Ja oczywiście zagłosuję przeciwko ustawowemu skróceniu smyczy.
O czym Szanowny Marszałek mówi? Jakie znów skracanie smyczy?
Ustawa ta ma za zadanie uregulować i ujednolicić projekty ustaw, wprowadzić jeden szablon aktów prawnych w Biuletynie Ustaw. Obecnie ile osób pełni jakieś funkcje i wydaje rozporządzenia, wprowadza ustawy, tyle istnieje sposobów na ich wprowadzenie. Obecnie wiele ustaw różni się od siebie pod względem systematyki ustępów i punktów, co podczas przytaczania, powoływania się, orzecznictwa może powodować pewne problemy, np: dla Sądu Ludowego.
Ogólnie jest to zbiór opisów, do których należałoby się stosować podczas tworzenia aktu normatywnego, tak żeby projekty ustaw spełniły określone wymogi techniczne. Ma to wprowadzić ostatecznie porządek w samym Biuletynie Ustaw, a nie jak to określił Marszałek "skracanie smyczy". Pytanie tylko - dla kogo miałoby być takie skracanie smyczy? Czy jak Szanownemu Marszałkowi każą zmienić buty na treningu, gdyż parkiet na sali gimnastycznej jest nowy, to również to nazwie "skracaniem smyczy"?
Pisząc ustawę wzorowałem się na
europejskim ZTP, który jest powszechnie stosowany w RP.
prosić o wyszczególnienie wszystkich zmian jakie Pan zaproponował w stosunku do poprzedniego aktu prawnego i do każdego poprosić o chociaż krótkie uzasadnienie tej zmiany.
Pisanie szczegółowego uzasadnienia zajęłoby mi kolejne godziny.
Ogólnie dużych zmian nie ma, obszerność tej ustawy polega na szczegółowym słownym opisie budowy ustaw, rozporządzeń i uchwał. Dodałem kilka zasad, np:
1. Przepisy ustawy redaguje się zwięźle i syntetycznie, unikając nadmiernej szczegółowości, a zarazem w sposób, w jaki opisuje się typowe sytuacje występujące w dziedzinie spraw regulowanych tą ustawą.
2. Przepisy ustawy redaguje się tak, aby dokładnie i w sposób zrozumiały dla adresatów zawartych w nich norm wyrażały intencje prawodawcy.
3. Przepisy w ustawie redaguje się zgodnie z poz powszechnie przyjętymi regułami składni języka polskiego, unikając zdań wielokrotnie złożonych.
Są to wskazówki dla osób tworzących ustawę, w jaki sposób należy budować zdania w aktach prawnych. Poza tym jest to świetny materiał edukacyjny dla Uniwersytetów, które kształcą w zakresie prawa, jak i dla samych osób nieobeznanych w prawodawstwie i stawiających pierwsze kroki w tej dziedzinie.
W tym projekcie ustawy również wprowadziłem pewne określenia, które używa się powszechnie w Bialenii, ale nigdzie nie są sformułowane, np:
1. Zmiana (nowelizacja) ustawy polega na uchyleniu niektórych jej przepisów, zastąpieniu niektórych jej przepisów przepisami o innej treści lub brzmieniu albo na dodaniu do niej nowych przepisów.
I parę innych.
W starej ustawie zaś jest bardzo mało informacji, nie ma zasad tworzenia takich dokumentów. Jedynie jest krótki przepis mówiący o odpowiedzialności wydawania aktów prawnych przez organy wydające takie akty prawne. Na koniec załączono załącznik, który przedstawia przykładową ustawę.
Dla ułatwienia, w tym projekcie ustawy również dodałem załącznik, w której przykładowy akt normatywny został stworzony w oparciu o ZTP.
Jaki jest sens dodawania okresu wejścia w życia ustaw?
Vacatio legis, czyli próżnowanie ustawy ma sens.
Obecnie nie ma takiego przepisu w Bialenii, jednak wprowadzenie 24-godzinnego próżnowania pozwoli na zapoznanie się obywatelom z ustawą. Zwłaszcza, że nie wszyscy co chwile wchodzą na forum i nie obserwują na bieżąco debat w Parlamencie. Również ułatwi to zmiany wprowadzane w sektorze gospodarczym, jak i zmiany typowo informatyczne.