Wysoka Izbo!
Tak, oczywiście.
Zacznę od punktów do uchylenia.
Otóż gdy spojrzymy w obecną wersję ustawy, zauważymy że niektóre punkty są ze sobą sprzeczne. Dotyczą one czasu rozpatrywania wniosków przez Prezydenta:
3. Prezydent Republiki Bialeńskiej ma czas 7 dni na rozpatrzenie wniosku. Po tym czasie wniosek zostaje automatycznie odrzucony.
Prezydent rozpatruje wniosek o stałe i tymczasowe obywatelstwo w ciągu 24 godzin. W przypadku niewykonania czynności przez Prezydenta owa czynność spada na wiceprezydenta.
Tu następuje niejasność - czy Prezydenta ma rozpatrzyć wniosek w ciągu 24 godzin, czy w ciągu 7 dni? Idąc tropem art. 3, ust. 3 i art. 4 ustawy, to po 24 godzinach wniosek rozpatruje wiceprezydent, który ma na to 7 dni. Potem wniosek zostaje automatycznie odrzucony. Jednak jest to moja interpretacja prawna w tej sytuacji, a wniosku o dokonanie takiej interpretacji do Sądu Ludowego nikt nie zgłosił. Ale podobny wniosek pojawił się w odniesieniu do urzędu Wiceprezydenta, złożony przez Macieja Kamińskiego. Został rozpatrzony przez Andrzeja Swarzewskiego, który stwierdził że Ustawa o funkcjonowaniu urzędu Wiceprezydenta oraz Ustawa o obywatelach Republiki Bialeńskiej nie są ze sobą zgodne.
Dlatego rozwiązując przytoczone kwestie proponuję uchylenie wskazanych przez projekt ustawy ustępy, natomiast nowe i jednolite zasady rozpatrywania wniosków przez Prezydenta umieściłem w artykule 4.
Druga zmiana, to zmiana art. 1 ze względu na nową Konstytucję. Zanik słusznie zauważył, że stara formuła nie jest w pełni zgodna z rozdziałem II. Dlatego zaproponowana przeze mnie poprawka definiuje, jak należy rozumieć obywatelstwo tymczasowe, które nie jest w myśl rozdziału II Konstytucji pełnoprawnym obywatelstwem oraz obywatelstwo stałe, które jest pełnoprawnym obywatelstwem w myśl nowej Konstytucji.
Trzecia zmiana dotyczy bezpośrednio obywatelstwa tymczasowego. W obecnej formule nie ma zbyt większego sensu, równie dobrze mogłoby go nie być. W ustawie jest pełen błąd - uzyskanie obywatelstwa stałego nie musi być poprzedzone posiadaniem obywatelstwa tymczasowego. Jednak kierując się zwyczajem, wymagało się obywatelstwa tymczasowego. Po zmianie miałby to być okres próbny, czy osoba która stara się zostać pełnoprawnym obywatelem Republiki Bialeńskiej, nie będzie szkodnikiem lub zagranicznym agentem. Możliwość szybkiego odebrania obywatelstwa tymczasowego przez Prezydenta to narzędzie, które ma zapewnić Republice Bialeńskiej bezpieczeństwo wewnętrzne. Tą myślą kierowałem się podczas tworzenia pierwszego projektu ustawy o obywatelach Republiki Bialeńskiej, kieruję się nią także dziś.