Autor Wątek: Akty prawne Akademii  (Przeczytany 982 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamil Maciejewski

Akty prawne Akademii
« dnia: Nie, 24 Sty 2016, 13:23:45 »
Statut Akademii Libertas
z 1 grudnia 2015 r. z późń. zm.

Rozdział I - Postanowienia ogólne

Art. 1.
Akademia Libertas, zwana dalej Akademią, jest uczelnią prywatną kształcącą studentów ze wszystkich krajów, a także jednostką prowadzącą badania naukowe z różnych dziedzin nauki.

Art. 2.
Akademia opiera swoje działania na niniejszym Statucie oraz przepisach prawa powszechnie obowiązującego, a w szczególności Ustawy o tytułach zawodowych, stopniach naukowych i tytule naukowym z 14 kwietnia 2014 r.

Art. 3.
Nadzór nad Akademią sprawuje jej Kanclerz.

Art. 4.
1. Siedzibą Akademii jest Wolnograd.
2. Symbolami Akademii są logo oraz Hymn "Kocham wolność", określone w załącznikach.
3. Wyłączne prawo do używania loga oraz hymnu posiadają władze Akademii.
4. Akademia posiada swoje święto, obchodzone w dniu wspomnienia założenia Akademii, tj. w dniu 1 grudnia.

Art. 5.
1. Akademia kształci w zakresie studiów I, II stopnia oraz studiów doktorskich.
2. Akademia posiada prawo do nadawania stopnia naukowego doktora habilitowanego.

Art. 6.
1. Kanclerz, Rektor, Prorektorzy, Dziekani oraz Prodziekani są uprawnieni do noszenia tóg akademickich z gronostajowym futrem – Kanclerz oraz władze rektorskie czerwonych, władze dziekańskie w kolorach odpowiadających barwom ich wydziałów, które określi Rektor w drodze zarządzenia.
2. Profesorowie oraz doktorzy są uprawnieni do noszenia czarnych tóg akademickich.
Rozdział II - Władze Akademii

Art. 7.
1. Na czele Akademii stoi Kanclerz, którym jest założyciel uczelni.
2. Kanclerz powołuje Rektora Akademii oraz sprawuje nadzór nad pozostałymi władzami uniwersytetu.
3. Kanclerz dokonuje kontrasygnaty każdego aktu wydanego przez władze uczelni.
4. W przypadku rezygnacji Kanclerza z urzędu, jego następcą na nieokreśloną kadencję zostaje osoba przezeń wskazana.
5. Kanclerzowi przysługuje tytuł honorowy Jego Magnificencji.
6. Kanclerz wydaje rozporządzenia.
7. Kanclerz ma wyłączne prawo do zmiany Statutu Akademii.
8. Kanclerz ma prawo do uchylenia każdego aktu wydanego przez organy uczelni.

Art. 8.
1. Akademią kieruje Rektor powoływany przez Kanclerza w drodze rozporządzenia na nieokreśloną kadencję.
2. Rektorowi przysługuje tytuł Jego Magnificencji.
3. Rektorem może zostać pracownik naukowy zatrudniony co najmniej na stanowisku profesora nadzwyczajnego.
4. Rektor kieruje Akademią oraz podejmuje decyzje we wszystkich sprawach niezastrzeżonych dla innych organów.

Art. 9.
Rektor ma prawo do:
a) powołania i odwołania dziekanów oraz kierowników katedr i dyrektorów zakładów;
b) powołania i zniesienia jednostek naukowych;
c) przyjęcia w poczet studentów;
d) skreślenia z listy studentów.

Art. 10.
Rektor ma prawo w drodze zarządzenia powołać Prorektorów jako swoich zastępców i powierzyć im poszczególne zadania.

Art. 11.
Rektor na podstawie Statutu wydaje zarządzenia jako akty wykonawcze.

Art. 12.
Senat Akademii jest jednostką doradczą Rektora.

Art. 13.
W skład Senatu wchodzą:
a) Kanclerz;
b) Rektor;
c) Prorektorzy;
d) pracownicy naukowi zatrudnieni co najmniej na stanowisku profesora nadzwyczajnego;
e) po jednym przedstawicielu pracowników naukowych niebędących zatrudnionymi co najmniej na stanowisku profesora nadzwyczajnego.

