Autor Wątek: Debata nad nową ustawą ws. podziału administracyjnego  (Przeczytany 1010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
Debata nad nową ustawą ws. podziału administracyjnego
« dnia: Nie, 21 Lut 2016, 14:04:41 »
Szanowni Obywatele!

Czas rozpocząć debatę nad nową ustawą ws. podziału administracyjnego Królestwa Hasselandu.
Na początku przyjrzyjmy się starej ustawie:

Ustawa o podziale administracyjnym Królestwa Hasselandu [MUKH 12/04/1]
z dnia 12.04.2012r.

art. 1. [prowincje]
Prowincje Razuri i Zagisa są podstawowymi jednostkami terytorialnymi w Królestwie Hasselandu.

art. 2. [władze w prowincjach]
Władzą w prowincji są:
1. Zgromadzenia Prowincjonalne, w których uczestniczą wszyscy obywatele, zamieszkali w prowincji;
2. Gubernatorzy Prowincji, wybierani przez Zgromadzenia Prowincjonalne na okres 4 miesięcy. Kandydatów na urząd Gubernatora zgłasza Lord Szambelan Królestwa Hasselandu lub co najmniej 2 mieszkańców prowincji.

art. 3. [administracja prowincji]
Gubernator Prowincji może powołać Ministra Stanu i innych urzędników prowincji, wyznaczając ich kompetencje.

art. 4. [miasta i wsie]
Miasta i wsie są najniższymi jednostkami podziału terytorialnego.
1. Miasta muszą liczyć co najmniej 5 działek miejskich. Miasta tworzone są na podstawie ustawy.
2. Wsie mogą liczyć nie więcej niż 10 działek wiejskich. Wsie tworzy Gubernator Prowincji na podstawie nadania wsi danej osobie; miejsce lokacji uzgadniane jest przez obdarowanego z Gubernator Prowincji. Gubernator Prowincji może też stworzyć wieś z własnej inicjatywy lub na wniosek Zgromadzenia Prowincjonalnego.

art. 5. [władze miast i wsi]
Władzami miast i wsi są:
1. Zebranie Mieszkańców miasta lub wsi, w którym uczestniczą wszyscy mieszkańcy danego miasta lub wsi,
2. Mer miasta w miastach, wybierany przez Zebranie Mieszkańców na okres co najmniej 3 i co najwyżej 6  miesięcy; długość kadencji określa samo Zgromadzenie.
3. Wójt we wsiach, dożywotni we wsiach nadanych i wybierany przez Zebranie Mieszkańców w pozostałych, przy czym przepisy pkt. 2. stosuje się odpowiednio.

art. 6. [prawo we wsiach z nadania]
We wsiach powstałych z nadania, wójt może ustanawiać własne prawa, pod warunkiem ich zgodności z prawem Królestwa Hasselandu.

art. 7. [przepisy przejściowe]
1. Do czasu gdy liczba obywateli w prowincji nie przekroczy 10, Gubernator Prowincji może powoływać Lord Szambelan.
2. Do czasu gdy liczba mieszkańców w mieście nie przekroczy 5, Mera może powoływać Lord Szambelan, chyba, że ustawa tworząca miasto stanowi inaczej.
2. Do czasu gdy liczba mieszkańców we wsi nie przekroczy  3, Wójta może powoływać  Gubernator Prowincji, co nie dotyczy wsi nadanych.

art. 8 [wejście ustawy w życie]
Ustawa wchodzi w życie z chwila jej opublikowania.

Według Ankiety Królewskiej przeprowadzonej na początku kadencji i najnowszej kadencji stara ustawa wymaga wielu zmian, które teraz zaprezentuje:

1. Hasseland składa się z:
a) Prowincji Razuri i Zegiesa (powstałej z połączenia obu obecnych prowincji).
b) Wicekrólestwa Vienbien.

2. Prowincja Razuri i Zegiesa podzielona jest na:
a) Ziemie szlacheckie nadawane dożywotnie szlachcicom przez Króla - kolejny tytuł wiąże się z powiększeniem ziem szlachcica.
b) Ziemie królewskie w skład których wejdą: stałe ziemie królewskie (które nie mogą zostać nadane szlachcie) oraz wszystkie pozostałe ziemie prowincji poza szlacheckimi i miejskimi.
c) Dystrykty* miejskie: Angemoncki, Shimoński i Luczegisjki obejmujący miasto i tereny okoliczne.

3. Zarządcami:
a) Ziem szlachecki są zlachcice do których ta ziemia przynależy.
b) Ziem królewskich jest Król lub wyznaczeni przez niego namiestnicy* do konkretnego obszaru.
c) Dystryktów miejskich są wybierani w wyborach merowie, na 3 miesięczną kadencję, przez mieszkańców danego miasta, spośród wszystkich zgłoszonych stałych mieszkańców. Jeśli mer nie zostanie wybrany Król może powołać menadżera miasta pełniącego obowiązki mera.

4. Wicekrólestwem Vienbien zarządza wyznaczony przez Króla Wicekról wybrany spośród szlachciców Królestwa Hasselandu.

Nazwy oznaczone * mogą ulec zmianie jeśli ktoś zaproponuje lepszą nazwę.
Proszę wszystkich o uwagi, pamiętając, że to nie jest na razie projekt ustawy, a omówienie zmian i pomysłów.

Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Irmina de Vellior y Thorn

• Lord Hasselandu
  • Osiedlowiec
  • : 12
    • Odznaczenia
Odp: Debata nad nową ustawą ws. podziału administracyjnego
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 21 Lut 2016, 21:59:03 »
Wasza Wysokość,

Mnie się nie podoba to, że mamy prowincje i wicekrólestwo. A Angemont leży w prownicji Razuri. Nie może być tak. Może powinniśmy zmienić ma Wicekrólestwo Razuri i prowincje Zgiesa i Vienbien.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Pon, 22 Lut 2016, 19:26:38 »
Podzia na Razuri i Zegies jest historyczny. Wszelako jest te zapisany w Konstytucji, wiec moze go nie ruszac z formalnego punktu widzenia, natomiast stworzyc dwa wicekrolestwa: Razuri (laczace dwie prowincje, bardziej z nazwy niz faktycznie) oraz Vienbien. Wicekrol Razuri moglby byc jednoczesnie gubernatorem obu prowincji, podobnie - wspolne zgromadzenie itp.
Oto co mamy w Konstytucji:
Artykuł V
W sprawie podziału administracyjnego
1. Podstawowymi jednostkami terytorialnymi w Królestwie Hasselandu są prowincje Razuri i Zegiesa.
2. Władzą w prowincji są Zgromadzenia Prowincjonalne, w których uczestniczą wszyscy obywatele, zamieszkali w prowincji, oraz Gubernatorzy Prowincji, wybierani przez Zgromadzenia Prowincjonalne na okres 4 miesięcy. W razie braku Gubernatorów, ich obowiązki wypełnia Lord Szambelan. Gubernator Prowincji może powołać Ministra Stanu i innych urzędników prowincji, wyznaczając ich kompetencje.
3. Najniższymi jednostkami podziału terytorialnego są miasta i wsie.
4. Władzami miast i wsi są: zebranie mieszkańców miasta lub wsi, w którym uczestniczą wszyscy mieszkańcy danego miasta lub wsi, mer miasta w miastach, wybierany przez zebranie; wójt we wsiach, dożywotni we wsiach nadanych i wybierany przez zebranie mieszkańców w pozostałych.
Oczywiscie, mozemy tez zmienic Konstytucje.

PS W moim laptopie Chrome "nie widzi" polskich liter. Moze ktos pomoze?...
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 22 Lut 2016, 19:27:29 »
Po namyśle proponuję na razie zmianę Konstytucji. Do tego ustawa, regulująca szczegóły. Uznałem, że system 1 prowincja + jedno wicekrólestwo nie ma sensu, proponuję więc jednorodne Ziemie Razuryjskie oraz terytoria zamorskie - dziś jedno wicekrólestwo.

