Drodzy Obywatele Republiki Bialeńskiej!
Z racji mojego startu w wyborach postanowiłam się zaprezentować Państwu od strony prywatnej.
Urząd Prezydenta wymaga by objęła go osoba, która potrafi rozliczyć się z własną przeszłością i ma czyste intencje wobec Państwa.
Nazywam się Aleksandra Izabella Dostojewska - Swarzewska.
Jestem żoną Andrzeja Swarzewskiego - wielokrotnego Prezydenta, a także Króla Bialenii. Jestem również byłą żoną Adama Aleksandra Dostojewskiego, znanego dzisiaj pod nazwiskiem Medici. Utrzymujemy przyjacielskie i stałe kontakty.
Mam kilkoro dzieci. Najstarszym moim synem jest obecny Car Brodrii Mikołaj Patryk Dostojewski a także Markus Wettin vel Feliks Spirkin. Wraz z mężem myślimy o powiększeniu rodziny o znanego wszystkim i lubianego Fiodora S.

Moją karierę mikronacyjną pod obecnym nazwiskiem rozpoczynałam w Federacji Brodryjskiej, gdzie piastowałam różne funkcje, z których najbardziej zaszczytną był urząd Marszałka Parlamentu. Po rozpadzie Federacji wraz z ówczesnym mężem Adamem tworzyliśmy w Bialenii władze emigracyjne, a następnie Carstwo Brodryjskie.
Tym co poczytuję sobie za sukces tamtego okresu było odzyskanie ziem brodryjskich na Nordacie i uzyskanie prawa do wyłącznej sukcesji po Federacji Brodryjskiej przez Carstwo. Wszystko to odbyło się na drodze pokojowych rozmów.
Po mojej abdykacji w Brodrii zostałam pierwszą w historii kobietą na stanowisku Prezydenta Republiki Bialeńskiej.
Okres ten uważam za bardzo owocny i rozwojowy.
W skutek różnych konfliktów a także mojej nieugiętości zostałam skazana na śmierć, w dosyć niejasnych okolicznościach.
Jednakże przebaczyłam i prosiłam o przebaczenie, uzyskując Akt Łaski i możliwość powrotu.
Sytuacja ta powtórzyła się dwukrotnie, a mnie ogłoszono Ofiarą Represji Macieja Kamińskiego, z którym dzisiaj mam przyjacielskie i pozbawione jakichkolwiek pretensji relacje.
Być może wzbudzam w niektórych środowiskach kontrowersje, jednak tym razem powiem wprost: głosujcie na mnie taką, jaką jestem. Nie będę udawać jakiejkolwiek metamorfozy i zmiany poglądów. Chcę być sobą, a szczerość i zaufanie są podstawą naszego Państwa.