Art. 14.
1. Senat ma prawo do:
a) tworzenia nowych jednostek naukowych;
b) wyrażania opinii w imieniu społeczności akademickiej oraz opinii w sprawach przedłożonych przez Rektora.
2. Senat:
a) dokonuje oceny działalności Akademii i  zatwierdza roczne sprawozdań z jego działalności przygotowane przez Rektora;
b) dba o wysoki poziom etyczny pracowników, doktorantów i studentów oraz wypowiada się w sprawach etyki zawodowej;
c) pełni funkcję sądu dyscyplinarnego w stosunku do pracowników, studentów i doktorantów;
d) nadaje i odbiera tytuł honorowy "Doctora Honoris Causa".

Art. 15.
Posiedzenia Senatu zwołuje Rektor w miarę potrzeb, nie rzadziej niż raz na pół roku.

Art. 16.
1. Senat wydaje uchwały jako akty wykonawcze.
2. Senat podejmuje uchwały zwykłą większością głosów.
Rozdział III - Jednostki naukowe

Art. 17.
Poprzez jednostkę naukową rozumie się każdą komórkę organizacyjną wchodzącą w skład Akademii.

Art. 18.
Obowiązującymi na Uniwersytecie jednostkami naukowymi są:
a) Zakład;
b) Katedra;
c) Instytut;
c) Wydział.

Art. 19.
1. Poprzez Zakład rozumie się niesamodzielną jednostkę naukową, na której wykłada i którą prowadzi pracownik naukowy ze stopniem naukowym co najmniej doktora net.
2. Zakład zajmuje się badaniami nad specjalistyczną gałęzią wiedzy wewnątrz danej jednostki naukowej wyższego szczebla.
3. Na czele Zakładu stoi dyrektor powoływany i odwoływany przez Rektora.

Art. 20.
1. Poprzez Katedrę rozumie się niesamodzielną jednostkę naukową, na której wykłada i którą prowadzi pracownik naukowy zatrudniony co najmniej na stanowisku profesora nadzwyczajnego lub wyjątkowo na stanowisku adiunkta.
2. Katedra prowadzi kształcenie studentów oraz badania naukowe wewnątrz i pod kierownictwem jednostki naukowej wyższego szczebla.
3. Na czele Katedry stoi kierownik powoływany i odwoływany przez Rektora.

Art. 21.
1. Poprzez Instytut rozumie się samodzielną jednostkę naukową, na której wykłada i którą prowadzi pracownik naukowy zatrudniony co najmniej na stanowisku profesora nadzwyczajnego.
2. Na czele Instytutu stoi dyrektor powoływany i odwoływany przez Rektora.
3. Instytut organizuje i koordynuje kształcenie studentów oraz kadry naukowej i dydaktycznej, a także badania naukowe.
4. Dyrektor ma prawo wydawać postanowienia jako akty wykonawcze.
5. Dyrektor określa wymagania edukacyjne oraz przebieg studiów na kierunkach dostępnych w danym Instytucie.

Art. 22.
1. Poprzez Wydział rozumie się samodzielną jednostkę naukową w skład której wchodzą co najmniej dwa Instytuty lub jednostki naukowe niesamodzielne, na której wykłada i którą prowadzi pracownik naukowy zatrudniony co najmniej na stanowisku profesora nadzwyczajnego.
2. Na czele Wydziału stoi dziekan powoływany i odwoływany przez Rektora.
3. Wydział organizuje i koordynuje kształcenie studentów oraz kadry naukowej i dydaktycznej, a także badania naukowe.
4. Dziekan ma prawo wydawać postanowienia jako akty wykonawcze.
5. Dziekan określa wymagania edukacyjne oraz przebieg studiów na kierunkach dostępnych na danym wydziale.

Rozdział IV - Organizacja studiów

Art. 23.
1. Studentem i pracownikiem Akademii może zostać każdy.
2. Wniosek dotyczący rozpoczęcia studiów musi zostać złożony w Rektoracie oraz przyjęty przez Rektora lub Prorektora.
3. Szczegółowe wymagania edukacyjne, przebieg studiów oraz systemy egzaminowania określają dziekani poszczególnych wydziałów, dyrektorzy poszczególnych instytutów oraz kierownicy katedr w drodze postanowień.

Art. 24.
1. Akademia prowadzi studia licencjackie, magisterskie i doktorskie.
2. Studia licencjackie kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego internetowego licencjata (lic. net.)
3. Studia magisterskie kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego internetowego magistra (mgr net.)
4. Studia doktorskie kończą się uzyskaniem stopnia naukowego internetowego doktora (dr net.)
5. Akademia nadaje również stopień naukowy internetowego doktora habilitowanego (dr hab. net.)

