Autor Wątek: Brak klimatu w regionach...  (Przeczytany 971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Brak klimatu w regionach...
« dnia: Sob, 08 Mar 2014, 22:42:56 »
Nasze regiony są nieaktywne i bezpłciowe. Bardzo fajny klimat ma Autonomia Jahołdajewszczyzny. Wolnograd (a więc i Prowincja Centralna).też, bo przecież wiadomo, że stolica nie będzie jakaś tropikalna. Prowincja Północna ma potencjał, ale go nie wykorzystuje. A reszta jest sztuczna. Już same nazwy, choć na początku akceptowalne, okazały się nudne. I od nazw proponuję zacząć zmiany.

1. Wolnograd i Prowincja Centralna. Tutaj zmian nie proponuję. To dobrze i dość aktywnie funkcjonuje. Centrum powinno być raczej neutralne narracyjnie.
2. Prowincja Północna. Region ma, a przynajmniej powinien mieć klimat, bo ma takie możliwości. Ale nazwa wiele psuje. Proponuję zmienić nazwę na Islamska Dżamahirija Bengazijska. Co sądzicie?
3. Prowincja Południowa. Region bez konkretnego klimatu. Z zaczątków tworzenia wynika, że miał to być region nadmorski i nowoczesny. Proponuję zmienić nazwę na Region Nadoceaniczny. Można by tam przenieść Bialeńską Agencją Kosmiczną i wszelkie inne badania, które będą. Obawiam się, że w najbliższym czasie tylko taka aktywność tam będzie miała miejsce
4. Prowincja Zachodnia. Tutaj zupełny brak aktywności. Klimat miał być jakiś niby-rybacki, ale niewiele z tego wyszło. Szczerze mówiąc nie wiem co z tym zrobić, może zjawi się ktoś, kto to kiedyś zagospodaruje. Proponuję przemianować to na Województwo Nowoauterskie. Zawsze lepsze to niż nazwa od kierunku geograficznego.
5. Prowincja Wschodnia. Z zabytków Ajszaburgu i ogólnego opisu wychodzi, że to też region nowoczesny. Ale tutaj można pójść zupełnie inną drogą niż w Prowincji Południowej. Dawna kopalnia wskazuje na przemysłowy charakter tego regionu. Co myślicie o Wschodnim Okręgu Przemysłowym?
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sty 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Re: Brak klimatu w regionach...
« Odpowiedź #1 dnia: Sob, 08 Mar 2014, 23:14:15 »
Cytat: "AndrzejSwarzewski"
Można by tam przenieść Bialeńską Agencją Kosmiczną i wszelkie inne badania, które będą. Obawiam się, że w najbliższym czasie tylko taka aktywność tam będzie miała miejsce
Nie widzę problemu nowa wersja mapy dopiero w przygotowaniu - mogę zrobić kosmodrom w okolicy Zatoczyna (co najwyżej się trochę lasu wykarczuje).

5. Prowincja Wschodnia. Z zabytków Ajszaburgu i ogólnego opisu wychodzi, że to też region nowoczesny. Ale tutaj można pójść zupełnie inną drogą niż w Prowincji Południowej. Dawna kopalnia wskazuje na przemysłowy charakter tego regionu. Co myślicie o Wschodnim Okręgu Przemysłowym?

Można w kwadracie - Ajszaburg-Sabin-Szkutno-Bark w zasadzie jest obszar 70x90km całkowicie pusty i niezagospodarowany... można tam okręg przemysłowy założyć.

Co do reszty...

1/ Nazwy... sam nie wiem. Administracyjnie powinien panować porządek, ale może poza nazwami prowincji nadać nazwy regionalne w typie nazw kulturowych. Mniej więcej pokrywające się z terenami prowincji. Wtedy nazwa mogła by być niejako podwójna w stylu "Dżamahirija Bengazijska - Prowincja Północna".

2/ Brak aktywności w regionach... a nie sądzisz Andrzeju, że po prostu na razie jesteśmy zawaleni sprawami organizacyjnymi państwa? Sam chętnie porozwijałbym własne lenno, pokombinował nad jakąś ciekawą działalności firm etc. Tyle, że po prostu cały "komputerowo-rozrywkowy" czas idzie w tworzenie od podstaw paru rzeczy... armia, firmy komunikacyjne, itd. Dał bym nam jeszcze trochę czasu... jak się obrobimy z organizacją państwa i tego co w nim niezbędne, to ruszymy z regionalną działalnością. Nadmierna presja spowoduje pośpiech i bylejakość, a tego chyba warto uniknąć.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

« Odpowiedź #2 dnia: Sob, 08 Mar 2014, 23:47:18 »
Cytat: "Krzysztof Razorblade"
1/ Nazwy... sam nie wiem. Administracyjnie powinien panować porządek, ale może poza nazwami prowincji nadać nazwy regionalne w typie nazw kulturowych. Mniej więcej pokrywające się z terenami prowincji. Wtedy nazwa mogła by być niejako podwójna w stylu "Dżamahirija Bengazijska - Prowincja Północna".
Kreatywne nazwy nie sprawiłyby, że w administracji byłby bałagan. Regiony w końcu byłyby dla wszystkich rozróżnialne także poza mapą.
2/ Brak aktywności w regionach... a nie sądzisz Andrzeju, że po prostu na razie jesteśmy zawaleni sprawami organizacyjnymi państwa? Sam chętnie porozwijałbym własne lenno, pokombinował nad jakąś ciekawą działalności firm etc. Tyle, że po prostu cały "komputerowo-rozrywkowy" czas idzie w tworzenie od podstaw paru rzeczy... armia, firmy komunikacyjne, itd. Dał bym nam jeszcze trochę czasu... jak się obrobimy z organizacją państwa i tego co w nim niezbędne, to ruszymy z regionalną działalnością. Nadmierna presja spowoduje pośpiech i bylejakość, a tego chyba warto uniknąć.
Może i jesteśmy zawaleni sprawami organizacyjnymi państwa, ale przecież nie wszyscy. Ja nie zmuszam do tego, żeby każdy angażował się w sprawy regionu, ale warto nadać tym regionom jakiś klimat, wspomóc późniejsze w nich działania. Sam mógłbym po ogarnięciu klimatycznym tych regionów którymś się zająć.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 00:48:57 »
Kreatywne nazwy nie sprawiłyby, że w administracji byłby bałagan. Regiony w końcu byłyby dla wszystkich rozróżnialne także poza mapą.

Nazwy własne regionów nie wprowadzają "bałaganu administracyjnego"... ale już równoległe stosowanie określeń typu region, województwo, okręg moim zdaniem nie jest zbyt szczęśliwe. Można oczywiście zastąpić prowincje - okręgami czy województwami, ale raczej byłbym za jednolitym określeniem administracyjnym czyli albo województwa, albo okręgi... oczywiście mogą pozostać też prowincje.

Prowincja "Dżamahirija Bengazijska" mi się podoba - może zresztą być tylko to określenie, a "prowincja" (województwo, okręg) niejako domyślnie.

Natomiast "Wschodni Okręg Przemysłowy" bardziej mi pasuje na określenie samego miejsca gdzie będzie zrealizowany ten przemysł, a nie dla regionu jako całości.

Jak ponadawać nazwy to może bardziej pogłówkować? Może coś z historii wyspy?

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #4 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 07:19:45 »
Jeśli chodzi o nazewnictwo, ja proponuję "dystrykty". :D
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

« Odpowiedź #5 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 09:44:22 »
Natomiast "Wschodni Okręg Przemysłowy" bardziej mi pasuje na określenie samego miejsca gdzie będzie zrealizowany ten przemysł, a nie dla regionu jako całości.
Ale to nie będzie okręg w stylu Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego, tylko w stylu Wielkiego Obszaru Przemysłowego w USA. Poza tym, taki robotniczy klimat będzie też bardzo  ciekawy.
Prowincja "Dżamahirija Bengazijska" mi się podoba - może zresztą być tylko to określenie, a "prowincja" (województwo, okręg) niejako domyślnie.
Wszędzie powinno być co najwyżej domyślnie. Inne mikronacje jakoś nie mają problemu z królestwami, księstwami, marchiami i krajami korony wewnątrz.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 09:56:27 »
Ale to nie będzie okręg w stylu Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego, tylko w stylu Wielkiego Obszaru Przemysłowego w USA. Poza tym, taki robotniczy klimat będzie też bardzo  ciekawy.
OK - może i tak być... sam w prowincji wschodniej prowadzę przemysł lotniczy...

