Przyznam się szczerze, że posiadam mieszane uczucia. Jakkolwiek kwestia wzmocnienia władzy głowy państwa jest mi wyjątkowo bliska. Podoba mi się również koncept utworzenia Senatu - instytucji złożonej de facto z arystokracji, a więc ludzi doświadczonych. Nie wspominając o udogodnieniach dla arystokracji, będącej podporą ustroju monarchistycznego. Oczywiście poprzez nadanie praw arystokracji nie spodoba się demokratom, ale to chyba zaleta

.
Hmm... lektura pomysłów wzbudziła we mnie także chęć doprecyzowania programu stronnictwa, który z perspektywy czasu wydaje się być wyjątkowo ogólnikowy

.
Zapewne zdaje sobie Pan sprawę z tego, że głównym celem monarchistów jest restauracja monarchi. Jednak do tego celu prowadzi wiele drug (chyba domyślacie się jak będzie brzmiała kolejna broszura SR-K). Jedną z nich jest oczywiście umocnienie władzy wykonawczej, [przy jednakowym osłabieniu legislatywy] co ułatwi ewolucję do monarchi.
To zdaje się świadczyć na pańską korzyść. Jednak pozostaje ów zasadniczy szkopuł - monarchia, kwestia głowy państwa. Pozostaje więc kwestia deklaracji zgodności poglądów z linią stronnictwa, o której mówi wzór wniosku... Niemniej jednak przez głęboką rewerencję, jaką dażę pańską osobę przedyskutuję tę kwestię z resztą członków stronnictwa. Których to zapraszam do wypowiedzenia się poniżej.