Autor Wątek: Zawiadomienie o Brytanii  (Przeczytany 3393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Odp: Zawiadomienie o Brytanii
« Odpowiedź #50 dnia: Czw, 16 Kwi 2015, 21:35:24 »
No cóż, zawsze mieliśmy zupełnie inny stosunek do przyjaźni i to się już chyba nie zmieni. :)
A takie pytanie, czy wszystkie obszary należące do wielkich krytyków są zagospodarowane? W Hasselandzie jest przynajmniej kilku nadzwyczaj zdolnych działaczy, którzy sobie poradzą. O to nie musimy się martwić. A jeśli zechcą, to chętnie im pomogę, ponieważ zdecydowanie są tego warci.
A poważne mikronacje robią gorsze rzeczy i dobrze o tym wiesz.

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #51 dnia: Czw, 16 Kwi 2015, 21:42:03 »
Nie ma nic gorszego niż kloning (na którym Hasseland niedawno złapano za rękę),a na pixelkreig mam alergie i nawet w przypadku Anatolii i Awary te działania mnie wkurzały troche choć skala przestępstwa była nieporównywalnie mniejsza.
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

« Odpowiedź #52 dnia: Czw, 16 Kwi 2015, 21:45:30 »
Hasseland skończył z kloningiem. Każdy popełnia błędy, a wytykanie dawnych wad przyjaciół jest po prostu niefajne. Ale każda okazja, żeby się wywyższyć jest dobra, co nie?...
A granice mikroświata w jakiś sposób muszą powstawać i to nie jest żaden pixelkrieg.

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #53 dnia: Czw, 16 Kwi 2015, 21:56:18 »
Hasseland szanowałam m. in. za to ze są tylko wysepkami na oceanie gdyż taka postać mikronacji wg mnie jest bardzo fajna w odróżnieniu od żałosnego "paczcie jaka lestem jusz dusza!" uprawianego obecnie. A co do kloningu to wypominam przyjaciołom bardzo niedawne przestęsptwo, bo jak śpiewał klasyk:
"Jeśli grzmiące obrzędy bezcześci,
Jeśli babrze się w szczątkach wstydliwych -
To nie po to, by mieć
Nośny temat do pieśni,
Lecz by wstyd - był ostrogą - dla żywych"

Nie chce być fałszywym i krótkowzrocznym przyjacielem-pochlebcą gdyż uważam takich za bezcelowych i szkodliwych, a jak ty to nazywasz wywyższaniem to oh, well...
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #54 dnia: Czw, 16 Kwi 2015, 22:03:35 »
Przepraszam, że się tak wtrącę. Ale to nie jest tak, że zajęliśmy sobie tereny po to, żeby być wielką mikronacją, tylko na mapie. Wynika to z kilku różnych powodów, których nie chcę przytoczyć na forum publicznym.
Zachęcam jednak do lektury moich oświadczeń i wystąpień, gdzie przedstawiam zdanie swoje i Hasselandu na dany temat:
1) http://hasseland.eu/forum/viewtopic.php?f=16&t=974
2) http://hasseland.eu/forum/viewtopic.php?f=16&t=989
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

« Odpowiedź #55 dnia: Czw, 16 Kwi 2015, 22:08:30 »
Sądzę, że Hasseland sam powinien zdecydować, jaką politykę będzie uprawiał i jaki klimat chce posiadać. :)
A temat kloningu uważam za skończony. Hasseland poniósł już konsekwencje. Dalsze rozprawianie o tym jest bezcelowe.

I, proszę, powiedz mi, gdzie ja jestem dla Hasselandu "krótkowzrocznym przyjaciel-pochlebcą"? Uważam, że trochę się zamotali z tym przejmowaniem terytoriów, dali się ponieść fali. Ale nie jest to powód, żeby się od nich odcinać i publicznie krytykować. Osoba, która wpisała sobie do podpisu "II Prezydent Republiki" powinna być bardziej powściągliwą w stosunku do negatywnych wypowiedzi o naszym głównym sojuszniku.
I na tym kończę dyskusję w tym wątku. Wando, czemu ja się zawsze daję wciągać w jakieś pyskówki. :x

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #56 dnia: Czw, 16 Kwi 2015, 23:23:02 »
Andrzej,Maria cię trolluje i przy okazji wyzywa. :D
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #57 dnia: Pią, 17 Kwi 2015, 06:43:07 »
Sprawa z archontem jest wyjaśniona na forum Austro-Węgier. ;)
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline PrezerwatywTradycja

• Lokator
  • **
  • : 22
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #58 dnia: Pią, 17 Kwi 2015, 10:21:52 »
Hasseland nie zrobił nic aż tak skandalicznego i karygodnego. Owszem, złamał niektóre dawne porozumienia, aczkolwiek przejął jedynie obpp, a nie terytoria innych państw. Brytania była martwa, więc za zgodą innych państw kontynentu (w tym lokalnego mocarstwa, Surmenii) Hasseland mógł ją przejąć nawet jako obpp. Ale zdecydował się na krok narracyjny, czyli unię personalną.
Tyle że wspomniany pixelkriegzostał dokonany bezprawnie.  Hasseland złamał nie tylko stare postanowienia,  ale samą konwencję o podziale (która jasno stanowiła,  że wchodzi w życie po podpisaniu przez WSZYSTKIE państwa Orientyki). Powiedzmy sobie szczerze - konwencja jest słabą zasłoną dymną dla dziecinnego pościgu za terytoriami. Tak jak wątpliwa "unia". I w tych "dawnych porozumieniach" chodziło właśnie o ziemie niczyje, więc nie jest to omijanie,  ale działanie wprost wbrew ustaleniom.

Sytuacji z podszywaniem się Archonta nie znam. Nie wiem, czy zwyczajnie się podszywał, czy wcześniej występował pod postacią Króla Brytanii. Ale nawet jeśli było to oszustwo, to pretensje można mieć do niego samego, a nie do Surmenii, czy tym bardziej do Hasselandu, który najpewniej także został wprowadzony w błąd.
Andrzeju, smutno mi patrzeć jak decydujesz się przymykać oczy. Czy naprawdę można brać serio tłumaczenia że typowo nordacki intrygant wywiòdł w pole takie mikronacyjne wygi?

Należy zastanowić się, kto występuje przeciwko Hasselandowi. Czy głównym krytykiem nie jest okupant Awary?
Nie. Głównym krytykiem są trzy państwa Orientyki graniczące (niemal jako jedyne) z zagarniętym terenem. Zabawne,  że akurat Ty próbujesz wciągnąć w to Sarmację,  tylko po to żeby powiedzieć że sprzeciw jest bezpodstawny.

Czy główni krytycy to nie osoby, które już wcześniej pogardliwie odnosiły się do Jego Królewskiej Wysokości de Zayma?
Jeżeli jako pogardliwy stosunek uznajesz krytyczne podejście do jego osoby,  dorobku i w szczególności ostatnich zachowań i działań...

Nad tym samym mógłby się zastanowić Wandystan i Trizondal. Ale czy chcą?
Nad stosunkiem tow. K. do Wandystanu nie ma co się zastanawiać,  bo jest jednoznaczny od 2007 roku. Natomiast nasza krytyka nie odnosi się w tym momencie do jego osoby czy jakiegokolwiek Hasselandczyka (choć zapewne opinie na ich temat jakieś mamy) a stricte działań i tendencji w hasselandzkiej i rotryjskiej polityce zagranicznej. I na tym się skupmy.
{~} Prezerwatyw Tradycja Radziecki

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #59 dnia: Pią, 17 Kwi 2015, 15:59:51 »
Osoba, która wpisała sobie do podpisu "II Prezydent Republiki" powinna być bardziej powściągliwą w stosunku do negatywnych wypowiedzi o naszym głównym sojuszniku.

Myślę, że Hasseland więcej zyska na Szumanie niż na Łęckiej... no chyba, że tak bardzo lubią być po główce głaskani. ;)
(–) Kristian Arped

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #60 dnia: Sob, 18 Kwi 2015, 22:44:05 »
Brytania jest mało istotna.
Bardziej ciekawią mnie ziemie Mersji i Karpat, czyli tam gdzie istniała Victoria.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline PrezerwatywTradycja

• Lokator
  • **
  • : 22
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #61 dnia: Nie, 19 Kwi 2015, 02:24:23 »
Przy okazji - usprawiedliwianie Hasselandu, że nie wiedział i mógł zostać wprowadzony w błąd przez Mikisigosa trochę traci sens, jak zobaczymy, że jest on już po ujawnieniu całej sprawy obdarowywany przez Króla Hasselandu orderem.

A także polecam przyjaciołom Hasselandu lekturę :) Warto popierać?

Szanowni Obywatele!

Nasz kraj, Nasza wspaniała Ojczyzna Hasseland, została ze wszech stron otoczona przez ujadające kundle. Są nimi: Trizondal, Austro-Węgry i Winktown. Władze tychże państw poprzez politykę nienawiści i propagandy chcą w bezczelny sposób odebrać Nam nowe ziemie. Jest to jawne poniżenie Królestwa Hasselandu. Musimy zdecydowanie odpowiedzieć na te ruchy. Dlatego potrzebna jest pełna militaryzacja państwa. Jedynym sojusznikiem Hasselandu jest jego armia i dlatego musimy zwiększyć Nasz wkład w tę sferę. Każdy obywatel powinien wiedzieć, iż musi być gotów do obrony swojej własności, swojej Ojczyzny. Nie pozwolimy, aby kundle mówiły Nam jak mamy postępować! Zbliża się Święta Wojna, na którą musimy być gotowi! Niech żyje Hasseland!

