Autor Wątek: FOTY 2015 - scena  (Przeczytany 558 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hewret Faradobus

FOTY 2015 - scena
« dnia: Sob, 30 Sty 2016, 18:47:15 »
SCENA - FOTY 2015 W SHIMONTSEN

Główny punkt festiwalu FOTY. To tutaj będą odbywały się wszystkie gale oraz wystąpienia wielkich ludzi.
Nie może Cię tu zabraknąć!
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Hewret Faradobus

Odp: FOTY 2015 - scena
« Odpowiedź #1 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 18:47:36 »
Eddard Noqtern - dnia: 24 Sierpień 2015, 12:05:23

Witam Serdecznie w słonecznym Shimontsen,

Nadszedł już czas, żeby rozpocząć Festyn Ostatniego Tygodnia Wakacji w Shimontsen 2015! Chociaż tak naprawdę ostatni tydzień zaczyna się dopiero jutro, zaczynamy już teraz, aby ostatni dzień został wolny, do waszej dyspozycji. FOTY były oczekiwane przez cały rok, od momentu kiedy w 2014 zakończyły się sukcesem i zyskały popularność na cały świat. W tym roku festyn będzie jeszcze większy i lepiej zorganizowany.

Czekają nas trzy główne wydarzenia, trzy konkursy. Pierwszy na najlepsze stoisko - te można będzie zakładać już od jutra. Liczymy na waszą aktywność i kreatywność. Drugi, konkurs wystąpień wielkich ludzi, sław z całego mikroświata. Odwiedzą nas takie osoby jak Daniel von witt, Andrzej Swarzewski, Hugo Miramontes (i wiele, wiele więcej). Emocji więc nie zabraknie.
W trakcie trzeciego konkursu, to wy, uczestnicy FOTów wybierzecie najlepszą mikronację na wakacje 2015! Zgłoszenia przyjmujemy do pojutrza.

Wszystkie konkursy oceni trzyosobowe Jury, złożone z mojej skromnej osoby oraz dwóch uczestników FOTów 2014 - Adama von Hallera oraz Piotra Pawła de Zayma. Niestety nie udało mi się nawiązać kontaktu z Królową Samundy, która w Jury miała również zasiąść. I to właśnie teraz członków Jury proszę o zabranie głosu. Na co będziecie zwracać uwagę? Dlaczego braliście udział w FOTAch rok temu? Czy było warto?
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #2 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 18:48:15 »
Piotr Pawel I - dnia: 25 Sierpień 2015, 12:43:40

Ja również witam i cieszę się, że słonecznie, ale nie upalnie!
Liczę na to, że stoiska będą nie tylko ładne, ale i wystarczająco informujące o tym, co mają reklamować. Że będzie z czego wybierać! I mam nadzieję na ciekawe wypowiedzi uczestników.
W sumie - dla mnie liczy się zarówno meritum, czyli to co "w środku", jak i "opakowanie". Za jedno i drugie po 50%... i życzę sukcesów!

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #3 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 18:48:37 »
Markos apo Zep - dnia: 25 Sierpień 2015, 21:38:42

Dostojni i Dostojne!

Zdravo! Jestem Markos Viktorjosigos apo Zep z Królestwa Surmeńskiego i mam niebywały zaszczyt wystąpić przed Państwem jako jeden z zaproszonych gości. Dziękuję bardzo organizatorom za zaproszenie i za okazję, by zabrać głos :)

Zaczął mam, wedle wskazówek organizatorów, od kilku słów o sobie. Cóż, w mikronacjach działam od 9 lat. Współzakładałem Trizondal, działałem bardzo długo w Państwie Kościelnym Rotria, Królestwie Surmeńskim, Rzeczypospolitej Obojga Narodów, przez chwilę w Imperium Skarlandzkim. Obecnie piastuję urząd królewski w Surmenii, a z woli szlachty - także w RON. Dzięki małżeństwu z Jej Arcychrześcijańską Mością Eleonorą mam zaszczyt mienić się królem-małżonkiem w Imperium.

