... o wyspę Nowej Sclavinii
A ta nazwa to aktualna, bo nie wiem co jest na tej mapie, którą mi podlinkowałeś aktualne, a co nie?
Przyznam się, ze trochę było problemu z wymyśleniem współrzędnych, bo geograficzne nijak do tego wirtualnego świata i tej mapy nie pasują. Stworzyłem więc inne - topograficzne. Obliczyłem ile kwadratów (dużych i małych) mamy do Równika i Południka zero oraz na tej podstawie zrobiłem coś co pozwala mierzyć położenie dostosowane do tej dużej mapy.
Kwadraty mają na siatce mapy opis w postaci kombinacji ilości dużych i małych kwadratów (w wymiarach na naszej mapie czyli 500x500 pxs oraz 125x125pxs od wirtualnego Równika oraz Południka Zero. Mapa zaczyna się (dolny lewy róg) od oznaczenia 21
081 w pionie i 05
017 - co oznacza, że jest to 21 duży kwadrat i 81 mały na północ od Równika i 5 duży oraz 17 mały na wschód od Południka Zero.
Czyli duży kwadrat można opisać jako 21-05 (po prawdzie 21N-05E - ale ponieważ nie przekraczamy Równika i Południka Zero, to można to w skrócie pominąć), a mały jako np. 21
081-05
017. Można umiejscowić punkt dokładniej na mapie podając dziesiętne czy setne długości boku kwadratu w postaci 21
081.25-05
017.75. Trochę to podobne do systemu używanego na rzeczywistych mapach topograficznych, tylko tam kwadraty mają opisy oznaczające odległość w km od Równika czy Południka Zero.