Podpisano:
/-/ Iwan I Romanow-Phillips-Mountbatten-Windsor
{~} Prezerwatyw Tradycja Radziecki

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #62 dnia: Nie, 19 Kwi 2015, 09:01:33 »
Komunikat został wycofany. Przyznam, że napisałem to pod wpływem emocji, co było błędem. Pewnie teraz zacznie się nagonka wiadomych osób na to, co teraz napisałem, ale szczerze powiedziawszy jest mi to kompletnie obojętne. Owe osoby mówią, że Hasseland zachowuje się w żenujący sposób. Ja jednak uważam, iż to te osoby zachowują się w żenujący sposób. Dowodów na prostackie i żałosne określenia w stosunku do Hasselandu i jego obywateli jest mnóstwo. Część mikroświata uważa się za wielkich piewców "klasy i jakości", a właśnie ta część tejże "klasy i jakości" ma najmniej. Postanowienia Konferencji stały się tematem głównym i elementem napędzającym aktywność w wielu państwach. Fora, które do tej pory zamierały, odżyły. Kończąc dodam, iż Hasseland jest gotów na współpracę i kompromisy. Jesteśmy w stanie zrzec się praw do części ziem, które otrzymaliśmy.
« Ostatnia zmiana: Nie, 19 Kwi 2015, 09:12:51 wysłana przez Iwan Iwanowicz »
(-) Iwan Pietrow

« Odpowiedź #63 dnia: Nie, 19 Kwi 2015, 11:24:14 »
A także polecam przyjaciołom Hasselandu lekturę :) Warto popierać?
Ten- jak przyznaje JKM Iwan Romanow- emocjonalny tekst wg mnie niewiele zmienia. Taka narracja, jedni mają monarchofaszystów, inni niewiernych i wrogów Kościoła, a jeszcze inni "ujadające kundle". ;)

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #64 dnia: Nie, 19 Kwi 2015, 12:16:33 »
Te "trzy kundle" tylko nie popierają polityki Hasselandu.Jeśli będzie trzeba postaram się pomóc Hasselandowi.Nie przerywajmy manewrów tylko dla zastraszenia rozpocznijmy je.Hasseland nie powinien się bać "trzech kundli".
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline Karol Wawrzyniec

• Jego Katolicka Wysokość
  • Obywatel
  • Mieszkaniec
  • **
  • : 36
  • Król-Męczennik Imperium Skarlandu
    • NPE: BI16081300126
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #65 dnia: Nie, 19 Kwi 2015, 14:10:35 »
Weźcie się Wy wszyscy puknijcie w czoło i wojska wycofajcie. Potrzebna Wam kolejna wojna, która spustoszy mikroświat i spowoduje odejście kilkunastu mikronautów? Naprawdę tego chcecie?
(-) Jego Katolicka Wysokość
Karol II Wawrzyniec z Medyceuszów i Zepów,,
Jego Ekscelencja Prymas Brodrii i Bialenii,

Król Senior Imperium Skarlandu, Wielki Książę Toskanii, etc., etc., etc.
Naczelny Palacz Heretyków w Mikroświecie

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #66 dnia: Nie, 19 Kwi 2015, 15:35:54 »
Weźcie się Wy wszyscy puknijcie w czoło i wojska wycofajcie. Potrzebna Wam kolejna wojna, która spustoszy mikroświat i spowoduje odejście kilkunastu mikronautów? Naprawdę tego chcecie?

Jaka wojna... Z tego co wiem to ostatnie bitwy prowadził właśnie Skarland. A żadnej innej wojny na Orientyce nie będzie. W każdym razie nie z naszej winy. Mam nadzieję, że niektóre państwa zamiast zajmować się robieniem afer, zajmą się czymś użyteczniejszym.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

« Odpowiedź #67 dnia: Pon, 20 Kwi 2015, 16:38:45 »
Wojny na ogół przyczyniają się do aktywizacji (chociażby krótkotrwałej), a nie spustoszenia mikroświata.
Co nie zmienia faktu, że nie powinniśmy do nich dążyć, ponieważ konstruktywniejsze jest budowanie pokojowego mikroświata, który razem dąży do rozwoju. :)

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #68 dnia: Pon, 20 Kwi 2015, 17:44:59 »
Wojny na ogół przyczyniają się do aktywizacji (chociażby krótkotrwałej), a nie spustoszenia mikroświata.
Co nie zmienia faktu, że nie powinniśmy do nich dążyć, ponieważ konstruktywniejsze jest budowanie pokojowego mikroświata, który razem dąży do rozwoju. :)
A konstruktywniejsze jest z tego powodu, że nikt nie umie bawić się w wojnę, jeżeli ma być tym, który przegra. ::)
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #69 dnia: Pon, 20 Kwi 2015, 18:24:47 »
Hmm, dałoby się to jakoś zrobić... Np. (całkowita abstrakcja, nie żadna propozycja) my przegralibyśmy wojnę z Sarmacją o część Anatolii, Scholandia przegrałaby z nami wojnę o jakąś część ich terytorium, a Sarmacja przegrałaby ze Scholandią wojnę o np. Awarę. Wszystko byłoby ciekawe pod warunkiem, że władze przykładowych trzech państw nie mówiłyby swoim obywatelom, ani zagranicy o ustaleniach. No i pod warunkiem, że nikt nie wpadłby na pomysł, że fajnie byłoby jednak złamać jakieś punkty tajnego porozumienia. ;)