Wszędzie powinno być co najwyżej domyślnie. Inne mikronacje jakoś nie mają problemu z królestwami, księstwami, marchiami i krajami korony wewnątrz.
Jak ustalicie tak naniosę... proszę tylko abyś jako założyciel tematu i "prowokator dyskusji" po ostatecznych ustaleniach wrzucił wynik do tematu o geografii, aby po prostu przy robieniu kolejnej edycji mapy nic nie umknęło...

« Odpowiedź #7 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 09:57:54 »
Jak ustalicie tak naniosę... proszę tylko abyś jako założyciel tematu i "prowokator dyskusji" po ostatecznych ustaleniach wrzucił wynik do tematu o geografii, aby po prostu przy robieniu kolejnej edycji mapy nic nie umknęło...
To raczej będzie musiał ogłosić MSW, chyba w formie rozporządzenia.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 14:52:00 »
Witam!
Namieszaliście nieco... (to nie jest wypowiedź negatywna).

1. Wolnograd i Prowincja Centralna. Tutaj zmian nie proponuję. To dobrze i dość aktywnie funkcjonuje. Centrum powinno być raczej neutralne narracyjnie.
Proponuję zmienić nazwę działu z "Wolnograd" na "Prowincja Centralna". W końcu nie tylko stolica tam jest.

2. Prowincja Północna. Region ma, a przynajmniej powinien mieć klimat, bo ma takie możliwości. Ale nazwa wiele psuje. Proponuję zmienić nazwę na Islamska Dżamahirija Bengazijska. Co sądzicie?
Tu powinien się wypowiedzieć Tomasz jako gubernator, ale ja powiem, że jestem przeciw. Ten region ma 40 tysięcy lat historii, a islam 1,5 tysiąca. No i tam zdecydowanie nie ma tylko Bengazi i pustyni.

3. Prowincja Południowa. Region bez konkretnego klimatu. Z zaczątków tworzenia wynika, że miał to być region nadmorski i nowoczesny. Proponuję zmienić nazwę na Region Nadoceaniczny. Można by tam przenieść Bialeńską Agencją Kosmiczną i wszelkie inne badania, które będą. Obawiam się, że w najbliższym czasie tylko taka aktywność tam będzie miała miejsce
W sumie to zgodne z moim pomysłem z Sali Historycznej. Popieram.

4. Prowincja Zachodnia. Tutaj zupełny brak aktywności. Klimat miał być jakiś niby-rybacki, ale niewiele z tego wyszło. Szczerze mówiąc nie wiem co z tym zrobić, może zjawi się ktoś, kto to kiedyś zagospodaruje. Proponuję przemianować to na Województwo Nowoauterskie. Zawsze lepsze to niż nazwa od kierunku geograficznego.
Jestem przeciw. Zostawić nazwę tak jak jest - w końcu obejmuje tylko zachodnie wybrzeże, nie?

Popieram, ale w takiej formie, jak to proponuje Krzysztof (okręg przemysłowy, może być w klimacie amerykańskim, w prowincji).

Nazwy własne regionów nie wprowadzają "bałaganu administracyjnego"... ale już równoległe stosowanie określeń typu region, województwo, okręg moim zdaniem nie jest zbyt szczęśliwe. Można oczywiście zastąpić prowincje - okręgami czy województwami, ale raczej byłbym za jednolitym określeniem administracyjnym czyli albo województwa, albo okręgi... oczywiście mogą pozostać też prowincje.
Popieram - zostańmy przy podziale na prowincje i autonomie. Nie musimy kopiować systemu od innych.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 15:56:20 »
Cytat: "Lehrabia"
Witam!

Proponuję zmienić nazwę działu z "Wolnograd" na "Prowincja Centralna". W końcu nie tylko stolica tam jest.
A ja bym zostawił Wolnograd, jako osobny dział (w końcu stolica), a co najwyżej dodał osobny dział na Prowincję Centralną czy jak tam miałaby się teraz nazywać.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 15:58:36 »
Witam!

A ja bym zostawił Wolnograd, jako osobny dział (w końcu stolica), a co najwyżej dodał osobny dział na Prowincję Centralną czy jak tam miałaby się teraz nazywać.
Jednak stolica nie jest wydzielona administracyjnie z prowincji. Ale tak też może być.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #11 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 16:16:06 »
Odnośnie Wolnogradu, to ja bym proponował tam nic nie zmieniać. Niech będzie tak jak teraz, że Burmistrz Wolnogradu zarządza też Prowincją Centralną, bo nie ma sensu tego dzielić. I tak prowincja centralna nie będzie miała innego klimatu, niż metropolitarny i stołeczny.

