Drodzy Obywatele!
Jest to wstępny program wyborczy, gdyż chcę mieć podstawę do naszej wspólnej pracy nad programem, który będzie satysfakcjonował większość Obywateli. Pragnę aby każdy mógł się tutaj wypowiedzieć na temat tego jak uważa, by wyglądała moja prezydentura, a na koniec stworzyć jeden Wspólny Narodowy Plan Prezydentury.
Pisanie mojego programu zaczęłam od przeanalizowania najważniejszego źródła panującego prawa, czyli Konstytucji.
Dlatego też od razu zastrzegam, że w chwili obecnej nie chcę wychodzić poza to co określa Ustawa, a obiecywać to co mogę wykonać w ramach jej przestrzegania.
Analizując Rozdział 20 naszej Konstytucji postanowiłam wyciągnąć z niego najważniejsze zadania Prezydenta:
1. Prezydent podpisuje umowy międzynarodowe.
Wszyscy dobrze wiemy, że ''z kim przestajesz, takim się stajesz'' oraz, że to kogo postanawiamy wesprzeć (mówię tutaj szczególnie o słabszych państwach), jako jedno z najsilniejszych państw Pollinu rzutuje na naszym międzynarodowym wizerunku. Naszą politykę w zakresie paktów uznania, czy innych umów międzynarodowych musi cechować wyśrodkowanie.
Z jednej strony należy uważać na szybkie uznawanie i zawieranie przyjazni z państwami niestabilnymi, natomiast z drugiej strony największym grzechem byłoby zamykanie się na nowe tworzące się inicjatywy. Tak, jestem przeciwniczką zamykania Pollinu. Co do innych umów międzynarodowych... Należy tutaj również zachowywać ostrożność, ale pamiętając o tym by nie doprowadzić do polityki izolacji. Musimy być otwarci. Na każdego. Od Sarmacji poprzez Skarland do Dreamlandu.
Chcę też rozwijać naszą politykę zagraniczną (oczywiście te kompetencje powierzę na ręce szefa MSZ).
A bardzo brakuje mi dzisiaj wspólnych obchodów Dni Przyjazni (a przecież moglibyśmy wyjść z taką inicjatywą, np. w kierunku Skarlandu), czy też Dni Kultury i Promocji. To jest potrzebne.
2. Prezydent ma prawo weta wobec wydawanych ustaw przez Parlament.
Przede wszystkim liczę na owocną współpracę z Parlamentem. Jednakże deklaruję, że zanim zdecyduję się na weto wobec ustaw Parlamentu dokonam nieformalnych konsultacji społecznych. Zapobiegnie to m.in. osłabianiu pozycji Prezydenta wobec ewentualnego referendum o odrzucenie tego weta.
Wychodzę jednak z założenia, że weto nie będzie potrzebne. Przecież Parlament to Reprezentacja Narodu, jednak jeżeli prawo ustanawiane w Parlamencie miałoby kolidować z Konstytucją, to ja jako jej strażnik jestem wówczas zobowiązana do jego wykonania.
3.Prezydent ma prawo stosowania łaski i amnestii wobec skazanych.
To jedna z ważnych prerogatyw Prezydenta. Wiem, że poważne wykroczenia nie polegają dyskusji, jednakże jestem zwolenniczką drugiej szansy, którą sama kiedyś otrzymałam. Będę starała się być tutaj sprawiedliwa.
Konstytucja narzuca również na Prezydenta inne obowiązki.
Prezydent tworzy swój rząd. I tutaj ma prawo do ilości resortów i ich charakteru.
Ja chciałabym powołać następujące ministerstwa:
1. Ministerstwo Oświaty i Kultury Narodowej.
2. Ministerstwo Stosunków Międzynarodowych.
3. Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji.
4. Ministerstwo Wojskowości.
W ramach MSWiA chciałabym również ustanowić obok ministra właściwego funkcję Koordynatora Rozwoju Regionów Bialeńskich. Natomiast w ramach MSM Koordynatora Współpracy ze Państwami Stowarzyszeniowymi.
Zapraszam do dyskusji, wiem, że Konstytucja zawiera jeszcze więcej praw dla Prezydenta i postaram się sukcesywnie je rozpatrywać.