Autor Wątek: Rozbudowa fabryk zbrojeniowych.  (Przeczytany 429 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamil Maciejewski

Rozbudowa fabryk zbrojeniowych.
« dnia: Nie, 05 Cze 2016, 15:08:12 »
W trakcie mojej kampanii obiecałem, że rozbuduję fabryki: "Święty Piotr", "Stahl Fabrik" i "Volkswagen". Obecnie zastanawiam się, jak zrobić to tak, aby nie konkurowały one z Centrum Przemysłu zbrojeniowego (CPZ). Wymyśliłem dwa warianty:

a)  fabryki jako poddostawcy. Na ten pomysł wpadł już wcześniej Piotr Paweł I:

Proponuję kompromis - główne zakłady na niewielkiej wyspie, a poddostawcy (bo jakiś offset musi być  :P ) w Luczeng.

Owe trzy zakłady mogłyby produkować części, które potem byłyby składane w C.P.Z. W ten sposób udałoby się uniknąć zbędnej konkurencji, którą z pewnością przegrałyby obiekty działające w moim mieście i nie poniesiono by zbyt wysokich kosztów - maszyny służące do składania przekazano by na wyspę. Zgodnie z tym wariantem fabryki rozrastałyby się razem z C.P.Z. tak, aby uniknąć nadprodukcji.

b) Przekształcenie w fabryki cywilne.

Wariant drogi, niwelujący wieloletnie doświadczenie kadry i spowalniający rozwój C.P.Z. Zakłady działałyby jako podwykonawcy lokalnej stoczni (która zostałaby zbudowana, aby podtrzymać istnienie obiektów).

Osobiście jestem zwolennikiem wersji a - na współpracy skorzysta i Luczeng i C.P.Z.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Odp: Rozbudowa fabryk zbrojeniowych.
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 05 Cze 2016, 16:14:06 »
Osobiście jestem zwolennikiem wersji a - na współpracy skorzysta i Luczeng i C.P.Z.
Jak najbardziej takie rozwiązanie mi pasuje... tzn. stworzenie Centrum Przemysłu Zbrojeniowego, wraz z przyległościami (lotnisko, poligon, port itd.) na odrębnej wyspie, ale fabryki poddostawców w Luczeng (pomysł Piotra). Mogę np. w Luczeng zamawiać silniki, jeśli jest tam huta, to będę zamawiał też stal do produkcji zbrojeniowej itd.

Taki rozwiązanie moim zdanie ma jeszcze plusy... Stworzy się żeglugę transportującą części pomiędzy fabrykami Luczeng, a CPZ (to zawsze trochę narracji), a ponadto będzie jeszcze narracja w postaci kontaktów i zamówień pomiędzy CPZ, a Luczeng.

Ponieważ jak pamiętam z czasów "wczesnobialeńskich" to z Kamilem mi się dobrze współpracowało, a więc jest szansa na ciekawą współpracę w ramach produkcji zbrojeniowej... może z czasem też na eksport np. do krajów stowarzyszonych itd.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Kamil Maciejewski

Odp: Rozbudowa fabryk zbrojeniowych.
« Odpowiedź #2 dnia: Nie, 05 Cze 2016, 16:25:42 »

Taki rozwiązanie moim zdanie ma jeszcze plusy... Stworzy się żeglugę transportującą części pomiędzy fabrykami Luczeng, a CPZ (to zawsze trochę narracji), a ponadto będzie jeszcze narracja w postaci kontaktów i zamówień pomiędzy CPZ, a Luczeng.

Ponieważ jak pamiętam z czasów "wczesnobialeńskich" to z Kamilem mi się dobrze współpracowało, a więc jest szansa na ciekawą współpracę w ramach produkcji zbrojeniowej... może z czasem też na eksport np. do krajów stowarzyszonych itd.

Bardzo dobry pomysł z tą żeglugą - port Święty Andrzej znajdzie swoje zastosowanie. Będzie można opisywać wycieczki ludzi z CPZ do miasta, co umożliwi stworzenie oryginalnego i klimatycznego przewodnika.

Dziękuję również za to, że dobrze Ci się wtedy ze mną współpracowało.