USTAWA O INSTYTUCJACH PUBLICZNYCH
xx luty 2016 r.
Artykuł 1
Ustawa określa zasady oraz tryb tworzenia i likwidowania instytucji publicznych przez Rząd i Prezydenta.
Artykuł 2
1. Instytucje publiczne tworzone są przez Rząd lub Prezydenta na drodze rozporządzenia.
2. Organ tworzący instytucję publiczną ponosi odpowiedzialność za funkcjonowanie instytucji.
Artykuł 3
1. Rozporządzenie tworzące instytucję musi określać nazwę instytucji, urzędników pracujących w instytucji publicznej, tryb powoływania urzędnika do pracy w instytucji oraz zakres obowiązków i uprawnienia pracy urzędników.
2. Wysokość wynagrodzenia pracy urzędników instytucji publicznych określa minister właściwy ds. finansów i gospodarki, uwzględniając zakres obowiązków i uprawnień pracy urzędników.
3. Urzędnicy instytucji publicznych są funkcjonariuszami publicznymi.
Artykuł 4
Instytucje publiczne likwidowane są za zgodą Ministrów na drodze rozporządzenia wydanego przez Prezydenta.
Artykuł 5
Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia
/.../
Wysoka Izbo!Przedstawiam ustawę, która umożliwia mi i ministrom powoływanie instytucji publicznych przydatnych do funkcjonowania Republiki Bialeńskiej. Dla przykładu takimi instytucjami są chociażby Opiekun Nowych Obywateli, OBOP oraz planowany BIP. Niestety żadna dotąd ustawa nie uprawnia mnie do tworzenia takich instytucji, stąd mój pomysł na taki projekt.