Zwracam się do Jego Wysokości Króla Hasselandu oraz do innych osób decyzyjnych i zainteresowanych rozwojem KAH, HAK oraz przemysłu Królestwa z prośbą i propozycją...Chciałbym mianowicie na jednej z nieużywanych i niezagospodarowanych wysp należących do Królestwa (może być niewielka) utworzyć "Centrum Przemysłu Zbrojeniowego", na które składałyby się:
1. Nowo powstałe w KH
Zakłady Zbrojeniowe "Ronon Dex Arms & Vehicles" (RDAV)- które produkowały by uzbrojenie dla wojsk lądowych KAH oraz elementy uzbrojenia okrętowego. Z firmą takiego typu mam doświadczenia, gdyż od kwietnia 2014 prowadzę (z przerwą na moja nieobecność w mikroświecie) zakłady zbrojeniowe
Razor Arms (początkowo prywatne, a w czasie mojej nieobecności upaństwowione) - przy czym te, które miałyby by powstać w KH byłby zupełnie niezależne od RA (choć korzystały by z licencji na część produkowanego uzbrojenia, część byłaby już konstruowana na miejscu).
2. Filia prowadzonej przeze mnie od marca 2014 firmy
Ronon Air Tech (RAT) (do niedawna
Razor Air Tech - w dniu dzisiejszym zmieniono nazwę firmy) o nazwie
Zakłady Lotnicze "Ronon Air Tech - Hasseland", która produkowałaby na potrzeby głownie wojskowe statki powietrzne (samoloty i śmigłowce), osprzęt lotniczy, pociski rakietowe oraz rakiety i statki kosmiczne (dla HAK). Sama firma ma już doświadczenia z działalność w różnych krajach mikroświata (kiedyś posiadał filie w Federacji Brodryjskiej i NUPIA).
Jednocześnie powstanie Centrum Przemysłu Zbrojeniowego przyczyniłoby się niewątpliwie do rozwoju samej wyspy - ponieważ musiałby jednocześnie powstać port morski oraz lotnisko, jak również byłaby konieczność zbudowania miasteczka dla pracowników powstających zakładów.
Uważam, że zbudowanie odpowiednich zakładów o wspomnianym profilu uniezależniłoby KH od dostaw sprzętu z zewnątrz oraz wpłynęło pozytywnie na planowaną restrukturyzację i modernizacje KAH. Powstające tam uzbrojenie, pojazdy i sprzęt (w tym lotniczy) mogłyby być wówczas przynajmniej częściowo odmienne od tych produkowanych na potrzeby RB i CB przez zakłady bialeńskie (choć oczywiście nie wszystko, ale część byłaby odrębna, a część produkowana na licencji - ale na terenie KH). Podobnie byłoby w zakresie produkcji dla HAK - odmienny typ rakiet nośnych (przynajmniej tych mniejszych), a może i odmienny typ samolotu kosmicznego. Generalnie powinno to pozytywnie wpływać na rozwój samej wyspy przeznaczonej na ten cel, jak i ogólnie na rozwój przemysłowy i wojskowy KH.