To słuszne uwagi. Oczywiście, w tym dokumencie "administrowanie" tak naprawdę równa się "moderowanie". Doskonale zdaję sobie sprawę, że wspólne forum oznacza pewne ograniczenia.
Ja popieram pomysł jakiegoś porozumienia trójstronnego. Oczywiście, mamy inne kodeksy karne, ale to nie powinno stanowić problemu. Na razie jednak, jak sądzę, powinniśmy przyjąć jakieś minimum zasad dla forum hasselandzkiego - wydaje mi się to dość pilne.
Moja propozycja więc jest taka. Zgodnie z Konstytucją
Artykuł IX
w sprawie miejsc publicznych
1. Miejscami publicznymi Królestwa Hasselandu są: strona internetowa Hasselandu, forum dyskusyjne Hasselandu, lista dyskusyjna Hasselandu i inne strony, fora i listy, ustanowione przez władze Królestwa.
2. Miejsca publiczne Królestwa Hasselandu mogą funkcjonować w ramach miejsc publicznych Republiki Bialenii.
2. Za miejsca publiczne, ich organizację i bezpieczeństwo odpowiada Król, co nie dotyczy miejsc publicznych Republiki Bialenii.
Skoro
za miejsca publiczne, ich organizację i bezpieczeństwo odpowiada Król to może niech Król - jeśli zechce - wyda ten dokument w formie rozporządzenia. Dodatkowo, skoro to nie jest ustawa, proponuję
art. 7. [kontrola królewska i sądowa]
1. Każdy mieszkaniec ma prawo złożyć zażalenie do Króla na postępowanie administracyjne na Forum.
2. Król podejmie decyzję w terminie 3 dni. Od tej decyzji przysługuje skarga do Sądu Najwyższego, który zbada zgodność decyzji Króla z Konstytucją i ustawami.
To zabezpieczy nas przed ewentualnymi oskarżeniami o "samowolę" admina czy moderatora. Dotychczasowy art. 7 zmieniłby numer na 8.