Co do wielkości to chyba musimy się jeszcze zastanowić, jakiego rozmiaru jest Hasseland, bo na ten temat już były debaty (teoretycznie ziemie Razuri zamieszkuje około 5 mln osób).
No to się zastanówcie... Ale ilość mieszkańców to akurat raczej kwestia urbanizacji i gęstości zaludnienia, a nie wielkości obszaru. W realu są małe państwa o dużej liczbie ludności...
Mnie w sumie to bez znaczenia - jak sobie ustalicie wielkość to tak będzie. Na razie bazuje na mapie Pel Nandera i na szybko policzyłem, że w układzie topograficznym przyjętym w Bialenii to centrum Hasselandu wypadnie mi gdzieś w kwadracie 08 032 (8 dużych/32 małe kwadraty na północ od v-równika) oraz 30 136 (30 duże/136 małych kwadratów na wschód od v-południka zero).
Oznaczenia gdyby je przyjąć jako kontynuację tych w RB to wyszłoby jakoś W-30, ale oczywiście Wasza mapa może mieć własne oznakowanie literowo-liczbowe kwadratów. Zachowuję tylko te opisy układu siatki topograficznej bo taką przyjąłem i taka jest na wszystkich moich mapach.
Ustalcie sobie wielkość to taką zrobię... a te wszystkie niuansiki czyli jakieś dodatkowe wysepki (jak je dojrzę na jakimś nieco jednak większym rysunku) to dopiero w czasie prac szczegółowych. Będę przecież wszystko konsultował, ale najpierw trzeba ustalić podstawy - a w tym przypadku podstawą jest położenie i wielkość. Mnie to wychodzi jak wychodzi, ale bazuję na mapie Pel Nandera (wielkość i położenie) - ustalicie inaczej to będzie inaczej.
No i jest jeszcze sprawa Wicekrólestwa Vienbien - nowych ziem Królestwa Hasselandu, których nie ma na tej mapie, a mianowicie, jeśli spojrzy Pan na mapę Orientyki KIK ...
Litości... ten podlinkowany obrazek ma 200 x 146 pxs - kompletnie nic na nim nie widać... tylko się domyślam gdzie tam jest w ogóle KH.