Art. 25.
Wyróżnia się następujące stanowiska, na których może zostać zatrudniony przez Rektora pracownik naukowy w Akademii:
a) Asystentem jest osoba posiadająca tytuł zawodowy licencjata net. lub magistra net. Zajmuje się wyłącznie dalszym zdobywaniem wiedzy, przygotowywaniem wykładów oraz pomocą adiunktom i profesorom.
b) Adiunktem jest osoba zatrudniona na uczelni i posiadająca stopień naukowy doktora net. Zajmuje się przygotowywaniem wykładów, prowadzeniem badań naukowych oraz pełni rolę promotora dla studentów.
c) Profesorem nadzwyczajnym jest osoba zatrudniona na uczelni i legitymująca się co najmniej stopniem naukowym doktora habilitowanego net. lub w szczególnym wypadku stopniem naukowym doktora net. Zajmuje się przygotowywaniem wykładów, prowadzeniem badań naukowych oraz pełni rolę promotora dla studentów i doktorantów. Profesor nadzwyczajny posługuje się skrótem po (lub przed) swoim stopniu naukowym: "prof. AL".
d) Profesorem wizytującym jest osoba zatrudniona na innej uczelni niż Akademia, legitymująca się co najmniej stopniem naukowym doktora net. oraz gościnnie prowadząca zajęcia w Akademii. Profesor wizytujący ma te same uprawnienia co profesor nadzwyczajny i posługuje się skrótem po (lub przed) swoim stopniu naukowym: "prof. wiz."
e) Profesorem zwyczajnym jest osoba legitymująca się tytułem naukowym profesora oraz posiadająca liczny dorobek naukowy. Zajmuje się przygotowywaniem wykładów, prowadzeniem badań naukowych i sympozjów oraz pełni rolę promotora dla studentów i doktorantów. Profesor zwyczajny posługuje się skrótem: "prof. zw. dr hab. net."
f) Starszym wykładowcą jest osoba, która legitymuje się tytułem zawodowym licencjata net. lub magistra net., lecz nie kontynuuje nauki na studiach doktoranckich albo osoba, która nie posiada żadnego tytułu zawodowego. Zajmuje się przygotowywaniem wykładów, prowadzeniem zajęć oraz pełni rolę pomocniczą w stosunku do pozostałych pracowników uczelni. W szczególnych przypadkach kierownik jednostki naukowej, w której starszy wykładowca jest zatrudniony, może upoważnić go do przeprowadzenia egzaminu.

Art. 26.
Najwyższą godnością naukową nadawaną przez Senat jest tytuł "Doktora Honoris Causa" przyznawany dla osób, które szczególnie zasłużyły się nauce, kulturze i życiu społecznemu.

Rozdział V - Postanowienia końcowe

Art. 27.
Zmiany w niniejszym Statucie dokonuje wyłącznie Kanclerz w drodze rozporządzenia.

Art. 28.
Statut wchodzi w życie z momentem jego zatwierdzenia przez ministra właściwego ds. wewnętrznych.

Załącznik:

1.

2. Chłopcy z Placu Broni: "Kocham wolność":

Tak niewiele żądam
Tak niewiele pragnę
Tak niewiele widziałem
Tak niewiele zobaczę

Tak niewiele myślę
Tak niewiele znaczę
Tak niewiele słyszałem
Tak niewiele potrafię

Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem
Wolności oddać nie umiem

Tak niewiele miałem
Tak niewiele mam
Mogę stracić wszystko
Mogę zostać sam

Wolności oddać nie umiem
Wolności...

Wolności oddać nie umiem
Wolności oddać nie umiem

Tak niewiele miałem
Tak niewiele mam
Mogę rzucić wszystko
Mogę zostać sam

Wolności oddać nie umiem
Wolności oddać nie umie.
« Ostatnia zmiana: Wto, 29 Mar 2016, 17:41:43 wysłana przez Severino Castiglioni »

Odp: Akty prawne Akademii
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 24 Sty 2016, 13:26:19 »

« Odpowiedź #2 dnia: Nie, 24 Sty 2016, 13:26:49 »

« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 24 Sty 2016, 13:27:25 »

« Odpowiedź #4 dnia: Nie, 24 Sty 2016, 13:28:42 »

« Odpowiedź #5 dnia: Nie, 24 Sty 2016, 13:30:12 »

Rozporządzenie Kanclerza Akademii Libertas
z 10 stycznia 2015 r.

w sprawie zmiany Statutu Akademii Libertas

Na podstawie art. 27 Statutu Akademii Libertas z 1 grudnia 2015 r.:

§ 1. W Statucie Akademii Libertas z dnia 1 grudnia 2015 wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 23 otrzymuje brzmienie:

"Art. 23.
1. Studentem i pracownikiem Akademii może zostać każdy.
2. Wniosek dotyczący rozpoczęcia studiów musi zostać złożony w Rektoracie oraz przyjęty przez Rektora lub Prorektora.
3. Szczegółowe wymagania edukacyjne, przebieg studiów oraz systemy egzaminowania określają dziekani poszczególnych wydziałów, dyrektorzy poszczególnych instytutów oraz kierownicy katedr w drodze postanowień."

2) w art. 25 otrzymuje brzmienie:

"Art. 25.
Wyróżnia się następujące stanowiska, na których może zostać zatrudniony przez Rektora pracownik naukowy w Akademii:
a) Asystentem jest osoba posiadająca tytuł zawodowy licencjata net. lub magistra net. Zajmuje się wyłącznie dalszym zdobywaniem wiedzy, przygotowywaniem wykładów oraz pomocą adiunktom i profesorom.
b) Adiunktem jest osoba zatrudniona na uczelni i posiadająca stopień naukowy doktora net. Zajmuje się przygotowywaniem wykładów, prowadzeniem badań naukowych oraz pełni rolę promotora dla studentów.
c) Profesorem nadzwyczajnym jest osoba zatrudniona na uczelni i legitymująca się co najmniej stopniem naukowym doktora habilitowanego net. lub w szczególnym wypadku stopniem naukowym doktora net. Zajmuje się przygotowywaniem wykładów, prowadzeniem badań naukowych oraz pełni rolę promotora dla studentów i doktorantów. Profesor nadzwyczajny posługuje się skrótem po (lub przed) swoim stopniu naukowym: "prof. AL".
d) Profesorem wizytującym jest osoba zatrudniona na innej uczelni niż Akademia, legitymująca się co najmniej stopniem naukowym doktora net. oraz gościnnie prowadząca zajęcia w Akademii. Profesor wizytujący ma te same uprawnienia co profesor nadzwyczajny i posługuje się skrótem po (lub przed) swoim stopniu naukowym: "prof. wiz."
e) Profesorem zwyczajnym jest osoba legitymująca się tytułem naukowym profesora oraz posiadająca liczny dorobek naukowy. Zajmuje się przygotowywaniem wykładów, prowadzeniem badań naukowych i sympozjów oraz pełni rolę promotora dla studentów i doktorantów. Profesor zwyczajny posługuje się skrótem: "prof. zw. dr hab. net."
f) Starszym wykładowcą jest osoba, która legitymuje się tytułem zawodowym licencjata net. lub magistra net., lecz nie kontynuuje nauki na studiach doktoranckich albo osoba, która nie posiada żadnego tytułu zawodowego. Zajmuje się przygotowywaniem wykładów, prowadzeniem zajęć oraz pełni rolę pomocniczą w stosunku do pozostałych pracowników uczelni. W szczególnych przypadkach kierownik jednostki naukowej, w której starszy wykładowca jest zatrudniony, może upoważnić go do przeprowadzenia egzaminu."

3) załącznik w punkcie 2 otrzymuje brzmienie:
"Chłopcy z Placu Broni: "Kocham wolność"

Tak niewiele żądam
Tak niewiele pragnę
Tak niewiele widziałem
Tak niewiele zobaczę

Tak niewiele myślę
Tak niewiele znaczę
Tak niewiele słyszałem
Tak niewiele potrafię

Wolności oddać nie umiem
Wolności oddać nie umiem

Tak niewiele miałem
Tak niewiele mam
Mogę stracić wszystko
Mogę zostać sam

Wolności oddać nie umiem
Wolności...

