W CB ruszył elektroniczny system wynagrodzeń i podatków ... można byłoby go szybko zaimplementować na potrzeby RB. Odpada ręczna księgowość i rozliczenia finansowe, a także ręczne przelewy -> zostaje tylko klikanie i robienie interesów 
No wiesz... ja tam przeciw nie jestem. W końcu bawiliśmy się z Maciejem "ręcznie" parę miesięcy (a większość firm była moja, a Maciej był księgowym państwa taki Prezes NBP... ups NBB, Minister Finasów i Szef Urzędu Skarbowego w jednym

), na podstawie ustawy, którą w sumie tez z Maciejem opracowaliśmy (bo Kaniewski jak zwykle naszczuł, "posloganił" i olał jak przyszło do prawdziwej pracy).
Zasadniczo jeśli faktycznie system informatyczny może to ogarnąć to może warto wrócić do zabawy w gospodarkę... bo odnoszę wrażenie, że to siedzenie z kalkulatorem i robienie przelewów było najbardziej dla ludzi odstręczające. W każdym razie musiabyś zapoznać z systemem, przedyskutowalibyśmy możliwości i wtedy opracowali na tej podstawie system zależności i jakieś zasady gospodarcze. Do przemyślenia - ale jak dla mnie pod koniec maja, początek czerwca - w najbliższy piątek na dwa tygodnie wyjeżdżam na realowy urlop, to i z RB wezmę urlop (nie zabieram kompa na urlopy... zasada taka). Ale potem możemy sprawę obgadać...
Odnoszę wrażenie, że dawny system nie był wcale zły, nawet się sprawdzał i chyba nawet był ciekawy - tylko trzeba było mieć zacięcie do ręcznej księgowości (czasem mi przy kilku firmach ze dwie godziny schodziło by to policzyć, obiliczyć koszty, popłacić podatki, porobić przelewy), a to ludzi odstręczyło (poza mną i Maciejem). Może faktycznie, gdyby to "ręczne" było automatyczne to by to wypaliło. Jak pozwolisz to na początku czerwca chętnie wrócę do tematu... Może coś się urodzi.