dostojewska

• Narzeczona Alberta Medycejskiego y Zep
  • Stary wyga
  • : 75
  • Tytularna Królowa Bialenii
    • Odznaczenia
Odezwa do Narodu.
« dnia: Śro, 14 Sty 2015, 21:17:39 »
Drodzy mieszkańcy i obywatele Carstwa Brodryjskiego!

W ostatnim czasie udało nam się osiągnąć bardzo wiele, mówię tutaj oczywiście o pojednaniu ze Związkiem Brodryjskim oraz odzyskaniu rdzennych brodryjskich ziem. Jest to tym bardziej powód do dumy, gdy zdamy sobie sprawę, że uzyskaliśmy to wszystko dzięki dyplomacji. Dlatego na początku pragnę podziękować Wszystkim zaangażowanym w pokojowe rozwiązanie sporu. Jestem zobowiązana wyróżnić tutaj pana Prezydenta Republiki Bialeńskiej JE Andrzeja Swarzewskiego, który pełnił przydatną rolę mediatora.
Zdobywając to o co walczyliśmy przez tak długi okres czasu nie możemy spocząć na laurach, by nie zaprzepaścić szansy danej nam od losu. Dlatego wzywam dzisiaj wszystkich Obywateli do mobilizacji i pobudzania aktywności w Carstwie Brodryjskim. Nade wszystko proszę o wznowienie obrad Dumy Bojarów po tak długiej przerwie, czynię tym samym ukłon w stronę Carewicza Mikołaja.

Celem tej odezwy jest również wywołanie dyskusji wśród Narodu, a mianowicie musimy odpowiedzieć sobie na kilka pytań dotyczących dalszej egzystencji państwa.
Po pierwsze pragnę poznać Wasze zdanie na temat forum Carstwa. Czy jesteśmy już na tyle silni, by tworzyć własne forum? Czy chcemy w ogóle w obecnej chwili pełnej niezależności w tym wymiarze? Czy może warto poczekać, aż nastąpi kiedyś ogólne zjednoczenie obu Brodrii pod jedną flagą i na wspólnym forum?
Po drugie. Zapytam wprost, kto byłby gotowy do działalności i tworzeniu naszych regionów, które uzyskaliśmy na podstawie Traktatu ze Związkiem Brodryjskim? Przypominam, że uzyskaliśmy całą Ostię oraz znaczną część Czuwacji ze wszystkimi istniejącymi już miastami w tym z jej stolicą - Iżniewskiem. Przydałoby nam się również stworzenie porządnej mapy Carstwa. Z tego co wiem Patryk (Mikołaj) mógłby się tym zająć..
Trzecią sprawą jest  wskrzeszenie aktywności kulturalnej w Brodrii. A mianowicie chciałabym stworzyć prasę i telewizję. Tutaj oczywiście również potrzebuję Waszej pomocy. Więc proszę o sugestie.

Jak widzicie osiągnęliśmy bardzo dużo, ale jeszcze więcej mamy do zrobienia!
Zapraszam do dyskusji.
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji
Dwukrotnie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Offline AndrzejSwarzewski

Odp: Odezwa do Narodu.
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 14 Sty 2015, 21:25:33 »
Po pierwsze pragnę poznać Wasze zdanie na temat forum Carstwa. Czy jesteśmy już na tyle silni, by tworzyć własne forum? Czy chcemy w ogóle w obecnej chwili pełnej niezależności w tym wymiarze? Czy może warto poczekać, aż nastąpi kiedyś ogólne zjednoczenie obu Brodrii pod jedną flagą i na wspólnym forum?
Być może uznanie, że jestem w tej sprawie stronniczy, aczkolwiek sądzę, że Brodria jeszcze nie jest gotowa na samodzielne forum. Nie prezentuje jakiejś szczególnie dużej aktywności, a dzięki znajdowaniu się na forum bialeńskim nie jest zagrożona wielkim marazmem. I- przede wszystkim- jest stabilna. To niezwykle dużo, biorąc pod uwagę burzliwe losy Federacji.

