Autor Wątek: Orędzie Prezydenta Republiki Bialeńskiej do Narodu Bialeńskiego.  (Przeczytany 3734 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aleksandra Dostojewska

• Narzeczona Alberta Medycejskiego y Zep
  • Stary wyga
  • : 75
  • Tytularna Królowa Bialenii
    • Odznaczenia
Szanowni Obywatele!

W ostatnich dniach wrogie bialeńskiej tożsamości narodowej siły zgnilizny mikroświatowej, postanowiły po raz kolejny zaatakować legalnie wybranego Prezydenta.
Jeden z marnej jakości posłów złożył do równie marnej jakości marszałka wniosek o referendum, w którego uzasadnieniu większość argumentów jest nieprawdą. Jakże można doprowadzić do tego by takie osoby miały decydować o losie Państwa?
Marszałek Mikołaj? Ten, który doprowadził Brodrię do upadku? Teraz chce to samo zrobić w Republice? Boże, chroń Bialenię!

Rodacy, ja gwarantuję, że będę stać za sterami Kraju do końca mojej kadencji i nic tego nie zmieni, żaden  ojciec z synem, którzy mają jakieś urojone i chore ambicje. Jeżeli zaś będzie trzeba, to poleje się krew.
Jeszcze Bialenia nie zginęła!
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji
Dwukrotnie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Odp: Orędzie Prezydenta Republiki Bialeńskiej do Narodu Bialeńskiego.
« Odpowiedź #1 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 10:51:30 »
Jakże można doprowadzić do tego by takie osoby miały decydować o losie Państwa?
Pomijając sformułowania o "jakości posłów" i o "urojeniach"... to albo się mylę, albo decyzję w referendum podejmuje Naród zgodnie z Konstytucją Republiki Bialeńskiej. Ta Konstytucja nic nie pisze o "jakości posłów", ale o ich wymaganej ilości do złożenia wniosku o referendum - w referendum nie decydują ci co złożyli wniosek (poza możliwością oddania głosu za siebie), ale decydują wszyscy Obywatele Republiki Bialeńskiej (oczywiście ci co chcą oddać swój głos).

Proponuje jednak szanować prawo Obywateli RB do oddania głosu w referendum i szanować jego wynik - jakikolwiek on nie będzie, bo to jest głos Narodu w v-państwie, które stworzyliśmy jako demokratyczne.

Rodacy, ja gwarantuję, że będę stać za sterami Kraju do końca mojej kadencji i nic tego nie zmieni...
Nawet wbrew Woli Narodu wyrażonej w referendum odbywającym się zgodnie z Konstytucją RB?

Jeżeli zaś będzie trzeba, to poleje się krew.
Czy to groźba dyktatury?

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Tomasz Cyryl Dostojewski

• Minister Spraw Wewnętrznych
  • Żołnierz
  • Fundament
  • : 83
  • Wceadmirał BSZ, Admirał CSZ
    • NPE: BI15050900067
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 11:26:54 »
...
Jeden z marnej jakości posłów złożył do równie marnej jakości marszałka wniosek o referendum, w którego uzasadnieniu większość argumentów jest nieprawdą. Jakże można doprowadzić do tego by takie osoby miały decydować o losie Państwa?
Marszałek Mikołaj? Ten, który doprowadził Brodrię do upadku? Teraz chce to samo zrobić w Republice? Boże, chroń Bialenię!

Mikołaj jest dobrym politykiem oraz wspaniałym Carem Brodrii.  Jako Prezydent Bialenii znieważylaś władcę innego kraju. Jako Kanclerz Rządu Najjaśniejszego Carstwa Brodryjskiego w imieniu Brodrii żądam przeprosin monarchy Cara Mikołaja.
« Ostatnia zmiana: Wto, 05 Kwi 2016, 12:11:48 wysłana przez Tomasz Bagrat-Dostojewski »
Dowódca Marynarki Wojennej BSZ , Minister Spraw Wewnętrznych,
Przewodniczący Rady Menedżerów BZS,Margrabia Lissendorf, właściciel 40 folwarków

Wielki Książę Bałmucji, Prezes partii "Jedna Brodria".
Głównodowodzący CSZ, Prezes BFS, Selekcjoner Reprezentacji Narodowej Brodrii

