Autor Wątek: XV Uroczysta kolacja królewska z okazji 15-lecia Hasselandu  (Przeczytany 341 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
XV Uroczysta kolacja królewska z okazji 15-lecia Hasselandu
« dnia: Pon, 04 Lip 2016, 15:52:19 »
Szanowni Obywatele,
Wielmożni Goście,

W poniedziałek, 4 lipca po raz piętnasty odbędzie się Kolacja "Czwartkowa" z Królem. Kolacja rozpocznie się około godziny 18:00 i potrwa do 21:00.

Kolacja zorganizowana została z okazji uroczystości 15-lecia Królestwa Hasselandu, gdyż rocznica miała swój czas wczoraj. Wspólnie będziemy świętować będziemy to niezwykłe wydarzenie.

Wtorkowa kolacja odbędzie się w Pałacu Królewskim w Angemont. Zapraszamy na nią wszystkich mieszkańców stolicy Hasselandu oraz okolic, mieszkańców i obywateli Hasselandu, a także wszystkich chętnych gości zagranicznych uczestniczących w obchodach święta.

Obowiązuje strój uroczysty. Osoby natrętne i nie przestrzegające etykiety będą wypraszane.

« Ostatnia zmiana: Pon, 04 Lip 2016, 15:54:25 wysłana przez Bajtuś »
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
Odp: XV Uroczysta kolacja królewska z okazji 15-lecia Hasselandu
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 04 Lip 2016, 19:15:34 »
Ekscelencje,
Szanowni Goście,
Drodzy Hasselandczycy!

Rozpoczęła się Piętnasta Uroczysta Kolacja Królewska z okazji 15-lecia Hasselandu. Zostałem poproszony przez JKM Króla Eddarda I o powiedzenie kilku słów. Nie będę mówił długo; zbyt smakowite są potrawy na stołach!
15 lat temu Magda Hasse, czy może raczej kilkuosobowa grupa znajomych - Magda Hasse, Magdalena I, Cymeryjka i Los, jakkolwiek by nie nazywali się w realu - postanowiła założyć modelową mikronację, złożoną z trzech tworów: republiki, monarchii konstytucyjnej i monarchii absolutnej. Ta pierwsza upadła, choć miała szanse na rozwój. Ta trzecia upadła zanim się rozwinęła. Pozostał Hasseland, który okazał się tworem niesłychanie trwałym: mimo przeciwności losu - przetrwał. Bo tak chcieli jego obywatele. Bo nie można szybko i łatwo zlikwidować nacji, nawet, jeśli to mikronacja.
Przetrwał także dzięki innym, którym chcę tu podziękować. Dzięki Sarmatom, którzy gościli mnie i Rząd Emigracyjny po upadku Królestwa. Dzięki Surmeńczykom, którzy przyjęli Rząd Emigracyjny i uchodźców po wyjściu z Sarmacji. Dzięki Bialeńczykom wreszcie, którzy podjęli decyzję o stowarzyszeniu się z Królestwem - i teraz możemy działać razem.
Pragnę podkreślić, że decyzja o stowarzyszeniu z Republiką Bialeńską była słuszna i perspektywiczna.  Przynosi korzyści i nam, i Bialenii, i wreszcie też trzeciemu ze stowarzyszonych państw - Brodrii. Jesteśmy razem i będziemy razem!
Ale czasy dla mikronacji są trudne. Tu trzeba myśleć, a nie tylko klikać. Nie wiem, może myślenie jest zbyt trudne i wymagające, w każdym razie świat mikronacji się wyludnia. Ja uważam, że to źle. I że wciąż mamy szanse. Trzeba tylko nowatorskich pomysłów i działań. Działajmy więc - i razem wygramy!

Vivat Rex! Vivat Hasseland!

hass1.gif
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
Odp: XV Uroczysta kolacja królewska z okazji 15-lecia Hasselandu
« Odpowiedź #2 dnia: Pon, 04 Lip 2016, 20:38:41 »
Na kolacji był obecny również Król Hasselandu. Po przemowie szlachetnego Lorda Protektora monarcha wstał aby zabrać głos.

Szlachetni i wielmożni,

Jakże cieszę się, że tradycyjna cotygodniowa kolacja odbywa się już po raz piętnasty. Jak pięknie nasz mały jubileusz zgrał się z tym wielkim - rocznicowym. Dzięki temu zgraniu możemy poznać nasze narodowe hasselandzkie cechy - konsekwencje, bo jak już coś zaczęliśmy to na pewno nie kończymy, zaangażowanie - bo w każdej kolacji uczestniczy wielu z nas i przywiązanie do tradycji. Nawet do tych najnowszych.

Hasseland istnieje już 15 lat i chociaż ja żyje w nim dopiero 3 lata już wiem, że spędzę tu wiele, wiele czasu. Życzę nam wszystkim wszystkiego co najlepsze: zdrowia, braku realiozy, pomysłów i sił do działania! Niech żyje Hasseland!
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.