Autor Wątek: Co do debaty...  (Przeczytany 1344 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hewret Faradobus

Co do debaty...
« dnia: Nie, 06 Mar 2016, 22:40:07 »
Przyznam się szczerze, że niezbyt rozumiem aluzję do ''antyhasselandzkich nastrojów''...
Co do konfederacji, jestem przeciwna. Tak jak jest, jest dobrze. Republika Bialeńska jako taka ma swoją renomę i markę, nie żadna konfederacja. Pragnę nadmienić, że przyjęcie państw stowarzyszeniowych odbyło się na pewnych zasadach i był to gest dobrej woli ze strony Bialenii. W szczególności dla Hasselandu wykonaliśmy wielki gest zaufania. Wszyscy dobrze pamiętamy, że przed przyjęciem w struktury Bialenii niemal dogorywał, nie wspominając o całkowitym zniszczeniu swojej reputacji poprzez nadmierny kloning.
Jeszcze raz powtarzam: naszym państwem jest Republika Bialeńska, oparta na silnych podstawach prawnych. Stworzenie konfederacji doprowadziłoby do wyrwy w fundamentach bialeńskiego domu i byłoby tragicznym w skutkach wizerunkowych posunięciem.

Konfederacja istnieje od 24 stycznia 2016 r. :P
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Aleksandra Dostojewska

• Narzeczona Alberta Medycejskiego y Zep
  • Stary wyga
  • : 75
  • Tytularna Królowa Bialenii
    • Odznaczenia
Odp: Co do debaty...
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 22:43:05 »
Odnosiłam się do wypowiedzi Redaktora, któremu raczej chodziło o jakąś poważniejszą konfederację, niż tę którą mamy.
Pragnę nadmienić, że nazwa państwa brzmi Republika Bialeńska, a Hasseland, Brodria, czy też Pryncypat to tylko samorządy.
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji
Dwukrotnie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #2 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 22:44:01 »
Nazwa nie musi odzwierciedlać ustroju faktycznego państwa.
Najlepszy przykład: Konfederacja Szwajcarska jest federacją.

A Republika Bialeńska odnosi się do przewodnictwa Bialenii w pewnych kwestiach w konfederacji (kwestie czysto techniczne oraz polityka zagraniczna realizowana przez MSZ RB), zapisanych w umowach międzynarodowych.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 22:48:31 »
Odnosiłam się do wypowiedzi Redaktora, któremu raczej chodziło o jakąś poważniejszą konfederację, niż tę którą mamy.
Pragnę nadmienić, że nazwa państwa brzmi Republika Bialeńska, a Hasseland, Brodria, czy też Pryncypat to tylko samorządy.
Otóż nie. Hasseland i Brodria to państwa stowarzyszone i proszę o tym nie zapominać. Tylko zmiana umowy stowarzyszeniowej mogłaby zmienić ten stan rzeczy. Zmiany Konstytucji RB nie mają wpływu na układ trójstronny.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #4 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 22:49:47 »
Hasseland i Brodria to państwa stowarzyszone [...]

Konstytucja odróżnia samorząd i państwo stowarzyszone, w tej materii wątpliwości nie powinno być.

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 22:51:33 »
Nazwa nie musi odzwierciedlać ustroju faktycznego państwa.
Najlepszy przykład: Konfederacja Szwajcarska jest federacją.

A Republika Bialeńska odnosi się do przewodnictwa Bialenii w pewnych kwestiach w konfederacji (kwestie czysto techniczne oraz polityka zagraniczna realizowana przez MSZ RB).

Otóż, nie mogę się zgodzić, że jesteśmy w pełnym słowa znaczeniu konfederacją.
Zanim chce się o czymś wypowiadać warto przyglądnąć się znaczeniu słowa. Cóż znaczy ''konfederacja''?

''Konfederacja to luzny związek państw oparty na podstawie umowy międzynarodowej w celu prowadzenia wspólnej polityki zagranicznej. Z reguły nie ma scentralizowanej władzy. Państwa tworzące konfederację pozostają suwerennymi podmiotami na arenie międzynarodowej.''

Cytowałam prof. Góralczyka ''Prawo międzynarodowe publiczne w zarysie''.

Proszę zauważyć, że my mamy scentralizowaną władzę, a państwa stowarzyszeniowe NIE SĄ suwerennymi podmiotami na arenie międzynarodowej. Tak więc konfederacją z definicji nazywać się nie możemy.
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #6 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 23:05:41 »
Proszę zauważyć, że my mamy scentralizowaną władzę, a państwa stowarzyszeniowe NIE SĄ suwerennymi podmiotami na arenie międzynarodowej. Tak więc konfederacją z definicji nazywać się nie możemy.

Carstwo Brodryjskie i Królestwo Hasselandzkie SĄ państwami suwerennymi.
Nadal posiadają odrębne przepisy, gdzie prawo Republiki Bialeńskiej nie obowiązuje, mogą zawierać traktaty i umowy międzynarodowe, ale tylko za zgodą Ministerstwa Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej, a władze Bialenii nie mają żadnego wpływu na państwa stowarzyszone (w przypadku Brodrii i Hasselandu, gdyż umowa stowarzyszeniowa na to nie pozwala). Nie ma tutaj żadnej mowy o scentralizowanej władzy. Jedyną władzę, jaką posiadają władze RB, to wybór jednego z prokonsulów Pryncypatu Lahazydii.

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 23:05:53 »
Ja wiem, że Konstytucja RB głosi, że jesteśmy ''konfederacją'', ale wynika to z nieznajomości znaczenia tego słowa.
Gdyż wyraz ten nie pokrywa się ze stanem, który mamy w Bialenii. To tak jak z herbem w polskiej Konstytucji, który tam mieni się godłem, a wcale tak owym nie jest.
Ktoś układając szczegóły naszej Konstytucji niestety nie poznał znaczenia ''konfederacji'', lub potraktował je powierzchownie.
BYŁY PREZYDENT RB

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #8 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 23:09:41 »
Ja wiem, że Konstytucja RB głosi, że jesteśmy ''konfederacją'', ale wynika to z nieznajomości znaczenia tego słowa.
Gdyż wyraz ten nie pokrywa się ze stanem, który mamy w Bialenii. To tak jak z herbem w polskiej Konstytucji, który tam mieni się godłem, a wcale tak owym nie jest.
Ktoś układając szczegóły naszej Konstytucji niestety nie poznał znaczenia ''konfederacji'', lub potraktował je powierzchownie.

Proszę zauważyć, że definicja jednej osoby w zupełności nie uzupełnia znaczenia tego słowa.
Poza tym, co wyklucza, żeby w mikronacjach robić wyjątki? Nie musimy sztywno trzymać się realowych szablonów, wymagań i pojęć. A zwłaszcza, że użyłaś słowa "z reguły", co właśnie nie wyklucza wyjątków.

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 23:10:01 »

Carstwo Brodryjskie i Królestwo Hasselandzkie SĄ państwami suwerennymi.
Nadal posiadają odrębne przepisy, gdzie prawo Republiki Bialeńskiej nie obowiązuje, mogą zawierać traktaty i umowy międzynarodowe, ale tylko za zgodą Ministerstwa Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej, a władze Bialenii nie mają żadnego wpływu na państwa stowarzyszone (w przypadku Brodrii i Hasselandu, gdyż umowa stowarzyszeniowa na to nie pozwala). Nie ma tutaj żadnej mowy o scentralizowanej władzy. Jedyną władzę, jaką posiadają władze RB, to wybór jednego z prokonsulów Pryncypatu Lahazydii.

Sam wykluczasz to co powiedziałeś. Mogą zawierać traktaty i umowy międzynarodowe za czyjąś zgodą i to tylko tam gdzie czyjeś prawo nie obowiązuje. To nie jest suwerenność na arenie międzynarodowej.
Gdyby nie było mowy o scentralizowanej władzy, to obywatele hasselandzcy i brodryjscy nie stawaliby się z automatu bialeńskimi, a Prezydent Bialenii nie mógłby obsadzać Ministra Spraw Zagranicznych, którego zgoda jest potrzebna aby państwa stowarzyszeniowe mogły zawierać umowy i traktaty. To jasno pokazuje, że centrum władzy jest w Wolnogradzie.
BYŁY PREZYDENT RB

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #10 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 23:12:32 »
Bo tak stworzono umowę stowarzyszeniową.
Poruszasz jeden przypadek i utrzymujesz się przy umowie stowarzyszeniowej z Hasselandem i Brodrią.
Ale równie dobrze może pojawić się trzecie państwo, które będzie chciało dołączyć do Republiki Bialeńskiej na innych zasadach.

Ja wiem, co oznacza "konfederacja" i wiem, co miałem na myśli podczas tworzenia Konstytucji.
Ogólnie chciałem umożliwić dowolne zawieranie umów stowarzyszeniowych, na tym polega mikronacyjna zasada konfederacyjności w Republice Bialeńskiej.

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 23:13:16 »

Proszę zauważyć, że definicja jednej osoby w zupełności nie uzupełnia znaczenia tego słowa.
Poza tym, co wyklucza, żeby w mikronacjach robić wyjątki? Nie musimy sztywno trzymać się realowych szablonów, wymagań i pojęć. A zwłaszcza, że użyłaś słowa "z reguły", co właśnie nie wyklucza wyjątków.

Cytat ten wyjęłam z podręcznika Prawa. W każdym podręczniku a nawet na Wikipedii brzmi on tak samo.
BYŁY PREZYDENT RB

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 23:15:40 »
Poruszasz jeden przypadek i utrzymujesz się przy umowie stowarzyszeniowej z Hasselandem i Brodrią.
Ale równie dobrze może pojawić się trzecie państwo, które będzie chciało dołączyć do Republiki Bialeńskiej na innych zasadach.

Ja wiem, co oznacza "konfederacja" i wiem, co miałem na myśli podczas tworzenia Konstytucji.
Ogólnie chciałem umożliwić dowolne zawieranie umów stowarzyszeniowych, na tym polega mikronacyjna zasada konfederacyjności w Republice Bialeńskiej.

Skoro wiesz co oznacza ''konfederacja'' to dlaczego stworzyłeś nielogiczne zapisy w Konstytucji?
W RB posługujemy się językiem polskim, w którym słowa naprawdę mają znaczenie. Konstytucja jest aktem prawnym spisanym w tym języku, więc powinna czerpać z polskiej nomenklatury prawnej...
BYŁY PREZYDENT RB

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #13 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 23:16:21 »
To może taka definicja Cię przekona?

Konfederacją (od łacińskiego słowa confederatio oznaczającego ‘związek’) nazywa się związek, zrzeszenie kilku państw, z których każde ogranicza w jakimś stopniu swoja suwerenność uzgadniając w zamian za wprowadzenie wspólnej polityki. Inne definicje konfederacją określają grupę tworzoną przez państwa, miasta lub inne podmiotu dla osiągnięcia określonego celu. W obrębie federacji występuje pełna równość wchodzących jej skład podmiotów.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #14 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 23:17:32 »

Skoro wiesz co oznacza ''konfederacja'' to dlaczego stworzyłeś nielogiczne zapisy w Konstytucji?
W RB posługujemy się językiem polskim, w którym słowa naprawdę mają znaczenie. Konstytucja jest aktem prawnym spisanym w tym języku, więc powinna czerpać z polskiej nomenklatury prawnej...

Właśnie Tobie to wyjaśniłem w wiadomości, który zacytowałaś.

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 23:19:58 »
To może taka definicja Cię przekona?

Konfederacją (od łacińskiego słowa confederatio oznaczającego ‘związek’) nazywa się związek, zrzeszenie kilku państw, z których każde ogranicza w jakimś stopniu swoja suwerenność uzgadniając w zamian za wprowadzenie wspólnej polityki. Inne definicje konfederacją określają grupę tworzoną przez państwa, miasta lub inne podmiotu dla osiągnięcia określonego celu. W obrębie federacji występuje pełna równość wchodzących jej skład podmiotów.

Jak wyżej Konstytucja jest aktem prawnym spisanym w języku polskim, więc proszę o wiarygodne zródło tej definicji.
A i tak podany przez ciebie cytat wyklucza to co mówisz... Bo raczej suwerenności Republiki nie ogranicza ani Hasseland, ani Brodria, a Republika ich suwerenność już tak.  No i nie są równe, na litość boską... jeżeli umowa zagraniczna zawierana przez Hasseland wymaga aprobaty MSZ RB to gdzie jest ta równość?
BYŁY PREZYDENT RB

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #16 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 23:22:29 »
W przypadku Hasselandu i Brodrii masz rację, gdyż podpisali taki dokument z takimi zasadami.
Ale trzymając się ogółu, zapis ten w Konstytucji umożliwia stworzenie konfederacji z innym państwem.

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 23:26:00 »
W przypadku Hasselandu i Brodrii masz rację, gdyż podpisali taki dokument z takimi zasadami.
Ale trzymając się ogółu, zapis ten w Konstytucji umożliwia stworzenie konfederacji z innym państwem.

Rozumiem, że przyznajesz mi rację? Bo rozmawialiśmy o stanie faktycznym, o Bialenii, Brodrii i Hasselandzie.
Wiem, że czasem trudno się przyznać do błędu, ale nie można też pozwolić na zakłamywanie stanu faktycznego...
BYŁY PREZYDENT RB

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #18 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 23:26:46 »
Zwracam honor.

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 23:28:41 »
Zwracam honor.

Dziękuję serdecznie i składam wyrazy uznania. Przyznanie się do błędu to wysoce cenna cecha w dzisiejszym świecie wskazująca na coś takiego jak honor, a to jest coraz rzadsze .
BYŁY PREZYDENT RB

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #20 dnia: Pon, 07 Mar 2016, 19:05:36 »

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Pon, 07 Mar 2016, 19:16:05 »
BYŁY PREZYDENT RB