Po drugie. Zapytam wprost, kto byłby gotowy do działalności i tworzeniu naszych regionów, które uzyskaliśmy na podstawie Traktatu ze Związkiem Brodryjskim? Przypominam, że uzyskaliśmy całą Ostię oraz znaczną część Czuwacji ze wszystkimi istniejącymi już miastami w tym z jej stolicą - Iżniewskiem. Przydałoby nam się również stworzenie porządnej mapy Carstwa. Z tego co wiem Patryk (Mikołaj) mógłby się tym zająć..
Mógłbym się poudzielać trochę w regionach, ale z pewnością na chwilę obecną nie jestem w stanie wziąć sobie tego na barki w całości. Niemniej jednak, bardzo chętnie pomogę. :)

Trzecią sprawą jest  wskrzeszenie aktywności kulturalnej w Brodrii. A mianowicie chciałabym stworzyć prasę i telewizję. Tutaj oczywiście również potrzebuję Waszej pomocy. Więc proszę o sugestie.
Nie ukrywam, że bardzo chętnie pisałbym do jakiejś gazety. Redaktorem naczelnym nie chcę zostać, ale coś pisać bym mógł. Może warto stworzyć to na skalę całej Republiki, bowiem i tam niezbyt dobrze z gazetami. A i czytelników więcej byśmy mieli. ;)

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Śro, 14 Sty 2015, 22:01:32 »
Być może uznanie, że jestem w tej sprawie stronniczy, aczkolwiek sądzę, że Brodria jeszcze nie jest gotowa na samodzielne forum. Nie prezentuje jakiejś szczególnie dużej aktywności, a dzięki znajdowaniu się na forum bialeńskim nie jest zagrożona wielkim marazmem. I- przede wszystkim- jest stabilna. To niezwykle dużo, biorąc pod uwagę burzliwe losy Federacji.
Mógłbym się poudzielać trochę w regionach, ale z pewnością na chwilę obecną nie jestem w stanie wziąć sobie tego na barki w całości. Niemniej jednak, bardzo chętnie pomogę. :)
Nie ukrywam, że bardzo chętnie pisałbym do jakiejś gazety. Redaktorem naczelnym nie chcę zostać, ale coś pisać bym mógł. Może warto stworzyć to na skalę całej Republiki, bowiem i tam niezbyt dobrze z gazetami. A i czytelników więcej byśmy mieli. ;)

Osobiście również jestem przychylna pozostania na forum Bialenii :)
Jednocześnie dziękuję za deklarację pomocy w tworzeniu i odtwarzaniu regionów.
Co do gazety... Dobry pomysł, by rozszerzyć na Republikę. Możemy zrobić coś w stylu: ,,Głos Carski i Republikański'' lub ,,Razem'' :D.
Ja bylabym chętna nawet do posady redaktora naczelnego, czy może jest jeszcze ktoś chętny do udziału? :D
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji

« Odpowiedź #3 dnia: Śro, 14 Sty 2015, 22:02:35 »
Myślę, że WCW zrobi to najlepiej. ;) A "Razem" to lepszy tytuł, bo krótszy. :D

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Moderator
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Wto, 20 Sty 2015, 19:28:17 »
Przypominam, że uzyskaliśmy całą Ostię oraz znaczną część Czuwacji ze wszystkimi istniejącymi już miastami w tym z jej stolicą - Iżniewskiem. Przydałoby nam się również stworzenie porządnej mapy Carstwa. Z tego co wiem Patryk (Mikołaj) mógłby się tym zająć..

No ładnie.
Ważna odezwa do Narodu wydana dnia 14.01, a ja ją zauważyłem dopiero 20.01. Ach, te egzaminy...

Co do mapy, powstaje właśnie ogólna mapa Brodrii która uwzględnia ZB i CB i chciałbym rozpocząć dyskusję na temat rozmieszczenia jezior, małych miasteczek, podziału administracyjnego i ogólnie wyglądu CB od strony geograficznej.
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

« Odpowiedź #5 dnia: Wto, 20 Sty 2015, 20:01:03 »
Brodria ma mniej więcej kształt Rosji, więc i różne obiekty geograficzne mogą być podobnie rozmieszczone. ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Czw, 22 Sty 2015, 20:51:17 »
Coś się nam ostatnio Car i Caryca zdezaktywowali. :/
Miejmy nadzieję, że wrócą w feriach i Carstwo znowu ruszy do pracy pełną parą. :)

• Moderator
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Pią, 23 Sty 2015, 13:19:59 »
Ja to się naprawdę zaczynam bać o przyszłość Carstwa Brodryjskiego. Caryca Aleksandra ostatnia aktywność tydzień temu, Car Adam Aleksander 3 tygodnie temu...
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego

« Odpowiedź #8 dnia: Pią, 23 Sty 2015, 15:08:32 »
Ano, nieciekawie to wygląda... Nie masz może z nimi jakiegoś kontaktu poza forum?

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Pią, 23 Sty 2015, 21:28:00 »
Zrobiłam sobie krótką przerwę dlatego, że wszystkie podejmowane przeze mnie działania pozostawały bez większego odzewu, ale wreszcie drgnęło :D.
Co do Adama ciągle go nie ma..... Nie wiem co o tym myśleć, bo formalnie byłam regentem do 10.01.
BYŁY PREZYDENT RB

« Odpowiedź #10 dnia: Pią, 23 Sty 2015, 22:25:03 »
Trzeba przestudiować Konstytucję pod kątem postępowania w przypadku nieaktywności Cara...

• Moderator
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Sob, 24 Sty 2015, 09:29:44 »
Trzeba przestudiować Konstytucję pod kątem postępowania w przypadku nieaktywności Cara...

Ja pobieżnie przegądnąłem konstytucję i bez cara jesteśmy praktycznie bez jakichkolwiek możliwości działania bo wszelakie akty prawne jakie Duma Bojarów wyda muszą być przez Cara zatwierdzone. Nie znalazłem natomiast nic o postępowaniu w przypadku nieaktywności Cara. Ale mówię, konstytucję przeglądnąłem pobieżnie i może coś przeoczyłem.

« Odpowiedź #12 dnia: Sob, 24 Sty 2015, 10:11:52 »
Cóż, nie wiecie może, kiedy Car zaczyna ferie?

• Moderator
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Sob, 24 Sty 2015, 10:48:09 »
Cóż, nie wiecie może, kiedy Car zaczyna ferie?

Nie wiem nawet gdzie mieszka. Mogę jedynie przypuszczać, że gdzieś na wschodzie Polski (mówił kiedyś że na weekend na Ukrainę się wybiera). Jeżeli mieszka w podkarpackim to ferie zaczynamy za tydzień.

« Odpowiedź #14 dnia: Sob, 24 Sty 2015, 11:27:04 »
No to może wróci wtedy... Do jakichś konkursów się przygotowywał, poza tym pewnie ostatnie sprawdziany, itd., jak to na koniec semestru...
Ja też za tydzień zaczynam.

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Sob, 24 Sty 2015, 16:11:36 »
No cóż jeśli nie wróci do tygodnia chyba będziemy zmuszeni uznać go za zmarłego.
Zgodnie z planem miał wrócić 10 stycznia.
BYŁY PREZYDENT RB

Offline Konstanty Jerzy Michalski

• Immanuel Kartografii Tamostosowanej
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 21
  • GG: 50930927
    • NPE: BI13111600010
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Sob, 24 Sty 2015, 17:28:27 »
Nie radzę tego czynić, ponieważ zawsze może wrócić. :) Sądzę że możemy przeprowadzić głosowanie, w którym przedłużymy "kadencje" regentki. Co o tym sądzicie, Waszje Wieliczestwa?
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej

« Odpowiedź #17 dnia: Sob, 24 Sty 2015, 18:14:51 »
A Duma może przedłużyć rządy Regentki?

• Moderator
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Sob, 24 Sty 2015, 19:01:43 »
A Duma może przedłużyć rządy Regentki?

Każdy akt prawny Dumy Bojarów musi być zatwierdzony przez Cara, więc obwawiam się że jeżeli przedłużymy regencję postąpimy nielegalnie.

Bez cara mamy praktycznie związane ręce.

« Odpowiedź #19 dnia: Sob, 24 Sty 2015, 20:47:43 »
No to chyba musimy czekać na powrót. :/ Ale jestem pewny, że Car w końcu powróci do swoich Poddanych i nie zostawi nas... ;)

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Sob, 24 Sty 2015, 21:17:03 »
Dlatego właśnie wysunęłam tę troszkę amoralną propozycję... Duma bez Cara na nic się nie zda :D
BYŁY PREZYDENT RB

« Odpowiedź #21 dnia: Sob, 24 Sty 2015, 21:42:03 »
W jest jakaś procedura uznawania śmierci Cara, tak na wszelki wypadek? *puka w niemalowane*

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Sob, 24 Sty 2015, 21:56:13 »
Wydaje mi się, że starczy ogłosić śmierć, do czego chyba ja mam największe prawo. Uznamy go za zmarłego na podstawie zaginięcia i nie odnalezienia, urządzimy pogrzeb coś na wzór Warneńczyka a jeśli powróci to odwołamy tę nieszczęsną pomyłkę.
BYŁY PREZYDENT RB

« Odpowiedź #23 dnia: Sob, 24 Sty 2015, 21:58:48 »
Ale jest ustalone, kto dziedziczy po nim władzę i w jaki sposób?

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #24 dnia: Sob, 24 Sty 2015, 22:08:22 »
Jeszcze co do śmierci, trzeb by było wówczas dać zapis, że jeśli mylimy się co do tego stanu a car powróci w określonym (np. miesiąc) czasie to odzyska koronę.
Na krótko przed jego odejściem ustalaliśmy Akt Sukcesyjny, który jednak oficjalnie nie został bodajże nigdzie ogłoszony.
BYŁY PREZYDENT RB