Autor Wątek: Przysięga prezydencka - objęcie urzędu  (Przeczytany 575 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
Przysięga prezydencka - objęcie urzędu
« dnia: Nie, 17 Kwi 2016, 22:01:07 »

W godzinach wieczornych pod gmachem Parlamentu pojawia się czarna limuzyna. Po chwili opuszcza ją lokaj w barwach rodowych Medyceuszy, który otwiera tylne drzwi. Z samochodu wyłania się postać postawnego mężczyzny, ubranego w staromodny frak. Gdy zbliża się do budynku, żaden z reporterów, tak licznie oblegających plac przed parlamentem, nie ma już wątpliwości - to prezydent-elekt Alberto de Medici y Zep. Książę-prezydent, stąpając po burgundowym dywanie, zmierza w kierunku drzwi do budynku. Zaraz przed wejściem na przyszłą głowę państwa czeka marszałek Maciej Kamiński w otoczeniu najstarszych parlamentarzystów. Kamiński uroczyście wita prezydenta-elekta i wskazuje kieruje go do sali plenarnej parlamentu, gdzie ma odbyć się zaprzysiężenie. W otoczeniu elity bialenskiego społeczeństwa książę-prezydent przemierza starożytne korytarze parlamentu, przypominając sobie czasy, gdy samemu zasiadał w ławach poselskich. Wreszcie dociera na wyznaczone miejsce i recytuje, w obecności całego parlamentu, rotę przysięgi.

Ślubuję uroczyście, obejmując urząd Prezydenta Republiki Bialeńskiej, wedle najlepszego zrozumienia i zgodnie z sumieniem, rzetelnie pracować dla dobra Narodów Bialenii, praw demokratycznych Republiki święcie przestrzegać, godności Narodów i Państwa strzec niezachwianie, sprawiedliwość względnie wszystkich bez różnicy obywateli za pierwszą mieć sobie cnotę, obowiązkom urzędu i służby poświęcić się niepodzielnie. Sic me Deus adiuvet!

Zaraz po złożeniu ślubowania, książę-prezydent pozwolił sobie krótką przemowę , celem podsumowania kampanii i zarysowania swych dalszych planów.

Szanowni a zacni!

Na wstępie pragnę podziękować Ekscelencji Castiglioniemu za pełnienie obowiązków głowy państwa w tak trudnym okresie, jakim jest owo specyficzne republikańskie interregnum. Bardzo dobrze, że jest w Bialenii osoba, nie zamieszana w żadne waśnie, która może w szczególnych warunkach pełnić obowiązki prezydenta. Po wtóre, chciałbym podziękować wszystkim tym, którzy zechcieli oddać na mnie swój głos. Dziękuje za wszystkie gratulacje, za wsparcie i pomoc, jaką otrzymałem podczas trudnego okresu kampanii wyborczej. Dziś nastał dla mnie historyczny dzień, rozpoczynając okres, w którym rządzić będę państwem bialeńskim. Nie powiem, że zawsze chciałem pełnić ten urząd (ba! uważam, że są pośród nas - także na tej sali, osoby, które bardziej nadają się na to stanowisko), i gdyby nie długie rozmowy, to pewno nie zdecydowałbym się na kandydowanie. Ale cóż - E sucedeu que! Liczę na to, że uda mi się kierować państwem w oparciu o moją wizję Bialenii. Powtarzam zatem - autorytet, korporacje, tradycje powstania marcowego. Nie ukrywam, że wiele zależy od ludzi, którymi będę się otaczał. Tak zatem rodzi się problem Rady Ministrów. Co prawda mam już ustalony wstępny plan gabinetu, lecz wiele zależy od chęci partycypacji w rządzie poszczególnych polityków. Głęboko wierzę, że już jutro w godzinach popołudniowych uda mi się przedstawić pełny skład rządu. Tymczasem czeka mnie długa noc, podczas której będę konfrontował swoje pomysły z rzeczywistością, jeśli ktoś pragnąłby mnie znaleźć, to zapraszam na kanał IRC. Widzę, że marszałek Kamiński już ziewa, więc najwyższy czas kończyć przemówienie. Viva Bialenia!
« Ostatnia zmiana: Wto, 19 Kwi 2016, 11:47:23 wysłana przez Alberto de Medici »
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Odp: Przysięga prezydencka - objęcie urzędu
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 17 Kwi 2016, 22:09:49 »
= APLAUZ =

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Nie, 17 Kwi 2016, 22:11:48 »
<Fajerwerki.> :nicework: :andronik:
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Józef Konstanty Bagrat

• Lokator
  • **
  • : 12
    • NPE: BI14112100123
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 18 Kwi 2016, 08:30:29 »
Brawo. Tudududu!!!
/-/ Wicehrabia Józef Konstanty Bagrat

Posiadacz 14 folwarków, Poseł Parlamentu Republiki Bialeńskiej XIX Kadencji.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #4 dnia: Pon, 18 Kwi 2016, 09:43:25 »
hindenburg.jpg
Pierwszy Kawaler, Wiceprezydent Andrzej Swarzewski (po lewej) jedzie razem z nowowybranym Prezydentem Albertem Medycejskim, by oprowadzić go po Pałacu Prezydenckim.