Wolności oddać nie umiem
Wolności oddać nie umiem

Tak niewiele miałem
Tak niewiele mam
Mogę rzucić wszystko
Mogę zostać sam

Wolności oddać nie umiem
Wolności oddać nie umiem"

§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z momentem ogłoszenia.
« Ostatnia zmiana: Nie, 24 Sty 2016, 13:37:17 wysłana przez Kamil Maciejewski »

« Odpowiedź #6 dnia: Nie, 24 Sty 2016, 13:38:16 »

z 13 stycznia 2015 r.

w sprawie zmiany Statutu Akademii Libertas

Na podstawie art. 27 Statutu Akademii Libertas z 1 grudnia 2015 r. z późn. zm.:

§ 1. W Statucie Akademii Libertas z dnia 1 grudnia 2015 z późn. zm. wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 19 otrzymuje brzmienie:

"Art. 19.
    1. Poprzez Zakład rozumie się niesamodzielną jednostkę naukową, na której wykłada i którą prowadzi pracownik naukowy ze stopniem co najmniej doktora net.
    2. Zakład zajmuje się badaniami nad specjalistyczną gałęzią wiedzy wewnątrz danej jednostki naukowej wyższego szczebla.
    3. Na czele Zakładu stoi dyrektor powoływany i odwoływany przez Rektora."

2) w art. 20 otrzymuje brzmienie:

"Art. 20.
    1. Poprzez Katedrę rozumie się niesamodzielną jednostkę naukową, na której wykłada i którą prowadzi pracownik naukowy zatrudniony co najmniej na stanowisku profesora nadzwyczajnego lub wyjątkowo na stanowisku adiunkta.
    2. Katedra prowadzi kształcenie studentów oraz badania naukowe wewnątrz i pod kierownictwem jednostki naukowej wyższego szczebla.
    3. Na czele Katedry stoi kierownik powoływany i odwoływany przez Rektora."

3) w art. 21 otrzymuje brzmienie:

"Art. 21
    1. Poprzez Instytut rozumie się samodzielną jednostkę naukową, na której wykłada i którą prowadzi pracownik naukowy zatrudniony co najmniej na stanowisku profesora nadzwyczajnego.
    2. Na czele Instytutu stoi dyrektor powoływany i odwoływany przez Rektora.
    3. Instytut organizuje i koordynuje kształcenie studentów oraz kadry naukowej i dydaktycznej, a także badania naukowe.
    4. Dyrektor ma prawo wydawać postanowienia jako akty wykonawcze.
    5. Dyrektor określa wymagania edukacyjne oraz przebieg studiów na kierunkach dostępnych w danym Instytucie."

4) w art. 22 otrzymuje brzmienie:

"Art. 22
    1. Poprzez Wydział rozumie się samodzielną jednostkę naukową w skład której wchodzą co najmniej dwa Instytuty lub jednostki naukowe niesamodzielne, na której wykłada i którą prowadzi pracownik naukowy zatrudniony co najmniej na stanowisku profesora nadzwyczajnego.
    2. Na czele Wydziału stoi dziekan powoływany i odwoływany przez Rektora.
    3. Wydział organizuje i koordynuje kształcenie studentów oraz kadry naukowej i dydaktycznej, a także badania naukowe.
    4. Dziekan ma prawo wydawać postanowienia jako akty wykonawcze.
    5. Dziekan określa wymagania edukacyjne oraz przebieg studiów na kierunkach dostępnych na danym wydziale."

§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z momentem ogłoszenia.

x. dr net. prof. AL Severino Castiglioni
    Kanclerz Akademii Libertas
« Ostatnia zmiana: Nie, 24 Sty 2016, 13:39:11 wysłana przez Kamil Maciejewski »

« Odpowiedź #7 dnia: Nie, 24 Sty 2016, 13:39:45 »

« Odpowiedź #8 dnia: Nie, 24 Sty 2016, 13:40:46 »

« Odpowiedź #9 dnia: Nie, 24 Sty 2016, 13:42:50 »
« Ostatnia zmiana: Nie, 24 Sty 2016, 13:44:25 wysłana przez Kamil Maciejewski »

Offline Severino Castiglioni-Faradobus

• Moderator
  • Przodownik
  • : 108
  • Kocham Boga, bo kochanie ludzi jest tak bolesne
    • NPE: BI15071200105
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 15:39:36 »

z 5 marca 2016 r.

w sprawie zmiany władz Akademii

Na podstawie 7 ust. 2 Statutu AL z 1 grudnia 2015 r. z późń. zm.

