Autor Wątek: Pogrzeb Aleksandry Dostojewskiej Swarzewskiej  (Przeczytany 772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
Pogrzeb Aleksandry Dostojewskiej Swarzewskiej
« dnia: Sob, 16 Kwi 2016, 23:30:53 »
Pogrzeb Aleksandry
Dostojewskiej SwarzewskiejI

Od rana w całym Sankt Aleksandrovie, na znak żałoby po Matce Narodu - Carycy Aleksandrze Izabelli Dostojewskiej Swarzewskiej, biły dzwony. Wszyscy mieszkańcy stolicy założyli czarne ubrania, a na ich twarzach nie jawił się uśmiech. Dziś miał odbyć się pogrzeb ukochanej monarchini. Tymczasem cała rodzina carska, wszyscy krewni i znajomi zmarłej od rana modlili się przy trumnie, leżącej w Imperatorskiej Sali Tronowej Pałacu Wielkiego na Gremlu. Dopiero po zapadnięciu zmroku, trumna została przeniesiona do Soboru Św. Aleksandry - najstarszej świątyni w całym kraju. Dostojeństwu całemu wydarzeniu dodał fakt, że na drodze pomiędzy Pałacem a Soborem ustawili się w uroczystym szpalerze żołnierze z pułków reprezentacyjnych Carskich Sił Zbrojnych. Na czele konduktu szedł syn zmarłej - Car Mikołaj Patryk, zaś obok niego kroczył Andrzej Swarzewski - mąż Carycy. Zaraz za nimi podążała trumna, niesiona przez, ubranych w czarne liberie z herbem Dostojewskich, paziów pałacowych. Po wkroczeniu do przepięknego Soboru paziowie położyli trumnę, przykrytą materiałem w barwach Najjaśniejszego Carstwa, przed ołtarzem.

Po solennej uroczystości w Soborze św. Aleksandry, kondukt pogrzebowy ruszył w stronę cmentarza rodziny carskiej. Podobnie, jak uprzednio, żałobnikom towarzyszyły reprezentacyjne odziały Carskich Sił Zbrojnych. Na cmentarzu czekały tłumny mieszkańców stolicy, ubóstwiających dawną monarchinię. Wszyscy chcieli uczestniczyć w ostatnim pożegnaniu Wielkiej Carycy. Zmarła miała zostać pochowana w centralnej części cmentarza - w najbardziej godnym i honorowym miejscu. Gdy trumna została przykryta ostatni grudką ziemi, która raz na zawsze miała oddzielić zmarłą od tego świata, każdy ze zgromadzonych mógł zabrać głos i złożyć wieniec na grobie ukochanej władczyni.
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
Odp: Pogrzeb Aleksandry Dostojewskiej Swarzewskiej
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 17 Kwi 2016, 11:32:20 »
Markus Wettin ze łzami w oczach złożył wieniec na grobie ukochanej matki.

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Nie, 17 Kwi 2016, 14:20:53 »
Maciej Kamiński z szacunkiem pożegnał swoją nieszczęsną ofiarę.

lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 17 Kwi 2016, 15:47:55 »
Albert Medycejski pomodlił się nad grobem dawnej małżonki i zgodnie z jej ostatnią wolą przeczytał dwa wiersze, które napisała pod koniec życia, przywidując, że wkrótce przyjdzie jej pożegnać się ze światem.

''Pamięci Własnej''
W starożytnych ruinach Ostii i Noklezji, w pieczarach nodackich
- tam przyszłam na świat, ja - Afrodyta, nie z fal morskich odmętów, lecz z kurzu walk i bitew.
Moim imieniem, ciemność, jest napisane, lecz jasny płomień Marsa przyozdobił me lice.
Matką zaś Wenus, prześwięta bogini, która lirę mi w testamencie swym oddała.
Mówili o mnie: zła czarownica, strzyga, kostucha,
bo córy bogów nie poznali!
Ja zaś wiedziałam co skarbem mym jest i walczyłam,
na skałach Brodrii rylcem wyryto: W I E L K A.
Zaiste wielkim był trud restytuowania Ojczyzny.
Potem Ojczyna wrzuciła mnie do Newy,
a tron? Tron! Na tronie złoczyńcę i obłudnika........
sama posadziłam.
O przebacz Brodrio święta, to moja wina!
Tak! Jam przeklęta.....
O co za czasy,
i obyczaje,
gdy syn dla matki
zdrajcą się staje!

''Syn'
Ja jestem Matką,
Adaś był Ojcem,
ty jesteś brzydki,
jak czerwone słońce.
Nikt cię nie lubi,
zdrajco pieprzony,
i ktoś ci z rzuci
kiedyś moje korony.

Jakby co, to tylko przekazuję wiersze, co nie znaczy, że zgadzam się z ich treścią.
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #4 dnia: Nie, 17 Kwi 2016, 17:10:39 »
Cześć Jej Pamięci! o/
pogrzeb.jpeg
Pochód żałobników. W pierwszym rzędzie od lewej Andrzej Swarzewski, który po śmierci żony zaczął jeść w fastfoodach i już widać tego efekty.

Offline Tomasz Cyryl Dostojewski

• Minister Spraw Wewnętrznych
  • Moderator
  • Fundament
  • : 83
  • Wceadmirał BSZ, Admirał CSZ
    • NPE: BI15050900067
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Nie, 17 Kwi 2016, 19:40:33 »
Kwiaty złożył także Wielki Książę Bałmucji,  Tomasz Bagrat Dostojewski,  wnuk zmarłej.

Dziś kończy się pewien okres historii Brodrii. Historii, którą rozpoczęła właśnie Aleksandra. To Ona wraz z Carem Adamem Aleksandrem współtworzyła Carstwo Brodryjskie,  dlatego każdy z Brodryjczyków będzie w Jej osobie widział Matkę Narodu Brodryjskiego.
Może i była osobą kontrowersyjną ale jedno trzeba Jej przyznać,  miała charyzme.
Żegnamy Cię jako Caryce Brodrii, ale żegnamy Cię także jako dwukrotnego prezydenta Republiki Bialeńskiej.
Spoczywaj w spokoju.
Dowódca Marynarki Wojennej BSZ , Minister Spraw Wewnętrznych,
Przewodniczący Rady Menedżerów BZS,Margrabia Lissendorf, właściciel 40 folwarków

Wielki Książę Bałmucji, Prezes partii "Jedna Brodria".
Głównodowodzący CSZ, Prezes BFS, Selekcjoner Reprezentacji Narodowej Brodrii

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Moderator
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Nie, 17 Kwi 2016, 20:58:50 »
Obecny na uroczystościach Car złożył kwiaty przy grobie Aleksandry Dostojewskiej - Swarzewskiej. Monarcha zdawał sobie sprawę że Caryca przed śmiercią go znienawidziła - dlatego tym mocniejsza była jego modlitwa za zmarłą.

Requiem aeternam dona ei Domine, et lux perpetua luceat ei.
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju