Autor Wątek: Sprawa Grutina  (Przeczytany 3279 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Sprawa Grutina
« dnia: Nie, 25 Sty 2015, 21:38:28 »
http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php/topic,2735.msg27114/topicseen.html#msg27114
Wpłynął wniosek od pana Grutina...

Nie wiem, czy mogę ułaskawić kogoś, na kim wykonano karę śmierci... Narracyjnie to może sensu nie ma, ale zmartwychwstania nie są w mikronacjach czymś szczególnie nadzwyczajnym. ^^ Złożyłem do Sądu wniosek o wykładnię, ale rozpatrzenie trochę pewnie potrwa...

A co Wy sądzicie o sprawie? Moim zdaniem szansę można dać, ale nie tak, że byłoby to bezwarunkowe ułaskawienie. Musiałby przeprosić tych, których obraził i nie dostałby od razu bialeńskiego obywatelstwa. Jakby Carstwo chciało dać mu obywatelstwo, to ich decyzja. Tam mógłby się na początek udzielać, bo to jednak jego Ojczyzna.

Czekam na Wasze opinie. Decyzję podejmę dopiero po dokładnym przemyśleniu. :)

Offline Geraint Glyndŵr

• Przechodzień
  • *
  • : 0
    • Odznaczenia
Odp: Sprawa Grutina
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 25 Sty 2015, 22:04:36 »
Według mnie można by mu dać ostatnią szansę.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Nie, 25 Sty 2015, 22:15:46 »
Prawnie nie ma przeciwwskazań, lecz nie chciałbym obiektu mojego pierwszego wyroku z powrotem w Bialenii.
(–) Kristian Arped

Offline Aleksandra Dostojewska

• Narzeczona Alberta Medycejskiego y Zep
  • Stary wyga
  • : 75
  • Tytularna Królowa Bialenii
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 25 Sty 2015, 22:40:14 »
To co Pan zrobi to pańska suwerenne decyzja, którą zaakceptujemy. Jeśli Grutin chciałby się udzielać w Carstwie musiałby odbyć jednak okres próbny oraz byłby poddany szczegółowej kontroli.
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji
Dwukrotnie Prezydent Republiki Bialeńskiej

« Odpowiedź #4 dnia: Nie, 25 Sty 2015, 22:47:25 »
Według mnie można by mu dać ostatnią szansę.
Tak, to też należałoby zaznaczyć, iż jakikolwiek wyskok i Grutin stąd ostatecznie wyleci. Mam jednak nadzieję, że tym razem będzie uważniejszy i się zmienił, chociaż trochę. ;)
Prawnie nie ma przeciwwskazań, lecz nie chciałbym obiektu mojego pierwszego wyroku z powrotem w Bialenii.
Byłbyś objęty rządowym programem ochrony, aby nie doszło do zemsty.  ^^

To co Pan zrobi to pańska suwerenne decyzja, którą zaakceptujemy. Jeśli Grutin chciałby się udzielać w Carstwie musiałby odbyć jednak okres próbny oraz byłby poddany szczegółowej kontroli.
Cieszę się. :) W takim razie początkowy okres "wolności" byłby dla Grutina dalszym etapem resocjalizacji. Nie można by więc mówić o "powrocie w chwale", lecz raczej "powrocie pokutnym". Dla osoby o temperamencie i ambicjach Grutina byłoby to, w mojej opinii, wystarczającą karą. 

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 00:07:51 »
Byłbyś objęty rządowym programem ochrony, aby nie doszło do zemsty.  ^^

Nie zrozumieliśmy się. Nie mam zamiaru tolerować w Bialenii człowieka, którego imię i nazwisko (imiona i nazwiska?) są synonimami idiotyzmu.
(–) Kristian Arped

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 06:59:21 »
Nie widzę najmniejszego powodu dla którego mielibyśmy ośmieszać ten v-kraj i siebie poprzez wpuszczenie tutaj Grutina czy w ogóle przez jakikolwiek kontakt z Grutinem. A już nadawanie mu obywatelstwa... teraz czy kiedykolwiek to kompletny absurd.