Kilka słów o moim państwie. Zaproszono mnie tutaj jako króla surmeńskiego, więc to na Surmenii powinienem się skupić. Ale i RON pozwolę sobie wspomnieć. Surmenia aktualnie szykuje się do referendum, po którym być może królem już nie będę ;) Niemniej, niezależnie od wyniku referendum, Surmenia pozostaje krajem, w którym narodziła się demokracja - tak lubimy o sobie mówić, odwołując się do naszej historii. Zwaśnione plemiona helleńskie i słowiańskie, wymieszane razem, toczyły spory między sobą, aż wystąpił przed nimi Kaharon, Wielki Mówca Rady Surmeńskiej, organu, który miał jako organizować koegzystencję plemion. Dość tych nikczemnych posunięć! Tak oto zaczął Kaharon. Stwórzmy w imię Narodu i Boga jednolite i równe dla wszystkich państwo! Jesteśmy częścią Narodu. Nie niszczmy, lecz budujmy.” Te słowa zapoczątkowały budowę zjednoczonej Surmenii wiele wieków temu; dziś stanowią preambułę dla naszej zasadniczej ustawy, Syntagmy.

Surmenia powstała jako republika. I chociaż w historii zmieniła się ona w monarchię, a i doświadczyła absolutyzmu i dyktatury, wartości demokratyczne były zawsze żywe. Mam zatem zaszczyt mienić się królem najbardziej demokratycznej monarchii polskiego mikroświata, gdzie władza należy do Wiecu i wybranej przez niego Eklezji, powoływanej przez tą ostatnią Rady Tesmotetów z Archontem na czele i do Geruzji, gdzie doświadczeni i poważani Geronci rozsądzają spory.

Surmenia to unikalna mieszkanka kultury słowiańskiej i greckiej. Wpływy greckie widać w naszym alfabecie, który podobny jest bardzo do greckiego. Niemniej wymowa słów, gramatyka języka, opiera się na językach południowosłowiańskich. To oryginalna, synkretyczna kultura surmeńska.

Warto odwiedzić nas z kilku względów. Po pierwsze, mamy własny, sztucznie stworzony przez założyciela państwa język. Βασηλ να Συρμενη - tak brzmi mój tytuł po surmeńsku :) Nauka języka to fascynująca zabawa, a że nie jest trudny - zachęcam do tego! Drugim argumentem musi być wspaniały, śródziemnomorski klimat. Archipelag Surmeński to wyspy na morzu, które oddziela od stałego kontynentu (Istokii, jak go zwiemy) wewnętrzne morze surmeńskie. W tym klimacie dojrzewają zaś najdorodniejsze winogrona, a z nich wytwarzamy najwspanialsze wina - kto jeszcze nie kosztował, musi koniecznie to uczynić :)

Jeśli o Rzeczpospolitą chodzi, jest to powrót do czasów złotej, szlacheckiej wolności. Obowiązuje tam pewna konwencja, osadzona jest bowiem Rzeczpospolita w klimacie XVII wieku. To jednocześnie przydaje Rzeczypospolitej unikatowości, a każdy pasjonat historii rychło odnajdzie się w Koronie i na Litwie. Szlachcicem zostać u nas łatwo, ale wiele ciężkiej pracy głową i szablą trzeba wykonać, aby dołączyć do grona potężnych magnatów, właścicieli potężnych latyfundiów ziemskich. Budujemy aktualnie system gospodarczy, a gospodarka ma być oparta na majątkach ziemskich i wojskach prywatnych, które każdy szlachcic może werbować - jeśli stać go na tak ogromny wydatek ;) Warto odwiedzić bitnych szlachciców! Litewskie puszcze tylko na pozór są niegościnne, a szerokie drogi Korony wręcz zachęcają, by udać się na dziką jeszcze, stepową Ruś. Jeśli zaś do Rzeczypospolitej traficie, zapraszam Was do Kiejdan - mojej perełki, stolicy moich własnych włości :)

Mikroświat stanowi jedną całość dzięki kontaktom, jakie się nawiązuje pomiędzy państwami. Bez nich jesteśmy osobno dryfującymi wyspami. Te kontakty opierają się w pewniej mierze na dyplomacji, ale chyba o wiele bardziej na wspólnej zabawie. Nic tak nie zintegrowało mnie z La Palmą, jak udział w zeszłorocznych regatach! Wspólnie organizowane eventy są okazją, by się pochwalić własną kulturą, osiągnięciami i poziomem organizacji, a także zapoczątkować przyjaźń między narodami. Z wielką przychylnością odnoszę się do wszelkich tego typu inicjatyw - czy są to wspólne mistrzostwa w piłkę, skoki narciarskie, czy manewry wojskowe. Każde z nich to okazja do fabularyzacji, gdzie mocą samego słowa jesteśmy władni nakreślić obraz prawdziwego życia w mikroświecie, oddziałując na wyobraźnię i przyciągając wszystkich, którzy nie są z plemienia obrazkowiczów i nie wszystko muszą widzieć - pewne rzeczy pragną sobie wyobrazić. To nasza nisza - to nisza mikronautów i musimy ją dobrze eksploatować.

