Autor Wątek: Odp: Obchody Rocznicy I Zrywu Powstańczego.  (Przeczytany 143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aleksandra Dostojewska

• Narzeczona Alberta Medycejskiego y Zep
  • Stary wyga
  • : 75
  • Tytularna Królowa Bialenii
    • Odznaczenia
Odp: Obchody Rocznicy I Zrywu Powstańczego.
« dnia: Śro, 11 Mar 2015, 17:54:27 »
Przemówienie Prezydent Aleksandry Izabelli Dostojewskiej.

''Do broni Ojczyzny dzieci! Czas sztandar wysoko wznieść! Jako Słońce niechaj świeci wolności i równości hasło w nas!''
Moi Drodzy Rodacy, Wszyscy Obywatele Bialenii!
Tymi oto nieśmiertelnymi słowami z francuskiej ''Marsylianki'' 11 marca 2012 roku Jan de Kaniewski wydał Manifest Powstańczy
w Teutonii, co w szeregu licznych zawirowań historycznych doprowadziło do powstania niepodległej Bialenii.
Była to iskra, iskra która wskrzesiła Święty Ogień Wolności utrzymany w Powstaniu a dzisiaj przechowywany przez nas w ideałach naszej Republiki.
Jan de Kaniewski, dyktator Powstania, późniejszy Prezydent Bialenii zdobył się na odwagę by wskrzesić wspominaną już Iskrę.
Honor nie pozwolił Mu na dalsze poniżenia i ujarzmienie Wolności przez zjadliwe, sarmackie hordy uciemiężenia.
Zaś ''Dzieci Ojczyzny'' uniosły sztandar wysoko, podchwycając hasło wolności i równości, które jest dzisiaj słońcem promieniejącym na całą Republikę. Dzięki naszemu Bohaterowi Narodowemu Janowi Kaniewskiego jesteśmy dzisiaj największą i prężnie działającą republiką na Pollinie. Przychodzą oczywiście nieraz chwile załamania i kryzysu, jednak dzięki naszej jedności ideały wywalczone w Powstaniach nie giną i nigdy nie zaginą!

Drodzy Rodacy! Pragnęłabym przy dzisiejszej okazji poinformować Was również o trudnej decyzji, którą musiałam podjąć.
Otóż z nieoczekiwanych przeze mnie przyczyn, jestem zmuszona złożyć swój urząd i odejść być może na zawsze, a na pewno na długi okres czasu z Republiki. Nie chcę byście mieli mi to za złe, nie chcę Was również rozczarować nagłym odejściem, bez wcześniejszego poinformowania... Pragnę jednak jeszcze wziąć udział w Obchodach 21 Marca, dlatego dopiero 22 marca bieżącego roku złożę swoją oficjalną rezygnację z Urzędu Prezydenta. Wtedy też pożegnam się z Wami i wydam stosowne oświadczenie podsumowywujące moją krótką prezydenturę. 
Była to dla mnie decyzja trudna, jednak jak mi powiedział ktoś bliski: ''Trzeba wiedzieć, kiedy zejść ze sceny niepokonanym...''

Odchodząc od tego smutnego akcentu, pragnę oficjalnie ogłosić, iż Obchody Powstania 21 Marca i Uzyskania Niepodległości rozpoczynam za otwarte!

BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji
Dwukrotnie Prezydent Republiki Bialeńskiej