Szanowni Goście,
Wielmożni obywatele,
Witam Was wszystkich, w ten piękny niedzielny wieczór w moich rodzinnym i pięknym Shimontsen. Widzimy się po raz dziesiąty - mamy więc mały jubileusz, wobec czego wszystkich zapraszam na początku na lampkę szampana.
Ostatnimi dniami w Hasselandzie nie dzieje się wiele, ale nie znaczy to, że nic. Pracuje nasza szkoła wyższa, gdzie niezwykle ciekawe wykłady z informatyki prezentuje Markiz Bajtuś, a Rektor Piotr Paweł organizuje ciekawą debatę dotyczącą polityki.
Trwa również mundial. Muszę Was poinformować, że właśnie godzinę temu (o 19) tutaj w Shimontsen, nasi piłkarze, pokonali Trizondal 4-1. Wobec czego awansowaliśmy na pierwsze miejsce w grupie (wyprzedzając Sarmację) i jesteśmy już prawie pewni awansu. Liczę na duże wsparcie kibiców w tej kluczowej fazie meczów grupowych.

Pragnę również pogratulować nowemu Prezydentowi Republiki Bialeńskiej - Alberto de Medici vel Adamowi von Hallerowi. Jego Ekscelencję kojarzymy jeszcze z czasów, kiedy jako przedstawiciel Federacji Brodryjskiej nawiązywał stosunki dyplomatyczne między naszymi państwami. Mam nadzieję, że współpraca na linii Angemont - Wolnograd będzie układać się bardzo pozytywnie, a niesmak po ostatniej kadencji prezydenckiej zniknie. Gratulacje, Panie Prezydencie! Życzę powodzenia w pełnieniu tej trudnej i mało wdzięcznej funkcji, najważniejszej osoby państwa.
Na koniec pragnę poinformować, że z powodów realnych, które wpłynął na znaczące zmniejszenie mojej aktywności w Hasselandzie i mikronacjach w ogóle, postanowiłem wyznaczyć Regenta na okres 18 IV - 13 V. Regentem pełniącm obowiązki Króla zostanie Jego Arcyksiążęca Wysokość Lord Protektor Piotr Paweł de Zaym.
Dziękuję za uwagę, życzę smacznego i zapraszam do debaty!