Dobrze, skoro powstał taki wątek, to pozwolę sobie powiedzieć to, co od dawna ciążyło mi na sercu...
Moim zdaniem Carstwo mogłoby zostać zaktywizowane przez zmianę (przynajmniej) władcy. Myślę, że JCM po prostu wypalił się na stanowisku władcy Brodrii. Nie ma nowych inicjatyw, tak naprawdę w Brodrii brakuje wyraźnego celu do działania. Kraj od bardzo długiego czasu pogrążony jest w kryzysie.
Dlatego myślę, że zmiana władcy może przynieść powiew świeżości. Doszedłem do wniosku, że należy zmienić obecny kształt Carstwa. Monarchia konstytucyjna jest zbyt liberalna, bezbarwna, Car ma dosyć sporą władzę, ale to i tak nie jest wystarczające. Mamy zbyt wielkie rozdrobnienie regionów. Regionów, które i tak są niezagospodarowane i pozostają nieaktywne. Duma Bojarów jest organem, który działa, bo po prostu musi. Brak jest chętnych na stanowiska posłów, a przynajmniej z ogromną trudnością przychodzi zebranie potencjalnych kandydatów. Rząd na czele z Kanclerzem też jest organem, który nie działa tak, jak powinien. Problem stanowi także klimat kraju, a raczej jego brak. Został on zatracony po abdykacji JCM Adama.
Osobiście uważam, że w Brodrii mamy zbyt wiele niepotrzebnych instytucji i organów. Potrzebne jest zreorganizowanie kraju, nadanie mu nowego kierunku, wytworzenie tego wspomnianego "pazura". Moim zdaniem w osiągnięciu tego celu pomoże stworzenie monarchii absolutnej, ale na styl realowej Rosji XVIII-XIX w., tj. samodzierżawia.
Przede wszystkim trzeba będzie zlikwidować obecne wadliwe prawo, które utrudnia sprawne funkcjonowanie. Konstytucja powinna być zniesiona, na jej miejsce należy uchwalić prawa kardynalne, kształtujące podstawy ustrojowe państwa. Moim zdaniem wszelka władza powinna należeć do Cara-samodzierżawcy, który według uznania będzie tworzył prawo i powoływał odpowiednie instytucje państwowe. Tu przede wszystkim widzę Senat Rządzący, czyli odpowiednik rządu z dodatkiem władzy sądowniczej, a także Sobór Ziemski, czyli organ będący "głosem narodu", zwoływany przez Cara w ważnych momentach dla kraju. Oprócz tego chciałbym zreformować obecny podział administracyjny, zredukować liczbę regionów do minimum i powołać w ich miejsce gubernie. Chciałbym także wypracować charakterystyczny dla Brodrii klimat, związany z samodzierżawiem, szlachtą, dworskimi obyczajami. Aby to osiągnąć, chciałbym chociażby wprowadzić tabelę rang, oddzielną dla administracji i wojska. Każdy zaczynający karierę w Carstwie otrzymywałby rangę pierwszą i tak pełniąc służbę na rzecz kraju, zdobywałby coraz to wyższe rangi, dające coraz to nowe przywileje, np. dostęp do większych ziem, wyższych urzędów, itd. Myślę także, ale z tym nie jestem jeszcze pewien, aby w pełni przenieść się w czasie do przełomu tego XIX w. i zmienić także armię.