Autor Wątek: Parlamentarny porządek  (Przeczytany 1159 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hewret Faradobus

Parlamentarny porządek
« dnia: Czw, 15 Sty 2015, 20:20:11 »
Wysoka Izbo!

Wnoszę wniosek o stworzeniu uchwały tworzącej działy w Parlamencie; "Laska Marszałkowska" - służąca do składania projektów na ręce Marszałka Parlamentu, "Sala Obrad" - służąca do debatowania nad projektem oraz "Sala Głosowań" służąca do przeprowadzania głosowań nad projektami. Ponadto uchwała powinna nałożyć na Marszałka obowiązek pilnowania porządku i przejrzystości działu Parlamentu. Również powinno ustalić się oficjalne wzory postów dotyczących rozpoczęcia debaty, głosowania oraz ich zakończenie.
Uchwała dotyczyłaby obecnej kadencji, jak i każdej kolejnej.

Z poważaniem
« Ostatnia zmiana: Czw, 15 Sty 2015, 20:20:19 wysłana przez Hugon Hewret »
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline AndrzejSwarzewski

Odp: Parlamentarny porządek
« Odpowiedź #1 dnia: Czw, 15 Sty 2015, 20:59:54 »
Towarzyszu Marszałku,
Izbo o Odpowiednim Wzroście!

Pomysł dobry. Obecnie ciężko się połapać, gdy nie ma się aktualnie zbyt dużo czasu. Raporty Rady Państwa informują o losach rządowych projektów ustaw, ale pozostałe są dla społeczeństwa i gości dość niejasne. Jak ja ostatnio mam troszkę mniej czasu do przeglądania konkretnie wszystkich debat, to też od razu przestałem być na bieżąco i dwie przegłosowane ustawy trochę przetrzymałem przez nieuwagę.

Tylko proszę, niech dla każdego projektu będzie osobny wątek. Czasem jest zwyczaj taki, żeby zwoływać jakieś sesje parlamentu albo organizować kilka razy obrady parlamentu. Nie idźmy tą drogą, pod tym względem obecnie w Bialenii jest dobrze.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Czw, 15 Sty 2015, 21:34:44 »
Popieram pomysł... Jednocześnie proponuję zastanowić się nad zasadą dopuszczalności projektów obywatelskich np. w takiej formie, że w Kancelarii Parlamentu jak zwał tak zwał) byłby poddział na takie projekty, które oczywiście mogłyby wejść pod obrady, ale gdy któryś z uprawnionych by postanowił je "firmować".

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Czw, 15 Sty 2015, 22:13:25 »
Jeśli pozostanie podział na osobne wątki dla każdego projektu ustawy, to mogę śmiało poprzeć wniosek. Jeśli nie - będę gardłować przeciw. Debaty o wszystkim w jednym miejscu to katorga, i do tego albo kończy się to niebotycznym rozciągnięciem prac (jeden projekt naraz), albo bałaganem na znacznie większą skalę niż jest u nas obecnie.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #4 dnia: Czw, 15 Sty 2015, 22:17:29 »
Głównie to chodzi o stworzenie działów, a nie o wciskanie wszystkiego w jeden temat.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Sob, 17 Sty 2015, 17:48:02 »
Jak administrator chce, to nie mam nic przeciwko takiemu podziałowi. Prosze stworzyć to tak jak to Pan widzi a ja postaram się egzekwować podział.
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

« Odpowiedź #6 dnia: Wto, 20 Sty 2015, 23:00:48 »
Tak swoją drogą, chyba kilka głosować do zamknięcia. Niby się nie śpieszy, ale jakby Marszałek lub Wicemarszałek się pojawili, to mogą pozamykać, itd. ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Czw, 22 Sty 2015, 20:57:11 »
W dalszym ciągu wiele głosowań nie zostało zamknięte...
Ja bym chętnie wkroczył, ale "3. W przypadku niezapowiedzianej nieobecności Marszałka i Wicemarszałka powyżej 48 godzin, Prezydent tymczasowo przejmuje kontrolę nad Parlamentem.", a takiej nieobecności nie ma.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Czw, 22 Sty 2015, 20:58:53 »
Najwidoczniej doświadczenie średnio pomaga w wykonywaniu obowiązków, a szkoda... Bo to zaważyło na moim głosie przy wyborach Marszałka.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #9 dnia: Czw, 22 Sty 2015, 21:13:26 »
I tak to się skończyło, gdy nie chciałeś być Marszałkiem. Jak w analogicznej sytuacji na innym stanowisku.  >:D

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Czw, 22 Sty 2015, 21:30:34 »
I tak to się skończyło, gdy nie chciałeś być Marszałkiem. Jak w analogicznej sytuacji na innym stanowisku.  >:D
Czyli dochodzimy do wniosku, że beton na każdym istotnym stanowisku jest dobry... To teraz jeszcze trzeba namówić pewną osobę na przejęcie z powrotem stanowiska, które pełniła najlepiej ze wszystkich w historii... i w sumie jako jedna z dwóch robiła to (w tym wypadku) w ogóle dobrze.

« Odpowiedź #11 dnia: Czw, 22 Sty 2015, 21:54:07 »
Mowa o Feliksie w kontekście MinKula, czy tylko mi się zdaje? :D

Offline Akrypa Rabotowicz von Primisz

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • : 38
  • Pałowniczka
    • NPE: BI14020900117
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Pią, 23 Sty 2015, 01:40:57 »
Skoro tak narzekacie to ja będę od soboty codziennie sprawdzał czy czegoś nie ma. Po za tym dlaczego Marszałka nie połączymy z Prezydentem skoro Andrzej narzeka na małą władzę głowy państwa? ;)

Była premierka Republiki Bialeńskiej, Kalifka Bialenii j ziem obok, Spahbod, Lordessa, Biskupka, Masonerka, Akryponystka, Padawanka Mocy, Policjantka, Posiadaczka 69 wsi.
"Kocham noc i niebo, o wiele bardziej niż ludzkich bogów." ~ Camus
"Używamy rozumu tylko po to, by wyartykułować nasze indywidualne interesy, by wmanipulować innych w służbę naszym przyjemnościom. To świat, któremu brak wszelkiej duchowej substancji, w którym ludzie zachowują się jak inteligentne zwierzęta. Stanowimy uduchowione społeczeństwo zwierząt." ~ Hegel

« Odpowiedź #13 dnia: Pią, 23 Sty 2015, 15:19:33 »
Ja oczywiście mógłbym (i chyba każdy kolejny prezydent też, jeśli byłby porównywalnie aktywny), bo na forum jestem codziennie, a zbyt ciężka praca to nie jest. ;) Co nie zmienia faktu, że zbyt dużej władzy to by mi nie dało.  ;D Ale tak sobie ostatnia myślę, że większa niepotrzebna. ;)

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Pią, 23 Sty 2015, 19:50:49 »
Mowa o Feliksie w kontekście MinKula, czy tylko mi się zdaje? :D
Nope, nie o Kubiłaja mi szło. ;)

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Śro, 25 Lut 2015, 21:31:23 »
To może by tak w przyszłej kadencji to zrobić?