Artykuł V
1. Królestwo Hasseland dzieli się na Ziemie Razuryjskie, obejmujące archipelag Razuri i Zegiesa, oraz terytoria zamorskie, a w szczególności Wicekrólestwo Vienbien.
2. Ziemie Razuryjskie dzielą się na:
a) Ziemie szlacheckie nadawane dożywotnie szlachcie przez Króla,
b) Ziemie królewskie, w tym ziemie koronne, nie podlegające nadaniom, oraz ziemie państwowe, obejmujące tereny nie należące do szlachty i miast,
c) Hrabstwa miejskie: Angemont, Shimontsen i Luczeng, obejmujący miasta i tereny okoliczne.
3. Zarządcą ziemi szlacheckiej jest szlachcic, do których ta ziemia przynależy; zarządcą ziemi królewskiej - Król osobiście lub wyznaczona przez niego osoba; zarządcą hramstw miejskich - merowie, wybierani przez mieszkańców, a w razie ich braku powoływani przez Dwór Królewski menedżerowie.
4.  Wicekrólestwem Vienbien zarządza wyznaczony przez Króla Wicekról, wybrany spośród zamieszkującej je szlachty hasselandzkiej, oraz powołani przez niego urzędnicy. Jednostki terytorialne i zarządców innych terytoriów zamorskich określa ustawa.
« Ostatnia zmiana: Wto, 23 Lut 2016, 15:41:19 wysłana przez Piotr Pawel I »
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Śro, 24 Lut 2016, 15:52:37 »
Przedstawiony przez WAW bardzo mi się podoba i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. Czy byłby w stanie WAW zaproponować jeszcze projekt ustawy?

A co myślą o tym pozostali obywatele?

Jeśli chodzi o nazewnictwo - moim zdaniem nie ma sensu nazywać Razuri Wicekrólestwem, ponieważ tutaj mieszka i panuje Król. Vienbien jest terytorium zamorskim, dlatego proponuje uczynić je Wicekrólestwem, z pewną autonomią.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Śro, 24 Lut 2016, 16:23:02 »
Jasne, że mogę. Kilka rzeczy trzeba jednak uściślić.
Np.:
- czy i pod jakimi warunkami można założyć wieś (mamy jedną chyba? Oryza?). Może okreslić minimalny teren? Np. dopiero hrabia ze swymi ziemiami by mógł?
-  czy i pod jakimi warunkami można założyć miasto? Wg. mnie tylko ustawowo powinniśmy lokowac nowe miasta.
- co w razie przejęcia innych, nowych ziem? Wg. mnie - nalezy stworzyć pojęcie "prowincji zamorskiej", a wicekrólestwo byłoby jej wyższą rangą.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Śro, 24 Lut 2016, 18:45:57 »
Jasne, że mogę. Kilka rzeczy trzeba jednak uściślić.
Np.:
- czy i pod jakimi warunkami można założyć wieś (mamy jedną chyba? Oryza?). Może okreslić minimalny teren? Np. dopiero hrabia ze swymi ziemiami by mógł?
-  czy i pod jakimi warunkami można założyć miasto? Wg. mnie tylko ustawowo powinniśmy lokowac nowe miasta.
- co w razie przejęcia innych, nowych ziem? Wg. mnie - nalezy stworzyć pojęcie "prowincji zamorskiej", a wicekrólestwo byłoby jej wyższą rangą.

WKW,
Myślę, że już szlachcic powinien mieć prawo do założenia swojej małej wioski. Myślę, że dla niektórych taka sprawa może być zachęcająca do aktywności i udzielania się.
Co do miasta, na razie nie widzę potrzeby lokacji nowych miast. Jeżeliby taka zaistniała moglibyśmy po prostu zmienić ustawę.
Na razie Królestwo Hasselandu nie planuje przejmować nowych ziem. Nie wiem czy jest więc sesn regulować to ustawowo.

• Lord Hasselandu
  • Osiedlowiec
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Śro, 24 Lut 2016, 20:36:48 »
No dobrze, skoro Królestwo Hasselandu nie ma zamiaru przejmować nowych ziem to kto rządzi poszczególnymi miastami?

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Śro, 24 Lut 2016, 22:03:35 »
No dobrze, skoro Królestwo Hasselandu nie ma zamiaru przejmować nowych ziem to kto rządzi poszczególnymi miastami?
W chwili obecnej? Nikt, ponieważ, nikt nie zgłosił się w wyborach samorządowych. Po wejściu w życie ustawy mam zamiar powołać menadżerów miast i Wicekróla Vienbien.

• Lord Hasselandu
  • Osiedlowiec
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Sob, 27 Lut 2016, 22:28:33 »
Ja uważam ze to bez sensu skoro i tak nit sie w wyborach samorządowych nie zgłosił to czy jest sens powoływać osoby skoro jak widac nie mają chęci do działania? Lepiej zapytać sie osób, które są aktywne i w miarę działają czy chcą działać i zamierzają coś robić. Zmuszanie kogokolwiek do działania poprzez mianowanie jest moim skromnym zdaniem całkowitym bez sensem. Wystarczy rozmowa i wtedy WKW będzie miał chętne osoby i rozwinięte miasta.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Nie, 28 Lut 2016, 11:25:51 »
Wasza Królewska Mość,
Szanowni Obywatele!

