Autor Wątek: Chętnie odpowiem na wszelkie pytania...  (Przeczytany 2961 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hewret Faradobus

Odp: Chętnie odpowiem na wszelkie pytania...
« Odpowiedź #25 dnia: Sob, 16 Kwi 2016, 16:12:14 »
Wyszło, jak wyszło...

...szydło z wora.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #26 dnia: Sob, 16 Kwi 2016, 17:08:47 »
No to zapytam wprost - Twój przeciwnik w wyborach "straszy" jakimś audytem w armii - choć nie wiem kto i jak mi tam będzie ten audyt robił. Chciałbym poznać więc zdanie jego kontrkandydata - jak zapatruje się na te kwestię. W sumie akurat działalność w tej materii zaczęła się wreszcie rozwijać poza jednooosobowe monologi, powoli kombinujemy jakieś współprace, konkursy zbrojeniowe i może niewielu to interesuje, ale tworzy się z wolna jakaś grupa, która chyba jest w stanie wytworzyć jakąś stałą aktywność w tym temacie. Czy jak wygrasz to zamierzasz podobnie do przeciwnika wyborczego robić jakie kontrole-audyty? Nie wiem jak w wirtualu, ale w realu (wiem nie powinienem... używać wulgarnego słowa "real") gdy jeszcze służyłem w armii nie było nic bardziej wkurzającego i destrukcyjnego niż tzw. "kontrol-pomoc". Zwykle rozpieprzało wszystko co działało popranie i sprawnie...

Pytam się więc czy v-armia może liczyć na spokój i na może powolny, ale jakiś napływ ludzi chcących się w to bawić i "nabijać aktywność" postami może i nie najczęstszymi, ale całkiem niegłupimi... i w końcu powodującymi jakiś narracyjny rozwój tej tematyki i wreszcie nie jednooosobiwym.

Nie wiem na ile to poważne pytanie, ale postaram się na nie odpowiedzieć. Przede wszystkim nie mam pojęcia jak się robi profesjonalne audyty. Tym bardziej, że nie mamy kryteriów, pod względem których takie kontrole byłby przeprowadzane. Jak już pisałem, zgodnie z koncepcją "korporacjonizmu", będę dążył do utrzymania maksymalnie możliwej autonomii dla armii. Armia może sobie ustawiać wszystkie przetargi, ba! może w niej działać "system prezentowy" (wszak to stymuluje rozwój gospodarczy - pieniądz jest w obiegu). 3-D Mnie nic do tego, póki nie odbija to się negatywnie na wizerunku państwa i jego walorach obronnych. Grunt żeby w wojsku działali profesjonaliści i osoby, które widzą w nim swoje miejsce w Bialenii. Oczywiście jeśli kierownictwo wojska w osobie Marszałka Wielkiego zechce bawić się w audyty, to mój rząd może służyć pomocą - czego, jak czego, ale biurokratów w Bialenii nie brakuje.
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #27 dnia: Sob, 16 Kwi 2016, 17:42:10 »
Nie wiem na ile to poważne pytanie ...
Samo pytanie było jak najbardziej poważne - ironia była tylko w użyciu sformułowaniu o "straszeniu".

Dziękuję za odpowiedź - właśnie o to mi chodziło czyli czy nie będzie "wkładania kija w szprychy" koła, które po długim czasie zabawy w zasadzie jednoosobowej powoli zaczęło się kręcić z udziałem więcej jak jednej osoby.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Frederick Hufflepuff

• Poseł
  • Bohater
  • : 96
    • NPE: BI15081300080
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #28 dnia: Sob, 16 Kwi 2016, 18:23:00 »
Ja nikogo niczym nie straszę...
Czy słowo ujęte w cudzysłów nie daje do myślenia, szczególnie w takiej, a nie innej konstrukcji zdania? Nie idzie wyczuć ironii... Zresztą nigdy nie byłem "bojący".   :D

rozważyłem jedynie możliwość przeprowadzenia ewentualnego audytu, który przeprowadziłby Minister Obrony Narodowej (gdyby ta funkcja nie była połączona z funkcją Marszałka Sił Zbrojnych).
No cóż... jako polityk trzeba zważać na słowa, szczególnie w kampanii wyborczej. Audyty służą badaniu zgodności działań z normami, standardami, prawem itd. Sama zapowiedź przeprowadzenia audytu sugeruje konieczność badania prawidłowości działań SZ RB. Wyszło, jak wyszło...

Powtarzam - nie było żadnej zapowiedzi przeprowadzenia audytu. Była zapowiedź możliwości przeprowadzenia audytu, ale tylko w określonych warunkach, których aktualnie nie ma. Wszystko jasne?  :)
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, redaktor naczelny gazety "wBialenii", Delegat Główny Bialenii przy MUP, Wicelider Wspólnoty Rozwoju, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na prezydenta Republiki Bialeńskiej