Autor Wątek: Wieści z zagranicy  (Przeczytany 199114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamil Maciejewski

Odp: Wieści z zagranicy
« Odpowiedź #2600 dnia: Śro, 06 Lip 2016, 12:54:08 »
Nie musicie oddawać, tak jak nie musieliście oddawać biedakolonii na Orientyce. Te ziemie po nie są wasze :)

Nic nie oddadzą, bo zniszczy ich armia cyborgów, która opanuje potem cały mikroświat  >>D.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2601 dnia: Śro, 06 Lip 2016, 13:06:44 »
Konfidenci są wszędzie.
Tak na marginesie... Jak się powołuje na jakieś forum gdzie wymagane jest logowanie to warto dać chociaż jakiś ciekawszy lub ważniejszy cytat tego co tam napisano.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline PrezerwatywTradycja

• Lokator
  • **
  • : 22
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2602 dnia: Śro, 06 Lip 2016, 13:10:10 »
Tak na marginesie... Jak się powołuje na jakieś forum gdzie wymagane jest logowanie to warto dać chociaż jakiś ciekawszy lub ważniejszy cytat tego co tam napisano.

Daniel von Witt:

KOLONIZACJA WYSPY VIENBIEN PRZEZ HASSELAND

Na podstawie wniosku Pustkowi Winków rozpoczynam dyskusję na temat kolonizacji wyspy nazywanej przez Królestwo Hasselandu Vienbien. Oddaję głos delegatom Pustkowi.

PTR, w imieniu Pustkowi Winków:

Towarzysze,

Pustkowia Winków zawnioskowały o dyskusję w tym temacie, gdyż, po raz kolejny w historii tego państwa, Hasseland dokonał bezprawnej aneksji ziem na Orientyce.

Zajęcie tzw. Vienbien miało miejsce bez żadnej konsultacji, czy choćby formalnej notyfikacji. Co więcej, ponieważ Hasseland, w myśl ustaleń podjętych na Szczycie w Hanssi nie jest formalnie częścią Kongresu Orientyki - nie przysługuje mu nawet prawo do aneksji ziem niczyich za porozumieniem. Zgodnie z ustaleniami z w/w Szczytu Hasseland nie prowadzi samodzielnej polityki zagranicznej i może być w tym zakresie uznawany za część Bialenii - państwa będącego częścią Nordaty, a nie Orientyki.

W myśl postanowień Karty oraz ustaleń Szczytu w Hanssi można stwierdzić, że włączenie wspomnianej wyspy w skład Hasselandu wypełnia kryteria uznania tego za kolonizację - której karta jednoznacznie zabrania. W związku z powyższym Pustkowia wnioskują, aby Kongres jednoznacznie uznał kolonizację w/w wyspy przez Hasseland za niebyłą i skierował odpowiedni protest w stosunku do Bialenii i Hasselandu.

Jednocześnie chciałbym podkreślić, że Pustkowia nie zgłaszały by sprzeciwu, gdyby przejęcie tych ziem miało miejsce w trybie przewidzianym przez Kartę (tj. aneksji, za porozumieniem, przez państwo będące częścią Orientyki). Pustkowia mogłyby nawet spojrzeć wyrozumiale i zaakceptować jakiś kompromis w związku z nie do końca jasnym i jednoznacznym statusem Królestwa Hasselandu. Jednak w sytuacji, kiedy Hasseland nie podjął żadnych starań w zakresie uzyskania zgody pozostałych państw Orientyki i dokonał jednostronnej aneksji - Kongres musi zareagować stanowczo, aby zapobiec tego typu sytuacjom w przyszłości.

Towarzysze - proszę o działanie zgodne z interesem jedności całego Kontynentu.

{~} Prezerwatyw Tradycja Radziecki

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2603 dnia: Śro, 06 Lip 2016, 13:11:32 »
Nic nie oddadzą, bo zniszczy ich armia cyborgów, która opanuje potem cały mikroświat
A co, Car Pietrow szaleje i poza Pustkowiami?

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2604 dnia: Śro, 06 Lip 2016, 13:18:16 »
Nic nie oddadzą, bo zniszczy ich armia cyborgów, która opanuje potem cały mikroświat
A co, Car Pietrow szaleje i poza Pustkowiami?

To akurat nie mój wymysł...
(-) Iwan Pietrow

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2605 dnia: Śro, 06 Lip 2016, 13:22:21 »
A to niespodzianka. :D
« Ostatnia zmiana: Śro, 06 Lip 2016, 16:53:51 wysłana przez Maciej Kamiński »

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2606 dnia: Śro, 06 Lip 2016, 13:27:56 »
Cóż, sprawdzimy jak wynika to z formalnoprawnego punktu widzenia; wg. mnie wszystko odbyło się praworządnie. Pustkowia z nieznanego mi powodu nie lubią Hasselandu i czepiają się jak mogą. Jako, że obecnie nie reprezentuję władzy wykonawczej Królestwa Hasselandu, mogę powiedzieć nieco mniej dyplomatycznie, że ten wicher, co duje przez Pustkowia, czasem świszcze tak, że wydaje się, że ktoś coś tam nawet mówi - ale nie wiem, czy mówi naprawdę, czy to tylko świsty i rzężenia wiatru.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2607 dnia: Śro, 06 Lip 2016, 13:46:31 »
Cóż, sprawdzimy jak wynika to z formalnoprawnego punktu widzenia; wg. mnie wszystko odbyło się praworządnie.

Cytując Kartę Orientyki, art. 4 ust. 1: Ziemie niczyje Orientyki nie mogą być jednak przedmiotem kolonizacji. Sprawa jest jednoznaczna.

Pustkowia z nieznanego mi powodu nie lubią Hasselandu i czepiają się jak mogą.
Pustkowia co prawda reprezentuje tylko na Kongresie, nie tu, ale mogę powiedzieć, że mało kto darzy szacunkiem państwo które prowadzi tego typu akcje jak próba awanturniczej kolonizacji połowy kontynentu (a w pierwszej przedstawionej propozycji - również ziem Winktown) w towarzystwie klonera Mikisigosa. Nie przestrzeganie praw międzynarodowych również nie wpływa na pozytywnie na opinię takiego państwa.

Jako, że obecnie nie reprezentuję władzy wykonawczej Królestwa Hasselandu, mogę powiedzieć nieco mniej dyplomatycznie, że ten wicher, co duje przez Pustkowia, czasem świszcze tak, że wydaje się, że ktoś coś tam nawet mówi - ale nie wiem, czy mówi naprawdę, czy to tylko świsty i rzężenia wiatru.
Czemu Towarzysz diuk nie pisze wierszy? To brzmi tak głęboko, jak studzienka kanalizacyjna.

« Odpowiedź #2608 dnia: Śro, 06 Lip 2016, 13:49:26 »
 Lubię to 

http://hasseland.bialenia.org.pl/index.php?board=436.0 - wszystkie tematy założone wczoraj w tym dziale opisują to, co się dzieje.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2609 dnia: Śro, 06 Lip 2016, 14:51:05 »
Sprawa jest jednoznaczna.
Dla Pana jest jednoznaczna, jak wiele innych jednoznacznych rzeczy - cóż, dobrze być tak po robociarsku, bolszewicku, prostolinijnym!

próba awanturniczej kolonizacji połowy kontynentu
Najlepiej nic nie robić. Wiem.

Czemu Towarzysz diuk nie pisze wierszy? To brzmi tak głęboko, jak studzienka kanalizacyjna.
Po pierwsze, Szanowny Panie, nie jestem towarzyszem.
Po drugie, Szanowny Panie, nie jestem diukiem.
Po trzecie, Szanowny Panie, proszę sobie wejść do dowolnej studzienki - tam ujrzy Pan prawdziwą głębię.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2610 dnia: Śro, 06 Lip 2016, 17:00:40 »
Dlaczego chcecie zgłaszać protest do Bialenii? Bialenia nie odpowiada za politykę wewnętrzną Hasselandu.
Ponadto, ja tam widzę dość prosty sposób na rozwiązanie problemu - przesunąć Vienbien poza obszar tego "pasa przygranicznego", o którym mówi Karta, i proszę. Nikt z Orientyki już nie będzie miał podstaw do protestowania.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #2611 dnia: Śro, 06 Lip 2016, 17:50:50 »
http://winktown.cba.pl/forum.php?post=2056#post2056

Przygotowania, jakie Pustkowia poczyniły zostały zniweczone, a SHODAN ma przyczółek do dalszej ekspansji.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2612 dnia: Śro, 06 Lip 2016, 22:14:11 »
przesunąć Vienbien poza obszar tego "pasa przygranicznego", o którym mówi Karta, i proszę. Nikt z Orientyki już nie będzie miał podstaw do protestowania.

Waść słusznie prawisz! Geografowie się mogli przecież pomylić...
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2613 dnia: Śro, 06 Lip 2016, 23:00:05 »
Tyle że Vienbien już jest poza tym pasem. Zapraszam do zapoznania się z moją wypowiedzią:
http://dreamland.net.pl/forum/viewtopic.php?f=443&t=5451#p26146

Warto również rzucić okiem (Bialeńczycy!): http://dreamland.net.pl/forum/viewtopic.php?f=443&t=5456

A to moja odpowiedź: http://dreamland.net.pl/forum/viewtopic.php?f=443&t=5458
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2614 dnia: Czw, 07 Lip 2016, 10:15:44 »
Dyskusja trwa, dość zabawna chwilami - w rolę "czarnego charakteru" wcielił się znany nam Pan PTR, który postanowił atakować Hasseland gdzie i jak się da. Ponieważ nie jestem superaktywny międzynarodowo, tracę chwilami jasność, w czyim imieniu się wypowiada - Wandystanu, Pustkowi czy może kogoś jeszcze innego, nie wiem, to w sumie ciekawe jest. Ja tylko liczę na to, że Panu PTR, który działa na zasadzie zniennych faz budowanie/niszczenie, "faza niszczenia" przejdzie i wejdzie w "faze budowania"...
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2615 dnia: Czw, 07 Lip 2016, 10:17:24 »
A, OK. Jakbyś potrzebował zrzutów ekranu ze starego forum do tej dyskusji, daj znać.
Ciekawi mnie niezmiernie, dlaczego:
a) Tak doświadczeni mikronauci nie są w stanie oddzielić prywatnego latania sobie kogoś po mikronacjach, czego zabronić się nie da, od działalności państwowej (szczególnie w sytuacji, gdy ów latający mikronauta ostatnio jakąś funkcję państwową sprawował ponad dwa lata temu). To mniej więcej tak, jakby potępiać obecną Wurstlandię za wypowiedzi naszego milusińskiego, Pawła Zanika.
b) Kongres Orientyki obraduje nad potępieniem Republiki Bialeńskiej, która na Orientyce nie leży (patrząc po tym, że nikt nie był w stanie przyuważyć, że SHODAN dopiero powstała i nie ma nic wspólnego z instytucjami państwowymi, to wykluczam kierowanie się pod tym względem wyprawami badawczymi na Marslandię) i również nie dotykała tej ichniej Karty, na podstawie której działają.

Czy organizator kongresu (wiem, że często tu bywa) byłby łaskaw wyjaśnić, o co z tym chodzi?

Dyskusja trwa, dość zabawna chwilami - w rolę "czarnego charakteru" wcielił się znany nam Pan PTR, który postanowił atakować Hasseland gdzie i jak się da. Ponieważ nie jestem superaktywny międzynarodowo, tracę chwilami jasność, w czyim imieniu się wypowiada - Wandystanu, Pustkowi czy może kogoś jeszcze innego, nie wiem, to w sumie ciekawe jest. Ja tylko liczę na to, że Panu PTR, który działa na zasadzie zniennych faz budowanie/niszczenie, "faza niszczenia" przejdzie i wejdzie w "faze budowania"...
A z tym się nie zgodzę, bo wolnoć Tomku.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2616 dnia: Czw, 07 Lip 2016, 10:30:22 »
b) Kongres Orientyki obraduje nad potępieniem Republiki Bialeńskiej, która na Orientyce nie leży (patrząc po tym, że nikt nie był w stanie przyuważyć, że SHODAN dopiero powstała i nie ma nic wspólnego z instytucjami państwowymi, to wykluczam kierowanie się pod tym względem wyprawami badawczymi na Marslandię) i również nie dotykała tej ichniej Karty, na podstawie której działają.

Czy organizator kongresu (wiem, że często tu bywa) byłby łaskaw wyjaśnić, o co z tym chodzi?
Sprawa SHODAN to pomniejsza kwestia. Faktem jest, że Hasseland dokonał kolonizacji wyspy będącej częścią Orientyki. O ile mi wiadomo - ten traktat obowiązuje, prawda? A przynajmniej obowiązywał w okresie kolonizacji. Wynika z niego jasno, że Hasseland nie był niepodległym państwem Orientyki, w związku z czym nie przysługiwało mu prawo do aneksji tej wyspy - była to kolonizacja przez państwo zależne od Bialenii, nie będącej częścią Orientyki. Stąd też zawnioskowano, aby protest skierowany był zarówno do Hasselandu, jak i do Bialenii jako państwa zwierzchniego, reprezentującego Hasseland.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2617 dnia: Czw, 07 Lip 2016, 10:33:07 »
No to... wracamy do przesuwania.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2618 dnia: Czw, 07 Lip 2016, 10:48:37 »
Nie będziemy niczego przesuwać. To że jakieś pustki, czy pustkowia chcą decydować o losach całego kontyentu nie powinno wywierać na nas wrażenia. Trizondal i Slawonia ciepło przyjęły pomysł Vienbien - poparł go nawet sam Marcel Hans, a Hasseland jest państwem Orientyki, tak więc Vienbien pozostanie tu gdzie jest.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2619 dnia: Czw, 07 Lip 2016, 10:54:48 »
Nie będziemy niczego przesuwać. To że jakieś pustki, czy pustkowia chcą decydować o losach całego kontyentu nie powinno wywierać na nas wrażenia. Trizondal i Slawonia ciepło przyjęły pomysł Vienbien - poparł go nawet sam Marcel Hans, a Hasseland jest państwem Orientyki, tak więc Vienbien pozostanie tu gdzie jest.
Nie mówiłem, że my będziemy się przesuwać. :roll:

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2620 dnia: Czw, 07 Lip 2016, 11:20:40 »
A kto?  :o

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2621 dnia: Czw, 07 Lip 2016, 11:23:46 »

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2622 dnia: Czw, 07 Lip 2016, 11:29:40 »
Towarzysze, nie chodzi o to kto udzielił zgodę. Karta Orientyki mówi wprost, że tego typu działania są zakazane. Tak jak napisałem we wniosku - Pustkowia generalnie nie miałyby nic przeciwko zajęciu tej wyspy, ale nie z naruszeniem Karty Orientyki. A takie naruszenie miało miejsce.

Hasseland nagle znowu udaje wielce skrzywdzonego tym, że istnieją jakieś zasady, do których się nie potrafi dostosować. Tak samo skrzywdzony był zapewne gdy miała miejsce afera klonerska czy poprzednia próba kolonizacji.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2623 dnia: Czw, 07 Lip 2016, 11:56:27 »
Ależ nie. Hasseland działa w zgodzie z zasadami, a to Pustkowia starają sie za wszelką cenę wzniecić konflikt i osłabić Hasseland, którego nie lubią.

A kto?  :o
Czy to nie oczywiste?

Nie.

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2624 dnia: Czw, 07 Lip 2016, 11:58:46 »
Ależ nie. Hasseland działa w zgodzie z zasadami, a to Pustkowia starają sie za wszelką cenę wzniecić konflikt i osłabić Hasseland, którego nie lubią.
Generalnie od czasu poprzedniej kolonizacji Hasseland dla  Pustkowi nie istniał - i podejrzewam, że wszyscy na Pustkowiach woleliby, żeby tak zostało. Nieważne jest czy jest silny czy słąby - mógłby być nawet Sarmacją, byle tylko trzymał się swoich spraw. No ale jak wam się zachciało łamać Kartę Orientyki, to czy to wina Pustkowi Winków?