Pozwolę sobie skomentować powyższe pomysły. Plany, oczywiście, są wspaniałe i zapewne poprawią funkcjonowanie Królestwa, ale proszę mi odpowiedzieć na pytanie. Gdzie są w nich uwzględnione interesy Razuryjczyków? Na chwilę obecną Hasseland zostanie podzielony zgodnie z wolą osób nie będących rdzennymi mieszkańcami wysp Razuri i Zegiesa. Obraża to nas, Razuryjczyków. Czujemy się jedynie pionkami, które nie odgrywają znaczącej roli na własnej ziemi. Dlatego wnioskuję, aby przynajmniej Zegiesa, jako teren zamieszkały praktycznie w większości przez Razuryjczyków, stał się obszarem, który nie będzie mógł być podzielony przez Króla, tj. oddany szlachcie. Proponuję także, aby władzę nad tymże regionem sprawował Manduraj. Myślę, że pomoże to w zatrzymaniu postępującego rozdrobnienia Razuryjczyków i spowoduje, że Zegiesa stanie się regionem zupełnie innym od reszty terenów Królestwa.

Zu wy sza,
/-/Manduraj Razuri Kim Myong Won
(-) Iwan Pietrow

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Nie, 28 Lut 2016, 11:32:55 »
Ja uważam ze to bez sensu skoro i tak nit sie w wyborach samorządowych nie zgłosił to czy jest sens powoływać osoby skoro jak widac nie mają chęci do działania? Lepiej zapytać sie osób, które są aktywne i w miarę działają czy chcą działać i zamierzają coś robić. Zmuszanie kogokolwiek do działania poprzez mianowanie jest moim skromnym zdaniem całkowitym bez sensem. Wystarczy rozmowa i wtedy WKW będzie miał chętne osoby i rozwinięte miasta.

Nie miałem zamiaru powoływać osób, które nie byłyby chętne do zarządzania miastami, bez konsultacji z nimi. Rozmawiałem już z kilkoma osobami, które są chciałyby menadżerami zostać.

Gdzie są w nich uwzględnione interesy Razuryjczyków? Na chwilę obecną Hasseland zostanie podzielony zgodnie z wolą osób nie będących rdzennymi mieszkańcami wysp Razuri i Zegiesa. Obraża to nas, Razuryjczyków. Czujemy się jedynie pionkami, które nie odgrywają znaczącej roli na własnej ziemi. Dlatego wnioskuję, aby przynajmniej Zegiesa, jako teren zamieszkały praktycznie w większości przez Razuryjczyków, stał się obszarem, który nie będzie mógł być podzielony przez Króla, tj. oddany szlachcie. Proponuję także, aby władzę nad tymże regionem sprawował Manduraj. Myślę, że pomoże to w zatrzymaniu postępującego rozdrobnienia Razuryjczyków i spowoduje, że Zegiesa stanie się regionem zupełnie innym od reszty terenów Królestwa.

Wasza Wysokość,
Rozumiem zaangażowanie i przejęcie Waszej Wysokości, ale uważam że jest ono trochę przesadne. Hasseland jest miejscem wspólnym życia Razuryjczyków i Hasselandczyków. Każdy ma szansę zostać szlachcicem - zarówno Razuryjczycy jak i Hasselandczycy. Pomysłem nie trafionym jest według mnie zakładanie enklaw razuryjskich, hasselandzkich, lub jakiejkolwiek innej narodowości. Co więcej - Wasza Wysokość, jako arystokrata, otrzyma w nadaniu ziemie, które będą więc przynależne Mandurajowi.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Nie, 28 Lut 2016, 11:56:39 »
Wasza Królewska Mość,

myślę, że moje prośby nie są przesadzone. Jako Manduraj Razuri dbam jedynie o interesy mniejszości, mniejszości, która to zamieszkiwała tereny wysp Razuri i Zegiesa od zawsze. Nie chodzi mi tu o tworzenie enklaw, a jedynie o zapewnienie Razuryjczykom miejsca, gdzie będą mogli swobodnie się rozwijać, i gdzie wpływy władzy szlacheckiej nie będą odczuwalne. Ten pomysł ma także drugi plus, o którym już wspomniałem - zwiększenie różnorodności ziem hasselandzkich.
(-) Iwan Pietrow

