Autor Wątek: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie  (Przeczytany 3165 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie
« Odpowiedź #25 dnia: Czw, 23 Cze 2016, 18:40:10 »
Jeszcze nie przywykłeś, że zawsze się kłócimy, ale rezultaty są w większości dobre? ,;)
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #26 dnia: Czw, 23 Cze 2016, 19:46:24 »
ja też mam betonowe
Ale czy instytucja "zwolnienia warunkowego" kłóci się z Twoim podejściem do tworzenia prawa... Jeśli tak to dlaczego?

...zatem trudno będzie nam się pogodzić i zastanawiam czy nie zrezygnować z tych prac nad kodeksem.
Bzdura... dyskusja jest twórcza. Przecież nie szczekamy na siebie... nie bredzimy na poziomie trolla-Fiodora - ot wymieniamy poglądy co do tego co byłoby najlepszym zapisem przyszłego prawa - coś w tym złego? Przecież to nasze pomysły, propozycje itd. Trzeba wyciągnąć "wspólny mianownik" i jakoś to ubrać w zapis prawa. Nie liczymy, że wszystko co proponujemy się w prawie w takiej formie znajdzie... ot poddajemy pomysły i nasze wizję jak byśmy prawo RB widzieli.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #27 dnia: Czw, 23 Cze 2016, 20:47:49 »
Macie swoje pomysły widzę i betonowe spojrzenie na pewne kwestie, ja też mam betonowe, zatem trudno będzie nam się pogodzić i zastanawiam czy nie zrezygnować z tych prac nad kodeksem.

Gdybyśmy wszyscy na hura mieli jednakowe zdanie, to znaczyłoby, że coś z Nami jest nie tak. Zapewne byłaby to kloneria tak jak w przypadku Al-Rajn. Na szczęście w Bialenii nie ma osób z podwójnymi (i z większą ilością kont), toteż oznacza, że każdy z Nas będzie miał swoje odmienne zdanie.

Sytuacja nieunikniona w zdrowym społeczeństwie, każdy chce podsunąć jakiś pomysł, przeanalizować "za" i "przeciw" oraz dojść do wspólnego społecznego kompromisu.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Severino Castiglioni-Faradobus

• Żołnierz
  • Przodownik
  • : 108
  • Kocham Boga, bo kochanie ludzi jest tak bolesne
    • NPE: BI15071200105
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #28 dnia: Pią, 24 Cze 2016, 10:48:02 »
Dobrze, zaproponuję. Jako parlamentarzyści możecie to zmienić i tak (tak jak w Polsce się robi i psuje dobre akty).
x. mjr dr hab. net. prof. UP Severino Castiglioni-Faradobus SJ

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #29 dnia: Wto, 19 Lip 2016, 11:23:15 »
http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index.php?topic=5882.msg52526#msg52526

To w obecnej formie jak art. 13 nie może być sprzeczny z art. 14, jeśli wcześniejszy mówi o oddawaniu głosów na komitety wyborcze, a kolejny na pojedynczych kandydatów?

No i mnie zastanawia praktyczne przeprowadzenie wyborów uzupełniających. Może tutaj trzeba by było dopuścić indywidualnych kandydatów wspieranych przez komitety, które weszły już do Parlamentu?
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #30 dnia: Nie, 28 Sie 2016, 19:46:43 »
Sądzie o Odpowiednim Wzroście!

Chciałbym rozpocząć odpowiedź od wniesienia o palnięcie oskarżyciela ze słuszną siłą w tył głowy solidną, bukową pałką z sękiem po trzykroć za ignorowanie tak kluczowej w niedawnej reformie zasady lex severior retro non agit - i w związku z nią właśnie, wnoszę też o całkowite oddalenie już na wstępie zarzutów stawianych na podstawie obecnego Kodeksu Karnego i kierowanie się w procesie jedynie Kodeksem Cywilno-Karnym obowiązującym w momencie czynu, którego sprawa dotyczy (z uwagi na fakt, że przedmiot aktu oskarżenia był podówczas "zagrożony" w najniższym wymiarze, który jest tu sugerowany, chłostą i czynem społecznym, a nie blokadą dostępu do kraju i dodatkowo potencjalnym pozbawieniem uprawnień do wykonywania określonej funkcji).

Następnie zaś, przechodząc do uzasadnienia wniesionego aktu oskarżenia, chciałbym zrobić to w punktach, rozkładając akt na czynniki pierwsze. Zacznę od stwierdzenia, iż zastrzelona nie wypełniła znamion tego wykroczenia. Wczytując się w podany w tej sprawie wyrok, muszę stwierdzić, iż jest to w przytoczonym kontekście co najmniej duża manipulacja. We wspomnianym wyroku czytamy, iż: "Oskarżona rzeczywiście nie zastosowała się do kultury słowa pisanego", natomiast sugerowana w owym wyroku nulifikacja owych win, stanowiąca podstawę uniewinnienia, została w akcie oskarżenia wspomniana jako fakt dodatkowy, ergo poboczny. Odnosząc się zaś do owego faktu pobocznego, muszę także stwierdzić, iż całkowicie nie zgadzam się z myślą, że ustawa o Policji Krajowej obligowała mnie w takiej sytuacji do "poinformowania w sposób dostatecznie zrozumiały o popełnianych błędach", jako że w tej sytuacji nie kierowałem się nawet przepisami z ustawy o Policji Krajowej w ogóle, bowiem ta na moment interwencji mówiła jedynie o areszcie do dni pięciu, zatrzymaniu prewencyjnym, cenzorowaniu i zamrożeniu majątku. Zakładając jednak na moment, bezpodstawnie i poza prawem robiąc to na korzyść oskarżyciela, i poprawiając w myślach jego słowa dotyczące aktu prawnego będącego podstawą wytoczenia sprawy na "ustawę-kodeks wykroczeń", w dalszym ciągu argumentacja się nie trzyma, jako że mowa jest jedynie o recydywie (czyli ponownym popadnięciu w sytuację grożącą karą), a nie mówieniu przez funkcjonariusza jak krowie na rowie, co kto źle zrobił, zwłaszcza, że wskazana rozmówczyni już w przeszłości miewała problemy z tego powodu - nie tylko zresztą z tego jednego. Rozumiem, że interpretowanie tej sytuacji zachodziło wedle tej definicji tego wyrazu (jednej z kilku), która była najbardziej dla zastrzelonej korzystna - ale w takim wypadku, wobec braku jednoznacznie określonych prawnych definicji, należałoby logicznie to samo zrobić i w tej sprawie. Co do niezauważalnej złośliwej recydywy - to już najzwyklejsze w świecie kłamstwo, bowiem wspomniany wyrok nie wspomina o tym ani słowem, choćby i nawet przez implikacje. Kontynuując, mamy rzekomo obciążające mnie twierdzenia o tym, że zastrzelona nie była świadoma, iż może złożyć odwołanie od tej decyzji, co jest już kompletną kpiną. Pomijając fakt, że owa osoba była, jak nadmieniłem wcześniej, wielokrotnie na bakier z prawem w przeszłości, co jej nieświadomość co do działania tych niezmienionych od czasu jej konfliktów z Temidą mechanizmów włożyć albo między bajki, albo między tragikomedie o śmieszno-strasznych skutkach nieświadomości nakazuje, to zachodzę się w głowę, który przepis uzasadnia takie rozumowanie, i od kiedy można policjanta rozliczać ze spraw przeznaczonych logiką dla prawników, a teorią i praktyką dla nikogo. Jeśli zaś chodzi o zasadę nemo iudex in causa sua, to, jak nadmieniłem w przeszłości w czasie jednej z dyskusji, nie przetestujemy już takiej możliwości, ale w takim wypadku, kierując się właśnie tą piękną łacińską sentencją, należałoby przyjmowanie odwołań przypisać osobie pełniącej obowiązki prezydenta - jako, że wystąpiła przez te 7 dni nieobecność głowy państwa. Pozostając w temacie, pragnę też zwrócić uwagę, że wszystkie kary z kodeksu wykroczeń są od razu wydawane przez policjantów (art. 4), a nie jedynie nakładane (p. 1 art. 11), co oznacza, że w świetle prawa zwyczajnie niemożliwe było "wciśnięcie" czasu na odwołanie pomiędzy podjęcie decyzji o ukaraniu a wejście skutków tej kary w życie, ergo, wyprzedzając powtórzenie przez oskarżyciela w sądzie jego twierdzeń sprzed złożenia aktu dotyczących tego aspektu sprawy, muszę je podważyć. Co do niemożliwości akceptacji tego, poczekam na wspomniane zeznania, ale już teraz pozwolę sobie przypomnieć Sądowi o Odpowiednim Wzroście testament, bardzo wyraźnie napisany w stylu zastrzelonej, który pojawił się niebawem po jej śmierci, i którego nie podważyła do dziś - nie może on wprawdzie, rzecz jasna, zostać on uznany za wartościowy dowód, jako że nie został opublikowany przez nią osobiście, ale, znając jej osobowość, należy bacznie zwrócić uwagę na fakt, że nie podważyła ona jak dotąd publicznie jego treści w żadnym znanym mi miejscu.

Na koniec pozwolę sobie cicho zaśmiać się, czytając słowa o tym, że "nadużyłem zaufania na swoim urzędzie". Z dwóch powodów - po pierwsze, z uwagi na to, jak na akt oskarżenia czy nawet samo wcześniejsze dyskutowanie o możliwości zajścia nadużycia zareagowały osoby będące obecne w Republice podczas omawianego zajścia (że nie wspomnę już o tym, jak sam oskarżyciel reagował na tę sytuację na bieżąco), a po drugie dlatego, że nawet pomijając wszystko, co powiedziałem, z całą pewnością sytuacja, jaka wówczas w kraju panowała, stanowi całkiem niezłą okoliczność łagodzącą, zwłaszcza połączona z pomocą w powrocie udzieloną zastrzelonej post factum przez oskarżyciela (porady prawne na boku, wpuszczenie z powrotem do Brodrii i Hasselandu, gdy tylko była techniczna możliwość, nieusuwanie z kanału IRC czy nawet, jeżeli by się uprzeć, umyślne pozostawienie bez odwołania wyroku sądowego częściowo podważającego słuszność podjętej wtedy decyzji).

To cała moja odpowiedź na akt oskarżenia na ten moment, dziękuję.
Ciekaw jestem czy sędzia napisze tl;dr. xD
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #31 dnia: Nie, 28 Sie 2016, 20:18:01 »
Spokojnie, literek jest dużo, słów trochę mniej, ale kiedyś może przeczytam.
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #32 dnia: Wto, 30 Sie 2016, 17:30:43 »
Mam takie pytanie: Czy w obliczu tego tematu, nie występuje czasem pewne zagrożenie dla bezstronności tego procesu?

Wiem, że to nie real (gdzie nastąpiło by bez wątpienia wyłączenie sędziego), ale może jednak poprowadzenie procesu powinno być przekazane komuś innemu? Nie wiem jaki będzie wyrok - ale jeśli byłby niekorzystny dla Macieja to zawsze będą wątpliwości czy aby na orzeczenie nie miała wpływu nieukrywana "sympatia" sędziego do rzekomej "poszkodowanej". Zresztą równie dobrze w przypadku korzystnego wyroku ktoś Maciejowi niechętny mógłby zarzucać, że sędzia wydał wyrok taki, a nie inny by właśnie takich podejrzeń uniknąć...

Może lepiej takiej sytuacji zapobiec? Sam sędzia nie czyje się w tym przypadku nieco "niekomfortowo" musząc rozstrzygać w takiej sytuacji.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #33 dnia: Wto, 30 Sie 2016, 17:33:40 »
Mam takie pytanie: Czy w obliczu tego tematu, nie występuje czasem pewne zagrożenie dla bezstronności tego procesu?

Muszę przyznać, że pomyślałem o tym samym. Nie żebym miał wątpliwości co do bezstronności Alberta, ale w sprawach, które dotyczą rodziny, czy osób bliskich powinien zostać powołany asesor.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Karol Medycejski

• Naczelna Izba Szyderstwa
  • Przodownik
  • : 62
  • Venient in deceptione illusores
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #34 dnia: Wto, 30 Sie 2016, 17:44:30 »
Z tym, że obecna procedura tego nie przewiduje. Wyłączyć sędziego można jedynie jeśli jest stroną, a sam wyłączyć się nie może. Może jedynie zniknąć na jakiś czas ;).

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #35 dnia: Wto, 30 Sie 2016, 17:48:32 »
Poza tym wydaje mi się, że mikronacje są zbyt małe, żeby taką procedurę wprowadzać. Tutaj i tak każdy się zna. Dlatego dopiero apelacje rozpoznaje skład wieloosobowy - żeby wykluczyć stronniczość, a zapewnić procesowi spojrzenie na sprawę przez kilka osób reprezentujących odmienne poglądy.
« Ostatnia zmiana: Wto, 30 Sie 2016, 17:54:47 wysłana przez Teddy Upperwood »
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #36 dnia: Wto, 30 Sie 2016, 17:52:10 »
A dajcie spokój. Miejcie trochę wiary w doświadczonych i sprawdzonych profesjonalistów.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #37 dnia: Wto, 30 Sie 2016, 18:23:41 »
Wierzę, że Albert jest sędzią niezawisłym.

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #38 dnia: Wto, 30 Sie 2016, 19:08:32 »
Jeśli będzie trzeba, to znaczy ktoś będzie poddawał pod wątpliwość moją bezstronność, to mogę zapowiedzieć swoją "czasową nieobecność", by zgodnie z art.6 ust.1 Rada Przysięgłych powołała w moje miejsce Asesora.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #39 dnia: Wto, 30 Sie 2016, 19:39:49 »
A dajcie spokój. Miejcie trochę wiary w doświadczonych i sprawdzonych profesjonalistów.

Może to i przesada, ale taka myśl się po prostu sama nasuwa. Bez znaczenia kto byłby sędzią.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #40 dnia: Wto, 30 Sie 2016, 19:55:05 »

Może to i przesada, ale taka myśl się po prostu sama nasuwa. Bez znaczenia kto byłby sędzią.
Bardzo wiele myśli samych się nasuwa. Po to mamy rozum i pamięć, żeby się wyłącznie takowymi nie kierować.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #41 dnia: Pią, 02 Wrz 2016, 13:59:27 »
Adaśku, dajże mi odpowiedzieć Sewerysiowi.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #42 dnia: Śro, 07 Wrz 2016, 19:51:34 »
Dzień dobry,

Od momentu nowelizacji ustawy, Rada Przysięgłych prężnie działa opiniując sprawy oraz sporządzając swój Regulamin. Skoro pokazaliśmy już naszą pracę w praktyce, zwracam się z prośbą o wyrażenie Waszego zdania odnośnie funkcjonowania organu. Czy Ławnicy wywiązują się ze swoich obowiązków, czy są jakieś zastrzeżenia odnośnie organizacji pracy Rady?
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #43 dnia: Pon, 12 Wrz 2016, 11:20:16 »
http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index.php/topic,6482.msg58433.html#msg58433

Zastanawiam się, czy wyrok Sądu Ludowego w tej sprawie w ogóle jest ważny, bo...

ROZDZIAŁ VI
[REALIZACJA INNYCH ZADAŃ SĄDU LUDOWEGO]

Artykuł 26.

1. Sąd Ludowy może orzekać o zgodności aktów normatywnych z Konstytucją Republiki Bialeńskiej na wniosek:

a) Prezydenta Republiki Bialeńskiej, w przypadku, o którym mowa w art.14, ust.6 Konstytucji Republiki Bialeńskiej;

b) grupy co najmniej trzech obywateli Republiki Bialeńskiej.

(ustawa o sądownictwie)

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #44 dnia: Pon, 12 Wrz 2016, 17:14:01 »
Wyrok w sprawie K/5/2016 może jest słuszny pod względem merytorycznym, ale uzasadnienie woła o pomstę do nieba. :) Napiszę glosę, być może "wBialenii" zechce ją opublikować.

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #45 dnia: Pon, 12 Wrz 2016, 17:44:26 »
O pomstę do nieba, to wołała argumentacja oskarżenia, zwłaszcza jeśli oskarżyciel aspiruje do dumnego miana absolwetna wydziału prawa. Pozdrawiam cieplutko. <3

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #46 dnia: Pon, 12 Wrz 2016, 17:58:33 »
Gdybyś wiedział w jakich okolicznościach była ona pisana, to byś inaczej na to spoglądał. Również pozdrawiam i zglosuję jak znajdę chwilę.

PS. Ale fakt, moje oskarżenie było beznadziejne. Przyznaję się.
« Ostatnia zmiana: Pon, 12 Wrz 2016, 18:12:12 wysłana przez Severino Castiglioni-Faradobus »

Offline Karol Medycejski

• Naczelna Izba Szyderstwa
  • Przodownik
  • : 62
  • Venient in deceptione illusores
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #47 dnia: Pon, 12 Wrz 2016, 18:52:26 »
Jak to się mówi - nie żeby coś, ale przypomnij sobie Severino jak wyglądały wyroki Sądu (zarówno sentencje jak i uzasadnienia), gdy Ty orzekałeś...

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #48 dnia: Pon, 12 Wrz 2016, 20:14:21 »
Wiem. Słaby ze mnie praktyk.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #49 dnia: Pon, 12 Wrz 2016, 20:40:43 »
Albercie, sprawy w Trybunale powoli puszczają korzonki :P
(-) Tadeusz Krasnodębski