Autor Wątek: RAZEM DLA EDUKACJI NARODOWEJ! #MójPrezydentAlex2015.  (Przeczytany 709 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aleksandra Dostojewska

• Narzeczona Alberta Medycejskiego y Zep
  • Stary wyga
  • : 75
  • Tytularna Królowa Bialenii
    • Odznaczenia
RAZEM DLA EDUKACJI NARODOWEJ! #MójPrezydentAlex2015.
« dnia: Śro, 24 Cze 2015, 14:52:37 »
Kochani!

Podkreślałam już wielokrotnie, że pomysł Pana Kristiana Iversena dotyczący utworzenia Liceum im. Ojców Założycieli bardzo przypadł mi do gustu.

Dla nowego mieszkańca często jest się trudno odnaleźć w pewnych sytuacjach, czy to obyczajowych czy prawnych. Nie wspominając już o niezrozumiałych podtekstach historycznych. Wiem o tym, bo sama musiałam nie tak dawno tego doświadczyć, jednak z pomocą dobrych ludzi udało mi się przebrnąć przez ten etap, choć chętnie bym się jeszcze podszkoliła w kilku dziedzinach.

Moją propozycją jest utworzenie tego Liceum, jako placówki kształtującej wszystkich chętnych. Ponadto być może warto by rozpatrzyć pomysł, że funkcje państwowe, takie jak prezydent, minister mogą pełnić tylko absolwenci Liceum, którzy uzyskali świadectwo. (Mówię tutaj nie o obecnych obywatelach, ale o tych, którzy do nas napłyną). Z pewnością podniosłoby to poziom dyskusji społecznej.

W moim zamyśle Liceum im. Ojców Założycieli składałoby się z trzech katedr. Oto ich lista:

1.Katedra Podstaw Prawa.
2.Katedra Historii.
3.Katedra Stosunków Międzynarodowych i Kultury Państw Zagranicznych.

Ponadto można by pomyśleć o rozszerzeniu dla chętnych.
Dodatkowo wg mojej opinii dobrym pomysłem byłby obowiązek napisania pracy z wybranej tematyki (nie mówię tutaj o nie wiadomo jakich traktatach, ale krótkich i treściwych).

Chciałabym poznać Wasze opinie na ten temat.
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji
Dwukrotnie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
Odp: RAZEM DLA EDUKACJI NARODOWEJ! #MójPrezydentAlex2015.
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 24 Cze 2015, 14:58:28 »
Moją propozycją jest [...]

Czy aby na pewno Twoją? ;) No ale, nie chcę się tutaj o prawa autorskie bić. Swoją inicjatywę jak najbardziej popieram.
(–) Kristian Arped

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Śro, 24 Cze 2015, 15:51:26 »
Czy aby na pewno Twoją? ;) No ale, nie chcę się tutaj o prawa autorskie bić. Swoją inicjatywę jak najbardziej popieram.
Mistrzostwo w wyciąganiu słów z kontekstu :P.
Na wstępie podkreśliłam, że jest to Twój pomysł, prawda?
Zaś
Moją propozycją jest utworzenie tego Liceum, jako placówki kształtującej wszystkich chętnych.   
Czyli powszechność tej placówki.
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #3 dnia: Śro, 24 Cze 2015, 17:27:52 »
A co stoi na przeszkodzie, żeby taką funkcję pełnił Uniwersytet Bialeński? Jeśli moja osoba, to oczywiście Rektor może się zmienić, nie mam nic przeciwko.

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Śro, 24 Cze 2015, 17:28:29 »
A kto obejmie każdą z tych katedr?
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Śro, 24 Cze 2015, 18:05:47 »
A co stoi na przeszkodzie, żeby taką funkcję pełnił Uniwersytet Bialeński? Jeśli moja osoba, to oczywiście Rektor może się zmienić, nie mam nic przeciwko.
Andrzej, no co Ty? Skąd takie pytanie...
Liceum ma dawać podstawy, najważniejsze, ogólne informacje, to jest jego rola.
Poza tym, nowa placówka wniesie trochę świeżości, warto pomyśleć na zreformowaniem systemu edukacji.

A kto obejmie każdą z tych katedr?

W przeciwieństwie do kontrkandydata nie chciałabym ''handlować'' stanowiskami w trakcie kampanii, mam już to poukładane w głowie, ale ujawnię po wygranych wyborach. Zdradzę jedynie, że w roli dyrektora i zapewne profesora widzę Kristiana Iversena, zresztą poinformowałam go już o tym.
BYŁY PREZYDENT RB

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Śro, 24 Cze 2015, 18:53:42 »
Byłoby dobrzy gdyby ktoś chciał "kupić" te  stanowiska.  :D
« Ostatnia zmiana: Śro, 24 Cze 2015, 18:56:43 wysłana przez Adam Aleksander Dostojewski von Vincis »
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Śro, 24 Cze 2015, 19:01:04 »
Handel stanowiskami jest o tyle opłacalny, że poszczególni ludzie, którzy wiedzą wcześniej, iż obejmą dane stanowisko, mają więcej czasu na poukładanie sobie planów w głowie. Dodatkowo takie osoby mają więcej czasu aby się wycofać i wiedzą, że nie pracują przymusowo. I oczywiście trudno nazwać coś handlem stanowiskami, skoro ludzie sami się zgłaszają, aby objąć dany urząd. Kolejnym plusem jest oczywiście to, że mogę na trzeźwo i na spokojnie ułożyć sobie koncepcje państwa.

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Śro, 24 Cze 2015, 19:27:33 »
Handel stanowiskami jest o tyle opłacalny, że poszczególni ludzie, którzy wiedzą wcześniej, iż obejmą dane stanowisko, mają więcej czasu na poukładanie sobie planów w głowie. Dodatkowo takie osoby mają więcej czasu aby się wycofać i wiedzą, że nie pracują przymusowo. I oczywiście trudno nazwać coś handlem stanowiskami, skoro ludzie sami się zgłaszają, aby objąć dany urząd. Kolejnym plusem jest oczywiście to, że mogę na trzeźwo i na spokojnie ułożyć sobie koncepcje państwa.
Piękne słowa, ale i tak bardzo dobrze wszyscy wiemy czemu to służy.
BYŁY PREZYDENT RB

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Śro, 24 Cze 2015, 19:30:18 »
Zapewniam że służy to sprawnemu funkcjonowaniu państwa. ^^

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Śro, 24 Cze 2015, 19:42:29 »
Zapewniam że służy to sprawnemu funkcjonowaniu państwa. ^^
Przekupstwo zawsze ostatecznie kończy się fiaskiem. Poza tym dobrymi chęciami piekło wybrukowane.
BYŁY PREZYDENT RB

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Śro, 24 Cze 2015, 19:47:37 »
Przekupstwo zawsze ostatecznie kończy się fiaskiem. Poza tym dobrymi chęciami piekło wybrukowane.

Czy tak trudno znaleźć różnicę miedzy przekupstwem, a wcześniejszym zaproszeniem kogoś do współpracy? Nie da się podjąć słusznej decyzji dot. np. resortów w ciągu jednego dnia, gdzie trzeba mieć na uwadze, że część się nie zgodzi.

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Śro, 24 Cze 2015, 20:08:45 »
Czy tak trudno znaleźć różnicę miedzy przekupstwem, a wcześniejszym zaproszeniem kogoś do współpracy? Nie da się podjąć słusznej decyzji dot. np. resortów w ciągu jednego dnia, gdzie trzeba mieć na uwadze, że część się nie zgodzi.

Dość tej dyskusji, tłumacz to sobie jak chcesz.
BYŁY PREZYDENT RB

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Śro, 24 Cze 2015, 20:10:31 »
Przykro mi, ale Felix obiecał mi stanowisko prezydenta w zamian za zagłosowanie na niego.
« Ostatnia zmiana: Śro, 24 Cze 2015, 20:11:59 wysłana przez Feliks Spirkin »

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Śro, 24 Cze 2015, 20:12:28 »
Przykro mi, ale Felix obiecał mi stanowisko prezydenta w zamian za zagłosowanie na niego.
Coraz piękniejsza katastrofa ...
BYŁY PREZYDENT RB

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #15 dnia: Śro, 24 Cze 2015, 21:07:51 »
Nie trzeba formować rządu w czasie jednego dnia.
Oczywiście, że wygodniej jest sobie zawczasu wszystko ustalić, jednakże z szacunku do kontrkandydata wypada tego nie robić, przynajmniej oficjalnie. Nie ma niczego złego w rozmawianiu z dobrym współpracownikiem o planach na przyszłość w przypadku ewentualnego zwycięstwa, można nawet zaproponować konkretne stanowisko. Jednakże latanie po wszystkich i obiecywanie czegoś jest trochę nie do końca w porządku w stosunku do przeciwnika wyborczego. Chyba sam musisz to przyznać?
Warto nawet na początku kadencji trochę się pomęczyć z formowaniem rządu, ale kampanię poprowadzić w dobrym stylu i z dobrym smakiem. Zwycięstwo w złym stylu jest gorsze od przegranej, ponieważ wszystkie błędy i winy szybko wychodzą na światło dzienne, a potem baaardzo trudno jest współpracować z ludźmi wobec których zachowywało się nie w porządku.
Przemyślcie to oboje, zanim przekroczycie nieprzekraczalne granice. Bo ktoś z Was na pewno zostanie prezydentem. I myślę, że w niczyim interesie nie jest, żeby najbliższe 12 tygodni stało areną wielkiej walki prezydenta z opozycją. Bo Bialenia może takiej wojny po prostu nie przetrwać, znając ognisty temperament obojga kandydatów...

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Śro, 24 Cze 2015, 21:15:38 »
Przykro mi, ale mam taką naturę, że wolę już wcześniej mieć wszystko rozplanowane. Ja to uważam za zaletę, ale jak kto woli. ;) Bialenian ordnung musi być.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Śro, 24 Cze 2015, 22:05:25 »
Akurat różnice między uniwerkiem a proponowanym liceum były dobrze przez pomysłodawcę wypunktowane. ;)
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.