§ 1. Odwołuję ze stanowiska Rektora Akademii Libertas dr hab. net. prof. AL Andrzeja Swarzewskiego i w jego miejsce nowym Rektorem Akademii Libertas mianuję dr net. prof. AL Severina Castiglioniego.

§ 2. W swoje miejsce jako Prorektora Akademii Libertas ds. Nauki mianuję dr hab. net. prof. AL Andrzeja Swarzewskiego.

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z momentem ogłoszenia.

ks. bp dr net. prof. AL Severino Castiglioni

x. mjr dr hab. net. prof. UP Severino Castiglioni-Faradobus SJ

• Moderator
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 16:07:12 »

Zarządzenie Rektora Akademii Libertas
z 5 marca 2016 r.

w sprawie zwołania Senatu

Na podstawie 15 Statutu AL z 1 grudnia 2015 r. z późń. zm.

§ 1. Zwołuję na dzień dzisiejszy Senat Akademii Libertas celem obrad nad rozwojem uczelni.

§ 2. Zobowiązuję pracowników naukowych do stawienia się na posiedzenie Senatu.

§ 3. Zarządzenie wchodzi w życie z momentem ogłoszenia.

• Moderator
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Sob, 19 Mar 2016, 16:46:24 »

z 19 marca 2016 r.

w sprawie zatrudnienia asystenta w Instytucie Chemii

Na podstawie 25b Statutu AL z 1 grudnia 2015 r. z późń. zm.

§ 1. Zatrudniam mgra net. Kamila Maciejewskiego na stanowisku asystenta w Instytucie Chemii.

§ 2. Zarządzenie wchodzi w życie z momentem ogłoszenia.

• Moderator
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Pią, 25 Mar 2016, 11:43:31 »

z 25 marca 2016 r.

w sprawie utworzenia Katedry Ideologii Realnych i Narracji Wirtualnych

Na podstawie 9b Statutu AL z 1 grudnia 2015 r. z późń. zm.

§ 1. Tworzy się Katedrę Ideologii Realnych i Narracji Wirtualnych w ramach Instytutu Filozofii.

§ 2. Kierownikiem Katedry mianuję dr net. Akrypę Rabotowicz von Primisz.

§ 3. Zarządzenie wchodzi w życie z momentem ogłoszenia.

ks. bp kpr. dr net. prof. AL Severino Castiglioni
Rektor Akademii Libertas

• Moderator
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Pon, 02 Maj 2016, 14:52:37 »

z 2 maja 2016 r.

w sprawie utworzenia Instytutu Teologii Rotryjskiej oraz powołania Dyrektora Instytutu Filozofii i zmiany stosunku zatrudnienia

Na podstawie art. 9 oraz art. 25c Statutu AL z 1 grudnia 2015 r. z późń. zm.

§ 1. Tworzy się Instytut Teologii Rotryjskiej.

§ 2. Zatrudnia się dr net. Severina Castiglioniego na stanowisku profesora nadzwyczajnego w Instytucie Teologii Rotryjskiej i mianuje się go Dyrektorem owego Instytutu.

§ 3. Zatrudnia się dr net. Akrypę Rabotowicz von Primisz na stanowisku profesora nadzwyczajnego w Instytucie Filozofii oraz mianuje się ją Dyrektorem owego Instytutu.

§ 4. Zarządzenie wchodzi w życie z momentem ogłoszenia.

ks. kard. mjr dr net. prof. AL Severino Castiglioni
Rektor Akademii Libertas

• Moderator
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Śro, 24 Sie 2016, 20:26:47 »

z 24 sierpnia 2016 r.

w sprawie likwidacji Akademii Libertas

§ 1. Likwiduje się Akademię Libertas.

§ 2. Spadkobiercą Akademii Libertas czyni się Uniwersytet Bialeński.

§ 3. Wszystkie wykłady i materiały zgromadzone w Akademii Libertas przenosi się do zbiorów Uniwersytetu Bialeńskiego.

§ 4. Rozwiązuje się stosunki pracy ze wszystkimi pracownikami naukowymi Akademii Libertas.

§ 5. Studenci Akademii Libertas stają się automatycznie studentami Uniwersytetu Bialeńskiego, chyba że nie zostaną na nim utworzone analogiczne kierunki bądź nie wyrażą na to zgody dziekani poszczególnych wydziałów.

§ 6. Rozporządzenie wchodzi w życie z momentem ogłoszenia.

ks. mjr dr net. prof. AL Severino Castiglioni-Faradobus