BAŁMUCJA
Szanowni Mieszkańcy Bałmucji!
Drodzy Państwo!
Dziękuję za miłe przyjęcie! Przemierzając kolejne kilometry trasy w Carstwie Brodryjskim i docierając do Bałmucji, pomyślałem, jakim szczęściem jest fakt, że w naszym kraju istnieje i obowiązuje neutralność religijna i wyznaniowa.
Mijając bałmuckie przedmieścia, widziałem grupę pewnych osób. Dostrzegłem, że bardzo żywo i energicznie o czymś dyskutują. Podszedłem do nich, chcąc się dowiedzieć, co wywołało u nich takie zainteresowanie. Odpowiedzieli mi, że debatują nad zasadami poszczególnych religii - wyznań, do których należą.
Szanowni Państwo - właśnie dlatego w moim programie nie znalazło się ani słowo o religii i poglądach na tym gruncie. Nie mam na tej płaszczyźnie żadnych planów, które mogłyby zmienić obecny stan rzeczy, ponieważ wiem, jak ważna jest owa neutralność religijna i brak religii dominującej w Bialenii. Cieszę się, że Republika jest właśnie takim państwem. Niesie to ze sobą naprawdę wiele zalet.
Tym bardziej przykro mi, że postulaty mojego rywala w tej kwestii są zgoła inne i nie do końca jasne dla obywateli. Mam nadzieję, że zauważa on dobre strony aktualnej sytuacji w obszarze religii i wyznań.
Dziękuję za uwagę.
Do zobaczenia!Frederick Martin Hufflepuff ,Wiceprezydent Bialenii, polityk, dziennikarz,ojciec-założyciel Santanii i Burgii,redaktor naczelny gazety "wBialenii", Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister Edukacji Narodowej, kandydat na prezydenta RB