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 11:59:05 »
Nazwanie mnie "wrogią bialeńskiej tożsamości narodowej siłą zgnilizny mikroświatowej" byłoby może słusznym powodem do złożenia pozwu, wobec oczywistego naruszenia KC-K:
Artykuł 13.
Przestępstwami przeciwko porządkowi są:
4.   Podżeganie do nienawiści na tle politycznym, rasowym, religijnym lub ideowi, pod groźbą kary wygnania.
5.   Wszczynanie sporów i znieważanie innych obywateli, pod groźbą kary wygnania.

gdybu nie śmieszność całego tego "orędzia". Pani Prezydent uznała się za ostoję Bialenii - i teraz zamierza wszelkimi siłami się bronić. Może ogłosi się Pani Cesarzową Bialenii? Bo Królowa to chyba będzie za mało?
Moją ambicją jest rozwijanie demokratycznej i samorządnej, praworządnej Bialenii. Nie muszę sprawować żadnych urzędów, bo w mojej mikronacyjnej "karierze" mam ich na swoim koncie dosyć. Chcę jednak Bialenii słuzyc swoją wiedzą i umiejętnościami, najlepiej jak potrafię. Pani zaś chce przekształcić Bialenię w "Titanica" i stać na kapitańskim mostku, aż ku chwale Pani dyktatury ostatecznie utoniemy.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Ametyst Faradobus

• Rex Ambulans Serenissimus
  • Obywatel
  • Działacz
  • : 82
  • Kawaler Niezliczonych Odznaczeń
    • NPE: BI16040900111
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 14:10:14 »

Można, nadając im obywatelstwo, tak samo jak to miało miejsce w Pani przypadku. Tak poza tym to strach oceniać jakość tej prezydentury.

Jeżeli zaś będzie trzeba, to poleje się krew.

No strzelaj do Polaka!
Ametyst
z rodu Faradobusów

Po Wieki Król Hirschbergii i Weerlandu
Hrabia na Mechanicach, Ojciec Ojca Świętego

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 17:33:09 »
Nazwanie mnie "wrogią bialeńskiej tożsamości narodowej siłą zgnilizny mikroświatowej" byłoby może słusznym powodem do złożenia pozwu, wobec oczywistego naruszenia KC-K:
Artykuł 13.
4.   Podżeganie do nienawiści na tle politycznym, rasowym, religijnym lub ideowi, pod groźbą kary wygnania.
5.   Wszczynanie sporów i znieważanie innych obywateli, pod groźbą kary wygnania.

gdybu nie śmieszność całego tego "orędzia". Pani Prezydent uznała się za ostoję Bialenii - i teraz zamierza wszelkimi siłami się bronić. Może ogłosi się Pani Cesarzową Bialenii? Bo Królowa to chyba będzie za mało?
Moją ambicją jest rozwijanie demokratycznej i samorządnej, praworządnej Bialenii. Nie muszę sprawować żadnych urzędów, bo w mojej mikronacyjnej "karierze" mam ich na swoim koncie dosyć. Chcę jednak Bialenii słuzyc swoją wiedzą i umiejętnościami, najlepiej jak potrafię. Pani zaś chce przekształcić Bialenię w "Titanica" i stać na kapitańskim mostku, aż ku chwale Pani dyktatury ostatecznie utoniemy.
Masz coś nie tak z głową? Prezydenta nie można pozwać. xDD
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 17:36:13 »
Prezydenta nie można pozwać.
Biorąc pod uwagę aktualny wynik referendum to już ta prezydentura nie potrwa...

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Karol Medycejski

• Naczelna Izba Szyderstwa
  • Przodownik
  • : 62
  • Venient in deceptione illusores
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 17:42:43 »
Artykuł 13.

Ależ można jak najbardziej, jeszcze jak. Tak samo jak można wymierzyć mu karę za wykroczenie z karą śmierci włącznie (choć to akurat kwestia dyskusyjna z uwagi na to, że można przedstawić zupełnie odwrotną interpretację korzystając z pewnej reguły inferencyjnej, ale to temat na kiedy indziej).  Dość to zabawne, ale jednak możliwe. Prezydenta nie można jedynie postawić w stan oskarżenia w trakcie pełnienia przez niego kadencji.

