Autor Wątek: I Kolacja Czwartkowa z Królem  (Przeczytany 464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
I Kolacja Czwartkowa z Królem
« dnia: Śro, 10 Lut 2016, 15:52:06 »
Szanowni Obywatele,
Wielmożni Goście,

Dnia jutrzejszego, w czwartek 11 lutego po raz pierwszy odbędzie się Kolacja Czwartkowa z Królem. Rozpocznie się ona o godzinie 19. Wszystko odbywać się będzie poprzez forum, będę jednak również dostępny na chacie oraz PW.

Kolacja rozpocznie się moim krótkim przemówieniem - podsumowaniem ubiegłego tygodnia oraz przedstawieniem planów na przyszły okres. W trakcie kolacji, każdy będzie mógł zadać mi dowolne pytanie lub wypowiedzieć się na dowolny temat.

Szczególnie serdecznie do Pałacu zapraszam wszystkich obywateli i stałych mieszkańców naszego Królestwa. Jednakże wszyscy goście zagraniczni będą mile widziani.

Obowiązuje strój uroczysty. Osoby natrętne i nie przestrzegające etykiety będą wypraszane.

Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
Odp: I Kolacja Czwartkowa z Królem
« Odpowiedź #1 dnia: Czw, 11 Lut 2016, 18:59:52 »

Wielka Jadalnia Królewska od rana pełna była ludzi. Tuż po szóstej została gruntownie wysprzątana. Kilka godzin później została niezwykle kunsztownie udekorowana i przystrojona. Dekoratorzy zadbali o takie szczegóły jak ustawienie krzeseł względem stołu pod odpowiednim kątem, czy ułożenie serwetek na dwanaście tradycyjnych hasselandzkich sposobów.
Natomiast w kuchni praca trwała już wiele godzin. Kucharze wkładali całe swe serce, aby przygotowane dania były jak najlepsze i jak najwykwintniejsze.

Menu I Królewskiej Kolacji

I Przystawka
Grilowany ser kozi z tradycyjną razuryjską kapustą, konfiturą z czerwonej papryki i smażonymi borowikami z tymiankiem.

II Zupa

Zupa krem z pieczonej dyni z guacamole, pianką z kolendry, olejem i prażonymi pestkami dyni

III Danie Główne
Pieczony i marynowany comber z sarny z racuszkami ziemniaczanymi, sosem ze smardzów i karmelizowanymi jabłkami

IV Deser
Torcik bezowy z kremem, sorbetem truskawkowym i nutą pieprzu zegiesańskiego

Na 15 minut przed siódmą wieczór salę otwarto i zaproszono gości. Miejsce na samym środku stołu należało do Króla. Najbliższe mu miejsca zajęli Królowie-Seniorowie De Zaym i Pietrow-Dostojewski. Następnie usiąść mogli wszyscy arystokraci, dalej szlachcice, obywatele Królestwa Hasselandu, stali mieszkańcy i honorowi obywatele, a także ostatecznie goście zagraniczni. Miejsce Króla pozostawało puste.
Punktualnie o 19:00 tylne drzwi do sali otworzyły się, a do środka wszedł Król Eddard Noqtern w stroju królewskim w eskorcie dwóch gwardzistów. Wszyscy goście zebrani w sali wstali. Król stanął na podwyższeniu za stołem, spojrzał na zebranych, uśmiechnął się i zaczął mówić:

Wielmożni goście,

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Po raz pierwszy spotykamy się na Czwartkowej Kolacji z Królem. Chciałbym, aby to wydarzenie na stałe wpisało się do hasselandziego kalendarza. Cieszę się, że wszystkim udało się przybyć. Zanim zaczniemy ucztę chciałbym powiedzieć parę słów na temat dotychczasowej wydarzeń w Królestwie.

W sobotę zakończyły się ferie zimowe, które mam nadzieję wszystkim minęły spokojnie i przyniosły upragniony odpoczynek i relaks. Z nowym zapałem wróciliśmy do pracy i tak w poniedziałek rozpoczęły się obrady I Królewskiej Małej Rady. Takie obrady, prowadzone za zamkniętymi drzwami będą odbywały się co tydzień. Będziemy w trakcie nich kreować plany działania na zbliżające się miesiące. Plany i pomysły tworzone w trakcie obecnej rady będą systematycznie realizowane i przedstawiane obywatelom.

Kolejnym ważnym wydarzeniem ostatnich dni były przenosiny na nowe forum – na szczęście wszystko udało zakończyć się sukcesem – wszystkie potrzebne posty zostały przeniesione i zabezpieczone.  Zdaje się, że wszystko działa dobrze.

Trwają wybory – samorządowe, które niestety nie zakończyły się powodzeniem – spośród obywateli nie było kandydatów. Wybory Lorda Protektora toczą się nadal – zachęcam wszystkich, którzy jeszcze tego nie zrobili do oddania głosu. W dniu dzisiejszym rozpocząłem także wybory Marszałka Zgromadzenia Obywateli – zapraszam do zgłaszania kandydatur.

Następnym ważnym aspektem jest v-mundial, który będziemy organizować w przyszłym miesiącu. Jak widać założyłem komitet organizacyjny, do którego zaprosiłem wszystkich delegatów spośród czterech państw organizatorów. Wszystkich chętnych zachęcam do pomocy w organizacji tego wydarzenia w Naszej Ojczyźnie.

Udało się więc omówić wszystkie najważniejsze wydarzenia tego tygodnia. Jakie są Państwa wrażenia? Czy coś mogliśmy zrobić lepiej? Z czego jesteście zadowoleni? I ostatecznie jak podoba się Państwu kolacja?

Zapraszam do dyskusji i zadawania konstruktywnych pytań.

Offline Bajtuś

• Moderator
  • Fanatyk
  • : 55
    • NPE: KH15082500082
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Czw, 11 Lut 2016, 19:49:56 »
Kolacja była wyśmienita, towarzystwo znakomite. Niestety dzisiejszy dzień dla mnie nie jest dniem do rozrywek (pogrzeb bratanka), więc skromnie i po cichutku wymknę się , dziekując jednocześnie JKM za zaproszenie i wyśmienitą kolacje.
hrabia Bajtuś
Prezes Hasselandzkiego Banku Krajowego
Administrator system EGO
Lord Konstabl Królestwa Hasselandu

Offline Aleksandra Dostojewska

• Narzeczona Alberta Medycejskiego y Zep
  • Stary wyga
  • : 75
  • Tytularna Królowa Bialenii
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Czw, 11 Lut 2016, 20:11:12 »
Szkoda , że mnie nie zaproszono.
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji
Dwukrotnie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Czw, 11 Lut 2016, 20:36:18 »
Wasza Królewska Mość,
Wielmożni Goście!

Na wstępie chciałbym z całego serca podziękować JKM za zaproszenie mnie na tę wspaniałą kolację. Dotychczasowe dania były wyśmienite, z wielką niecierpliwością czekam na podanie deseru, który zapewne ostatecznie pozwoli osiągnąć mym kubkom smakowym stan błogiej nirwany.

Wielce się cieszę, że tak wiele udało nam się osiągnąć w przeciągu jednego tygodnia. Na szczególne wyróżnienie zasługują wspomniane już przez JKM przenosiny na nowe forum. Cała akcja przebiegła bez problemów i jakichkolwiek opóźnień, najcenniejszy dorobek aktywności w Hasselandzie jest już bezpieczny.

Niestety trwające wybory nie powinny napawać nas do dumy. Stanowisk jest dużo, kandydatów praktycznie zero. Dodam także, że frekwencja w wyborach na Lorda Protektora jest niewielka i raczej nie spodziewam się przełomu w tej kwestii. WKM, myślę, że w pewien sposób powinniśmy zmniejszyć ilość stanowisk możliwych do obsadzenia, np. poprzez likwidację niepotrzebnych urzędów. Jest to, moim zdaniem, niezbędne, aby Królestwo funkcjonowało jak najlepiej. Myślę również, że powinniśmy zastanowić się nad sensem przeprowadzania wyborów. Po co tracić czas na organizację, skoro nikt się nie zgłasza?
(-) Iwan Pietrow

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Czw, 11 Lut 2016, 22:01:14 »
Szkoda , że mnie nie zaproszono.
Ależ wszyscy goście zagraniczni są mile widziani. Szczególnie Ci z Brodrii i Bialenii.  :D Tak więc za tydzień, liczę, że Wasza Carska Wysokość zaszczyci Nas swą obecnością.

Niestety trwające wybory nie powinny napawać nas do dumy. Stanowisk jest dużo, kandydatów praktycznie zero. Dodam także, że frekwencja w wyborach na Lorda Protektora jest niewielka i raczej nie spodziewam się przełomu w tej kwestii. WKM, myślę, że w pewien sposób powinniśmy zmniejszyć ilość stanowisk możliwych do obsadzenia, np. poprzez likwidację niepotrzebnych urzędów. Jest to, moim zdaniem, niezbędne, aby Królestwo funkcjonowało jak najlepiej. Myślę również, że powinniśmy zastanowić się nad sensem przeprowadzania wyborów. Po co tracić czas na organizację, skoro nikt się nie zgłasza?

Wasza Królewska Wysokość,
Cieszę się, że się przybyłeś na kolację.

Jeśli chodzi o kwestię zbyt wielu stanowisk - należy zastanowić się, czy lepiej mieć mało stanowisk, a wszystkie "obstawione", czy raczej wiele nieobstawionych, z myślą o przyszłych mieszkańcach. Zapewne należy, tak jak w każdym wypadku znaleźć pewien złoty środek. Dziękuję za tą sugestię - Dwór Królewski na pewno rozważy tą kwestię i pomyśli nad redukcją zbędnych stanowisk.

Natomiast w sprawie wyborów mam inne zdanie niż Wasza Królewska Mość. Uważam, że wybory powinny odbywać się cały czas, tak aby nie wprowadzać stanu zawieszenia. Jeżeli jakiś kandydat się pojawi, będzie mógł w odpowiednich wystartować.

Jak smakuje Państwu kolacja? Ja muszę przyznać, że torcik bezowy jest niezwykły. Mhhhmm... ten zegiesański pieprz dodaje mu taką niespotykaną ostrość. Wybitne połączenie

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Czw, 11 Lut 2016, 22:05:44 »
Bialenia nie zagranica. ^^
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Jurij Bołodin

• Przewodniczący 'Sprawiedliwej Brodrii'.
  • Obywatel
  • Sąsiad
  • **
  • : 16
  • Brodria federacyjna, republikańska, demokratyczna!
    • NPE: BI14043000135
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Czw, 11 Lut 2016, 22:22:53 »
Lekko spóźniony przybył, po czym ujrzawszy króla...

Bardzo dziękuję Waszej Królewskiej Wysokości za osobiste zaproszenie na tę jakże wyśmienitą uroczystość.

Offline Irmina de Vellior y Thorn

• Lord Hasselandu
  • Osiedlowiec
  • : 12
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Czw, 11 Lut 2016, 22:37:56 »
Irmina weszła lekko spóźniona ukłoniwszy się  przed Królem, szybkim krokiem usiadła przy swoim stoliku, po czym powiedziała

Dziękuje Waszej Wysokości za zaproszenie i chce tylko powiedziec, że kolacja była wyśmienita.

Offline Jurij Bołodin

• Przewodniczący 'Sprawiedliwej Brodrii'.
  • Obywatel
  • Sąsiad
  • **
  • : 16
  • Brodria federacyjna, republikańska, demokratyczna!
    • NPE: BI14043000135
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Czw, 11 Lut 2016, 22:44:00 »
Kolacja? Bajka. :3

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Czw, 11 Lut 2016, 22:46:34 »
Witam wszystkich nowo przybyłych,
Cieszę się, że kolacja przypadła Wam do gustu.

Na prośbę Jego Wysokości Pietrowa-Dostojewskiego pragnę przekazać, że trwa badanie barometru przywództwa prowadzone przez Jego Ekscelencję von Witta. Szczegółowy opis znajdziemy tutaj.
Przy oddawaniu głosu nie zapominajcie o hasselandzkich przywódcach.  ;)

Offline Tomasz Cyryl Dostojewski

• Minister Spraw Wewnętrznych
  • Żołnierz
  • Fundament
  • : 83
  • Wceadmirał BSZ, Admirał CSZ
    • NPE: BI15050900067
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Pią, 12 Lut 2016, 06:46:57 »
Dziękuję za zaproszenie Wasza Królewska Mość.
Danie główne , palce lizać. Zwłaszcza dla takiego smakosza jak ja. Wyrazy uznania dla Szefa Kuchni.
Dowódca Marynarki Wojennej BSZ , Minister Spraw Wewnętrznych,
Przewodniczący Rady Menedżerów BZS,Margrabia Lissendorf, właściciel 40 folwarków

Wielki Książę Bałmucji, Prezes partii "Jedna Brodria".
Głównodowodzący CSZ, Prezes BFS, Selekcjoner Reprezentacji Narodowej Brodrii