Jestem zdecydowanie przeciwny dawaniu mu jakiejkolwiek "szansy"... Grutin się skończył dla RB i niech tak pozostanie.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Konstanty Jerzy Michalski

• Immanuel Kartografii Tamostosowanej
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 21
  • GG: 50930927
    • NPE: BI13111600010
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 08:14:14 »
Ja, największy wróg Grutina mówię tak. Należy dać mu ostatnią szanse, a jeśli zrobi jakiekolwiek większe wykroczenie - marsz do Litawii. Oczywiście, wiadome jest utrudnienie w uzyskaniu obywatelstwa (co najmniej trzy miesiące czekania na próbne) to czemu nie dać mu szansy? Jeśli zmieniłby się o wiele na lepsze, to czemu nie dać temu człowiekowi szansy? Nie jestem totalnym cynikiem, trochę wierzę w ludzi. :)

PS Dajmy mu możliwość zmiany imienia i nazwiska, jeśli oczywiście pozwolimy mu na pobyt...
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 10:50:45 »
Ja przyjmowaniu do kraju klonow mowie stanowcze nie! Pan Grutin nie zrobil dla Bialenii nic co by dawalo nam podstawy di trakowania skazanego w sposob lagodniejszy. Pan Grutin nie rokuje poprawy, co udowodnil wielkokrontie wczesniej obiecujac zmiane i niedotrzynujac tego. Musimy pokazac powage i nieupadalc sie dla niepewnego mieszlanca. Jesli chcemy byc powaznym krajem nie mkzemy stosowac standardow jojonacyjnych w stosunku do prawa, kara smierci jest nienaruszalna i nieodwolalna!
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline Zdzisław Marlena Pytkiewicz

• Lokator
  • **
  • : 16
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 13:47:18 »
Słuchaj, Grutin. Ty jesteś po prostu śmieszny. Chociaż sam nie wiem, czy bardziej śmieszny, czy żałosny. Najpierw piszesz, że należy chronić FB za wszelką cenę przed bialeńskimi wpływami, jawnie prezentujesz pogardę wobec Republiki, a teraz chcesz zamieszkać we wrogim państwie? Tworzysz kolejne jojonacje, których "obywatele" prezentują podobny poziom do twojego (bo zwykle są twoimi klonami), natomiast nazwy twoich państewek są "przekręconymi" nazwami państw i miast realnych ( Litawia, stolica ZB, Broskwa). Nie wspomnę nawet, że jedynym celem tych tworów jest atakowanie RB, a także spełnianie twoich chorych ambicji. Stanowczo sprzeciwiam się wpuszczaniu do Bialenii takich [...]hipokrytów, jak ty, Grutinie. Jeśli Policja Państwowa zechce mnie ukarać za te słowa nie mam nic przeciwko. Kończąc mój wywód, pragnę zapytać się, Grutinie, po co chcesz działać w RB skoro masz już nowe państewko? http://uhraina.fora.pl/

Policja w tym wypadku nie chce Cię ukarać.
« Ostatnia zmiana: Pon, 26 Sty 2015, 18:14:16 wysłana przez Maciej Kamiński »
@Sukces IRC #bialenia

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Poseł
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 14:53:42 »
Grutin który przyznaje się w Bialenii do kloningu i prosi o drugą szansę to chyba ostatnia rzecz jaka przyszłaby mi do głowy. Czy powinniśmy go przygarnąć? Szczerze mówiąc, nie wiem. Nie opowiadam się po żadnej ze ston. Poczekajmy jeszcze na odpowiedż na wykładnię, a wtedy wiedząc czy zmartwychwstanie Grutina byłoby legalne będziemy się zastanawiać nad jego bialeńskim losem.
« Ostatnia zmiana: Pon, 26 Sty 2015, 14:56:38 wysłana przez Patryk Hyjek »
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

« Odpowiedź #11 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 16:00:33 »
Ja przyjmowaniu do kraju klonow mowie stanowcze nie! Pan Grutin nie zrobil dla Bialenii nic co by dawalo nam podstawy di trakowania skazanego w sposob lagodniejszy. Pan Grutin nie rokuje poprawy, co udowodnil wielkokrontie wczesniej obiecujac zmiane i niedotrzynujac tego. Musimy pokazac powage i nieupadalc sie dla niepewnego mieszlanca. Jesli chcemy byc powaznym krajem nie mkzemy stosowac standardow jojonacyjnych w stosunku do prawa, kara smierci jest nienaruszalna i nieodwolalna!
Pisz o yoyonacyjności- popełniaj błędy w każdym zdaniu, nadużywaj wykrzykników i nie stawiaj przecinków.