Tu powinien się wypowiedzieć Tomasz jako gubernator, ale ja powiem, że jestem przeciw. Ten region ma 40 tysięcy lat historii, a islam 1,5 tysiąca. No i tam zdecydowanie nie ma tylko Bengazi i pustyni.
Ale ten region i tak ma klimat islamski i postdżamahirijski. I nie wiem z jakiej paki mówisz o pustyni. :D
Jestem przeciw. Zostawić nazwę tak jak jest - w końcu obejmuje tylko zachodnie wybrzeże, nie?
No tu się nie będę upierał, bo i tak na tą prowincję nie mam żadnego pomysłu. Poczekajmy aż ktoś będzie miał.
Popieram, ale w takiej formie, jak to proponuje Krzysztof (okręg przemysłowy, może być w klimacie amerykańskim, w prowincji).
To jest bez sensu w takim razie. Ma być robotnicza prowincja. Dalsze podziały terytorialne zrobią tylko bałagan i więcej stanowisk do obsadzenia, co się oczywiście nie uda.
Popieram - zostańmy przy podziale na prowincje i autonomie. Nie musimy kopiować systemu od innych.
Lepiej mieć nudne regiony bez klimatu. Byle MSW się orientowało. Świetny tok rozumowania...  I nie wiem skąd się wzięło kopiowanie systemu od innych. Inni mają klimat, to już my nie możemy mieć? O.o

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 16:39:42 »
Odnośnie Wolnogradu, to ja bym proponował tam nic nie zmieniać. Niech będzie tak jak teraz, że Burmistrz Wolnogradu zarządza też Prowincją Centralną, bo nie ma sensu tego dzielić. I tak prowincja centralna nie będzie miała innego klimatu, niż metropolitarny i stołeczny.
A to niby dlaczego?

Ale ten region i tak ma klimat islamski i postdżamahirijski. I nie wiem z jakiej paki mówisz o pustyni.
No jest tam pustynia, prawda?
Jednak dla mnie nazwa "Islamska Dżamahirija Bengazijska", nawet przy islamskim charakterze regionu, to przesada. Ten region jest centralnie zarządzany i powinien zachować nazwę "Prowincja".

To jest bez sensu w takim razie. Ma być robotnicza prowincja. Dalsze podziały terytorialne zrobią tylko bałagan i więcej stanowisk do obsadzenia, co się oczywiście nie uda.
Jakie "dalsze podziały"? Wprowadzenie COPu zmieniło podział terytorialny Polski czy nie? Robotniczy charakter to może sobie być, mnie to nie przeszkadza. Ale nie przesadzajmy - 100 tysięcy kilometrów kwadratowych samego przemysłu?

Lepiej mieć nudne regiony bez klimatu. Byle MSW się orientowało. Świetny tok rozumowania... I nie wiem skąd się wzięło kopiowanie systemu od innych. Inni mają klimat, to już my nie możemy mieć? O.o
A sama nazwa zmienia...? Co konkretnie? I skąd ta niedorzeczność na końcu?

« Odpowiedź #13 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 16:58:01 »
Jednak dla mnie nazwa "Islamska Dżamahirija Bengazijska", nawet przy islamskim charakterze regionu, to przesada. Ten region jest centralnie zarządzany i powinien zachować nazwę "Prowincja".
Jest centralnie zarządzany i tak pozostanie. No ewentualnie może zostać Dżamahirijia Bialeńska. Ale litości, "prowincja" narzuca niejako swój bezpłciowy klimat. Uznajmy, że to prowincja, ale nie w nazwie.

Jakie "dalsze podziały"? Wprowadzenie COPu zmieniło podział terytorialny Polski czy nie? Robotniczy charakter to może sobie być, mnie to nie przeszkadza. Ale nie przesadzajmy - 100 tysięcy kilometrów kwadratowych samego przemysłu?
No przecież nie samego przemysłu.
I real to jednak co innego. W realu są ludzie do zarządzenia COPem, u nas nie ma i nie będzie.
A sama nazwa zmienia...? Co konkretnie? I skąd ta niedorzeczność na końcu?
To lepiej w ogóle nic nie robić? Zaktywizujcie regiony, jak jesteście takimi ekspertami. Przedstawcie swoje genialne pomysły. Oczywiście takie pomysły, które nie zaburzą Waszego porządku.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 19:41:00 »
Jest centralnie zarządzany i tak pozostanie. No ewentualnie może zostać Dżamahirijia Bialeńska. Ale litości, "prowincja" narzuca niejako swój bezpłciowy klimat. Uznajmy, że to prowincja, ale nie w nazwie.
Prowincja narzuca co?

No przecież nie samego przemysłu.
I real to jednak co innego. W realu są ludzie do zarządzenia COPem, u nas nie ma i nie będzie.
Po wyrzuceniu trzech ostatnich wyrazów się zgodzę.

To lepiej w ogóle nic nie robić? Zaktywizujcie regiony, jak jesteście takimi ekspertami. Przedstawcie swoje genialne pomysły. Oczywiście takie pomysły, które nie zaburzą Waszego porządku.
To ja rzucam jeden genialny pomysł - ustalmy krainy historyczne. To doda kolorytu.

« Odpowiedź #15 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 19:44:15 »
Po wyrzuceniu trzech ostatnich wyrazów się zgodzę.
Chciałbym, żebyś miał rację. Ale nigdzie nie ma chętnych do zajmowania się małymi regionami, musielibyśmy mieć kilkaset osób chyba.
To ja rzucam jeden genialny pomysł - ustalmy krainy historyczne. To doda kolorytu.
W Prowincji Wschodniej już wstępnie ustaliłem klimat i historię. Mam nadzieję, że nie będzie centralnego narzucania zmiany tego.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 19:46:03 »
W Prowincji Wschodniej już wstępnie ustaliłem klimat i historię. Mam nadzieję, że nie będzie centralnego narzucania zmiany tego.
Właściwie optymalnym rozwiązaniem byłoby, gdyby krainy historyczne nie równały się prowincjom. Kolorytu będzie więcej.

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 19:54:46 »
Zgadzam sie z przedmówxcami kórzy uważają że zmiany są konieczne i jednocześnie nie rozumiem narzekania na wywalenie słowa Prowincja z nazwy Prowincji. Postulowane przezmianie zmiany:

1. Wolnograd --> Wolnograd i Prowincja Centralna(tu tylko zmiana nazwy działu na forum)
2. Prowincja Północna --> Dżamahirija Bengazijska (uważam że dopisanei słowa islamska sie mija z celem bo przeciez w centrlnej nie piszemy Chrześcijańska Prowincja Centralna, ale naracyjnie  ten region bedzie Islamistyczny oczywiście)
3. Prowincja Południowa -->  Region Nadoceaniczny (ciągle pozostanie to Prowincja ale w nazwie będzie miało słowo okręg bo Prowincja kijowo brzmii i oficilana nazwa będzie brzmiała Prowincja ON)
4.Prowincja Zachodnia --> Pomorze Nowoauterrskie
5.Prowincja Wschodnia --> Wschodni Region Przemysłowy (nie jako okręg a bardziej taki nasz Śląsk)

A co do proozycji lehrabiego z posta nad moim to moze i kolorytu będzie więcej ale wtedy tego już nikt nie ogarnie :)
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

« Odpowiedź #18 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 20:02:28 »
Właściwie optymalnym rozwiązaniem byłoby, gdyby krainy historyczne nie równały się prowincjom. Kolorytu będzie więcej.
Zmiana nazwy? BAŁAGAN, CHAOS, DEZORGANIZACJA! Stworzenie całej masy nieformalnych regionów? SUPER POMYSŁ! Ech...

Cytat: "MvP"
1. Wolnograd --> Wolnograd i Prowincja Centralna(tu tylko zmiana nazwy działu na forum)
2. Prowincja Północna --> Dżamahirija Bengazijska (uważam że dopisanei słowa islamska sie mija z celem bo przeciez w centrlnej nie piszemy Chrześcijańska Prowincja Centralna, ale naracyjnie ten region bedzie Islamistyczny oczywiście)
3. Prowincja Południowa --> Region Nadoceaniczny (ciągle pozostanie to Prowincja ale w nazwie będzie miało słowo okręg bo Prowincja kijowo brzmii i oficilana nazwa będzie brzmiała Prowincja ON)
5.Prowincja Wschodnia --> Wschodni Region Przemysłowy (nie jako okręg a bardziej taki nasz Śląsk)
Takie coś mogę zaakceptować. Tylko coś w trójce się zamotałeś chyba, bo najpierw jest region, a potem mówisz o okręgu.
Ogólnie ta propozycja zgadza się z moją koncepcją, może propozycje są nawet lepsze w szczegółach.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 21:47:50 »

To może pójść za ciosem i skoro chcecie odejść od nazw określających położenie kierunkami geograficznymi - nazwać to: Wolnograd i Prowincja Stołeczna (Region Stołeczny... skoro prowincje przestały się podobać), albo jeszcze inaczej... Wolnograd i Polesie (może być też np. Polesie Bialeńskie) - wszak najwięcej tam lasów.

2. Prowincja Północna --> Dżamahirija Bengazijska (uważam że dopisanei słowa islamska sie mija z celem bo przeciez w centrlnej nie piszemy Chrześcijańska Prowincja Centralna, ale naracyjnie  ten region bedzie Islamistyczny oczywiście)
Moim zdaniem Dżamahirija Bengazijska jest OK.

3. Prowincja Południowa -->  Region Nadoceaniczny (ciągle pozostanie to Prowincja ale w nazwie będzie miało słowo okręg bo Prowincja kijowo brzmii i oficilana nazwa będzie brzmiała Prowincja ON)
W zasadzie może być... Region lepszy niż "okręg"

Przyznam, że taki pomysł nazwy najbardziej mi się podoba.  8-)

I to jest chyba rozsądne wyjście z sytuacji i pogodzenie tego przemysłu w nazwie unikając niezbyt szczęśliwego słowa "okręg".

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 21:52:44 »

To może pójść za ciosem i skoro chcecie odejść od nazw określających położenie kierunkami geograficznymi - nazwać to: Wolnograd i Prowincja Stołeczna (Region Stołeczny... skoro prowincje przestały się podobać), albo jeszcze inaczej... Wolnograd i Polesie (może być też np. Polesie Bialeńskie) - wszak najwięcej tam lasów.

Polesie brzmii w sumie dobrze ale jak dla mnie ciutkę sie kojarzy z pewnym zacofaniem danego regionu, dlatego nie jestem do końca przekonany, ale w sumie czemu nie?
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

« Odpowiedź #21 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 21:54:44 »
Hmm, można tak zrobić. Tylko powinniśmy spytać pana Sapiehę co o tym sądzi. Wszak on tam rządzi i nie chciałbym burzyć mu koncepcji.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Nie, 09 Mar 2014, 22:13:23 »
Hmm, można tak zrobić. Tylko powinniśmy spytać pana Sapiehę co o tym sądzi. Wszak on tam rządzi i nie chciałbym burzyć mu koncepcji.
Przecież niczego nie narzucam, a tylko proponuję... podrzucam pomysł - napisałem przecież "może".

Polesie brzmii w sumie dobrze ale jak dla mnie ciutkę sie kojarzy z pewnym zacofaniem danego regionu
Bo używasz niewłaściwych skojarzeń z reala... Mnie tam "polesie" kojarzy się z lasami, a przecież 50% obecnej prowincji centralnej to właśnie lasy trzy puszcze i jedne bory... :wink:

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Pon, 10 Mar 2014, 18:01:31 »
Zmiana nazwy? BAŁAGAN, CHAOS, DEZORGANIZACJA! Stworzenie całej masy nieformalnych regionów? SUPER POMYSŁ! Ech...
Może rozmawiajmy poważnie? Chciałeś pomysł - rzucam pomysł. Ma być koloryt - będzie. A w administracji zostanie porządek? Zostanie.
To tylko alternatywa. Nie ma co podgrzewać dyskusji.

Polesie brzmii w sumie dobrze ale jak dla mnie ciutkę sie kojarzy z pewnym zacofaniem danego regionu, dlatego nie jestem do końca przekonany, ale w sumie czemu nie?
A od nazwy Garbowo Prowincja Wschodnia robi się rycerska?

« Odpowiedź #24 dnia: Sob, 05 Kwi 2014, 16:21:41 »
Macie jakiś pomysł na to co zrobić z całkowicie nieaktywnym i nie rokującym Pomorzem Nowoauterskim?
W prowincji tej nic się nie dzieje i nie ma zbyt dużych szans na zmianę tej sytuacji.
Jak jakiś nowy mieszkaniec będzie chciał zaangażować się w tego typu klimat to wybierze w miarę aktywny Region Nadoceaniczny.

Macie jakieś pomysły co z tym zrobić? Podzielić pomiędzy sąsiednie samorządy, czy może jednak pozostawić Pomorze Nowoauterskie i czekać na cud?