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • Jestę Hardkorę
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 17:50:15 »
Artykuł 13.

Ależ można jak najbardziej, jeszcze jak. Tak samo jak można wymierzyć mu karę za wykroczenie z karą śmierci włącznie (choć to akurat kwestia dyskusyjna z uwagi na to, że można przedstawić zupełnie odwrotną interpretację korzystając z pewnej reguły inferencyjnej, ale to temat na kiedy indziej).  Dość to zabawne, ale jednak możliwe. Prezydenta nie można jedynie postawić w stan oskarżenia w trakcie pełnienia przez niego kadencji.
O to mi chodzi. Dlatego nie mogliśmy pozwać Eddarda. :((
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Poseł
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 18:03:54 »

Wypraszam sobie. Wniosek o referendum spełnił wszystkie formalne wymogi, więc jako Marszałek uczyniłem co leży w moich obowiązkach - referendum zorganizowałem. Polecam przestudiowanie Konstytucji.

Chciałbym też, byś rozwinęła myśl, że "doprowadziłem Brodrię do upadku i to samo chcę zrobić w Republice". Jakieś konkrety? Co takiego zrobiłem, coby świadczyło o moich intencjach doprowadzenia Brodrii i Bialenii do upadku? A może tak naprawdę jestem wynajętym agentem który przez dwa lata swojej działalności w Brodrii realizuje długoterminowy plan jej zniszczenia?

Mikołaj jest dobrym politykiem oraz wspaniałym Carem Brodrii.  Jako Prezydent Bialenii znieważylaś władcę innego kraju. Jako Kanclerz Rządu Najjaśniejszego Carstwa Brodryjskiego w imieniu Brodrii żądam przeprosin monarchy Cara Mikołaja.
Popieram. Uzasadnienie wyżej.
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

Offline Kamil Maciejewski

« Odpowiedź #10 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 19:04:52 »
Te zarzuty o upadku Carstwa to jedna wielka bzdura. Zalecam lekturę gazety "Nasze Imperium".

Offline Frederick Hufflepuff

• Poseł
  • Bohater
  • : 96
    • NPE: BI15081300080
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 19:08:47 »
Zachowanie Pani Prezydent jest naprawdę żenujące i przede wszystkim niegodne funkcji przez nią sprawowanej. Obrażanie i kłamliwe przedstawianie rzeczywistości w orędziu skierowanym do Narodu jest nieodpowiednie i po prostu niemądre. Zauważmy też jeszcze jedną, być może może najważniejszą rzecz - Pani Prezydent broni się, że stoi na straży Bialenii i jej obywateli, ale problem w tym, że obywatele Bialenii w przytłaczającej większości chcą natychmiastowej zakończenia tej farsy i dymisji Pani Prezydent (dymisji rządu nie chcą, bo rządu nie ma). Pani Prezydent, widzę też zapędy autorytarne i dyktatorskie. Za te wszystkie nierozważne, chamskie słowa może się Pani spodziewać procesu po zakończeniu nieszczęsnej, negatywnej dla kraju kadencji.
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, redaktor naczelny gazety "wBialenii", Delegat Główny Bialenii przy MUP, Wicelider Wspólnoty Rozwoju, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na prezydenta Republiki Bialeńskiej

Offline Jan Lubomirski-Dostojewski

• Obywatel
  • Sąsiad
  • **
  • : 10
  • "W polityce głupota nie stanowi przeszkody"
    • NPE: BI15090100084
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 19:29:43 »
Już nie ma co ciągnąć tej farsy. Dotąd byłem za p. A.I.D.S, ale ostatnie wydarzenia zmuszają mnie do poparcia opozycji.
Zrozumiałe byłoby wprowadzenie stanu nadzwyczajnego, gdyby stabilność w państwie była zagrożona. Jednakże po przerwie, bez żadnej konsultacji z rządem, albo kimkolwiek wprowadzać stan wyjątkowy, tylko dlatego, aby utrzymać władzę przez kilka dni więcej, jest to żenujące. Przyda się zmiana na stanowisku prezydenta do końca tygodnia.
Jan Lubomirski, pan na Korsuniu, naczelny wódz sił zbrojnych Abachazji, rotmistrz w szeregach Rzeczplitej, członek pocztu hetmańskiego.
Komtur Wielki Zakonu Krzyżackiego.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 20:42:59 »
Mądry Abachaz po szkodzie. :)
(-) Iwan Pietrow