Natomiast wypowiedzi towarzysza Pytkiewicza jest sensowniejsza i jeśli Grutin chciałby odpowiedzieć, to może wysłać mi na GG odpowiedź, żebym przekazał. ;)

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 16:50:51 »
Pisz o yoyonacyjności- popełniaj błędy w każdym zdaniu, nadużywaj wykrzykników i nie stawiaj przecinków.

Wysyłana była z telefonu. ;) Poza tym, w twojej wypowiedzi brakuje odstępu przed myślnikiem.
(–) Kristian Arped

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 18:15:16 »
Czy Ty nas trollujesz, Andrzej...?

NIE dla Grutina.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #14 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 18:25:15 »
Otwórzcie dla niego specjalny ośrodek lecznicy.
Chętnie go wyleczę. :))
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

« Odpowiedź #15 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 18:34:07 »
Czy Ty nas trollujesz, Andrzej...?

NIE dla Grutina.
Tylko zadałem pytanie.
Wpłynął wniosek i chcę go rozpatrzyć po konsultacji ze społeczeństwem.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 18:41:19 »
Tylko zadałem pytanie.
Wpłynął wniosek i chcę go rozpatrzyć po konsultacji ze społeczeństwem.
Wniosek jest generalnie sam w sobie dosyć absurdalny... Bo o ponowne uznanie za żywą ma prawo ubiegać się tylko osoba niesłusznie uznana za zmarłą. Tutaj uznanie za osobę zmarłą wynika z prawomocnego wyroku.
Plus, nie mając prawnie możliwości wypowiedzi w Bialenii, skazaniec nie powinien być w stanie w ogóle wnioskować o cokolwiek...
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Zdzisław Marlena Pytkiewicz

• Lokator
  • **
  • : 16
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 19:02:28 »
A może utworzymy dla Grutina specjalny rezerwat z podwójnym drutem kolczastym pod napięciem?  :D
@Sukces IRC #bialenia

« Odpowiedź #18 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 19:06:34 »
Plus, nie mając prawnie możliwości wypowiedzi w Bialenii, skazaniec nie powinien być w stanie w ogóle wnioskować o cokolwiek...
Z Prezydentem musi być kontakt także poza forum. To był jeden z priorytetów mojej kadencji.

A może utworzymy dla Grutina specjalny rezerwat z podwójnym drutem kolczastym pod napięciem?  :D
Do Metra go wrzucimy. :P

• Poseł
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 19:13:00 »

Najlepiej usypać dla niego osobną, strzeżoną wyspę (nie bliżej niż 1000 km od najbliższego lądu). :D

Wniosek jest generalnie sam w sobie dosyć absurdalny... Bo o ponowne uznanie za żywą ma prawo ubiegać się tylko osoba niesłusznie uznana za zmarłą. Tutaj uznanie za osobę zmarłą wynika z prawomocnego wyroku.

A propos wniosków - czy we wniosku o wykładnię znajdują się informacje na tyle tajne i poufne by strzec je hasłem?
« Ostatnia zmiana: Pon, 26 Sty 2015, 19:19:49 wysłana przez Patryk Hyjek »
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego

« Odpowiedź #20 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 19:20:49 »
Ależ wniosek nie jest kryty hasłem. ;)

• Poseł
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 19:27:34 »
Ach, to łapanie za słówka...
Inaczej zapytam - czy w odpowiedzi sądu na wniosek o wykadnię znajdują się jakieś tajne informacje o których nie powinienem widzieć? Pytam ponieważ odpowiedź sądu na wniosek jest bardzo istotna przy dalszym postępowaniu z Grutinem, a ukrywanie tejże odpowiedzi przed zwykłymi obywatelami wydaje mi się co najmniej dziwne...

« Odpowiedź #22 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 20:08:38 »
Też nie mam dostępu.

• Poseł
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 20:25:18 »
Dlaczego wniosek o wykładnię traktowany jest jak rozprawa za zamkniętymi drzwiami? Żądam wyjaśnień, choć i tak zostanę zapewne zignorowany.

PS. Pan zdaje się był w owym temacie parę godzin temu jako autor ostatniego postu...

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #24 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 20:32:30 »
Cóż, od zawsze takie wnioski są obgadywane poza publicznym widokiem, do którego podaje się tylko ostateczny wynik rozpatrzenia sprawy. Za zamkniętymi drzwiami wygodniej się to robi niż poprzez PW. Wstęp mają tylko admini i osoby znające hasło.

Tak na marginesie, akurat ta dyskusja za zamkniętymi drzwiami to dotyczy mojego wniosku, ten Andrzeja czeka w kolejce...