Autor Wątek: Debata wyborcza- luty 2015  (Przeczytany 405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Debata wyborcza- luty 2015
« dnia: Sob, 21 Lut 2015, 15:11:23 »
Kampania wyborcza przed ostatnimi wyborami prezydenckimi mocno mnie zawiodła. Wyborcy zmuszeni byli do głosowania w ciemno, bez zobaczenia jakichkolwiek programów i jakiejkolwiek debaty pomiędzy kandydatami. Przed wyborami parlamentarnymi powinno być inaczej. Komitety, które chcą wystartować w wyborach, powinny poinformować o tym wcześniej, aby wziąć udział w debatach, otwartych także dla indywidualnych kandydatów.
Wszyscy już widzimy, że Bialenia musi ruszyć w którąś stronę. W dużej mierze zadecyduje o tym nowy parlament. Jak na cywilizowaną republikę przystało, każdy powinien powiedzieć, jakie ma plany i co chce zrobić w najbliższej kadencji.
Kto mógłby przeprowadzić debatę? Czy komitety wyborcze wyrażają chęć wzięcia udziału w debacie?

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
Odp: Debata wyborcza- luty 2015
« Odpowiedź #1 dnia: Sob, 21 Lut 2015, 15:28:59 »
Kierunek ochlokracja parlamentaryzm, bo nawet zagranicą nam zazdroszczą dynamizmu, a serwer i tak opłacają obywatele, nie władza, więc nic nie grozi bezpieczeństwu.
(–) Kristian Arped

« Odpowiedź #2 dnia: Sob, 21 Lut 2015, 15:31:31 »
zagranicą nam zazdroszczą dynamizmu
Bywamy chyba w innych zagranicach. ;)

I szkoda, że parlamentaryzm nie toleruje żadnych dyskusji. Bo to takie średnio parlamentarne.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Sob, 21 Lut 2015, 15:53:05 »
Nie toleruje? :o W którym miejscu?

A co do innych zagranic, to może po prostu bycie szpiegiem w dobrych relacjach z kolegami zza morza pozwala na szczersze rozmowy. ;)
(–) Kristian Arped

« Odpowiedź #4 dnia: Sob, 21 Lut 2015, 16:03:28 »
Nie toleruje? :o W którym miejscu?
Gdy temat jest choć trochę poważniejszy od np. tego, czy łaskawie pozwalamy na zrzeczenie się tytułu szlacheckiego, czy nie. ;) Bo już możliwość odwołania marszałka to temat, który otaczany jest całkowitą zasłoną milczenia.
Ale cóż, najwyraźniej tak musi być.

A co do innych zagranic, to może po prostu bycie szpiegiem w dobrych relacjach z kolegami zza morza pozwala na szczersze rozmowy. ;)
Za tym morzem to nie byłem od dawna, więc nie wiem. ;) Bynajmniej nie o nich mówiłem.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Sob, 21 Lut 2015, 16:08:14 »
Bo odwołanie marszałka to nie problem. Chyba już opublikowałem nawet. A wiesz, ciężko było mi opublikować wszystko w dzień po rozpoczęciu p.o. Trochę życia w ferie też mi się należy. ;) Niemniej jednak bałagan uprzątnąłem, a jedna ustawa czeka na podpis od p. Prezydent. 

Co do morza, nie tylko o Gellońskie mi chodziło. Swego czasu na dreamlandzkim kanale IRC z tow. Wileńską i premierem von Wittem rozmawialiśmy o Bialenii. :)
« Ostatnia zmiana: Sob, 21 Lut 2015, 16:08:34 wysłana przez Kristian Iversen »
(–) Kristian Arped

« Odpowiedź #6 dnia: Sob, 21 Lut 2015, 21:25:14 »
Bo odwołanie marszałka to nie problem. Chyba już opublikowałem nawet. A wiesz, ciężko było mi opublikować wszystko w dzień po rozpoczęciu p.o. Trochę życia w ferie też mi się należy. ;) Niemniej jednak bałagan uprzątnąłem, a jedna ustawa czeka na podpis od p. Prezydent. 
Nie chodziło, żeby Pana odwołać przecież. Ale dobra, nieważne.

Co do morza, nie tylko o Gellońskie mi chodziło. Swego czasu na dreamlandzkim kanale IRC z tow. Wileńską i premierem von Wittem rozmawialiśmy o Bialenii. :)
Bardzo dziękuję za tą wiadomość, odmieniła moje życie. :)

« Odpowiedź #7 dnia: Pią, 27 Lut 2015, 14:14:40 »
Cóż, szkoda, że się nie udało... Za 8 godzin wybory.
Ale spróbuję. Moje pytanie do KW JB, KW BPD i KWW HH:
Jak komitet odnosi się do pomysłu zmiany długości kadencji (przedstawionej w prezentacji mojej kandydatury), utworzenia Senatu i dodatkowego głosu w wyborach prezydenckich dla aktywnej arystokracji?

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Pią, 27 Lut 2015, 21:28:26 »
Zmiana długości kadencji - patrząc po aktywności Parlamentu pod koniec, jemu byłaby wskazana, w przypadku kadencji prezydenckiej... Póki ten urząd jest aktywny... mogłoby być.

Utworzenie Senatu - brak głębszego sensu. Raczej nie.

Dodatkowy głos - nie.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Sob, 28 Lut 2015, 00:48:11 »
Wybory się zaczęły ale i tak odpowiem
Ale spróbuję. Moje pytanie do KW JB, KW BPD i KWW HH:
1. Zmiana długości kadencji  - do rozważenia, krótsza kadencja sejmu by w sumie nie zaszkodziła, podobnie jak dłuższa rządu
2.utworzenia Senatu - nie nie i jeszcze raz nie, senat nei ma sensu ni racji bytu co widać na przykładzie "Tesco Polski", Sarmacji czy wielu innych miejsc gdzie on z jakiegoś powodu powstał
3. dodatkowego głosu w wyborach prezydenckich dla aktywnej arystokracji - raczej jestem przeciwna, ale to kwestia do przemyślenia, bo sama jakiś czas temu myślałam o głosach ważonych
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #10 dnia: Sob, 28 Lut 2015, 15:54:17 »
Ja swoje zdanie wyraziłem pod programem Andrzeja.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości