Autor Wątek: Noworoczny program BPR-R  (Przeczytany 108 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamil Maciejewski

Noworoczny program BPR-R
« dnia: Pon, 01 Lut 2016, 20:00:58 »
Orygianlna autorka:  Akrypa Rabotowicz von Primisz.

Ciof towarzysze i towarzyszki!

W imieniu międzynarodowego radykalizmu prezentuje się nowy program Bialeńskiej Partii Regionów - Rewolucja. Niedługo (jutro, pojutrze, za tydzień, za miesiąc, za rok lub nigdy) zostanie zaprezentowany program Międzynarodówki Radykalistycznej. Program nadal opiera się na 5 filarach jakimi są: Samorządy, Klimat, System karny, Nacjonalizm oraz Rewolucjonizm i Egalitaryzm. Postulaty dzielą się na te które chcemy wprowadzić w najbliższym czasie i na te i na te za którymi walka będzie się toczyć w dalekiej przyszłości. Jak ktoś nie umie rozpoznać to proszę pytać. Pytanie nie szkodzi. :3

Samorządy

Tutaj, niestety, Bialenia odniosła dużą porażkę. Myślę, że idea samorządności w RB przegrała ale mam nadzieje, że kiedyś uda się ją odbudować, jednak są to plany przyszłościowe. Uważam iż należy uczynić z Republiki kraj skonfederowanych autonomicznych regionów jednak aktualnie, trzeba przyznać, jest to niemożliwe. Sam bym bardzo chciał odtworzyć rejon wokół Bengazi ale nie wiem czy zdobędę na to poparcie władz. W tym przypadku aktywność mógłby wywoływać np. Zielony Kościół który przeniósł by się z ogólnego działu do tego regionu. Tak samo jak IWA która stała by się pełnoprawną instytucją naukową tego regionu jak np. Uniwersytet Bialeński. Takie placówki mogłby by konkurować, że sobą międzyregionowo (na pewno nie na zasadzie jakiś rankingów). Myślę, że ZSEE są do likwidacji. W regionie Bengazi i okolice można zbudować klimat pustynno arabski z domieszką kucy ale nie na zasadzie budowania tam Equestrii. Pryncypat Lahazydii jest fajnym przykładem dobrego regionu jak na nas i myślę, że można zbudować Bialenie samorządową ale nie mocą ustaw lecz pracy. Jest to coś co wymaga czasu ale myślę, że warto. BPR-R w każdym razie będzie się o to starała i pierwszym planem jest stworzenie właśnie regionu Bengazi i okolice.

Kilmat

Bialenia zbudowała swój oryginalny klimat. Powinniśmy być z tego dumni. Nie jest to ani klimat wzięty z reala jak w większości mikronacji lub będący zbudowany odgórnie (choć tu próby były niestety). Zgodnie z teorią walki kulturalnej jednak powstały pewne obozy których starcie znów się zwiększa. Jest to duży problem. Uważam, iż najlepszym sposobem rozwiązywania takich problemów jest właśnie stworzenie regionów. Dużo już o tym napisałem w samorządach ale ważne jest dodanie do tego, że taki rejon powinien mieć własne prawo karne obowiązujące na działach tej konkretnej autonomii. Pomogło by to uniknąć takich sytuacji jak z Socjalem gdyby mógł się on wypowiadać w regionie w którym prawo pozwala na więcej a osoby które chcą żyć w "monrachofaszystowskim państwie prawa" żyły sobie tam gdzie chcą.

System karny

Tutaj wiele nasze poglądy się nie zmieniły. Nadal jesteśmy za likwidacją kary śmierci. Chcemy zwiększyć możliwość pozbawienia wolności do 10 dni (tylko w przypadku recydywy). Jesteśmy zwolennikami uwolnienia IRC by za to co się tam dzieje nie było możliwości karania obywateli. Jesteśmy ogólnie za zwiększeniem wolności wypowiedzi by osoba pisząca na forum nie bała się możliwości kary jeśli nie robi nic złego lub nawet wygnania. 

Nacjonalizm

Tutaj można powtórzyć to co pisałam kilka miesięcy temu:
"BPR-R jako partia radykalna jest częściowo nacjonalistyczna. Jesteśmy silnie przeciwni wpływom jakie wywierają środowiska Brodrii i Hassenlandu na politykę centralną. Zwłaszcza opowiadamy się bardzo szeroko przeciw pomysłom zwiększania wpływu szlachty i prowadzeniu lub możliwości wprowadzenia monarchii."
Nie jesteśmy już za delegalizacją żadnych ruchów reakcyjnych. Uważamy też nadal, że Bialenia powinna naciskać na kraje stowarzyszeniowe na demokratyzacje i republikanizacje jej życia politycznego. Królestwo Hassenlandu powinno opuścić natychmiast Republikę Bialeńską gdyż działa ono skrajnie przeciwko obywatelom naszej mikronacji.  W przypadku Brodrii powinniśmy dążyć do przekonywania władz tej mikronacji to stopniowego usamodzielniania się od Bialenii lub jeśli nie chcą powinni stać się regionem na równych prawach z innymi a nie "krajem stowarzyszeniowym". Będziemy zwalczać dalej zwalczać, czy to w Bialenii czy to na emigracji, próby hassenlanizacji RB i prób wprowadzenia monarchofaszyzmu za jaki odpowiadają rządy Wspólnoty Rozwoju.

Rewolucjonizm i egalitaryzm

"Uważamy, że każda istotna zmiana w strukturze państwowej powinna być wywołana przesz silne dążenia społeczne a nie parlament. Lud powinien mieć możliwość zawetowania każdej decyzji organów władzy i przeprowadzenia w tej sprawie referendum jeśli zbierze odpowiednią liczbę podpisów." Do starego programu należy dodać, że będziemy dążyć w polityce zagranicznej do demokratyzacji wszystkich mikronacji oczywiście nie atakując klimatu tych v-państw (to znaczy nie będziemy wprowadzali w mikronacji gdzie od kilku lat jest monarchia dyktatury proletariatu). W dalekiej perspektywie będziemy dążyć do stworzenia systemu opartego na komitetach jak w ZDN ale jest to cel na lata pracy który w tej chwili jest nie osiągalny. Może za parę v-pokoleń...

Lesbijki i Radykaliści wszystkich krajów łączcie się!

[ Załącznik nie istnieje ]

(-) Wezyrka Bialeńskiej Partii Regionów - Rewolucja Akrypa Rabotowicz von Primisz ^^