Sala Balowa Pałacu Królewskiego w Angemont błyszczała światłem setek żyrandoli, świec i lamp, prezentując wszystkich suto zastawione stoły. Na białym obrusie stała porcelanowa, piękna zastawa stołowa, kryształowe kieliszki oraz srebrne sztućce. Przyodziani w czarne, eleganckie fraki kamerdynerowi roznosili dania oraz napoje gościom. Ci siedzieli przy stole w ściśle określonej kolejności: na środku był Król, po jego prawicy Lord Szambelan, a lewicy Lord Protektor. Dalej znaleźli się pozostali Lordowie, książęta i arystokraci, szlachta, zwykli obywatele, a nawet mieszkańcy. Nie zabrakło także gości zagranicznych z całego mikroświata.
Około godziny 20 Król powstał, aby wygłosić krótkie przemówienie:Szanowni obywatele i mieszkańcy Królestwa,
Drodzy goście z całego mikroświata,Pragnę bardzo serdecznie powitać wszystkich na dwunastej Kolacji Królewskiej, która w dniu dzisiejszym odbywa się w moim domu - Pałacu Królewskim - w pięknym stołecznym Angemont. Zachęcam wszystkich do aktywnego udziału w Kolacji - dyskusji, debaty i zadawania różnorakich pytań.
Głównym wydarzeniem minionego tygodnia są wciąż trwające wybory samorządowe. Wybieramy merów Angemont - kandydatem jest Aaron Ramsey oraz Luczeng - gdzie o fotel mera ubiega się Kamil Maciejewski. Cieszę się, że to właśnie nowi mieszkańcy postanowili sprawdzić swoje siły na tych stanowiskach. Shimontsen nie musi natomiast się obawiać - mimo, iż nie uda się wyłonić mera w wyborach wkrótce na menadżera powołam chętną do objęcia tego stanowiska Lady Irminę.
Kolejnym ważnym aspektem było rozpoczęcie aktywnych przygotowań do piętnastolecia państwa, które będzie miało 3 lipca. Chcemy wtenczas zorganizować całe 15 wydarzeń. Część z nich, jak konkurs na filmik o Hasselandzie już trwa, część natomiast dopiero wkrótce ma się zacząć. Zapraszam wszystkich do przedstawiania swoich pomysłów, a także do pomocy w organizacji w przygotowaniach do piętnastolecia.
Cieszy mnie również wysoka liczba nowych obywatelstw nadanych w ostatnich dniach. Nowimi obywatelami zostali Kaspian Morssis i Aaron Ramsey. Do aktywności powrócili też dawni obywatele - Anszlus i Grzegorz Zagrobelny. Bardzo mnie ten fakt cieszy. Liczę na to, że uda nam się zachować pozytywny trend ludnościowy, a Hasseland będzie stawał się dzięki temu ciekawszy, bardziej różnorodny i aktywny. Nowym obywatelom życzę natomiast powodzenia "na nowej drodze życia".
Serdecznie dziękuję za przybycie. Zapraszam do debaty, rozmowy na dowolne tematy, a także zadawania pytań!
Do aktywności szczególnie zachęcam kandydatów na mera lub menadżera. Szansa na ostatnią agitację właśnie nadeszła.