Jestem przeciwna chyba, że poznam sensowny powód takich zmian.
Obecne nazwy nawiązują do miast teutońskich (sarmackich), co jest co jakiś czas wyciągane w Księstwie. I jakby się nad tymi zarzutami zastanowić, to rzeczywiście mają trochę racji. Lepiej wprowadzić bialeńskie nazwy dla tych miast i będzie po kłopocie.
Nawiązują czy je powielają? Stworzenie miasta z przedrostkiem "Nowy" jest rzeczą zupełnie normalną... a Nowa Auttera to zdaje się była na mapie Pel Nandera z połowy 2010 i myślmy ją tylko utrzymali (obudowaliśmy upadłe miasto). Nie widzę powodu by mogli się zanadto burzyć... nie wiem kompletnie dlaczego im ustępować? I tak będą gadać co im ślina na język przyniesie na nasz temat.
Też nie mam nic przeciwko Ponyville.
Nie mam nic przeciwko nazwie "Ponyville" - tylko nie bardzo mi pasuje do jednego dwóch dużych portów Republiki i jednego z dwóch dużych (jednego z dwóch z największych miast). Choć sama nazwa jako miejscowość np. na Anatolii jak najbardziej... i jeszcze mi pasuje, a do tego się podoba.
Może...
Port Sabin (Nowa Auttera - nawiązanie do historii)
Southenberg (Nowy Ab'Dorst - największe miasto na półwyspie południowym)
Moja propozycja: referendum.
O każdą głupotę nie będziemy robić referendum - nazewnictwo miejscowości powstało bez takich zabiegów jakoś powstało tego całkiem sporo.