Jakie wartości powinny panować w mikroświecie? Myślę, że jesteśmy trochę jedną rodziną - wspaniały przykład tego dano niedawno w niektórych zakątkach mikroświata, ogłaszając żałobę po realnej śmierci "jednego z nas". Mikronacje to nasza wspólna zabawa, nasze wspólne dzieło - wspólne dziecko, które w równym stopniu każdy jeden z nas współtworzy. Na takiej uprzejmej solidarności musi być budowany mikroświat - tylko wówczas zachowamy konwencję prawdziwych działań dyplomatycznych czy zbrojnych, nie przemieniając naszej wspaniałej i wartościowej zabawy w rynsztokową pyskówkę.

Dziękuję za możliwość zabrania głosu i pozdrawiam wszystkich zebranych! Ζδραβο - to znaczy, zdravo, cześć!

/-/ Markos Viktorjosigos apo Zep
(Marek syn Wiktora z Zep)

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #4 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 18:48:57 »
Hugo Miramontes - dnia: 25 Sierpień 2015, 23:24:22

Hola Amigos!

Na samym początku gratuluję świetnej organizacji drugiej edycji FOTY - choć to dopiero początek festynu, harmonogram zapowiada się ciekawie, stoiska prezentują się znakomicie. Sam nie mogę się doczekać kolejnych straganów i jeszcze bardziej następnych mówców.

Jako Hugo Miramontes działam od grudnia 2012r. W poprzednim wcieleniu w mikronacje bawiłem się od 2010r. lub nieco wcześniej. Styczność z mikronacjami mam jednak już od jakiś 7 lat. Nigdy nie uczestniczyłem na poważnie w kilku mikronacjach jednocześnie pod kilkoma danymi, bowiem uważam to za niestosowne. Nigdy też nie miałem okazji kierować jednym bohaterem w kliku państwach - jest to dla mnie nieefektywne i w gruncie rzeczy nie możemy wtedy dać dużo żadnej z zainteresowanych stron.

El Presidente La Palmy jestem od początku tego roku, po tym, jak dotychczasowy wódz kapitulował i oddał stery reszcie drużyny. Cieszę się, że to właśnie pod moimi rządami La Palma bije swój własny rekord długofalowej aktywności, która ciągnie się już od ponad roku - wcześniej bywały kilkumiesięczne przestoje. Nie boję się użyć określenia jakoby La Palma była kulturową stolicą mikroświata. Mnogość imprez, jakie organizowaliśmy na przestrzeni tego roku dała mnóstwo rozrywki i emocji wszystkim zainteresowanym. Od jakiegoś czasu idziemy tą ścieżką i jak na razie ma ona odwzorowanie w tym, że La Palma nadal istnieje.
Republika swoim klimatem ma przypominać Kubę i wszystkie inne kraje latino- oraz hiszpańsko-podobne. Naszym językiem espaguglanto, co często zaskakuje samych obywateli. Espa - od języka hiszpańskiego, zaś Guglanto - od google translatora. Choć sam mienie się dyktatorem, tak naprawdę La Palma jest bardzo przyjemną mikronacją. Nasze prawo ogranicza się do kilku ustaw, które raczej nie mają większego znaczenia: ustawy o symbolach, odznaczeniach, świętach państwowych. Wychodzimy z założenia, ze wszyscy gramy do jednej bramki, a zasady ustalamy sami i trzymamy się ich. Jesteśmy tradycjonalistami i poniekąd gentlemanami oraz damami, którym nie trzeba pisać co mogą, a czego nie. Sędzią jest Presidente, który i tak bardzo rzadko ingeruje w poczynania bohaterów. Aktualnym celem rozwojowym La Palmy są zmiany wewnętrzne: postawienie większej uwagi na tradycję i konwenanse oraz przede wszystkim modyfikację formuły funkcjonowania Republiki, bowiem obecna powoli się wyczerpuje.

Tak naprawdę wszystkie odwołania do grania i drużyn nie były przypadkowe. Warto się zastanowić czy to, co tutaj robimy powinno odnosić się do polityki, czy też do kultury. Są to chyba dwie odmienne gałęzie v-życia i rzadko kiedy zdarza się, ze ktoś mocno zaangażowany w politykę działa również w sferze kultury. Osobiście uważam, że mikronacje, w których istnieją tylko dyskusje na temat prawa i zmian ustrojowych nie mają prawa istnieć tak długo, jak mikronacje, w których jest to równoważone lub to własnie kultura przeważa nad polityką.
Oczywiście w wirtualiach istniały państwa, które żyły np. polityką zagraniczną. To, co działo się na zewnątrz odbijało się szerokim echem wewnątrz. Ale, gdy tylko zabrakło pewnego bodźca społeczeństwa te szybko się rozpadały.
Warto pochylić się nad przykładem OPM. Organizacja, która ślepo brnęła wyłącznie w politykę i ujednolicanie przepisów nie miała prawa bytu. Czy przez cały okres jej istnienia powstała jedna idea, która mogła dać szansę na aktywność wszystkich? To, co tam się działo nie może się powtórzyć i się nie powtórzy. Wszyscy zrozumieli, że to nie marne przepisy prawa mają znaczenie, ale nakręcanie aktywności ciągłymi nowościami i rywalizacją. Wielka szkoda, ze tak niewiele mikronacji otwiera się na innych i organizuje ciekawe przedsięwzięcia. Pamiętne Igrzyska Olimpijskie organizowane przez Nordię i Ciprofloksję były chyba tak naprawdę pierwszą większa inicjatywą na skalę ogólnov-światową. Wtedy jeszcze zabrakło chyba rozgłosu, ale aktualnie każda nowa inicjatywa ma większy rozdźwięk i większe zainteresowanie. Wiadome jest, że nie wszystko wszystkim pasuje, ale warto pamiętać o tym, że dzięki takim inicjatywą tworzymy możliwości aktywizacji całego mikroświata. By stworzyć ciekawe wydarzenie nie trzeba żadnej międzypaństwowej instytucji. Wystarczy odrobina kreatywności i kilka osób, które są zafascynowane daną dziedziną oraz potrafią zachęcić innych do wspólnej zabawy.

Różnorodność to piękno mikronacji i trudno wskazać cechy i wartości, które powinny królować. Każdy klimat, każde państwo ma swoje wartości, swoją hierarchię i swoje tradycje. Jeżeli miałbym wskazać na jedną cechę, to byłaby nią konsekwencja. Niech każdy tworzy to, co lubi robić. Każdy z nas zdecydował się kiedyś przyłączyć do danego państwa i zrobił to z jakiegoś powodu. Nikt na pewno nie został zmuszony, więc niech ten powód będzie świętością. Jeśli ktoś dołączył do Sarmacji, bo lubi politykę - niech robi politykę. Tak, jak kiedyś ktoś dołączał do Wurstalndii, bo kochał rewolty i robił te rewolty to ok. Jeśli ktoś lubi kulturę grecką, niech idzie do Surmenii i tam tę kulturę rozwija! Ktoś lubi fantastykę - idzie do Winktown. Jeśli kogoś mottem życiowym jest "Wypierdalać!" - rejestruje się w Wandystanie. To jest proste i przez to skuteczne. Konsekwentnie róbmy to, co lubimy, a dzięki temu my, nasi pobratymcy i cały mikroświat będzie miał coś unikatowego...

Dziękuję za uwagę.
Mam nadzieję, że wszyscy dotrwali do tego momentu. Przepraszam jak przynudzałem.

Saludo!

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #5 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 18:49:19 »
Eddard Noqtern - dnia: 26 Sierpień 2015, 09:18:17

Witam Serdecznie,

To dopiero trzeci dzień FOTów - ostatnia środa wakacji, a wydarzyło się naprawdę wiele.
Pragnę podziekować wszystkim mówcom za wspaniałe, piękne mowy, jak również wszystkim osobom, które założyły swoje stoiska. Szczególnie aktywna wczoraj była właśnie La Palma - gratuluję!

Liczę na to, że dzień dzisiejszy będzie również obfitował w kolejne kolejne ciekawe prezentacje. Gościem specjalnym dnia dzisiejszego będzie natomiast osoba pełna niesamowitej energii - Prezydent Republiki Bialeńskiej Andrzej Swarzewski!
Bawcie się dobrze!

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #6 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 18:49:37 »
AndrzejSwarzewski - dnia: 26 Sierpień 2015, 21:51:54

Nazywam się Andrzej Swarzewski i przybywam do Was z Republiki Bialeńskiej, w której pełnię zaszczytny urząd Prezydenta. W mikroświecie jestem od 18 września 2010 roku. Swoją karierę zacząłem w Księstwie Sarmacji, która była moim domem – z przerwami – prawie do chwili założenia Republiki. Byłem tam m.in. Marszałkiem Sejmu, Ministrem Kultury i Sportu oraz Namiestnikiem Sclavinii. To ja ogłosiłem opróżnienie Tronu Książęcego po abdykacji JKW Piotra II Grzegorza.

