Autor Wątek: Zapytanie nr 3  (Przeczytany 1060 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wergiliusz Postawny

• Obserwator
  • **
  • : 0
    • Odznaczenia
Zapytanie nr 3
« dnia: Wto, 09 Lut 2016, 13:00:56 »
Rozdział II
OBYWATELE, ICH PRAWA, WOLNOŚCI I OBOWIĄZKI

Artykuł 6.
[Obywatelstwo]

Obywatelstwo Republiki Bialeńskiej jest nadawane przez Prezydenta na drodze postanowienia.
    Warunki i kryteria niezbędne do uzyskania obywatelstwa określa ustawa.
    Obywatelstwo Republiki Bialeńskiej uprawnia do:
    1) Uczestniczenia w życiu politycznym kraju, przez sprawowanie funkcji publicznych we władzy ustawodawczej, wykonawczej i sądowniczej.
    2) Udziału w wyborach i referendach.

Może mi Pan Prezydent powiedzieć dlaczego złamał Pan konstytucję nadając mi obywatelstwo tymczasowe? Konstytucja jasno określa, że Prezydent nadaje Obywatelstwo, a nie obywatelstwo tymczasowe, a Konstytucja stoi wyżej od tej ustawki o obywatelstwie, której Pan i Pan Swarzewski jesteście autorami. Zatem proszę się ustosunkować do swego złamania. :)

Z głębokimi ukłonami,
Wergiliusz Postawny

Offline Hewret Faradobus

Odp: Zapytanie nr 3
« Odpowiedź #1 dnia: Wto, 09 Lut 2016, 15:31:48 »
Szanowny Panie Wergiliuszu,

Z mojej strony nie doszło do żadnego złamania Konstytucji, ani innych przepisów obowiązujących w Republice Bialeńskiej. Obywatelstwo tymczasowe zostało przyznane zgodnie z Konstytucją Republiki Bialeńskiej z dnia 24 stycznia 2016 r. oraz zgodnie z Ustawą o obywatelach Republiki Bialeńskiej z dnia 27 grudnia 2014 r.. Konstytucja "obywatelstwo" określa bardzo ogólnie, tryb nadawania obywatelstwa przez Prezydenta oraz uprawnienia. Szczegóły, warunki i kryteria uzyskania obywatelstwa określa wspomniana Ustawa o obywatelstwach, która dzieli ogólne pojęcie konstytucyjne "obywatelstwo" na "obywatelstwo stałe" i "obywatelstwo tymczasowe". Według ustawy obywatelstwo tymczasowe nadawane jest maksymalnie na 30 dni, w tym czasie osoba zainteresowana powinna spełnić warunki do uzyskania obywatelstwa bezterminowego, czyli "stałego". Wówczas wszelkie ograniczenia przewidziane przez ustawę zostaną zniesione.
Faktem jest to, że Ustawa o obywatelstwach Republiki Bialeńskiej nie została znowelizowana pod obecnie obowiązującą konstytucję i rozumiem Pańskie intencje. Poprawki do ustaw zostaną przygotowane w niedługim czasie, gdzie najpierw przejdą konsultację z Ministrami, a dopiero potem zostaną złożone w kancelarii Marszałka Parlamentu. Proszę również zwrócić uwagę na fakt, że Konstytucja obowiązuje od 27 stycznia bieżącego roku, a nowy system prawny Republiki Bialeńskiej dopiero się kształtuje. Niestety trafił Pan do Republiki w dosyć chaotycznym okresie.
Żeby nie doszło do bałaganu i paraliżu prawnego Republiki, urzędnicy starają się wypełniać swoje obowiązki według przyjętej w Bialenii tradycji i zwyczajów.

Przypominam również, że jedyną poprawną interpretację prawną może przygotować Sąd Ludowy Republiki Bialeńskiej. Kancelaria Prezydenta nie służy do wyjaśniania kwestii prawnych.

Z poważaniem
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Wto, 09 Lut 2016, 23:04:14 »
Panie Prezydencie,

Z mojej strony nie doszło do żadnego złamania Konstytucji, ani innych przepisów obowiązujących w Republice Bialeńskiej. Obywatelstwo tymczasowe zostało przyznane zgodnie z Konstytucją Republiki Bialeńskiej z dnia 24 stycznia 2016 r. oraz zgodnie z Ustawą o obywatelach Republiki Bialeńskiej z dnia 27 grudnia 2014 r..

