Tak sobie myślę o obecnej sytuacji w Bialenii.
I tak sobie wymyśliłem, że choć wszelkie konflikty są motorem napędowym Republiki Bialeńskiej, to jest oczywiście pewna miara której nie wolno przekroczyć (a ja osobiście taką granicę niestety przekroczyłem). Całe szczęście, że udało mi się w czas odwrócić moje czyny i uchronić Bialenię przed dalszymi konsekwencjami, a tym samym udało mi się pogodzić z Aleksandrą. Żeby nie dopuścić do powtórnej sytuacji w przyszłości musielibyśmy ograniczyć możliwość niepożądanych czynów do minimum, tak aby kłótnie (jako motor napędowy) stanęły na poziomie słownym, a co najwyżej - na poziomie politycznym, w taki sposób, aby konflikt nie przenosił się w inne płaszczyzny, a tym samym - dotyczył tylko wirtualnej rzeczywistości.
Tak też sobie pomyślałem, że hasła pozytywistyczne są cudownym wyznacznikiem do tworzenia mikronacyjnego dzieła - czyli Republiki Bialeńskiej. Odpowiednie ich sformułowanie oraz dążenie do ich realizacji może przynieść wiele pozytywnych skutków w rozwoju Republiki Bialeńskiej i pozwoli utrzymać przyjacielską więź między obywatelami. Przede wszystkim, i to aż prawie wszystkim (obywatelom) przecież zależy jak na największej potędze Republiki Bialeńskiej oraz państw stowarzyszonych.
Tak też hasła pozytywistyczne przełożyłem na realia mikronacyjne:
SCJENTYZM - umiłowanie nauki i wiedzy, która umożliwia poznanie prawdy, wymianę opinii i relacji na poziomie, a w efekcie doprowadzi to do merytorycznej polemiki między osobami.
UTYLITARYZM - wszelkie działania powinny być użyteczne dla społeczeństwa, a zarazem satysfakcjonujące dla jednostki. Wszelkie dzieła mają być powszechnie pożyteczne dla ogółu.
EWOLUCJONIZM - wszelkie zmiany zachodzą na drodze ewolucji, stopniowych zmian - tak jak zachodzą zmiany przyrodnicze. Wszelkie rewolucje i niestabilności są niepożądane.
ORGANICYZM - Państwo i Naród są zbudowane jak organizm, który prawidłowo funkcjonuje, jeśli wszystkie organy podejmują współpracę i żyją w harmonii.
PRACA ORGANICZNA - wysiłek oraz wiedza wszystkich osób może przyczynić się do stworzenia wspólnego dzieła - Republiki Bialeńskiej.
PRACA U PODSTAW - należy wszystkim osobom pomagać oraz uzupełniać braki w wiedzy, kiedyś wszyscy byliśmy równi i w przyszłości, w obliczu śmierci znów będziemy. Należy porzucić konflikty wewnętrzne i nawiązać wzajemną solidarność.
DETERMINIZM - wszelkie czynności i decyzje niosą ze sobą skutki, stąd wszelkie pomysły należy przedyskutować we wspólnym gronie, zanim podejmie się jakąkolwiek decyzję.
EMANCYPACJA KOBIET - kobiety są równe mężczyznom, posiadają te same prawa i te same obowiązki (w tym służbę wojskową).
RÓWNOUPRAWNIENIE RAS - ludzie, kuce, elfy i Bóg wie co tam... podlegają tym samom prawom i obowiązkom.
ASYMILACJA - należy utworzyć mikroświatową Wspólnotę w ramach Republiki Bialeńskiej i doprowadzić do wspólnej symbiozy (do stałego współżycia i tolerowania się), gdzie oba organizmy odnoszą wspólne korzyści bez żadnych strat.