Komitet Założycielski Republiki Bialeńskiej rozpoczął działanie 15 listopada 2013 roku. Od tego czasu nasz kraj niemal nieustannie się rozwija. Według letniego raportu demograficznego „Kuriera” jesteśmy trzecią największą mikronacją. Nasze forum również należy do trójki najaktywniejszych, także dzięki naszym sojusznikom – Królestwu Hasselandu oraz Carstwu Brodryjskiemu.

Sport i – zwłaszcza – kultura odgrywają bardzo ważną rolę w mikroświecie. Ktoś kiedyś powiedział, że mógłby sobie wyobrazić mikroświat bez gospodarki, a nawet polityki, ale nie bez kultury. Zgadzam się z tymi słowami. Ja talentów artystycznych nie posiadam, jednak popieram sztukę i wszelkie inicjatywy kulturalne. Uważam, że do wydarzeń kulturalnych należą także FOTY 2015, w których z największą przyjemnością występuję, choć do wielkich ludzi (choćby pozostałych występujących) jeszcze wiele mi brakuje.

Pochwalę się jednak, że kilka razy wystąpiłem w teatrze tzw. sclavińskim, który tradycyjnie wystawia sztuki w czasie bialeńskich świąt narodowych. Mam nadzieję, że już 1 września, w czasie Święta Patrona ponownie nam się to uda. Już teraz serdecznie zapraszam wszystkich na uroczyste obchody, które rozpoczną się o 20:45 na naszym IRC-u. Naprawdę warto to zobaczyć. ;)

Kulturę i bogate dziedzictwo narodowe oraz regionalne uważam za jedną z najważniejszych wartości mikroświata. Ten tzw. klimat jest tym, co zatrzymuje surferów po bezdrożach Internetu na Pollinie. Dlatego też staram się promować oryginalne klimaty w naszym mikroświecie, a zwłaszcza w Republice Bialeńskiej, która wytworzyła swoistą mozaikę kultur. Carstwa, absolutystyczna Brodrii żyje w zgodzie i przyjaźni z nowoczesnym i postępowym Wolnogradem, atamańską Jahołdajewszczyzną i kaddafistyczną Pustynią oraz azjatycko-kanadyjskim, oświeconym Królestwem Hasselandu. Do tego dochodzą wpływy valhallijskie, której tereny zajęliśmy oraz sarmackie, victoriańskie i santańskie, skąd przybyło do nas wiele ludzi. To właśnie ta oryginalność jest naszą siłą, która pozwala nam owocnie istnieć od prawie dwóch lat, pomimo szalejącego kryzysu mikronacji.

Właśnie różnorodność i wzajemny szacunek oraz przyjaźń, to wartości, których powinien pełen być mikroświat. Nie może być mowy o zabijaniu indywidualności, dosyć tego jest w świecie realnym! Jeśli nie będziemy akceptować przybywających do nas ludzi takimi, jakimi są, to nie będziemy atrakcyjną alternatywą.  To właśnie wolność i równość są tym, czym przepełniony powinien być mikroświat. Każdy jest inny, ale wszyscy równi. Właśnie na Pollinie każdy powinien móc przedstawić swoją inność i mieć prawo do akceptacji ze strony reszty społeczności. O taki mikroświat powinniśmy walczyć, bo tylko taki mikroświat może przetrwać! Dziękuję! :)

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #7 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 18:49:57 »
Eddard Noqtern - dnia: 27 Sierpień 2015, 10:02:07

Witam Ponownie,
Dziękuje za wczorajszą aktywność Bialeńczyków. Prezydentowi za świetną mowę, a p. Maciejowi Kamińskiemu za ciekawe zgłoszenie do konkursu - niestety jedyne.

Smutną wiadomość muszę państwu przekazać (i nie chodzi o to, że to już ostatni czwartek wakacji). Jeszcze przedwczoraj występujący u nas wielki człowiek, lider i król Surmenii został zmuszony do abdykacji. Surmenia stała się teraz republiką.

Ale my wracamy do FOTów - zachęcam wszystkich do zakładania stoisk! Na razie jest ich niewiele. Gościem specjalnym dzisiejszego dnia będzie natomiast Król państwa o chyba najdłuższej nazwie z możliwych: Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu - Ametyst z rodu Faradobusów. Czy wy również nie możecie się doczekać?

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #8 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 18:50:22 »
Eddard Noqtern - dnia: 28 Sierpień 2015, 14:39:46

Witam,
Niestety, jak sami widzieliście z nieznanych przyczyn, nie udało się wczoraj dotrzeć Królowi Ametystowi. Być może sztorm?
Natomiast nasze oczy mogą podziwiać dwa nowe, wielkie stoiska z Trizondalu autorstwa Marcela Hansa.  :)
Dziś już piątek - ostatni piątek wakacji. Powoli FOTY biegną ku końcowi. Zachęcam, więc wszystkich którzy jeszcze stoisk nie założyli, a wahają się o zrobienie tego. Do dzieła!
Dzisiejszym gościem specjalnym będzie osoba wszystkim na pewno znana, czy to ze swojej powagi, aktywności i konsekwencji czy to ze świetnych map, a może ciekawych artykułów i analiz? Oczywiście wiecie już o kogo chodzi - Daniel von Witt!

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #9 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 18:50:40 »
Daniel von Witt - dnia: 28 Sierpień 2015, 17:54:20

Szanowni Gospodarze,
Droga Publiczności,

Na wstępie chciałbym jeszcze raz serdecznie podziękować Gospodarzom Festiwalu za zaproszenie mnie do wzięcia udziału w niniejszych rozmowach wielkich ludzi Mikroświata. Jest dla mnie wielkim zaszczytem móc przebywać między wybitnymi osobistościami, które miały już okazję się tutaj wypowiadać. Cieszy mnie też, że kilka słów od siebie będę mógł skierować do Gości Festiwalu, którzy tradycyjnie, tak jak i rok temu dopisali stawiając się tłumnie w Shimontsen.

Nazywam się Daniel von Witt. Na świat przyszedłem 5 czerwca 2012 roku w dreamlandzkim, nadmorskim mieście Buuren, które przez długi czas było miejscem mojego zamieszkania. Kilka lat później przeniosłem się do malowniczej Alhambry. Wywodzę się z małej rodziny von Wittów o tradycjach wojskowych – mój brat Hans był moim poprzednikiem na stanowisku Marszałka Armii Królewskiej w Dreamlandzie, zaś mój syn Aldarion praktycznie do końca 2013 roku wspinał się konsekwentnie po drabinie wojskowej kariery, po czym zaczął ją z powodzeniem prowadzić w Królestwie Aryunu.

Przez początkowy okres swojej aktywności mikronacyjnej byłem związany wyłącznie z Królestwem Dreamlandu, jednak od roku bieżącego zaangażowałem się również w życie Królestwa Elderlandu. Oba królestwa są ze sobą bardzo silnie związane, choć to Elderland zawsze stoi w cieniu silniejszego Dreamlandu, zwłaszcza w ostatnich miesiącach, gdy wręcz ocierał się o własny upadek. Z tego też względu Królestwo Elderlandu jest raczej słabo znanym państwem, mogąc być kojarzonym głównie z Dreamlandem czy Kongresem Orientyki, o udział w którym na pełnoprawnych zasadach długo walczyło. Wysiłki na tym polu na pewno popłaciły, gdyż w 2016 roku to właśnie Elderland będzie gospodarzem kolejnego Kongresu, a już w tym roku – poprzedzających go szczytów roboczych. Krótkiej prezentacji Królestwa Elderlandu poświęcone będzie nasze stoisko (otwarte dzisiaj lub jutro), dlatego w tym miejscu nie będę o nim opowiadał, przechodząc wprost do tematu sposobów potęgowania zainteresowania odbiorców zewnętrznych życiem danej mikronacji jak i potęgowania aktywności.

I w tym miejscu wypada mi zgodzić się ze wszystkimi przedmówcami. Dyplomacja i kultura są podstawowymi sposobami promowania państw i zbierania obfitych żniw w postaci wysokiej aktywności i napływu nowych mieszkańców. I chociażby ten Festiwal jest na to niezbitym dowodem. Dyplomacja pozwala na zaistnienie i tworzenie stałych więzów pomiędzy państwami, swoistych kanałów komunikacji, przez które „porusza się” nasza aktywność polityczna. Proszę bowiem zauważyć, że państwa, które ograniczają lub przestają uczestniczyć w polityce międzynarodowej tracą na swojej rozpoznawalności i sile w stosunkach międzynarodowych. Takim krajem przez pewien czas było także Królestwo Elderlandu. Tracą również szanse na dodatkową aktywność, o której zaraz powiem. Są również państwa, które od razu zakładają własną izolację na scenie międzynarodowej, nie chcąc wchodzić w kontakty z innymi państwami, co również uważam odbywa się z szkodą dla nich samych w dłuższej perspektywie czasowej.

Coraz mniejszy Mikroświat i coraz lepsze technologie informacyjne dostępne wokół niego, a na które często samych państw wirtualnych, zwłaszcza mniejszych, nie stać pod różnymi względami tworzą nowe środowisko działania, jakie widać w Mikroświecie bardzo wyraźnie. Mikroświat staje się wspólnotą centrów integracyjnych, których można znaleźć dzisiaj pięć i które tworzą się właśnie w celu spotęgowania aktywności i poprawiania swojego bezpieczeństwa. Idąc od zachodu są to: Dreamland, Al Rajn, Sarmacja, Bialenia i Skarland. To właśnie te centra cywilizacji przyciągają w zakres swoich orbit lub wręcz wciągają w swoje struktury państwowe inne mniejsze państwa. Zauważyć warto, że podczas tego wciągania integrowane są ze sobą fora tych państw, przez co czasem rozdrobnione populacje kilku krajów mogą tworzyć większy ruch i aktywność na jednym forum podnosząc przez to atrakcyjność całego centrum cywilizacyjnego. Uważam, że taki właśnie kierunek integracyjny jest naturalnym mechanizmem obronnym mającym na celu nie tylko zachowanie małych krajów w względnej kondycji, ale głównie pobudzanie aktywności wszystkich skupionych w danym centrum cywilizacji. Zyski z takiej polityki są bardzo znaczące: nowe bloki integracyjne (Dreamland, Bialenia i Skarland) po prostu rosną, a czytelnicy ich forów obserwują ożywiony ruch, przez co sami mogą być chętni brać w nim swój udział.

I w tym miejscu pojawiają się olbrzymie możliwości dla działalności kulturalnej: nie dość, że odbiorców kultury jest więcej w takim bloku integracyjnym, to jeszcze uczestników życia kulturalnego zebrać jest łatwiej i może być ich więcej. Dodatkowo biorąc poprawkę w formie wymiany kulturalnej (migracji działaczy kultury między państwami) zyskać można solidne bodźce rozwojowe: nie dość, że aktywność kulturalna nakręca się praktycznie sama i prościej niż w dziedzinie polityki czy ekonomii, to na dodatek jej owoce są o wiele trwalsze tworząc dziedzictwo narodowe, współprzyczyniające się do ugruntowania trwałości danego państwa. Gdyż powiedzmy to jasno: państwo bez kultury nie jest w stanie przetrwać. Cieszę się więc, że eventów kulturalnych o zasięgu globalnym w Mikroświecie nie brakuje, gdyż są one gwarancją nawiązywania trwałych relacji już nie na poziomie państwowym, ale zwykłym – ludzkim. Życzę więc wszystkim, aby takich wydarzeń było jak najwięcej.

Dziękuję.

(-) Daniel markiz von Witt
Lord Strażnik Koronny Elderlandu

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #10 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 18:51:02 »
Eddard Noqtern - dnia: 29 Sierpień 2015, 11:13:25

Witam w ostatnią sobotę wakacji,
Po pierwsze dziękuje wczorajszemu gościowi za wystąpienie, a twórcom za zakładanie stoisk.
No i nadszedł ostatni dzień aktywności. Tylko do dziś można założyć stoisko. Dzisiaj też wysłuchamy ostatnich mów - na pewno będzie to Jego Carska Mość Mikołaj Patryk Dostojewski. Może ktoś jeszcze?
Jeśli chodzi o stoiska nie mamy ich jeszcze dużo, dlatego zachęcam do poświęcenia kilku minut (tyle zajęło mi stworzenie stosika Prowincji Razuri) i rozreklamowania czegoś swojego. Do dzieła!

Już dziś - tradycyjne pokazy razuryjskich zespołów.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #11 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 18:51:19 »
Witam bardzo serdecznieeeee!
Dzisiaj już niedziela. FOTy kończą się. Jak zdążyliście zauważyć również wczoraj nasz umówiony gość specjalny - Car Brodrii nie przybył. Niestety nie wiemy z jakich powodów. Ostatecznie wystąpiły więc tylko 4 osoby (z ponad 12 zaproszonych). Wszystkim gorąco dziękuje! Przyznam, że liczyłem na trochę większą aktywność głów państw, jednak zawiodłem się. W przyszłym roku trzeba będzie dokonać zmian w tym aspekcie.

Powróćmy jeszcze do tegorocznych FOTów. Stoisk rozłożonych mamy 10, w tym co najmniej 3 niezgodne z regulaminem  ;) - stoisko alkoholowe oraz te założone przez jury. Jesteśmy ucieszeni wysoką jakością i dużym wkładem pracy w stoiska. Być może z tego powodu jest ich tak mało? Widzę, że mikronauci trzymają się zasady robić coś na 100%, albo wcale. Ale małe stoisko składające się z obrazka z podpisem też mogło by pojawić się na FOTach. Ale podziwiajmy to co mamy! 2 stoiska z La Palmy, 2 z Bialenii, 2 z Hasselandu, 2 z Trizondalu i 2 ogólno v-światowe. Jest z czego wybierać.  :D

Gala ogłoszenia wyników i wręczenia nagród już dziś. Na 90% odbędzie się ona poprzez forum około godziny 19. Nie wykluczam też ogłoszenia na IRC. A już o 21 wielki pokaz fajerwerków. Zapraszam!

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #12 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 18:51:27 »
Szanowni państwo, drodzy goście,
Nadeszła wiekopomna chwila ogłoszenia wyników konkursów.

Na pierwszy ogień wystąpienia. Były ich cztery i wszystkie zasługują na gratulację i nagrody. Jednakże zwycięzca może być tylko jeden, a wyróżnionych dwóch. A mianowicie:
- wyróżnienie zdobywają: Markos Viktorjosigos apo Zep - Król-Senior Surmenii oraz Hugo Miramontes - z Republiki Palmowej.
- zwycięzcą konkursu na najlepszą mowę na FOTach 2015 jest.. Daniel von Witt z Królestwa Dreamlandu. Gratulację!

A teraz przechodzimy do konkursu stoisk. Tutaj konkurencja była większa - 7 stoisk regulaminowych i 3 niezgodne.
Zaczynamy od wyróżnienia, które trafia do... Markusa Wettina za stoisko Atamanatu Jahołdajewszczyzny. Gratulację!
A teraz nagroda główna oraz drugie wyróżnienie - zdobyła je jedna i ta sama osoba, jest to kobieta - Juliette Teder z Republiki Palmowej!
Nagroda przysługuje za dwa wspaniałe stoiska, które uzyskały taką samą liczbę punktów -  Los Alamos oraz MUP. Wielkie Brawa!  ;D

Szczegóły co do punktacji oraz przyznanych nagród już jutro! A tymczasem fajerwerki!!!

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #13 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 18:51:50 »
Witam Serdecznie,
FOTy zakończyły się wczoraj, ale jak obiecałem dziś podane zostaną szczegółowe wyniki oraz nagrody:

Konkurs na mowę:
1. Daniel von Witt - Królestwo Elderlandu - 23 pkt.  -  I MIEJSCE
2. Hugo Miramontes - Republika Palmowa - 22 pkt. - WYRÓŻNIENIE
3. Markos Viktorjosigos apo Zep - Królestwo Surmeńskie - 21 pkt. - WYRÓŻNIENIE

4. Andrzej Swarzewski - Republika Bialeńska - 15 pkt.

Konkurs na stoisko:

1. Juliette Tedder - MUP - 23 pkt.  - I MIEJSCE ORAZ WYRÓŻNIENIE
                          - Los Alamos - 23 pkt.
3. Markus Wettin - Atamanat Jahołdajewszczyzny - 22 pkt. - WYRÓŻNIENIE

4. Marcel Hans - Trizondal - 20 pkt.
                      - TriBahn - 20 pkt.
6. Konstanty Jerzy Michalski - Wolnograd - 19 pkt.
7. Hugo Miramontes - Palmeras Liga - 18 pkt.

Nagrody:
1) Zdobywcy pierwszego miejsca otrzymają:

- dwutygodniowy pobyt w apartamentach gościnnych królewskiego zamku zimowego wraz ze zwiedzaniem obiektu, wioski Jaemi oraz darmowym karnetem narciarskim,

- dwutygodniowy pobyt w Hotelu Royal-Shimon w Shimontsen lub w Angemont,

- publikacje mowy/stoiska w Gazecie Hasselandzkiej.

2) Zdobywcy wyróżnienia otrzymają:

- tygodniowy pobyt w wiosce Jaemi wraz ze zwiedzaniem królewskiego zamku zimowego, wioski Jaemi oraz darmowym karnetem narciarskim,

- tygodniowy pobyt w Hotelu Royal-Shimon w Shimontsen lub w Angemont,

- publikacje mowy/stoiska w Gazecie Hasselandzkiej.

Pragnę jeszcze raz podziękować wszystkim za pomoc w organizacji. Również dziękuje całemu jury, wszystkim uczestnikom zabawy, zwycięzcom oraz widzom!

FOTY 2015 uważam za zakończone!

(teraz można tu dyskutować o przebiegu konkursu, składać podziękowania itp.)