Jak wynika z rozporządzenia Pana Prezydenta z dnia 8 lutego 2016r. nadał je Pan tylko zgodnie z ustawą, która jest niezgodna z Konstytucją, ale ja nie będę się sprzeczał, bo Maciej czy lord von Haller wiedzą lepiej.  :P

Rozporządzenie Prezydenta Republiki Bialeńskiej
z dnia 8 lutego 2016 r.
ws. nadania tymczasowego obywatelstwa

Artykuł 1.

Na podstawie art. 2., ust. 2 Ustawy o obywatelach Republiki Bialeńskiej z dnia 27 grudnia 2014 r. nadaję obywatelstwo tymczasowe Republiki Bialeńskiej Wergiliuszowi Postawnemu na okres 30 dni.

Artykuł 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

Prezydent Republiki Bialeńskiej
/-/ Heinrich Hewret Wettin

Według ustawy obywatelstwo tymczasowe nadawane jest maksymalnie na 30 dni, w tym czasie osoba zainteresowana powinna spełnić warunki do uzyskania obywatelstwa bezterminowego, czyli "stałego". Wówczas wszelkie ograniczenia przewidziane przez ustawę zostaną zniesione.

A jak spełni te wymagania wcześniej to muszę czekać, aż te 30 dni minie, bo jakiś palant sobie zaplanował, że ja muszę spełnić te kryteria w 30 dni? Panie, przecież to jest chore i Pan to popierasz jako Prezydent? Dlaczego Pan jako Prezydent nie zniesie w trybie natychmiastowym takiego przepisu, tylko czeka, aż jakiś minister się tym zajmie? Nie ma Pan praw do własnej inicjatywy ustawodawczej, że musi czekać na swoich ministrów?

Poprawki do ustaw zostaną przygotowane w niedługim czasie, gdzie najpierw przejdą konsultację z Ministrami, a dopiero potem zostaną złożone w kancelarii Marszałka Parlamentu. Proszę również zwrócić uwagę na fakt, że Konstytucja obowiązuje od 27 stycznia bieżącego roku, a nowy system prawny Republiki Bialeńskiej dopiero się kształtuje. Niestety trafił Pan do Republiki w dosyć chaotycznym okresie.

Panie, niedługim kijem to można dostać po dupie. Nie mam czasu czekać, aż Ci Ministrowie znajdą krzesełka, na których będą mogli usiąść i z łaski swojej będą znosić ustawy, w których są potencjalnie zakochani. Jak to niestety, że trafiłem? Ja lubię jak coś się dzieje, a tych ministrów, a w szczególności Ministra Macieja, bym zagonił do roboty, bo ostatnimi czasy coś się opierdala, podpierdala czy tam wpierdala pączki i tyje wyjąc. :P

Żeby nie doszło do bałaganu i paraliżu prawnego Republiki, urzędnicy starają się wypełniać swoje obowiązki według przyjętej w Bialenii tradycji i zwyczajów.

Bardzo jestem ciekaw tych tradycji i zwyczajów. Może Pan Prezydent jakiś zdradzi? :D Trza im kupić bateryjki, aby działali czy trzeba ich kopnąć w dupę? :D

Przypominam również, że jedyną poprawną interpretację prawną może przygotować Sąd Ludowy Republiki Bialeńskiej. Kancelaria Prezydenta nie służy do wyjaśniania kwestii prawnych.

Dziękuję bardzo za wskazanie miejsca, gdzie mogę się domagać od kogoś, aby mi ustawę przeczytał i stwierdził, czy umiem czytać. Ponadto, Pan Prezydent będzie mi służył jak tylko najdzie mnie ochota, aby sobie wpaść do gabinetu Pana Prezydenta i pogadać o sprawach ważnych i ważniejszych. :)

Kłaniam się w podzięce,
Wergiliusz Postawny

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Śro, 10 Lut 2016, 17:16:32 »
A jak spełni te wymagania wcześniej to muszę czekać, aż te 30 dni minie, bo jakiś palant sobie zaplanował, że ja muszę spełnić te kryteria w 30 dni? Panie, przecież to jest chore i Pan to popierasz jako Prezydent? Dlaczego Pan jako Prezydent nie zniesie w trybie natychmiastowym takiego przepisu, tylko czeka, aż jakiś minister się tym zajmie? Nie ma Pan praw do własnej inicjatywy ustawodawczej, że musi czekać na swoich ministrów?
Nie musisz czekać aż 30 dni. Jeżeli spełnisz wymagania wcześniej, masz szansę dostać stałe obywatelstwo przed wygaśnięciem tymczasowego, jak Frederick Hufflepuff.

Panie, niedługim kijem to można dostać po dupie. Nie mam czasu czekać, aż Ci Ministrowie znajdą krzesełka, na których będą mogli usiąść i z łaski swojej będą znosić ustawy, w których są potencjalnie zakochani. Jak to niestety, że trafiłem? Ja lubię jak coś się dzieje, a tych ministrów, a w szczególności Ministra Macieja, bym zagonił do roboty, bo ostatnimi czasy coś się opierdala, podpierdala czy tam wpierdala pączki i tyje wyjąc.
Niestety, za mało widzisz w tym kraju, żeby wiedzieć, co mówisz, kochaniutki, przykro mi.
A pączki akurat mam na biurku, chcesz jednego na osłodę tak wypełnionego goryczą względem nas, sztywnych biurokratów, życia?
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Śro, 10 Lut 2016, 18:58:13 »
Zaczynasz mnie bardzo irytować, Maciuś, z tymi swoimi wymogami. Ty moje wymogi do odstrzelenia jak psa już dawno spełniłeś, więc jeżeli chcesz się bawić w politykę wymogów, to ja Ci zagwarantuję taką politykę w świecie, który tak bardzo kochasz. Według mnie to, że masz 5 palców u prawej ręki, to według moich wymogów o dwa za dużo, więc trzym ten pysk w tym kagańcu i siorbaj tę wodę z miski podanej z dala ode mnie.

Kiedyś Ci obiecałem, że wprowadzę specjalne imienne prawo dla Ciebie, więc się doigrasz. Będziesz miał takie wymogi, że nie zdążysz dolecieć do kibla. :)

Niestety, za mało widzisz w tym kraju, żeby wiedzieć, co mówisz, kochaniutki, przykro mi.
A pączki akurat mam na biurku, chcesz jednego na osłodę tak wypełnionego goryczą względem nas, sztywnych biurokratów, życia?

Mam to w nosie jakie ty masz obrazy wyświetlane na siatkówce. Ja wolę pograć w siatkówkę. I tym się różnimy, Panie biurwo, że ja jestem za aktywnością, a Ty za statycznością.

Jak będę chciał pączka, to sobie kupię. :)

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Śro, 10 Lut 2016, 19:54:33 »
Śmiało. Jaskinia lwa czeka na Ciebie, kociątko. :))
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Śro, 10 Lut 2016, 20:02:41 »
Tak myślałem, że będzie Ciebie to bawiło, zwyrodnialcu. :)

Gratuluję. Zobaczysz, jak pięknie swoją postawą doprowadzisz Bialenię do upadku. Ja Ci to umożliwię, abyś się wykazał. :)

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Śro, 10 Lut 2016, 20:12:52 »
Staram się od ponad dwóch lat i jakoś nie daję rady. Nie jestem chyba najlepszy w odpychaniu od siebie ludzi. Ɛ:(

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Śro, 10 Lut 2016, 20:14:58 »
Uwierz mi, ale nawet Ci nie wyjdzie przerzucanie swoich win na kogoś innego. Nie tym razem, koleżko. :)

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Śro, 10 Lut 2016, 20:22:39 »
Uwierz mi, ale nawet Ci nie wyjdzie przerzucanie swoich win na kogoś innego. Nie tym razem, koleżko. :)
Nie rzucam winami, te butelki bardzo łatwo potłuc.

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Śro, 10 Lut 2016, 20:25:49 »
O...W czymś się zgadzamy. Szanujemy alkohol, więc jak będziesz przechodził obok mojego stołu, to żebyś swym zadem mi jakiejś butelki nie strącił. :D

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #11 dnia: Czw, 11 Lut 2016, 16:12:39 »
Jeśli chcecie dalej prowadzić wymianę zdań, to proszę kontynuować to na Placu Zielonym.
Pałac Prezydencki oraz Kancelaria nie służą tego typu rozmowom.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości