art 1.
Na terenie Republiki Bialeńskiej obowiązuje nakaz zamieszkiwania i znajdowania się na liście mieszkańców w jednym z regionów.
art 2.
Nie przestrzeganie nakazu zawartego w artykule pierwszym skutkuje karami:
a) przez okres do tygodnia - upomnienie
b) okres od dwóch do trzech tygodniu - grzywna 100św
c) każdy tydzień powyżej trzech tygodniu - 500św
art 3.
Namiestnicy regionów mają obowiązek posiadania w widocznym miejscu listy mieszkańców.
art. 4
Jednocześnie można być mieszkańcem tylko jednego regionu.
art. 5
1.Mieszkaniec regionu ma obowiązek pisania miesięcznie co najmniej 5 postów w dziale o jego regionie.
2. W przypadku niezrealizowania obowiązku zawartego w punkcie pierwszym następuje automatyczne skreślenie z listy mieszkańców regionu.
art. 6
Obowiązek dbania o realizowanie tej ustawy spoczywa na Ministrze Spraw Wewnętrznych, oraz Policji Krajowej.
art. 7
Aby zapanować możliwość działania ustawie każdy namiestnik regionu ma obowiązek co tydzień składać na ręce MSW pełną listę mieszkańców.
art. 8
Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia,
Z góry wyjaśniam że udział PK w realizowaniu ustawy polega tylko i wyłącznie na nałożeniu na wniosek Ministra grzywny gdyż ten drugi nie ma takiego prawa, a każdorazowa rozprawa by sparaliżowała działanie ustawy.
Moje propozycje:
art 1.
Na terenie Republiki Bialeńskiej obowiązuje nakaz zamieszkiwania i znajdowania się na liście mieszkańców w przynajmniej jednym miejscu na terenie RB.Czemu służy ograniczenie do jednego? Ani rozwojowi gospodarki, ani aktywizacji regionów.
art. 4
Jednocześnie można być mieszkańcem tylko jednego regionu.Niecelowe - a niby dlaczego, jak mnie stać i mam ochotę mogę mieszkać z 3 miejscach i w każdym z nich przyczyniać się do aktywizacji regionu.
Za to dodałbym takie kwestie, że mieszkanie należy kupić (nieposiadający własnego gruntu) lub wybudować samodzielnie (posiadacze lenna), że zakup mieszkania podlega opłacie (dotyczy osób nie posiadających lenna), a samo zameldowanie też podlega opłacie za meldunek (mniejszej, ale zawsze - nawet posiadacz lenna płaci "opłatę skarbową" za załatwienie sprawy urzędowej). Co byłoby zgodne z koncepcją "magika od gospodarki", aby pieniądze (środki wymiany) były w obrocie.
Dodałbym też, że swoje miejsce zamieszkania należy opisać (przedstawić innych obywatelom RB) zamiast tych obowiązkowych postów o niczym...