Program nie porwał mnie z prostego powodu - nie zawiera szczegółów, nawet najmniejszych. Ja rozumiem, że jest to wstępny zarys, ale tworząc takie punkty, trzeba je chociaż w minimalnym stopniu opisać, przedstawić konkrety. Bo jak mogę skomentować chęć nowelizacji Konstytucji? Nowelizacja równa się pewna zmiana, która winna być opisana. Pisanie o nowelizacji samej w sobie jest zbędne...
W podobny sposób mogę skomentować większość punktów zaprezentowanego "zarysu".
- gruntowna reforma systemu lennego Bialenii oraz nowelizacja zapisów dot. Rzeszy Bialeńskiej
Jak ma wyglądać ta gruntowna reforma? Dlaczego Szanowny chce ją przeprowadzić? Co jest złego w obecnym systemie?
- stanowcza reforma w Policji Krajowej
Brzmi groźnie... Czym będzie objawiać się stanowcza reforma? Stanowczo wyrzuci Szanowny obecnych funkcjonariuszy? Może stanowczo zmieni Pan prawo?
- prywatyzacja systemu emerytalnego
To mnie kompletnie rozbiło... Dosłownie. Proszę mi odpowiedzieć, jak chce Szanowny sprywatyzować "system emerytalny"? Przecież nie ma takowego w ogóle w Bialenii! Jak można wyobrazić sobie system emerytalny w mikroświecie? Przecież to jest kompletny nonsens...
- promocja i reklama Bialenii
- rozwój armii oraz programu kosmicznego
Dwa najsensowniejsze punkty "zarysu", ale znów - brak szczegółów...
- uniezależnienie Bialenii od Hasselandu
Tutaj widzę wpływ Fiodora. Proszę mi powiedzieć, w jaki sposób Bialenia jest zależna od Hasselandu? Przecież to prawo bialeńskie stoi nad hasselandzkim. Ponadto to Bialenia przyjęła pod swe skrzydła Hasseland, zapewniając mu stabilność i rozwój.
Chciałbym także zaznaczyć, że umowę stowarzyszeniową podpisało z Bialenią także Carstwo Brodryjskie. Mówiąc, że Bialenia jest zależna od Hasselandu, należy także uznać, że jest zależna od Brodrii! W tym układzie nie ma już dla Bialenii ratunku! Zostanie zjedzona przez dwa żarłoczne rekiny - Hasseland i Brodrię. Zostanie rozerwana na strzępy, a nad jej truchłem stanie dwóch straszliwych władców - Iwan I Szalony i Piotr Paweł I!