Przepraszam za moją nieobecność w okresie ostatniego mniej więcej tygodnia, była spowodowana złym stanem zdrowotnym odbierającym mi chęci i siły do jakiegokolwiek działania. Czyję się już lepiej i wracam do aktywności w Państwie. Lista przebojów, z opóźnieniem, pojawi się dziś. Chciałbym odnieść się tutaj jeszcze do sprawy Prowokacji Brodyjskiej, uważam że jej przeprowadzenie było działaniem ciut niedojrzałym, lecz jej efekty są piorunujące. Prezydent Grutin pokazał w swoich wypowiedziach, zarówno w samej prowokacji jak i w oficjalnych wypowiedziach po niej bardzo wiele złej woli w stosunku do Bialenii, złej woli niczym nie uzasadnianej i niezasłużonej wymierzonej w, jakby nie patrzeć, ich dotychczas najsilniejszego i najwierniejszego sojusznika. Myślę że nie będzie przesady jeśli powiem że My Naród Bialeński czujemy się zdradzeni nie tyle słowami w prowokacji ile słowami po niej. Tym że kraj w którym pokładaliśmy duże nadzieje o ktorym nasz Prezydent jeszcze kilka dni temu mówił:
. Uważam, że Brodria jest przyszłością polskiego mikroświata, a do tego wiernym i oddanym sojusznikiem.
Prezydent Grutin jest gwarantem probialeńskiego kursu polityki Brodrii i całej Nordaty, tak więc powinniśmy go wspierać. 
amiast przeprosić Republike i błagać o wybaczenie, zaczyna stosować sankcje i atakować Bialenie na arenie międzynarodowej. Na takie działanie przyzwolenia być nie może! W ankiecie opublikowanej przez Jana Sapiehe zaznaczyłem że powinniśmy ułożyć ponownie relacje z Brodią , o ile cofną dekret z 26 kwietnia, ale po przemyśleniu się z tym nie zgadzam. Póki w Brodii rządzi Władimir Grutin póty Brodia sojusznikiem Bialeni nie będzie! Człowiek ten nie jest przyjacielem Bialenii i pokazał to w ostatnich dniach, a jeśli sami nie będziemy siebie szanować i umieli pokazać siłę to nikt nas szanować nie będzie!