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Nie, 28 Lut 2016, 12:34:02 »
Ależ Razuryjczycy mogą wszędzie, powtórzę - wszędzie swobodnie się rozwijać. Tak samo Hasselandczycy i wszyscy inni emigranci. A wpływy szlacheckie mają przyczynić się właśnie do zaktywizowania i uróżnorodnianie kraju - na przykład Wasza Wysokość może stworzyć Księstwo bardziej w stylu Razuryjskim, ktoś inny w stylu Hasselandzkim, a jeszcze ktoś inny zupełnie inaczej.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Nie, 28 Lut 2016, 12:50:40 »
Wasza Królewska Mość,

nie będą mogli rozwijać się swobodnie, gdy będą mieli szlachecką rękę nad sobą. To jest zwykły wyzysk.
(-) Iwan Pietrow

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Nie, 28 Lut 2016, 13:21:20 »
Jeżeli Wasza Wysokość widzi taką potrzebę, zawsze może WW zgłosić poprawkę do projektu konstytucji lub ustawy.
Jestem natomiast pewien, że tak najwybitniejsi obywatele Królestwa Hasselandu - nasza szlachta z całą pewnością nie będzie wyzyskiwać Razuryjczyków, ani nikogo innego.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Nie, 28 Lut 2016, 13:39:34 »
Wasza Królewska Mość,

smutne jest to, że Król nie chce zadbać o dobro zwykłych obywateli, a jedynie dba o interesy najzamożniejszych warstw. Widzę, że Razuryjczycy nie są już mile widziani na własnych ziemiach. Proszę pamiętać, że nasz gniew może być naprawdę wielki.
(-) Iwan Pietrow

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Nie, 28 Lut 2016, 15:53:56 »
Wasza Królewska Mość,

smutne jest to, że Król nie chce zadbać o dobro zwykłych obywateli, a jedynie dba o interesy najzamożniejszych warstw. Widzę, że Razuryjczycy nie są już mile widziani na własnych ziemiach. Proszę pamiętać, że nasz gniew może być naprawdę wielki.

Wasza Wysokość,

Proszę nie nad interpretować moich słów i ochłonąć. Został Pan Mandurajem Razuri po to, żeby dbać o interesy Razuryjczyków, a nie wykorzystywać ich do zwiększania swoich wpływów i władzy. Jak mówiłem, jeżeli widzi Manduraj potrzebę zgłoszenia takiej poprawki, proszę ją zgłosić. Jak wiadomo w Zgromadzeniu Obywateli głosują wszyscy obywatele, a nie tylko ich część, tak więc pozwólmy to im zdecydować.

Co więcej, proszę nie zarzucać mi działanie wbrew Razuryjczykom. Zawsze byłem, jestem i będę wielkim przyjacielem i zwolennikiem współpracy i integracji naszych narodów. W jakiejś części czuje się nawet Razuryjczykiem.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Nie, 28 Lut 2016, 17:34:42 »
Wasza Królewska Mość,

nie zezwolenie na utworzenie z Zegiesy regionu, gdzie Razuryjczycy będą mogli żyć bez jakichkolwiek wpływów zewnętrznych, jest działaniem wbrew ich woli. Ponadto jest to działanie, które najzwyczajniej w świecie odbiera im ich rodzinną ziemię. To są po prostu stalinowskie metody.

Jak w ogóle WKM może zarzucać mi chęć zwiększenia własnych wpływów? Jako Manduraj Razuri chcę jak najlepiej dla mego ludu i nigdy, ale to nigdy nie będę wykorzystywał go do osiągnięcia celów osobistych.
(-) Iwan Pietrow

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Nie, 28 Lut 2016, 18:30:13 »
Przedstawiłem już swoje zdanie i je podtrzymuje. Powtarzam - proszę zgłosić odpowiednią poprawkę, jeśli ma Manduraj taki zamysł.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Nie, 28 Lut 2016, 19:27:26 »
Wasza Królewska Mość,

stare razuryjskie przysłowie mówi: "Upartość prowadzi do zguby". Proszę o tym pamiętać.

Szanowni Obywatele!

Na Wasze ręce składam projekt poprawki do Konstytucji, który uwzględnia interesy Razuryjczyków.

Artykuł V
1. Królestwo Hasseland dzieli się na Ziemie Razuryjskie, obejmujące archipelag Razuri i Zegiesa, oraz terytoria zamorskie, a w szczególności Wicekrólestwo Vienbien.
b) Ziemie królewskie, w tym ziemie koronne, nie podlegające nadaniom, oraz ziemie państwowe, obejmujące tereny nie należące do szlachty, miast i Razuryjczyków,
c) Ziemie Razuryjczyków obejmujące tereny wysp zegieskich, nie podlegające nadaniom, będące własnością rdzennych mieszkańców Ziem Razuryjskich - Razuryjczyków,
d) Hrabstwa miejskie: Angemont, Shimontsen i Luczeng, obejmujący miasta i tereny okoliczne.
3. Zarządcą ziemi szlacheckiej jest szlachcic, do których ta ziemia przynależy; zarządcą ziemi królewskiej - Król osobiście lub wyznaczona przez niego osoba; zarządcą ziem Razuryjczyków jest Manduraj Razuri; zarządcą hrabstw miejskich - merowie, wybierani przez mieszkańców, a w razie ich braku powoływani przez Dwór Królewski menedżerowie.
4.  Wicekrólestwem Vienbien zarządza wyznaczony przez Króla Wicekról, wybrany spośród zamieszkującej je szlachty hasselandzkiej, oraz powołani przez niego urzędnicy. Jednostki terytorialne i zarządców innych terytoriów zamorskich określa ustawa.
(-) Iwan Pietrow

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Nie, 28 Lut 2016, 19:30:16 »
Znakomicie, czy ktoś ma jeszcze jakieś uwagi, zapytania lub propozycje?

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Czw, 03 Mar 2016, 18:59:18 »
Razuryjczycy są pełnoprawnymi obywatelami Hasselandu. Jednak trzeba, by - będąc mniejszością - mieli dodatkowe prawa. Kluczowym jest więc wskazanie szlachty razuryjskiej, bo przecież Manduraj to odpowiednik chyba diuka?
Natomiast ja też nie jestem zwolennikiem razuryjskiej prowincji. Raczej Manduraj Razuri powinien dodatkowo być Lordem ds. Razuri i mieć Urząd ds. Ludności Razuryjskiej, nadzorując sprawy tej ludności, a może nawet niektóre wydzielone ziemie.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Pią, 04 Mar 2016, 18:59:26 »
Tak więc rozpoczynamy głosowanie nad zmianą Konstytucji. Głosowanie potrwa 3 doby. Głosujemy nad:

1) Projektem zmiany Konstutcji autorstwa Piotra de Zayma

Artykuł V
b) Ziemie królewskie, w tym ziemie koronne, nie podlegające nadaniom, oraz ziemie państwowe, obejmujące tereny nie należące do szlachty i miast,
c) Hrabstwa miejskie: Angemont, Shimontsen i Luczeng, obejmujący miasta i tereny okoliczne.
3. Zarządcą ziemi szlacheckiej jest szlachcic, do których ta ziemia przynależy; zarządcą ziemi królewskiej - Król osobiście lub wyznaczona przez niego osoba; zarządcą hramstw miejskich - merowie, wybierani przez mieszkańców, a w razie ich braku powoływani przez Dwór Królewski menedżerowie.

2) Poprawka Kim Myong Wona

Artykuł V
b) Ziemie królewskie, w tym ziemie koronne, nie podlegające nadaniom, oraz ziemie państwowe, obejmujące tereny nie należące do szlachty, miast i Razuryjczyków,
c) Ziemie Razuryjczyków obejmujące tereny wysp zegieskich, nie podlegające nadaniom, będące własnością rdzennych mieszkańców Ziem Razuryjskich - Razuryjczyków,
d) Hrabstwa miejskie: Angemont, Shimontsen i Luczeng, obejmujący miasta i tereny okoliczne.
3. Zarządcą ziemi szlacheckiej jest szlachcic, do których ta ziemia przynależy; zarządcą ziemi królewskiej - Król osobiście lub wyznaczona przez niego osoba; zarządcą ziem Razuryjczyków jest Manduraj Razuri; zarządcą hrabstw miejskich - merowie, wybierani przez mieszkańców, a w razie ich braku powoływani przez Dwór Królewski menedżerowie.

Proszę wszystkich obywateli o oddanie głosów.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #24 dnia: Pią, 04 Mar 2016, 19:22:36 »
1) ZA
2) ZA
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości