Autor Wątek: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT)  (Przeczytany 51413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT)
« Odpowiedź #700 dnia: Śro, 12 Paź 2016, 23:02:53 »
Jestem autorem ustawy wprowadzającej Radę i też przeraża mnie jej kiepskie funkcjonowanie.

Pomyślałem o rozwiązaniu, aby usunąć z Ławników incompatibilitas - wówczas Posłowie czy Ministrowie mogliby zasiadać w Radzie (zakaz powinien pozostać nałożony na oskarżyciela publicznego). Tylko wtedy proponuję wprowadzić zasadę, że minimalna ilość Ławników to załóżmy 5 - żeby zachowany był jak największy pluralizm.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #701 dnia: Nie, 16 Paź 2016, 10:40:29 »
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #702 dnia: Pon, 17 Paź 2016, 22:25:42 »
Pięciu ławników? Ja proponuję ich wywalić w cholerę, bo od zawsze były problemy z ich aktywnościom. Już prędzej bym wprowadził 3 sędziów.

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #703 dnia: Pon, 17 Paź 2016, 22:27:57 »
A ja bym zniósł Sąd Ludowy, a w jego miejsce powołał sąd koleżeński.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #704 dnia: Pon, 17 Paź 2016, 22:32:25 »
A ja bym zniósł Sąd Ludowy, a w jego miejsce powołał sąd koleżeński.
Jakby nie patrzeć, to w tym kraju każdy urząd jest koleżeński. ^^ Dlatego brakuje u nas jakiegoś nowego pokolenia, które przejęłoby władzę.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #705 dnia: Pon, 17 Paź 2016, 22:33:00 »
Nie czaisz fazy.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #706 dnia: Pon, 17 Paź 2016, 22:41:12 »
Nie czaisz fazy.
Ty to lepiej mi powiedz, jak wgrać logo na Bialeniopedię, a nie. xD

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #707 dnia: Pon, 17 Paź 2016, 22:41:44 »
Google nie gryzie.

https://www.mediawiki.org/wiki/Manual:$wgLogo/pl

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #708 dnia: Pon, 24 Paź 2016, 09:42:13 »
Przypominam tylko, że osoby, które wróciły z nieaktywności dłuższej niż 30 dni, a chciałyby móc brać udział w wyborach i referendach muszą w publicznym dziale zgłosić powrót. Do tego czasu mają zawieszone obywatelstwo.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #709 dnia: Czw, 27 Paź 2016, 22:10:27 »
Jeszcze cztery dni do końca miesiąca, a do wyrównania aktywności z zeszłego miesiąca (pierwsze miejsce w mikroświecie) brakuje nam jeszcze 176 postów. ;)
Całkiem nieźle, jak październik! A w listopadzie to się dopiero rozkręcimy... ;)

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #710 dnia: Czw, 27 Paź 2016, 22:11:59 »
Spokojnie, student potrafi.

Offline Ametyst Faradobus

• Rex Ambulans Serenissimus
  • Obywatel
  • Działacz
  • : 82
  • Kawaler Niezliczonych Odznaczeń
    • NPE: BI16040900111
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #711 dnia: Pią, 28 Paź 2016, 19:21:54 »
Po dłuższej przerwie zarzuciłem koczowniczy tryb życia i stopniowo będę mógł powracać do dawnego poziomu aktywności. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu uda mi się jak najszybciej odzyskać stały dostęp do internetów w mojej krakowskiej posiadłości.

Mojemu synowi gratuluję własnego patriarchatu, chociaż powinieneś w końcu zostać jednak budzimirystą. Dziękuję też za nowe odznaczenie - nie zasłużyłem, ale jak mi dadzą to noszę. Jeżeli działo się coś wartego mojej uwagi będę wdzięczny za oświecenie mnie.
Ametyst
z rodu Faradobusów

Po Wieki Król Hirschbergii i Weerlandu
Hrabia na Mechanicach, Ojciec Ojca Świętego

« Odpowiedź #712 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 22:04:35 »
Uważam że całkowite odpolitycznienie WR nie jest dobrym pomysłem. Sprawi ono że w Bialenii zaniknie opcja polityczna alternatywna dla hasselando i brodrofobicznych idei
Delikatnie opadły mi ręce. Nieodpłatne i bezinteresowne trzymanie Brodrii na swoim serwerze i reanimowanie jej swoimi obywatelami to brodriofobia? Niby mówi się, że wdzięczność to cecha psów, ale czasem po prostu to kwestia przyzwoitości.

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Poseł
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #713 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 22:20:34 »
Być może rzeczywiście przesadziłem z tą brodrofobią ale musisz przyznać że nie wszyscy Bialeńczycy życzą Brodrii dobrze.
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #714 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 22:24:23 »
Hasselandczycy twierdzą, że Bialenia jest wroga wobec Królestwa.
Brodryjczycy twierdzą, że Bialenia jest wroga wobec Carstwa.

Popadamy w paranoję, tym bardziej, że gdyby tak było, Bialenia raczej nie byłaby zainteresowana dalszym tworzeniem Układu Stowarzyszeniowego. No bo nie wiem jak inni, ale dla mnie stowarzyszanie się z wrogami byłoby bezsensowne.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

« Odpowiedź #715 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 22:25:11 »
Wydaje mi się, że niektórzy są Brodrii obojętni i nie widzą potrzeby utrzymywania tego państwa, ale nie zauważyłem wrogów. Ja oczywiście mam odmienne zdanie i jestem zwolennikiem utrzymania bliskiego sojuszu z Brodrią, bez względu na wynik rozmów trójstronnych.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #716 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 23:03:56 »
W imieniu Republiki Bialeńskiej:
/-/ Andrzej Swarzewski, Prezydent.

W imieniu Królestwa Hasselandu:
/-/ Piotr Paweł I, Król Hasselandu.

W imieniu Carstwa Brodryjskiego:
/-/ Mikołaj Patryk Dostojewski, Car Brodrii.

Historia kołem się toczy.
http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index.php/topic,3597.0.html

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #717 dnia: Sob, 05 Lis 2016, 22:05:14 »
Najpierw chcemy uznania legalnych władz Hasselandu w postaci Kaspiana Morsisa.
To tylko luźne hasło najbardziej skrajnej probialeńskiej partii, traktujcie to jako ostrzeżenie.
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline Kaspian Morsis

• Obserwator
  • **
  • : 18
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #718 dnia: Nie, 06 Lis 2016, 12:46:33 »
Decyzja została podjęta, a wypowiedzenie traktatu jest faktem Panie prezydencie. Dokument wypowiadający umowę leży na pańskim biurku. Nie ma o czym dyskutować. Piotr Paweł Dewastator jest nieudacznikiem, który już pewnie szuka państwa które przyjmie Hasseland w swoje łaski. Tak było dotychczas. Zawsze Hasseland był pod czyjąś opieką. Dość tego. Ten nieudacznik został odsunięty od władzy i nie jest istotne czy Wy to uznajecie czy nie. NA WASZYM FORUM może wydawać ostatnie tchnienie w swoim politycznym życiu ale i tak na nikim to wrażenia nie robi natomiast na forum Nowej Republiki Hasselandu nie będzie miał wstępu. Ten człowiek jest skończony a dyskutowanie z nim i jego pomiotami to całkowita pogarda dla urzędu Prezydenta RB.

Nie widzicie Szanowni Bialeńczycy, że Ci ludzie nie mają żadnego pomysłu oni są kompletnym dnem. Dewastator to stetryczały dziadunio, który realizuje interesy Hasselandu zastanawiając się czy powinien być w tym miejscu przecinek czy może kropka.  Nie wiedzą czego chcą, nie wiedzą co robić. Są nieudacznikami a Hasseland tylko na tym traci. Tak już nie będzie.

WZYWAM NARÓD HASSELANDU do działania przeciw temu nieudacznikowi, przeciw Piotrowi Pawłowi, który dla Hasselandu jest nieszczęściem.
Przejmuję władzę na terenie KH. Niebawem przedstawię struktury informatyczne nowych władz państwowych na tym terenie. Całą klasę polityczną skazuję na banicje ze skutkiem natychmiastowym.

/-/ Król Hasselandu Kaspian Morsis

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #719 dnia: Nie, 06 Lis 2016, 12:58:05 »
Decyzja została podjęta, a wypowiedzenie traktatu jest faktem Panie prezydencie. Dokument wypowiadający umowę leży na pańskim biurku. Nie ma o czym dyskutować. Piotr Paweł Dewastator jest nieudacznikiem, który już pewnie szuka państwa które przyjmie Hasseland w swoje łaski. Tak było dotychczas. Zawsze Hasseland był pod czyjąś opieką. Dość tego. Ten nieudacznik został odsunięty od władzy i nie jest istotne czy Wy to uznajecie czy nie. NA WASZYM FORUM może wydawać ostatnie tchnienie w swoim politycznym życiu ale i tak na nikim to wrażenia nie robi natomiast na forum Nowej Republiki Hasselandu nie będzie miał wstępu. Ten człowiek jest skończony a dyskutowanie z nim i jego pomiotami to całkowita pogarda dla urzędu Prezydenta RB.

Nie widzicie Szanowni Bialeńczycy, że Ci ludzie nie mają żadnego pomysłu oni są kompletnym dnem. Dewastator to stetryczały dziadunio, który realizuje interesy Hasselandu zastanawiając się czy powinien być w tym miejscu przecinek czy może kropka.  Nie wiedzą czego chcą, nie wiedzą co robić. Są nieudacznikami a Hasseland tylko na tym traci. Tak już nie będzie.

WZYWAM NARÓD HASSELANDU do działania przeciw temu nieudacznikowi, przeciw Piotrowi Pawłowi, który dla Hasselandu jest nieszczęściem.
Do boju! *wyciąga Naganta*
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #720 dnia: Nie, 06 Lis 2016, 17:31:24 »
Zawiodła mnie postawa niektórych osób, które zablokowały zmianę Konstytucji poprzez absencję na referendum. Nie mam żadnych podstaw, żeby oskarżać kogoś imiennie, ale domyślam się, czyja to może być zasługa.

Wciąż aktualna stara ustawa zasadnicza przewiduje karanie za nieobecność na referendach. Czy istnieje sposób, żeby wyciągnąć te konsekwencje?
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #721 dnia: Nie, 06 Lis 2016, 18:04:54 »
@Tadeusz Krasnodębski

Ten no tego, wywaliłeś mnie już z Parlamentu, a nie wiadomo jeszcze, czy rzeczywiście jestem już tym wiceprezydentem:

Wiceprezydenta Republiki Bialeńskiej powołuje Prezydent na drodze postanowienia. Wiceprezydent musi spełniać warunki niezbędne do pełnienia urzędu Prezydenta.

Nie wiem, co należy rozumieć przez "musi spełniać warunki niezbędne do pełnienia urzędu Prezydenta".
Gdyby tam było dalej "określone w Ordynacji Wyborczej", to myślę, że nie byłoby problemów.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #722 dnia: Nie, 06 Lis 2016, 18:06:32 »
Nie wiem, co należy rozumieć "musi spełniać warunki niezbędne do pełnienia urzędu Prezydenta".
Gdyby tam było dalej "określone w Ordynacji Wyborczej", to myślę, że nie byłoby problemów.

Gdybyśmy przyjęli nową Konstytucję, nie byłoby problemów :(

Czyli anuluję rozporządzenie.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #723 dnia: Nie, 06 Lis 2016, 18:07:26 »
Zawiodła mnie postawa niektórych osób, które zablokowały zmianę Konstytucji poprzez absencję na referendum. Nie mam żadnych podstaw, żeby oskarżać kogoś imiennie, ale domyślam się, czyja to może być zasługa.

Wciąż aktualna stara ustawa zasadnicza przewiduje karanie za nieobecność na referendach. Czy istnieje sposób, żeby wyciągnąć te konsekwencje?

Ad. 1 - Jeśli masz na myśli mieszkańców państw stowarzyszonych, to w sumie kopią dołki sami sobie. Obecna konstytucja traktuje państwa stowarzyszone jako wewnętrzne regiony Republiki Bialeńskiej. Jeśli chcemy utrzymać zgodność aktów niższego rzędu (traktatów) z konstytucją, to należałoby uznać wyższość Bialenii nad pozostałymi partnerami.

Ad. 2 - Da się sprawdzić sprawdzając cyferki w bazie danych, uprzednio upewniając się co każda oznacza.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #724 dnia: Nie, 06 Lis 2016, 18:54:09 »
Da się sprawdzić sprawdzając cyferki w bazie danych, uprzednio upewniając się co każda oznacza.

Nawet admini nie widzą, kto głosował?
(-) Tadeusz Krasnodębski