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 20:44:53 »
A mi się już nawet komentować tego nie chce. Poczekam, aż cała ta farsa się skończy i będziemy mieli nowego Prezydenta.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • Jestę Hardkorę
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 21:36:03 »
Mądry Abachaz po szkodzie. :)
Nawet nie wiesz kim on jest. On jest z RON-u d****u...
« Ostatnia zmiana: Wto, 05 Kwi 2016, 21:50:55 wysłana przez Akrypa Rabotowicz von Primisz »

Offline Jan von Maikowski

• Cönde Griffón
  • Żołnierz
  • Sąsiad
  • **
  • : 16
  • "Cierpliwość to największa cnota."
    • NPE: BR16102900134
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 22:41:58 »
Nie wiem ogólnie czym się sugerowaliście wybierając "Carycę" na Prezydenta Republiki. Każdy pamięta jej wyczyny z Imperium Brodryjskim i to jak obrażała Bialenię na IRC-u. Robiła niezły miszmasz i jeśli dobrze pamiętam to nawet doczekała się kary śmierci, ale oczywiście mądrzy tego kraju postanowili ją wskrzesić czemu Ja osobiście byłem przeciwny.

Reasumując sami narobiliście sobie do miski. ;) Ciekaw jestem jaki będzie dalszy przebieg tego przedstawienia.
-Pijesz? -Nie. -Palisz? -Tylko heretyków.

Offline Karol Medycejski

• Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 22:44:10 »
Nie wiem ogólnie czym się sugerowaliście wybierając "Carycę" na Prezydenta Republiki. Każdy pamięta jej wyczyny z Imperium Brodryjskim i to jak obrażała Bialenię na IRC-u. Robiła niezły miszmasz i jeśli dobrze pamiętam to nawet doczekała się kary śmierci, ale oczywiście mądrzy tego kraju postanowili ją wskrzesić czemu Ja osobiście byłem przeciwny.

Reasumując sami narobiliście sobie do miski. ;) Ciekaw jestem jaki będzie dalszy przebieg tego przedstawienia.

No już się okazało, że taki sam jak i poprzednio. Kulka w łeb.

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 22:44:41 »
Wygrała, bo była jedyną kandydatką w powtórzonych wyborach. Wcześniej triumfował Kim. Założę się, że za kilka miesięcy ktoś znowu ułaskawi Aleksandrę...
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 22:45:19 »
Nie wiem ogólnie czym się sugerowaliście wybierając "Carycę" na Prezydenta Republiki.
Większość, tak obstawiam, niechęcią do środowiska Wspólnoty Rozwoju.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Karol Medycejski

• Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 22:45:42 »
Wygrała, bo była jedyną kandydatką w powtórzonych wyborach. Wcześniej triumfował Kim. Założę się, że za kilka miesięcy ktoś znowu ułaskawi Aleksandrę...

W obecnym systemie nie da się całe szczęście ułaskawić od kary za wykroczenie.

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 22:48:30 »

Wedle Twojej interpretacji przepisów dotyczących kar - da się.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 22:49:10 »
Nie da się, bo Sasza nie została skazana.

(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 22:50:01 »
Nie da się, bo Sasza nie została skazana.
Przecież prawo łaski działa nawet na tych, którzy jeszcze pozwani nie zostali.

Offline Karol Medycejski

• Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #24 dnia: Wto, 05 Kwi 2016, 22:52:17 »

Wedle Twojej interpretacji przepisów dotyczących kar - da się.

Moja interpretacja była błędna - przejrzałem różne materiały i jeszcze nad tym pomyślałem, i uznałem, że druga interpretacja, o której ci mówiłem była jednak prawidłowa. Inną sprawą jest to, że gdyby to był ten sam rodzaj kar, ten sam katalog, to nawet nie mógłbyś tejże kary wymierzyć. Ale art. 2 i 3. KP należy interpretować łącznie. Wówczas katalogi kar z KCK i KP to dwie różne normy prawne.

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire