Autor Wątek: Mitologia Razuri  (Przeczytany 369 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Mitologia Razuri
« dnia: Sob, 06 Lut 2016, 23:15:17 »
Wątek przeniesiony ze starego forum.

Eddard Noqtern:

Wszyscy jesteśmy Razuryjczykami!

Witam Serdecznie!

Jak wiemy wyspy Razuri i Zegiesa są miejscem od setek, tysięcy lat zamieszkałym przez Razuryjczyków. Ci długo wierzyli, a może część z nich nadal to robi, w tajemne magiczne stworzenia - smoki. To jest niezaprzeczalne, ale czy było coś jeszcze? W trakcie ekspedycji na Ulassa-Kanę dowiedziałem się, że tak.

Odbyłem również rozmowę z Mandurajem Razuri - Takashim Thanem Li, który wszystko mi wyjaśnił - Razuryjczycy mieli bardzo rozbudowaną mitologię. Znali swoich bogów, bożków i herosów, nie zaprzeczali istnieniu różnych magicznych zwierząt i stworzeń, a wszystko przekazywali sobie z pokolenia na pokolenie. Manduraj powiedział mi, że ostatnimi czasy z mitologią jest duży problem - Razuryjczycy o niej zapominają, a niektórzy już nawet zapomnieli, nie mówiąc o Hasselandczykach, którzy w ogóle o niej pojęcia nie mają.

Pan Li poprosił mnie i całe RAZURIH o pomoc - musimy zebrać i spisać mitologię razuryjską. To od nas zależy jak dużo będziemy chcieli zrobić. Może będą to tylko krótkie streszczenia, a może całe opowieści? To już zależy od naszych sił i możliwości. Zachęcam wszystkich zainteresowanych pomocą i zaangażowaniem w dyskusję.  :D

Tradycyjnie mity poruszają takie tematy:

• Stworzenie świata - powstanie lądów i mórz.
  • Wyjaśnienie istnienia pór roku, Słońca i Księżyca oraz innych zjawisk przyrodniczych.
  • Narodziny bogów.
  • Powstanie człowieka.
  • Losy bogów i herosów.

Jednak zanim zabierzemy się "hurra! piszemy mity" warto ustalić podstawowe fakty i zasady: chronologię powstawania świata, ustalić bogów i bożków - ich ważność i dziedzinę, jakie są stworzenia i istoty.

To tak na wstęp. Czy ktoś chciałby się ze mną w to pobawić? Nie mamy żadnego narzuconego terminu, czy tempa, ale warto żeby choć trochę poruszać się tu do przodu.

Piotr Pawel I:

Zdaje się, że mity nieco się różnią, inne na wyspie Razuri, inne - Zegiesa, choć podobne. Np. w tradycji razuryjskiej spore znaczenie ma Góra Królowej Magdaleny, gdzie wg. jednego z mitów mieszkała dwójka bogów, Ongmanhme ("Potężny Dziad"), a także jego żona (wg. innych mitów siostra lub nawet bliźniaczka) Sosobho ("Wielka Babka").
Na Zegiesie bóg (bogowie) żyją na Górach Zegiesa, w tym Choegosamchon ("Góra-Wuj"). Ale potrzebne są dokładniejsze badania.

Eddard Noqtern:

Zdaje się, że mity nieco się różnią, inne na wyspie Razuri, inne - Zegiesa, choć podobne. Np. w tradycji razuryjskiej spore znaczenie ma Góra Królowej Magdaleny, gdzie wg. jednego z mitów mieszkała dwójka bogów, Ongmanhme ("Potężny Dziad"), a także jego żona (wg. innych mitów siostra lub nawet bliźniaczka) Sosobho ("Wielka Babka").
Na Zegiesie bóg (bogowie) żyją na Górach Zegiesa, w tym Choegosamchon ("Góra-Wuj"). Ale potrzebne są dokładniejsze badania.
Dokładnie - słyszałem już o Potężnym Dziadzie i Wielkiej Babce i - zdaje się, że było to zarówno rodzeństwo jak i małżeństwo. Wersji o bliźniakach jeszcze nie znałem.

Piotr Pawel I:

Oto jeden z wizerunków Dziada...

Eddard Noqtern:

A o to posążek Wielkiej Babki...

A tutaj mamy wizerunek jej młodszej siostry - wiecznie młodej i pięknej "Damy" (po Razuryjsku "Yeoja"). Bogini ta utożsamiana jest ze Słońcem.

Piotr Pawel I:

Jak wrócimy z wyprawy po nowe ziemie, proponuję wspinaczkę na Góre Królowej Magdaleny - tam są wspaniałe ślady po Prarazuryjczykach!

Poszukamy feniksa...

Eddard Noqtern:

To będzie świetna okazja do poszukiwania śladów smoka - przecież to właśnie tutaj miały się one narodzić.

(-) Iwan Pietrow